Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa

Olen oman kotini tavaroita karsinut viimeiset kahdeksan vuotta, vuodesta 2011 lähtien. Olen aluksi karsinut järjestelmällisesti vähentääkseni turhien tavaroiden määrää ja myöhemmin tarpeen tai mieltymysten mukaan. Välillä olen jopa kasvattanut tavaroiden määrää. Silti minulla on vähemmän tavaraa kuin ennen ensimmäistä karsintakertaa vuonna 2011. Minimalistiksi minua ei ehkä voi kutsua – ainakaan vielä – mutta silti kotonani on uskoakseni vähemmän tavaraa kuin keskivertokodissa. Nyt on kuitenkin sellainen vaihe menossa, että kaipaan ympärilleni vähemmän tavaraa ja enemmän merkityksellisyyttä. Päätin toteuttaa kotonani huonekohtaisen karsimiskierroksen, jossa käyn huone kerrallaan läpi omistamani tavarat ja luovun sellaisista tavaroista, joita en enää tarvitse. Aloitin karsimisen makuuhuoneesta. Tässä postauksessa käytetyt kuvat ovat tallennettu Instagram Storiesistani, jonne taltioin edistymistäni.

Näin alkoi tämän tavarankarsimisprojektin ensimmäinen postaus. Sittemmin olen karsinut myös keittiön, olohuoneen, kylpyhuoneen ja eteisen. Eteisestä tulee vielä postaus myöhemmin. Nyt on vuorossa tavaran karsintaa kylpyhuoneessa.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Minulla on useamman kerran kosmetiikan karsimisen koittaessa ollut tunne, että sitä purkkia ja purnukkaa ei ole enää niin paljon kuin joitain vuosia sitten, kun aloitin loppuneiden kosmetiikkatuotteiden raportointipostaukset täällä blogissa. Se on varmaan ihan totta, mutta kun aloitin nyt suorittamaan tätä tavaran karsintaa kylpyhuoneessa -projektia, tulos oli aika järkyttävä. Ehkä hieman nolokin. Noin niin kuin omasta mielestäni. Yllä olevan kuvan otettuani olin saada slaagin, sillä kyseessä oli tosiaan vasta peilikaapista esille otetut tavarat.

Lue myös: Kylpyhuoneen säilytys / kosmetiikka

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Kuten yllä olevaan kuvaan kirjoitin, tässä on nyt se kosmetiikka- ja tarvikemääräni, joka minulla kokonaisuudessaan kylpyhuoneessa oli ennen karsimista. Tässä kohtaa oli pakko pitää pieni tuumaustauko ja pohtia tilannetta. Saisin kosmetiikkavarastoni kyllä aika minimalistiseksi tai ainakin hurjan paljon pienemmäksi, jos haluaisin. Ei kuitenkaan olisi järkeä viskoa kaikkea mahdollista pois ja huomata sitten myöhemmin tarvitsevansa jonkun tuotteen. Niinpä päätin säilyttää kaiken, jolle uskon olevan vielä käyttöä ja käyttää ne pois varastoista ja kierrätykseen/roskiin sitten ne, joiden aika on syystä tai toisesta ohi.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Näistä tavaroista luovuin

 • Iittala Vitriini (iso)
 • meikkipuuterin jämät
 • kampa
 • tuuhennosneste hiuksille
 • deodoranttipyyhkeitä
 • huulikiilto
 • kovettumavoide
 • 2 kynsilakkaa
 • luomiväri
 • tyhjä pieni purkki
 • kultasormuksia ja -koruja
 • Nomination-rannekoru
 • 3 hiuspinniä
 • sinkkivoiteen jämät
 • ripsentaivuttimet
 • poskipunahuisku
 • kulmienvärjäysaineet
 • pieni pyyhe (joka itse asiassa siirtyi siivouskäyttöön)

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Aika monesta tavarasta luovuin, mutta eihän se noin isossa tavaramäärässä juuri näy, kuten yllä olevasta kuvasta voi katsoa. Nätisti kaikki kosmetiikat ja tarvikkeet kuitenkin mahtuvat kylppärin peilikaappiin ja lipastoon eli joka paikka ei niin sanotusti pursua tavaraa. Katsotaanpa sitten sinne kaappiin ja lipastoon, miltä siellä näyttää karsimisen ja järjestelyn jälkeen.

Lue myös: Kosmetiikkaraivaus

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Ihan siistiä ja kaikki päivittäisessä käytössä olevat tuotteet mahtuivat hyllyille. Kesäaikaan meikkejä en ole käyttänyt laisinkaan, mutta katsoo nyt tässä syksyllä, miten käy. Saattaa olla, että en talvellakaan käytä muuta kuin meikkivoidetta, jolla saan couperosaani hieman taitettua.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Hampaidenhoitovälineet, nenäkannu ja -suola sekä jalkojenkuorintasaippua. Kaikki helposti käden ulottuvilla.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Vielä kokonaiskatsaus peilikaappiin. Ylähyllyllä on sähköhammasharjan laturi (ei mahdu latautumaan muualla kaapissa), kuivashampoo ja hajuvesi. Sitten on vielä toisella laidalla ylähyllyä kylpyhuoneen puhdistusaineet, pyykinpesuaineet ja etikka. Tässä välissä wc-puhdistusaine ehti jo loppua ja nyt kokeilen, miten pönttö pysyy puhtaana kuumalla vedellä, etikalla ja ruokasoodalla. Jos homma pelaa hyvin, jääpi taas yhden tuotteen ostaminen väliin. 🙂

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Sitten siirrytään kylpyhuoneen laatikostoon. Laatikoston päällä on betonitarjotin, jonka päällä puolestaan usein käytettäviä tuotteita, kuten dödö, vanupuikot, vartalovoide ja hiusklipsi. Korurasia (saatu IKEAsta) tuolla taustalla on vähän mietinnässä, josko siirtäisin muualle. En kovin usein sieltä mitään kaiva, joten se voisi hyvin olla jossain ”piilossakin”. Muut korut säilytän eteisessä, joten tätä pitää hieman funtsia. Ei onneksi mikään iso ongelma. Normaalisti en pidä kylppärissä huonekasveja, mutta silloin, kun hankin uuden kasvin, se on aina ensimmäiset kolmisen viikkoa karanteenissa.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Ylimmässä laatikossa säilytän silmätipat, pesusienen, saippuapussin, pieniä pyyhkeitä muun muassa silmähauteita varten ja sitten tietenkin siteet. Ne ovat minulla nykyään kestoversioita ja niistä on jossain vaiheessa syksyä tulossa blogiin ihan oma juttunsa.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Keskimmäisestä laatikosta löytyy pääasiassa avaamattomia (ei arvaamattomia) ja osittain käytettyjä kosmetiikkatuotteita, kuten naamioita, öljyjä, kuivashampoota ja mitä kaikkea nyt onkaan. Tuolta sitten aina kaivan uuden tuotteen käyttöön, kun edellinen loppuu. Minimalistisempi ratkaisu olisi olla ostamatta tai ottamatta vastaan mitään tuotteita ja hankkia sitten vaan uusi kun edellinen loppuu. Tämä voi olla näin blogin puolesta asia, johon ei ihan sellaista ratkaisua tule, mutta noin muutoin kulutustottumuksiini voinen kiinnittää huomiota paremmin jatkossa.

Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa, kylpyhuoneen säilytys, kosmetiikka

Alin lipaston laatikko on sitten enemmänkin kaikenlaisille tarvikkeille. Sieltä löytyy vaihtoharjoja sänköhammasharjaan, vaihtoteriä sheiveriin (kun ne loppuvat, siirryn tuohon kuvassa näkyvää safety razoriin), hiusjuttuja (ei kuttuja), hammastahnaa sun muuta, vanulappuja ja -puikkoja.

***

Tähän päättyy tavaran karsintaa kylpyhuoneessa -prosessi. Monesti sitä haaveilee hyvinkin minimalistisesta kosmetiikka- ja hygieniatuotevarastosta ja varmaan periaatteessa se olisi mahdollistakin. Loppujen lopuksi pidän kuitenkin erilaisten tuotteiden kokeilemisesta, joten tuskin ainakaan ääriminimalistiseksi ryhdyn ihan heti. Jonkinlaista muutosta tunnen kuitenkin kaipaavani kosmetiikkatuotteiden osalta. Mutta koska en oikein osaa paikallistaa ja vahvistaa, mitä haluan niin taidan jättää tilanteen muhimaan ja katsoa, miten tilanne kehittyy ja miten jatkossa tekemäni tavarankarsinnat vaikuttavat kylpyhuoneeseen.

Lue myös: Ajatuksiani minimalismista 2012 ja 2019

Oletko sinä muutaman vai muutamaa useamman kosmetiikkatuotteen tyyppi? 🙂

2 kommenttia “Tavaran karsintaa kylpyhuoneessa

 1. Toi onkin muuten hyvä idea pitää uutta huonekasvia ensin karanteenissa, ettei mahdolliset ötökät pääse hyppäämään muihin kasveihin! Kiitos, täytyy alkaa toteuttaa tuota. Hauska havainto myös se, että sulla on nenäkannu kylpyhuoneessa. Meillä se on keittiön tiskikaapissa, koska keittiön lavuaarin yllä on enempi tilaa. Meidän kylppärissä iskisi päänsä takuuvarmasti hanaan nenää huuhdellessaan 😉

  1. Mulla ei ole koskaan tullut uusista kasveista ötököitä, mutta viime kesänä tuli varmaankin ulkoa ja siksi kärvistelin viime talven ripsiäisten kanssa. Se oli niin rasittavaa, että yritän olla jatkossa varovaisempi: ei kasveja kesäksi ulos ja jos niin ei enää takaisin sisään ja sen lisäksi uudet kasvit varmuudeksi karanteeniin.

   Mä en välttämättä haluaisi pitää nenäkannua ollenkaan esillä, mutta koska se on viime aikoina ollut välttämättömyys, niin täytyyhän se hyväksyä osaksi kaapin sisustusta. Mulla mahtuu hyvin huuhtelemaan kylppärissä, tosin käännän varmuudeksi hanan sivulle. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *