Ostavastuullisesti.fi – Uusi vastuullisen kuluttamisen palvelu

Tällä viikolla lanseerattiin uusi vastuullisen ostamisen ja kuluttamisen palvelu nimeltä ostavastuullisesti.fi. Sivusto on perustettu auttamaan meitä tavallisia tallaajia tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä. Niin sanottuna ilmoitustauluna toimivan sivuston kaikki tuotteet ja palvelut on käynyt läpi erillinen vastuupaneeli ja näin ollen kuluttajan ei tarvitse itse lähteä selvittämään, onko jokin tuote vastuullinen.

Vastuullisen kuluttamisen lupaus

Ostavastuullisesti.fi kerää myös kestävän kuluttamisen lupauksia eli vastuullisuuslupauksia ja niitä on tarkoitus kerätä vuoden 2021 loppuun mennessä 192 500 kappaletta. Tämä luku on 3,5 % kaikista suomalaisista ja tämä määrä ihmisiä tutkimusten mukaan tarvitaan siihen, että saadaan aikaan yhteiskunnallinen muutos. Ja me haluamme näyttää yrityksille ja päättäjille, että meillä on tahtoa kuluttaa aiempaa vastuullisemmin ja sitä varten tarvitsemme lisää vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluja.

Myös minä kävin antamassa oman lupaukseni. Lupaukseni kuluttaa vastuullisemmin tarkoittaa sitä, että jatkan edelleen vastuullisemman kuluttamisen ja kestävämmän elämisen opettelua. Mahdollisuuteni pienituloisena ovat suurempituloisia pienemmät, mutta edes jotain on parempi kuin ei mitään. En lupaa myöskään muuttaa kerralla koko arkeani ja elämääni enkä välttämättä pysty siihen koskaan kokonaan, mutta pieniä askelia siellä täällä, missä se on minulle mahdollista. Tarkoitus ei ole olla täydellinen ja vaan ehkä hieman parempi kuin ennen. Se on jo paljon, jos niin tekevät muutkin!

Lue myös: 10 ekologisempaa valintaa arkeen

Sivuston hallinnointi ja vastuupaneeli

Sivuston ylläpitäjänä on startup-vaiheessa oleva vastuullisuusmuotoilutoimisto Infini, joka tarjoaa kokonaisvaltaista ja kestävää näkemystä vastuullisuuden viemisestä myyntiin ja markkinointiin siten, että se kasvattaa todennetusti vastuullisten tuotteiden myyntiä. 

Tuotteita ja palveluita kuratoivaan vastuullisuuspaneeliin kuuluvat Aalto yliopiston professori ja Aalto Sustainability Hubin johtaja Minna Halme, taiteilija ja tohtorikoulutettava Antti Majava BIOS-yksiköstä, Opetushallituksen Ilmastovastuu koulutuksessa -opetusohjelman ohjelmavastaava Anne Liimatainen, Sitran Kestävä arki -projektin vetäjä Markus Terho ja Suomen Ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä. Panelistit eivät ole töissä ostavastuullisesti.fi -sivuston omistavassa yrityksessä eivätkä saa tuotteiden kuratoinnista palkkaa.

Paneeli tekee kuratointia huomioiden muun muassa seuraavat asiat:

  • ilmastonmuutoksen torjuminen
  • ympäristöjalanjäljen vähentäminen
  • työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen
  • ihmisoikeuksien toteutuminen
  • hyvä liiketoimintaetiikka

Vaikka sivusto on kaupallinen alusta, sinne ei kuitenkaan mikään tuote, palvelu tai brändi pääse rahalla vaan ainoastaan asiantuntijapaneelin arvioinnin kautta. Ostavastuullisesti.fi on siis loppujen lopuksi eräänlainen ilmoitustaulu jossa ilmoitetaan vastuullisista tuotteista ja palveluista, mutta kuluttaja ohjataan ostoksille brändin omaan verkkokauppaan tai vaihtoehtoisesti listaan, josta näkee tuotteen jälleenmyyjät.

Ostavastuullisesti.fi -sivustosta helpotusta vastuullisempien ostopäätösten tekemiseen

Tämä on aivan älyttömän kätevä palvelu tällaiselle vastuullisuus-untuvikolle, jolla ei tietotaito ja resurssit riitä siihen, että itse etsisi kaiken valtavan tietomäärän joukosta sen validin tiedon, jonka perusteella osaisi tehdä vastuullisia kulutuspäätöksiä. Jo esimerkiksi kaupan pesuainehyllyllä iskee ahdistus, kun ei tiedä tuleeko ostaneeksi ekologisen vaihtoehdon vai joutuuko viherpesun uhriksi.

Tällä hetkellä palvelussa on vielä melko suppea valikoima brändejä. Sieltä löytyy muun muassa Fida secondhand, Lunette, Kunnonmuutto Oy, Fiini Naturally, Ruskovilla, Dagsmark Petfood, Zeropoint, LV, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus, Mettä Nordic, Tony’s Chocolonely ja VR. Tuote- ja palveluvalikoima kasvaa kuitenkin koko ajan sitä mukaa, kun tuotteita kuratoidaan. Valikoimalistaus kasvaa siis paljon vielä tämän vuoden lopun ja ensi vuoden alun aikana!

Tässäpä oli paljon eikä siltikään vielä tarpeeksi asiaa ostavastuullisesti.fi -sivustosta, mutta lisää tietoa löytyy heidän nettisivuiltaan. Suosittelen lämpimästi tosiaan oman vastuullisuuslupauksen tekemistä. Eikö olisi ihanaa, jos saataisiin täyteen tuo 192 500 lupausta ja vastuullisempia tuotteita ja palveluita olisi helpompi hankkia ihan vain siksi, koska niitä olisi paremmin saatavilla! Ja hei, käykää myös katsomassa, mitä muun muassa Paleface ja Anssi Kela ja monet muut ovat kannustuslupauksissaan luvanneet tehdä, jos saamme 3,5 % suomalaisista lupaamaan vastuullisemman ja kestävämmän kuluttamisen puolesta. 🙂

Ota seurantaan ostavastuullisesti.fi -sivusto myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt ajantasalla.

Millainen suhde sinulla on vastuullisempaan kuluttamiseen? 🙂

2 kommenttia “Ostavastuullisesti.fi – Uusi vastuullisen kuluttamisen palvelu

  1. Hyvä homma. Paitsi ihan absurdia, että tossa ekassa kuvassa on kannellinen kertakäyttömuki. Lähestulkoon vastuuttomuuden symboli 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *