Whiteandfresh Elämää boheemissa kodissa 2020-01-11T11:35:40Z https://whiteandfresh.casablogit.fi/feed/atom/ WordPress https://whiteandfresh.casablogit.fi/wp-content/uploads/sites/24/2018/07/cropped-casa-logo-insta-1-32x32.jpg Irina / White & Fresh <![CDATA[Luetut kirjat – joulukuu 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452941 2020-01-11T11:35:40Z 2020-01-11T11:35:37Z Nyt on aika paketoida viime vuoden viimeisen kuun luetut kirjat, niin päästään kirjojen osalta uudelle vuosikymmenelle. Joulukuussa luin kahdeksan kirjaa. Édouard Louis, Ei enää Eddy Kirja saatu kustantajalta Tämä omaelämäkerrallinen ja yksi vuoden 2019 kohutuimmista kirjoista kertoo ranskalaisesta Eddystä ja sijoittuu 1990-luvun loppupuolelle ja 2000-luvun alkupuolelle. Eddyn perhe on köyhä ja lisäksi ongelmia aiheuttaa Eddyn […]

The post Luetut kirjat – joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Nyt on aika paketoida viime vuoden viimeisen kuun luetut kirjat, niin päästään kirjojen osalta uudelle vuosikymmenelle. Joulukuussa luin kahdeksan kirjaa.

Édouard Louis, Ei enää Eddy

Kirja saatu kustantajalta

Tämä omaelämäkerrallinen ja yksi vuoden 2019 kohutuimmista kirjoista kertoo ranskalaisesta Eddystä ja sijoittuu 1990-luvun loppupuolelle ja 2000-luvun alkupuolelle. Eddyn perhe on köyhä ja lisäksi ongelmia aiheuttaa Eddyn erilaisuus. Sekä perheessä että kotikylässä on vaikea hyväksyä Eddyn erilaisuutta, minkä vuoksi Eddy kärsii ja yrittää jopa muuttua väkisin toisenlaiseksi.

Mielestäni on aivan käsittämätöntä, että Ranskassa tuohon aikaan oli vielä tuollaista köyhyyttä ja vahvaa foobisuutta. Toisaalta sitten asiaa pidemmälle miettiessä tulee mieleen oman maan leipäjonot ym. Enhän tiedä sitäkään, millaista on, jos Suomessa on tosi köyhä. Onko silloin varaa maksaa sähkölaskuja vai tuleeko sosiaaliturva apuun.

Eddyn lapsuudesta ja nuoruudesta lukeminen tuntui aika brutaalilta ja huomasin hämmästeleväni kerta toisensa jälkeen. Miten takapajuinen saattoikaan yksi Euroopan rikkaimmista maista olla vielä parikymmentä vuotta sitten… ja toisaalta paikoitellen vieläkin. Surullista! ✭✭✭

Kuva: Storytel

Max Manner, Succubus

Turkua piinaa sarjamurhaaja, joka tappaa ihmisiä motiivinaan kymmenen käskyä. Murhaajan jäljille on hankala päästä. Stein Storesen saa tehtäväkseen johtaa tutkintaa. Mukana tarinassa ovat myös Anna Mäki, Meeri Tarvainen ja Ismo “Munkki” Eronen, joskaan eivät tarinan keskiössä.

Olen kovasti tykästynyt Stein Storesenin hahmoon ja olin todella iloinen, että Storytelissä oli mahdollisuus kuunnella tai lukea äänikirjana tämä itsenäinen tarina, joka ei kuulu mihinkään Max Mannerin aiempaan sarjaan, ja jossa mukana ovat kuitenkin kaikki tutut hahmot. Piti ihan tätä varten ottaa ilmainen kuuntelujakso palveluun. Tämän lisäksi tarina oli maxmannermainen, kuten aina, mutta lisäksi aiempaa tiivistahtisempi ja verisempi (ei kuitenkaan ällöttävyyteen asti!). Lisää Stein Storesenia kiitos! ✭✭✭✭✭

James Bowen, Katukatti Bob

James Bowen on huumekorvaushoidossa ja on vähän aikaa sitten saanut itselleen asunnon ja päässyt pois kadulta, kun hän tapaa asuintalonsa rappukäytävässä rähjääntyneen ja loukkaantuneen kulkukissan. James nimeää kissan Bobiksi, hoitaan sen terveeksi ja on valmis päästämään kissan jälleen vapaaksi, kulkemaan omia menojaan. Bob on kuitenkin toista mieltä ja niin syntyy uusi ystävyyssuhde.

Oli aivan ihanaa lukea Bobin ja Jamesin touhuista. Tuli niin mieleen oma tilanteeni kolme ja puoli vuotta sitten, kun minunkin elämääni tupsahti kissakaveri. Sittemmin Toffee-nimen saanut kissa ilmestyi naapurista terassilleni ja teki koko 2016 kesän töitä, jotta sai muuttaa luokseni. Edelleen olemme ja elämme yhdessä. ✭✭✭✭✭

Lue myös: Kissakuvia – Kissa tuli ja jäi taloon

Amanda Vaara, Heti vapaa (Majatalo Villa Venla #3)

Venla huomaa olevansa raskaana ja isä on tietenkin Jörn, jonka Venla on jo viskannut pihalle. Venla ryhtyy majatalon pitämisen lisäksi tekemään keikkatöitä entisessä ammatissaan kiinteistönvälittäjänä. Sitä kautta löytyy uusi mielenkiintoinen ihmistuttavuus. Samaan aikaan myös Venlan entinen aviomies aiheuttaa harmaita hiuksia. Mutta sitähän elämä on, ylä- ja alamäkiä.

Majatalo Villa Venla -sarja on miellyttävää ja kevyttä luettavaa. Sarja alkaa Pientä fiksausta vailla -nimisellä kirjalla, jossa Venla uupuu, irrottautuu arjen oravanpyörästä ja perustaa majatalon ostamaansa vanhaan kouluun. Lisäksi hän aloittaa lifestyle-blogin kirjoittamisen, jossa kertoo uudesta elämäntyylistään. Ihan loistava kirjasarja tähän mennessä kaikessa yksinkertaisuudessaan! ✭✭✭✭

Luin myös nämä kirjat:

Lue lisää lukemistani kirjoista Kirjat-kategorian alta

Jos tahdot seurata reaaliajassa, mitä kirjoja luen voit seurata minua Instagramissa tai goodreadsissa tai vaikkapa molemmissa.

The post Luetut kirjat – joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
0
Irina / White & Fresh <![CDATA[Näistä tavaroista luovuin – marraskuu & joulukuu 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452928 2020-01-05T10:43:25Z 2020-01-05T10:43:22Z Tavaran karsiminen jatkuu pikkuhiljaa ja vahvasti on suunta kohti minimalismia. Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin luotsaama Raivausriennot™ päättyi lokakuun lopussa ja sinä aikana tuli luovuttua noin viidestäsadasta tavarasta. Haastavan siitä teki sen, että olen tavaroiden karsimisen osalta jo siinä pisteessä, jossa jäljellä olevat tavarat ovat käyneet läpi niin monta karsimiskierroksesta ja selvinneet jokaisesta. Tämä tarkoittaa, että syystä […]

The post Näistä tavaroista luovuin – marraskuu & joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Tavaran karsiminen jatkuu pikkuhiljaa ja vahvasti on suunta kohti minimalismia. Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin luotsaama Raivausriennot™ päättyi lokakuun lopussa ja sinä aikana tuli luovuttua noin viidestäsadasta tavarasta. Haastavan siitä teki sen, että olen tavaroiden karsimisen osalta jo siinä pisteessä, jossa jäljellä olevat tavarat ovat käyneet läpi niin monta karsimiskierroksesta ja selvinneet jokaisesta. Tämä tarkoittaa, että syystä tai toisesta näillä tavaroilla on ollut syy säilyä eivätkä ne ole enää “mitä tahansa krääsää”. Näistä tavaroista luopuminen, jos luopumispäätöksen teen, ei välttämättä ole enää kovin helppoa. Päätöstä pitää pohtia tarkemmin.

Toki näiden aiemmista karsimisista selvinneiden ja vakaan aseman säilyttäneiden tavaroiden joukossa on sitten myös ihan tavallista käyttötavaraa, joka väistämättä kuluu ajan myötä ja tietysti luopumista tulee tehtyä muistakin syistä. Ja koska mielelläni seuraan, mitä tavaroita ovesta ulos lähtee, niin kirjaan niitä ylös ja tänne blogiinkin. Tässä tulisi nyt ensimmäinen postaus marras- ja joulukuun aikana karsimistani tavaroista.

 • 3 kirjaa
 • kahvakuula
 • vanerilaatikko

Vanerilaatikosta luopuminen kirpaisi, sillä tykkäsin tuosta tosi paljon. En vaan millään löytänyt sille käyttötarkoitusta kodistani. Kaikenlaista ajan saatossa yritin siinä säilyttää, mutta ei. Leipää (leipälaatikko se on nimeltään) siinä en oikein voinut säilyttää, kun mikään kaupan pakkaus ei sisään järkevästi mahtunut. Harmi!

 • kulahtanut t-paita (kotipaita)
 • kulahtanut mikrokuituliina
 • 2 USB-piuhaa
 • meikkipuuteri
 • kulmakarvaväri
 • vanha romaani
 • Raamattu

Vanhat kirjat ovat todella kauniita ja pidinkin näitä kahta kirjaa ihan sisustusmielessä esillä. Kaipaan kuitenkin lisää avaruutta tasoille, joten näillä ei ole ihan yhtä paljon tunnearvoa minulle kuin mahdollisesti joillain muilla koriste-esineillä.

 • Michael Kors -rannekello

Tätä kelloa olen rakastanut. Se ei kuitenkaan ihan istu enää nykyiselle minälleni. Käyntin tätä kuitenkin syksyn mittaan ahkerasti, sillä olin päättänyt, että jos en voi luopua siitä on sitä sitten käytettävä. Marraskuussa sain kuitenkin rannekellon, joka istuu paremmin simppeliin arkeeni, joten päätin vihdoin luopua tästä rakkaastani.

Lue myös: Kuukauden ostokset – marraskuu 2019

 • korikassi
 • lasilintu + alusta
 • joulukukan koristeruukku
 • meikkisivellin
 • ripsiväri
 • kasvojenkuorinta-aine

En usko, että aikuiselämäni aikana minulla olisi kertaakaan ollut sellaista tilannetta, että en olisi omistanut ripsiväriä. Nyt on. Aika hassua. En ole aikoihin käyttänyt ripsiväriä, viimeksi ehkä viime keväänä. Niinpä ajattelin, että tuo avattu ripsarini ei välttämättä ole ihan priimaa enää ja kun en kerta käytä niin laitanpa pois. Muutaman kerran on tullut ajateltua, että entäs, jos tuleekin tilanne, jossa haluaisin laittaa ripsiväriä… No, ehkä käyn sitten ostamassa uuden. Tai hakemassa jostain näyteripsarin tai jotain. En tiedä. 🙂 En ole muutoinkaan meikannut sitten viime kevään. Ja kun olen meikannut, olen käyttänyt vain ripsaria ja meikkipohjaa. Meikkipohjaa en käytä kesäisin ollenkaan hikoilun vuoksi ja viime kesänä päätin, että aion olla ilman meikkivoidetta syksylläkin niin kauan kuin kehtaan. Puhun kehtaamisesta, koska naamani on punakka ja kirjava couperosan vuoksi. Olen usein halunnut tasoittaa ihonväriä edes hieman, kun olen poistunut kotoa kauppaa kauemmaksi. Nyt olen totutellut punakkuuteen ja antanut kasvojen olla ilman meikkiä vaikka ollaan jo tammikuussa. Ja juhliakaan ei ole, joissa tarvitsisi meikata, joten turhaanhan ne meikit laatikossa nyhjää.

 • 3 treenisukat
 • matkapakkaus (niskatyyny, unimaski, korvatulpat)
 • silmälasien puhdistusliina
 • Kastehelmi-kulho
 • lasikulho

Lisäksi luovuin myös näistä:

 • pakkaus paperipillejä
 • lahjakassi esim. viinipullolle
 • Method-lattianpesuaine (osittain käytetty)
 • värinokkonen (kuoli)
 • jatkojohto
 • 2 säilytyspurkkia
 • A5 kokoinen kehys ja kuva
 • tabletinhalkaisija (ei toiminut kunnolla)
 • käyttämätön lääke
 • yövoide
 • kynttilä lasipurkissa
 • paketti saippuapaperia (ohut paperi, joka kastaessa muuttuu saippuaksi)
 • meikkivoide
 • jakkara
 • silmälasit (eivät tulleet käytetyksi)

Luovuin yhteensä 43 tavarasta. Toki jonkin verran tavaraa on tullut sisäänkin päin eri syistä. Niistä raportoin aina Kuukauden ostokset -postaussarjassa. Kiinnostaako tällaisia tavarankarsimispostauksia lukea jatkossa? Ajattelin, voisin postailla näitä aina, kun karsittuja tavaroita olisi sopiva määrä. Postauksia ei välttämättä tulisi aivan joka kuukausi. Mitä mieltä olet? 🙂

The post Näistä tavaroista luovuin – marraskuu & joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
6
Irina / White & Fresh <![CDATA[Loppuneet kosmetiikkatuotteet: syyskuu-joulukuu 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452916 2019-12-29T11:27:19Z 2019-12-30T05:23:04Z * Tähdellä merkityt tuotteet saatu PR-näytteinä Loppuneet kosmetiikkatuotteet ehtivät tällä kertaa kasautua neljän kuukauden verran. On kiva tällä tavoin vuoden loppuessa kasata loppuneet tuotteet ja lähteä sitten taas ihan puhtaalta pöydältä liikkeelle ensi vuonna. 🙂 Lumene hemmotteleva & hoitava käsivoide – Kuivalle ja erittäin kuivalle iholle tarkoitettu käsivoide. Tuoksu oli maltillinen ja koostumus hieman jämäkkä. […]

The post Loppuneet kosmetiikkatuotteet: syyskuu-joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
* Tähdellä merkityt tuotteet saatu PR-näytteinä

Loppuneet kosmetiikkatuotteet ehtivät tällä kertaa kasautua neljän kuukauden verran. On kiva tällä tavoin vuoden loppuessa kasata loppuneet tuotteet ja lähteä sitten taas ihan puhtaalta pöydältä liikkeelle ensi vuonna. 🙂

Loppuneet kosmetiikkatuotteet_ syyskuu-joulukuu 2019

Lumene hemmotteleva & hoitava käsivoide – Kuivalle ja erittäin kuivalle iholle tarkoitettu käsivoide. Tuoksu oli maltillinen ja koostumus hieman jämäkkä. Imeytyi ja kosteutti hyvin. Ihan passeli ainakin yökäytössä. Käsittääkseni tämä voide ei ole enää tällaisenaan ainakaan tuotannossa vaikka sitä vielä kaupoista löytyykin.

Earth Kiss White Thai Clay Mask – Tasapainottava ja energisoiva savinaamio. Naamion käyttö ihonhoidossa tuo aina pientä ekstraa mukanaan, tuntuu kuin iho voisi asteen paremmin kuin tavallisen ihonhoitohetken jälkeen. Sen isompaa vaikutusta en satunnaisella naamion käytöllä ole huomannut, mutta pikkuinen hemmottelu on aina paikallaan. Tätä naamiota en kuitenkaan usko ostavani jatkossa.

*ACO Pure Glow Renewing Daily Cleanser Enzymatic Mousse – Miedosti kuoriva puhdistusvaahto aikuiselle sekaiholle. Sopi oikein hyvin omalle herkälle iholle myös. Entsymaattinen kuorinta oli tosiaan tosi mieto tai sitten kuori vain, jos vaahdon olisi antanut vaikuttaa iholla puhdistusta kauemmin. Tämän kuitenkin katson hyväksi ominaisuudeksi, sillä kuorintaa ei tietenkään tarvitse joka päivä. Hassun huomion myös tein käyttöohjeista. “Hiero puhtaalle iholle aamuin illoin, huuhtele vedellä. Vältä silmänympärysihoa.” – Poistaa tehokkaasti meikin ja epäpuhtaudet iholta, mutta ohje neuvoo käyttämään puhtaalle iholle? 😀

Kappus Olive Oil Soap – Toimiva hyvä saippua, jota käytin vartalonpesussa. Ei ole kuitenkaan sieltä luonnollisimmasta päästä, sillä luonnollisessa oliisiöljysaippuassa inci-lista on lähes olematon ja tässä useamman rivin mittainen sisältäen alkoholeja ja hajusteita.

Rexona Biorythm Antiperspirantti – Ostin tätä pitkäaikaista suosikkiani pitkästä aikaa, mutta nyt jostain syystä tökki eikä käyttö ollut miellyttävää. Varmaan oma maku muuttunut tässä välillä, kun olen käyttänyt hajusteettomia antiperspirantteja.

Cien Balsam Foot Balm (revitalising and refreshing with mint & orange oils) – Tämän erityisesti väsyneille jaloille kehitetyn jalkavoiteen ostin aikoinaan, koska kärsin herkästi kuumottavista jaloista ja normaalia enemmän tietenkin kesähelteillä. Ajattelin hieman viilentävän voiteen auttavan. Tämä jalkavoide ei kuitenkaan ollut kovin kummoinen ja sen viilentävä vaikutuskin oli aika olematon – tosin viilennystä ei nyt kun putelia katson edes luvattukaan (hups!). Aika perus voide ja kevyt koostumukseltaan. Ei aiheuttanut hinkua uusintaostoksille.

Yotuel All-In-One Wintergreen hammastahna – Tätä hammastahnaa olen kehunut jo muutaman vuoden ja edelleen pitää sijansa parhaana valkaisevana hammastahnana. Jatkoon!

Cien Milk & Lavender Hand Lotion – Aivan ihana karkilta tuoksuva käsivoide! Tuoksu on aika voimakas, joten hajusteherkille en suosittele. Muutoinkin ihan toimiva voide ja matkakoon ansiosta mahtuu hyvin myös käsilaukkuun (tämä ominaisuus kylmillä ja kuivattavilla keleillä olennainen).

Erisan Antiperspirantti – Hyvä ja toimiva hajusteeton ja alkoholiton antiperspirantti. Olen käyttänyt useamman putelin ja voin ostaa ja käyttää myös jatkossakin.

Kaurilan Sauna Sitruuna & Teepuu deovoide (vegaaninen) – Tämä deovoide piti hajut loitolla, jopa kuntosalitreenin ajan. Hikoilua tämä ei luonnollisestikaan estä, kun on vain deodorantti. Voide myös levittyi todella hyvin. Teepuuöljyn tuoksu oli aika mielenkiintoinen ja voi joillekin varmasti olla este käyttämiselle. Sen lisäksi deovoiteessa on käytetty ruokasoodaa, joka joillain ärsyttää kainaloiden ihoa. Itsellä näin kävi enkä voinut käyttää tätä enää kainaloihin. Sen sijaan teepuuöljyn vuoksi päädyin kokeilemaan tätä hyttysenpistoihin ja lintukirpun puremiin ja täytyy sanoa, että siihen se oli oikein hyvä! 😉 Voin siis suositella teepuuöljyn tuoksua ja ruokasoodaa sietäville.

Loppuneet kosmetiikkatuotteet: syyskuu-joulukuu 2019, Olivos, Goat Milk Olive Oil Soap

Olivos Goat Milk Olive Oil Soap – Miellyttävä kokemus oli tämä pieni matkakokoinen Vuohenmaito-oliiviöljysaippua, jonka sain kaupanpäällisenä muista ostoksista. Saippuan kerrotaan sopivan herkälle ja ongelmaiholle. Vaahtoutui ja pesi hyvin. Saippua on parfymoitu (INCI: Sodium Olivate, Aqua, Parfum, Sodium Chloride, Goat Milk) ja tuoksu on aika voimakas, mutta käytössä se ei tuoksu mielestäni yhtä voimakkaasti kuin ennen käyttöönottoa. En uskalla sanoa siis mitään siitä, voisiko hajusteyliherkkä tätä käyttää.

Loppuneet kosmetiikkatuotteet: syyskuu-joulukuu 2019, DIY vartalonkuorinta

DIY vartalonkuorinta – Reilun vuoden olen nyt käyttänyt vartalonkuorintaan itse tekemääni kuorinta-ainetta. Se on osoittautunut todella hyväksi ratkaisuksi ja aion tehdä kuorinta-aineeni jatkossakin itse. Oliiviöljyä, sokeria ja eteeristä öljyä – simppeliä kuin mikä!

Siinä olivat kaikki loputkin tämän vuoden aikana loppuneet kosmetiikkatuotteet. Tämän vuoden aiemmat loppuneet kosmetiikkatuotteet löydät alta.

Loppuneet kosmetiikkatuotteet: tammikuu-maaliskuu 2019

Loppuneet kosmetiikkatuotteet: huhtikuu-toukokuu 2019

Loppuneet kosmetiikkatuotteet: kesäkuu-elokuu 2019

Ja lopuksi toivotan sinulle rattoisia vuoden viimeisiä hetkiä ja kaikkea hyvää ja ihanaa alkavalle uudelle vuodelle ja vuosikymmenelle! 🖤 Nähdään taas ensi vuonna. 😉

The post Loppuneet kosmetiikkatuotteet: syyskuu-joulukuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
0
Irina / White & Fresh <![CDATA[TOP 10 kirjat 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452903 2019-12-20T18:06:28Z 2019-12-23T06:04:23Z Katselin Goodreadsista, millaiselta tämä pian lopussa oleva lukuvuosi näyttääkään. Olen lukenut tähän mennessä 98 kirjaa ja yhteensä yli 30 000 sivua. Lyhyin kirja on ollut sivumäärältään 100 ja pisin 589. Keskimäärin lukemani kirjat ovat olleet noin 300 sivun mittaisia. Vielä on aikaa lukea pari kirjaa. Selailin listaa lukemistani kirjoista ja mietin, mitkä kirjat jättivät tavalla […]

The post TOP 10 kirjat 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Katselin Goodreadsista, millaiselta tämä pian lopussa oleva lukuvuosi näyttääkään. Olen lukenut tähän mennessä 98 kirjaa ja yhteensä yli 30 000 sivua. Lyhyin kirja on ollut sivumäärältään 100 ja pisin 589. Keskimäärin lukemani kirjat ovat olleet noin 300 sivun mittaisia. Vielä on aikaa lukea pari kirjaa. Selailin listaa lukemistani kirjoista ja mietin, mitkä kirjat jättivät tavalla tai toisella minuun suurimman vaikutuksen. Tässä tulee siis minun TOP 10 kirjat 2019 vaikka vuosi ei olekaan ihan vielä lopussa.

Mary Ann Shaffer, Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville, top 10 kirjat 2019

Mary Ann Shaffer, Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Lontoo 1946. Kirjailijatar Juliet Ashton saa kirjeen tuntemattomalta mieheltä, Dawsey Adamsilta Guerseyn saarelta, joka kuuluu Englannin Kanaalisaariin. Dawsey on löytänyt kirjan, jonka sisäkanteen on kirjoitettu Julietin nimi. Dawsey kertoo kuuluvansa kirjalliseen piiriin. Juliet kirjoittaa takaisin Dawseylle ja muillekin kirjallisuuspiiriin kuuluville. Kirjeiden kautta Juliet kuulee mielettömiä tarinoita Guernseystä ja sen asukkaista. Lopulta Juliet matkustaa itse saarelle, löytää aiheen tulevalle kirjalle ja paljon muutakin.

Odotin tältä kirjalta paljon, kenties kirjallisen aiheensa vuoksi, mutta tarina ylitti odotukseni huikeasti. Kirjan tarina on kirjoitettu kirjemuodossa ja aluksi arastelin sitä, mutta turhaan. Kirjeinä luettu tarina oli helppoa luettavaa ja kirjan alun jälkeen uppouduin mukaan täysillä. Ehdoton suositus!

Pascal Engman, Patriootit, top 10 kirjat 2019

Pascal Engman, Patriootit

Pascal Engmanin esikoinen Patriootit on aihepiireiltään ajan hermoilla. Tässä toimintatrillerissä vihapuhe muuttuu todeksi: positiivisesti maahanmuuttajista kirjoittavia toimittajia murhataan. Tukholmasta kolmekymmentä vuotta sitten turvapaikan saanut taksikuski Ibrahim pakotetaan vaikeiden valintojen eteen. Iltapäivälehdessä työskentelevä toimittaja Madeleine on valmis riskeeraamaan paljon menestyäkseen. Ruotsalainen kotimaahansa kaipaava August toimii Chilessä venäläisen mafiapomon henkivartijana. Yläluokkaisen Carl Cederhielmin mielestä Ruotsi kuuluu vain ruotsalaisille. Trilleri kuljettaa näitä jokaista neljää tarinaa erikseen, mutta niillä on jokin yhteys toisiinsa.

Tämä yhteiskunnallisesti kantaaottava jännitystarina sai karvat nousemaan pystyyn, mutta lukemista ei millään voinut lopettaa kesken: todella koukuttava! Tarina oli paikoin pelottavakin. Ei siksi, että kokisin fiktion juurikaan pelottavana vaan ajatus siitä, että tämä voisi olla totta. Ja toisaalta miksei, vihapuhetta on meilläkin ja jos sitä ei saada pidettyä aisoissa, voi tilanne räjähtää käsiin. Vahva suositus, joskin erityisen herkille lukijoille voi olla liian rankka. Aihepiirinsä ja koukuttavuutensa vuoksi tämä oli aivan ehdoton TOP 10 kirjat 2019 -listalle. Ja sitten jäädään odottelemaan muutaman kuukauden päästä suomeksi julkaistavaa seuraavaa Pascalin kirjaa Polttava maa.

Max Manner, Kadotettujen kahvila, top 10 kirjat 2019

Max Manner, Kadotettujen kahvila

Kathrine “Kathi” Schulz asuu äitinsä ja isänsä kanssa 1930-luvun Wienissä. Perheellä on kahvila, jonka hoidossa myöhäisteini-ikäinen Kathi auttaa koulunkäynnin ohessa. Pian Kathin juutalainen isä vangitaan ja pian Kathi ja hänen äitinsäkin. Vankilasta kidutuksen jälkeen Kathi lähetetään vankileirin komentajan kotiapulaiseksi, mutta pesti ei kestä kauan. Kathia ollaan lähettämässä takaisin Wieniin kohtaloon ties mikä kamaluus. Kathi onnistuu kuitenkin pakenemaan kuljetusautosta ja saa ystävältään tämän henkilöpaperit, joiden avulla hän pakenee Pariisiin. Siellä alkaa aivan toisenlainen elämä, mutta onko sekään elämää?

Tarina koukutti ihan alusta lähtien täysillä. Alkuun tuntui jopa hieman perhosia vatsassa, niin kutkuttavaa lukeminen oli. En kai ikinä ennen ole fyysisesti reagoinut lukiessani. Kathi oli alkuun reipas ja sinnikäs (tai toki siis ihan loppuun asti), mutta en kaikista hänen ratkaisuistaan pitänyt. Tietysti on huomioitava, että ei tainnut siihen maailman aikaan olla järisyttävästi ratkaisuja valittavanakaan eikä taida oma mielikuvituksenikaan riittää kuvittelemaan, millaista elämä noihin aikoihin oli. Ällistyttävä selviytymistarina, mutta saattoi ehkä hieman lopussa lässähtää – loppuratkaisusta huolimatta. Ehdottomasti kuitenkin yksi parhaimmista kirjoista, jonka olen lukenut!

Laurent Gounelle, Sinä päivänä opin elämään, top 10 kirjat 2019

Laurent Gounelle, Sinä päivänä opin elämään

Jonathan myy työkseen vakuutuksia firmassa, jonka omistaa yhdessä ex-vaimonsa ja ystävänsä kanssa. Elämä on tasapaksua arkea. Eräänä päivänä rannalla mustalaisnainen ennustaa Jonathanin kädestä ja ennustus on hirveä. Sen jälkeen Jonathanin elämä ei ole ennallaan.

Juoni on kliseinen, myönnetään, mutta jotenkin todella voimaannuttava. Kirjassa oli paljon juttuja, jotka voisin täysin allekirjoittaa. Sinä päivänä opin elämään on romaanin muotoon rakennettu self help -kirja, jota ei missään nimessä kannata tuomita ennakkoon sanan self help vuoksi. Rakastin Laurent Gounellen edellistäkin samantyyppistä kirjaa Matka yli onnen esteiden enkä malta odottaa kevättä, jolloin kirjailijan kolmas suomennettu teos Lupaan sinulle vapauden ilmestyy.

Johann Hari, Mielen yhteydet, Masennuksen todelliset syyt, top 10 kirjat 2019

Johan Hari, Mielen yhteydet – Masennuksen todelliset syyt

Toimittaja Johann Hari sairastui masennukseen jo lapsena ja sai masennuslääkkeet. Harille kerrottiin, että masennuksen syynä on aivojen kemiaepätasapaino – siihen meistä moni uskookin. Ryhtyessään tutkimaan masennusta ja ahdistuneisuutta Harille selvisi, että se, mitä meille kerrotaan masentuneisuudesta ja ahdistuneisuudesta ei pidäkään paikkaansa. Ei ainakaan kokonaan. Syynä oikeasti on meidän tapamme elää elämäämme. Tätä ajattelutapaa Johann Hari avaa kirjassaan Mielen yhteydet – Masennuksen todelliset syyt (The Lost Connections).

Suosittelen kaikille! Erityisesti kuitenkin kaikille heille, jotka eivät ole aivan varmoja syistä, jotka ovat johtaneet sairastumiseen. Tämän kirjan pitäisi olla lääkäreiden raamattuna masennukseen ja olla perustana Käypä hoito -suosituksiin. Viiden tähden kirja!

Mariette Lindstein, Ehdoton valta, Lahko 1, top 10 kirjat 2019

Mariette Lindstein, Ehdoton valta

Sofia Bauman kiinnostuu karismaattisen Franz Oswaldin esitelmän myötä henkistä ja fyysistä oloa parantavasta ohjelmasta ViaTerrasta ja päätyy ohjelman läpikäytyään ottamaan vastaan Franzin tarjoaman työn ViaTerrasta Dimön saarelta upeasta kartanosta. ViaTerraa kutsutaan kultiksi, mutta Sofiasta se ei siltä tunnu. Hän nauttii mielekkäästä työstään, saaren luonnosta ja ViaTerran yheisöllisyydestä. Kunnes pikkuhiljaa tilanne yhteisössä pahenee ja Sofia tajuaa, mihin on joutunut eikä pääse pois. ViaTerrasta ei kukaan ole päässyt pois.

Aina silloin tällöin saa käsiinsä kirjan, jota ei malttaisi laskea käsistään, ja tällä kertaa sen teki Mariette Lindsteinin Ehdoton valta, joka imaisi mukaansa vahvasti. En ole aikoihin ollut näin voimakkaasti koukussa mihinkään tarinaan. Syksyllä luin vielä sarjan toisen osan, joka kantaa nimeä Tuomiopäivä. Sekin oli tosi hyvä. Nyt vaan odotellaan kolmatta osaa, sillä on kyllä todella koukuttava sarja!

Sofia Lundberg, Punainen osoitekirja, top 10 kirjat 2019

Sofia Lundberg, Punainen osoitekirja

Doris on 96-vuotias ja asuu yksin Tukholman keskustassa, seuranaan vain joukko kiireisiä kotiavustajia, jotka tulevat ja menevät sekä sisarentyttären tytär Jenny, johon Doris pitää yhteyttä Skypellä. Doriksella on paljon muistoja elämästään, joita hän alkaa käydä läpi punaisen osoitekirjansa avulla. Osoitekirjan hän sai ollessaan 10-vuotias. Siihen hän on merkinnyt kaikkien ihmisten yhteystiedot, joiden kanssa hän on pitkän elämänsä aikana ollut tekemisissä. Nyt tosin melkeinpä kaikkien yhteystietojen perässä lukee “kuollut”. Muistonsa Doris kirjoittaa Jennylle.

Punainen osoitekirja oli todella hyvä. Doriksen elämä vei mennessään ja sai jopa silmät kostumaan.

Elina Hirvonen, Punainen myrsky, top 10 kirjat 2019

Elina Hirvonen Punainen myrsky

Punainen myrsky on tarina äidinrakkaudesta, hyväksynnän tarpeesta, uskosta, toivosta, pelosta. Tarina kunnioituksesta, sitkeydestä, pakolaisuudesta, Irakista. Tarina Suomesta, selviytymisestä, nöyryydestä, tuskasta ja niin paljon muustakin, että sanat eivät riitä kertomaan. Tämä tarina on luettava ja sillä tavoin itse koettava.

Suvi Vaarla, Westend, 1990-luvun lama, top 10 kirjat 2019

Suvi Vaarla, Westend

Tämä on romaani Elinan perheestä 1980-luvulta 2000-luvulle; kun ensin rakennusalalla meni hyvin ja Suomella lujaa, kunnes tuli 1990-luvun lama. Talous romahti ja sen mukana meni yrityksiä alas, työpaikkoja hävisi ja perheitä rikkoontui.

Älyttömän mielenkiintoinen ajankuvaus vaikka kovin paljon ei talous aiheena kiinnosta. Kirjan ydin olikin siinä, millaista elämä tarinan perheellä oli ennen ja jälkeen laman. Kuinka lama vaikuttaa ihmiseen vielä vuosikymmenien jälkeen… Itse samastuin iällisesti päähenkilöön Elinaan, sillä hän oli pari vuotta minua vanhempi. Näin ollen on eletty samassa ikäpolvessa ja joitain tuttuja asioita ja ilmiöitä pystyi tunnistamaan tarinan edetessä. Hauska yksityiskohta oli muun muassa, kun kirjassa mainittiin vihkoon liimailtavat Kukkura-merkit. Kuka muistaa punaiset oravan (?) kuvalla kuvitetut Kukkura-merkit?

Margaret Atwood, Testamentit, Handmade's Tale, top 10 kirjat 2019

Margaret Atwood, Testamentit

Testamentit on huikean suosion saaneen Orjattaresi-klassikon jatko-osa. Kirjan tarina ajoittuu viisitoista vuotta sen jälkeen, kun edellisen kirjan tarina päättyi. Tai ehkä pikemminkin siihen, missä TV-sarjassa ollaan juuri nyt. Pääosassa ovat frediläisen sijaan kolme eri naista, joiden elämät ovat nivoutuneet yhteen. Tarina antoi vastauksen moneen eri kysymykseen, mutta vielä jäi jotain pimentoon. Ehkä vastauksia saa TV-sarjasta tai kolmannesta kirjasta, jos sellaisen Atwood vielä kirjoittaa. Testamentit tuli ahmittua yhtä suurella ruokahalulla kuin Orjattaresi ja kyllähän tälle nyt viisi tähteä antoi vaikka tarinassa ei seurattukaan aiempaa päähenkilöä.

Ja TOP 10 kirjat 2019 bonuskirja:

James Bowen, Katukatti Bob, top 10 kirjat 2019

James Bowen, Katukatti Bob

James Bowen on huumekorvaushoidossa oleva ja vain vähän aikaa sitten kadulta pois päässyt, kun hän tapaa ulkona rähjääntyneen ja loukkaantuneen kulkurikissan. James nimeää kissan Bobiksi, hoitaa sen terveeksi ja on valmis luopumaan siitä. Bob on kuitenkin toista mieltä ja niinpä syntyy uudet ja erottamattomat kaverukset.

Oli ihana lukea Bobin ja Jamesin touhuista. Miten voikaan eläin läsnäolollaan parantaa paljon! Tuli niin mieleen oma tilanteeni, kun reilu kolme vuotta sitten minunkin elämääni tupsahti kissakaveri. Sinnikkäästi se kesän 2016 teki töitä saadakseen luotani kodin ja niin vaan jossain vaiheessa sydämeni suli. Ja yhdessä onnellisina olemme edelleen! 🖤

Lue myös: Kissakuvia – Kissa tuli ja jäi taloon

Millainen sinun TOP 10 kirjat 2019 on?

The post TOP 10 kirjat 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
2
Irina / White & Fresh <![CDATA[Luovuin sängystä – pelkällä patjalla nukkuminen]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452896 2019-12-15T10:45:15Z 2019-12-16T05:39:42Z Reilu viikko sitten luovuin sängystä. Nykyinen sänkyni on vajaa kymmenen vuotta vanha jenkkisänky, josta jo vuonna 2012 nappasin selkäongelmien vuoksi joustinpatjan pois niin, että nukun pelkällä runko- ja petauspatjalla (+ jalat). Vuosia tämä ratkaisu toimi oikein hyvin, mutta nyt tämän loppuvuoden aikana selkäni on ollut kipeä aamuisin herätessäni. Lopulta meni hermot jatkuvaan selkäjumiin reilu viikko […]

The post Luovuin sängystä – pelkällä patjalla nukkuminen appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Reilu viikko sitten luovuin sängystä. Nykyinen sänkyni on vajaa kymmenen vuotta vanha jenkkisänky, josta jo vuonna 2012 nappasin selkäongelmien vuoksi joustinpatjan pois niin, että nukun pelkällä runko- ja petauspatjalla (+ jalat). Vuosia tämä ratkaisu toimi oikein hyvin, mutta nyt tämän loppuvuoden aikana selkäni on ollut kipeä aamuisin herätessäni. Lopulta meni hermot jatkuvaan selkäjumiin reilu viikko sitten ja raahasin sänkyni eteiseen odottamaan poiskuljetusta. Nyt ajattelin tarjoilla teille kokemuksiani pelkällä patjalla nukkumisesta.

Kynttelikön saaminen ikkunalle aiheutti johtokaaoksen ja nurkassa myös karsimista odotteleva muistolaatikko – kaunista, eikö?

Nyt nukun pelkällä sijauspatjalla. Sijauspatjani onneksi on noin viisi senttiä paksu eli ei ihan mikään ohuin versio. Lattia kuitenkin tuntuu selkeästi patjan läpi ja siihen on ollut totuttelemista. Nukkuminen sujuu ihan hyvin, mutta täytyy tunnustaa, että lattiatasosta ylös kömpiminen ei ehkä ole ihan suosikkipuuhaani.

Alkuun tuntui, että alaselän jumikivut helpottivat. Sitten kuitenkin meni jumiin pitkät selkälihakset ja kyljet. Ja sitten kun yläselkä taas rauhoittui hieman, niin alaselkä on kipeä. Se, että luovuin sängystä ei nyt ihan ratkaissutkaan ongelmaa. Toki olen edelleen sitä mieltä, että nukkuma-alusta saa olla jatkossakin kiinteä ja jämpti, mutta varsinaisesti lattian tasoiselle kovuudelle ei ole ainakaan mitään terveydellistä syytä.

Pelkkä patja makuuhuoneessa näyttää kyllä minimalistiselta, mutta pelkällä patjalla nukkumisen plussat eivät valitettavasti pärjää miinuksille.

Plussat

 • Kova alusta, jos semmoisen tarvitsee
 • Tilaa säästyy, jos rullaa patjan pois päivän ajaksi
 • Minimalistinen ilme makuuhuoneessa
 • Luonnonläheinen tunnelma
 • Tulipahan kokeiltua!

Miinukset

 • Ohuella patjalla alusta ehkä liiankin kova
 • Patjaa on nosteltava säännöllisesti ylös, jotta patja ja lattia eivät homehtuisi.
 • Patja sellaisenaan liukuu lattialla.
 • Patjalta nouseminen on työläämpää ja erityisesti, jos on lihakset jumissa tai muita kipuja.
 • Omaan silmään hieman keskeneräisen näköistä eikä niin esteettisesti miellyttävää
 • Selkäkivut eivät ole poistuneet.

Lopputulos on se, että luovuin sängystä, mutta aion ehdottomasti ostaa uuden sängyn. Alkuperäinen haaveeni oli futon-sänky, mutta rakensin itselleni vaihtoehtoisen suunnitelman ja kunhan taloustilanne sallii, lähden pikimmiten sänky- ja patjaostoksille. Toivottavasti vielä tässä kuussa, mutta viimeistään heti alkuvuodesta. Onhan se jo aikakin, kun jo reilu neljä vuotta sitten olin päättänyt vaihtaa sängyn uuteen. 😉

Lue myös: Futon-sänky harkinnassa

Millaisessa sängyssä sinä nukut?

The post Luovuin sängystä – pelkällä patjalla nukkuminen appeared first on Whiteandfresh.

]]>
4
Irina / White & Fresh <![CDATA[Tuomaan markkinat 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452877 2019-12-12T09:27:12Z 2019-12-12T05:29:04Z Jälleen Senaatintorilla virittäydytään joulutunnelmaan ja torin on vallannut Tuomaan markkinat 2019. Itse piipahdin markkinoilla toissapäivänä. Sattui oikein rapsakka sääkin ja olin iloinen, että olin varustautunut paksummalla pipolla ja talvirukkasilla. Lue myös: Tuomaan markkinat 2018 ja ostokset Tuomaan markkinat oli havaittavissa lähes välittömästi Senaatintorille saapuessa pienemmäksi kuin aiempina vuosina. Karuselli oli vaihtanut paikkaansa se onkin nyt […]

The post Tuomaan markkinat 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Jälleen Senaatintorilla virittäydytään joulutunnelmaan ja torin on vallannut Tuomaan markkinat 2019. Itse piipahdin markkinoilla toissapäivänä. Sattui oikein rapsakka sääkin ja olin iloinen, että olin varustautunut paksummalla pipolla ja talvirukkasilla.

Lue myös: Tuomaan markkinat 2018 ja ostokset

Tuomaan markkinat oli havaittavissa lähes välittömästi Senaatintorille saapuessa pienemmäksi kuin aiempina vuosina. Karuselli oli vaihtanut paikkaansa se onkin nyt heti paraatipaikalla melkein Aleksanterinkadun ja Unioninkadun kulmassa. Ruoan osuus tuntui itsestä alkuun ehkä jopa hieman isommalta kuin muiden tuotteiden, mutta tästä en nyt ihan varma ole. Glögiä ainakin löytyy yhdeltä sun toiselta kojulta.

Kaikenlaista kivaa ja mielenkiintoista kuitenkin aina löytyy eikä Tuomaan markkinat 2019 ollut lainkaan pettymys. Harmillisesti en voi tämänkertaisia ostoksiani paljastaa, sillä kaikki menivät lahjaksi. Tai no, hurjat kaksi ostosta. 😀 Lämpimikseni nautin markkinoilla kyllä juotavan suklaan, nam! Saatan tänään piipahtaa markkinoilla vielä uudestaan, mutta joulukuu on ollut kyllä jo niin hurja kuukausi ostosten suhteen, että en taida juuri mitään uskaltaa ostaa. Jouluisesta markkinatunnelmasta on kuitenkin kiva nautiskella.

Hieman erikoisempia joulukoristeita, tehty lasista

Aiotko sinä vierailla markkinoilla tänä vuonna? Jos aiot, onko suunnitelmissa ostaa jotain erityistä?

–> tuomaanmarkkinat.fi

Tuomaan markkinat 2019 / Helsinki Christmas Market

6.-22.12.2019 Senaatintori / Senate Square

Avoinna ti-pe 11-20, la-su 10-20 (maanantaina suljettu)

The post Tuomaan markkinat 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
0
Irina / White & Fresh <![CDATA[Luetut kirjat – marraskuu 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452863 2019-12-08T17:33:34Z 2019-12-09T05:30:58Z Marraskuussa luin yhdeksän kirjaa. Tosi moni kirja sai minulta Goodreadsissa hyvät arvostelut eli 4 tai 5 tähteä. Joko olin tässä kuussa höveliäämpi tai sitten vaan käsiin osui ihan tosissaan hyviä kirjoja. 😉 Max Manner, Jääkyynel (Stein Storesen, #4) Lapissa Suomun laskettelukeskuksen lähettyviltä löytyy sesonkityöhön tulleen nuoren naisen ruumis ja toinen nuori nainen on kateissa. KRP […]

The post Luetut kirjat – marraskuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Marraskuussa luin yhdeksän kirjaa. Tosi moni kirja sai minulta Goodreadsissa hyvät arvostelut eli 4 tai 5 tähteä. Joko olin tässä kuussa höveliäämpi tai sitten vaan käsiin osui ihan tosissaan hyviä kirjoja. 😉

Max Manner, Jääkyynel (Stein Storesen, #4)

Lapissa Suomun laskettelukeskuksen lähettyviltä löytyy sesonkityöhön tulleen nuoren naisen ruumis ja toinen nuori nainen on kateissa. KRP kiinnostuu tapauksesta ja haluaa lähettää tutkijansa eli maineikkaan Storesenin paikalle, mutta Steinia ei näy mailla halmeilla. Tilanteeseen löydetään kuitenkin ratkaisu ja mielenkiintoiset tapahtumat vievät lukijan Lapin talviseen maisemaan Suomulle.

Tarina imaisi mukaansa täydellisesti ja nyt harmittaa, että se on jo luettu! Stein on tosi hyvä dekkarihahmo ja kirjassa aiempia tarinoita suuremman roolin saanut Meeri Tarvainenkin on alun outouden jälkeen päässyt sydämeen.

Max Manner, Osiris (Stein Storesen, #5)

Stein saa tehtäväkseen toimia erään tähtitieteilijän turvamiehenä konferenssissa Maarianhaminassa. Tähtitieteilijä löytyy pian kuitenkin kuolleena hotellihuoneestaan ja kaikki muut paitsi Stein pitävät kuolemaa itsemurhana. Huolimatta todella heikosta terveydentilastaan Stein ryhtyy selvittämään tapausta omin päin ja kuten aina, kaikenlaista paljastuu. Mutta kestääkö Steinin terveys?

Itse tarina Osiriksessa ei ollut kovin mielenkiintoinen, mutta Stein ja Steinin touhut tekivät tästäkin oikein hyvän kokonaisuuden. Steinin tilanne oli ihan super jännittävä ja hieman saatoin älähtää, kun kirjan sivut loppuivat. Osiris on toistaiseksi viimeinen osa Stein Storesen -sarjaa, mutta koskaan ei kai tiedä, mitä kaikkea voi tapahtua. Hieman Stein-ikävää helpottaa kuitenkin Storytelissa ääni- ja e-kirjana heinäkuussa ilmestynyt Succubus, jossa Steinkin kuulema on mukana. Se sitten seuraavaksi!

Margaret Atwood, Testamentit

Testamentit on huikean suosion saaneen Orjattaresi-klassikon jatko-osa. Kirjan tarina ajoittuu viisitoista vuotta sen jälkeen, kun edellisen kirjan tarina päättyi. Tai ehkä pikemminkin siihen, missä TV-sarjassa ollaan juuri nyt. Pääosassa ovat frediläisen sijaan kolme eri naista, joiden elämät ovat nivoutuneet yhteen. Tarina antoi vastauksen moneen eri kysymykseen, mutta vielä jäi jotain pimentoon. Ehkä vastauksia saa TV-sarjasta tai kolmannesta kirjasta, jos sellaisen Atwood vielä kirjoittaa. Testamentit tuli ahmittua yhtä suurella ruokahalulla kuin Orjattaresi ja kyllähän tälle nyt viisi tähteä antoi vaikka tarinassa ei seurattukaan aiempaa päähenkilöä.

Sophie Hannah, Kolme neljästä (Uusi Hercule Poirot -mysteeri #3)

Maailman paras etsivä saa tuta tuntemattoman naisen kiukun, kun nainen kertoo saaneensa Poirotilta kirjeen, jossa naista syytetään Barnabas Pandyn murhasta. Nainen ei sanojensa mukaan ole miestä murhannut eikä edes tunne tätä. Ja poirot ei tunne myöskään saati ole kirjettä kirjoittanut. Kun vielä kolme muutakin henkilöä tulee Poirotin pakeille samasta syystä, alkaa etsivä oikeasti tutkia, mistä on kysymys.

Hercule Poirot -mysteerit ovat aina hyviä, mutta tämä oli ehdottomasti paras Sophie Hannahin kolmesta kirjoittamasta Agatha Christien jälkeisestä tarinasta.

Daniel Cole, Loppupeli (William Hawkes & Emily Baxter, #3)

Trilogian päätösosassa William “Wolf” Hawkes on palannut Lontooseen eläköityneen kollegansa Finlay Shawn kuoleman myötä. Kuolema on todettu itsemurhaksi, mutta Wolf ei sitä usko. Hän päätyy tutkimaan tapausta yhdessä Emily Baxterin ja Alex Edmundsin kanssa samalla odottaen omaa tulevaa vankeustuomiotaan.

Tämä viimeinen osa oli mielestäni paras kolmesta ja olisin mielellään lukenut putkeen koko kirjan, jos olisin vain pystynyt! Jotenkin koin ensimmäisen osan eli Räsynuken hieman sekavaksi, joskin hyväksi senkin. Toinen osa ja nyt tämä kolmas jotenkin nivoi mielessäni kaiken yhteen ja hahmot olivat tulleet tutuiksi paremmin, niin jotenkin tämä vain tuntui parhaimmalta. Toisessa osassa eli Marionetissa harmitti alkuun, kun Wolf ei ollut kuvioissa mukana, mutta tulipahan tutustutta paremmin Baxteriin. Nyt molemmat esiintyivät tässä viimeisessä osassa.

Marianne Power; Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin – Yhden naisen yritys selvittää, onko self help -oppaista apua elämänmuutokseen

Lontoolainen 36-vuotias journalisti Marianne Power kokee elämästään puuttuvan jotain. Hän saa vuosisadan idean ja päättää lukea vuoden aikana kaksitoista erilaista self help -kirjaa ja elää jokaisen kirjan neuvojen mukaan yhden kuukauden.

Aivan loistava kirja! Pidän joistain self help -oppaista ja -romaaneista ja oli tosi kiva lukea siitä, kuinka Marianne Power kävi kirjoja läpi ja millaisia vaikutuksia tällä projektilla oli omaan itseen. Pitkin kirjaa esiintyi myös tosi hyviä pointteja eli kevyttä self help -opastusta sai tästäkin. Hauska, mielenkiintoinen ja jopa hieman avartava lukukokemus!

Luin myös nämä kirjat:

Lue lisää lukemistani kirjoista Kirjat-kategorian alta

Jos tahdot seurata reaaliajassa, mitä kirjoja luen voit seurata minua Instagramissa tai goodreadissa tai vaikkapa molemmissa.

The post Luetut kirjat – marraskuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
0
Irina / White & Fresh <![CDATA[Kuukauden ostokset – marraskuu 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452849 2019-12-04T11:29:06Z 2019-12-05T05:43:59Z Aloitin kesällä kuukauden ostoksieni kirjaamisen ylös, ihan vain tutkiakseni, mihin kaikkeen rahaa kuluu. En koe olevani enää nykyään mikään shoppailija, mutta kirjattuja ostoksiani katsellessa ja erityisesti, kun ne tänne blogin puolelle heinä- ja elokuun osalta toin tajusin, että kyllä maar sitä rahaa tulee käytettyä. Pienistä ostoksista loppujen lopuksi kehkeytyi aikamoinen summa – oman tulotasoni ja ajatusmaailmani huomioon […]

The post Kuukauden ostokset – marraskuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Aloitin kesällä kuukauden ostoksieni kirjaamisen ylös, ihan vain tutkiakseni, mihin kaikkeen rahaa kuluu. En koe olevani enää nykyään mikään shoppailija, mutta kirjattuja ostoksiani katsellessa ja erityisesti, kun ne tänne blogin puolelle heinä- ja elokuun osalta toin tajusin, että kyllä maar sitä rahaa tulee käytettyä. Pienistä ostoksista loppujen lopuksi kehkeytyi aikamoinen summa – oman tulotasoni ja ajatusmaailmani huomioon ottaen. Olen siis päättänyt jatkaa kuukauden ostoksieni tuomista tänne blogin puolelle. Nyt vuorossa marraskuun ostokset. Kuukauden ostokset -postaukseni sisältää kaiken muun paitsi ruoan, päivittäistarpeet kuten pyykinpesuaineet, roskapussit yms. sekä asumiskulut. Tulojani en myöskään täällä avaa.

Kuukauden ostokset – marraskuu 2019

Kissan kulut

 • Matolääke 8,33 €
 • Kaulapanta 5,90 €
 • Yht. 14, 23 €

Viihde

 • HBO Nordic 1 kk 9,95 €
 • Ruutu+ 1kk 4,15 €
 • Sovellus puhelimeen App Storesta 5,49 €
 • Yht. 19,59 €

Kosmetiikka ja hygienia

 • Kosteusmaito kasvoille (Muji) 7,95 €

Terveys

 • Tabletinhalkaisija 10,26 €
 • Käsikauppalääke 6,95 €
 • Silmälasit (osa 1) 80 €
 • Yht. 97,21 €

Matkakulut (HSL)

 • Arvoa matkakortille 20 €
 • Arvoa matkakortille 5 €
 • Yht. 25 €

Kodin tavarat

 • Uudelleen suljettavat Minigrip-tyyppiset pussit, lajitelma (Muji) 2,50 €
 • Tuoksukynttilä (Muji) 7,95 €
 • Teemuki (Tokyokan) 13,90 €
 • Mittalusikka teelle (théhuone) 6,20 €
 • Puhdas+ Aroma diffuuseri 39,90 €
 • Nurme May Chang eteerinen öljy 7,90 €
 • Yht. 78,35 €

Ruoka, juoma

 • Lounas 11,10 €
 • Matcha latte 4,50 €
 • Kakkupala 5,90 €
 • Lounas 8,50 €
 • Yht. 30 €

Muut

 • Teejoulukalenteri 9,95 €

Ostetut lahjat

 • 9,95 €

Saadut lahjat ja tavarat

 • Mehikasvi-istutus lasitalossa
 • Daniel Wellington -rannekello (kierrätystä)

Koko kuukauden ostokset yhteensä 292,23 €

Alkuun hieman harmitti tuon eteerisen öljyn osto, kun heti samana iltana sain tietää, että eteeristen öljyjen käyttö diffuuserissa eläintaloudessa ei ole suositeltavaa. No onneksi kekkasin, että voin käyttää sitä jatkossa mun itse tekemässäni kuorinta-aineessa. 🙂 Viimeisin itse ostamani kuorinta-aine oli Jovelyn May Chang & Ylang Ylang ja tuoksui jumalaisen hyvältä!

Lue myös: DIY vartalonkuorinta

Ja kello! Voi miten iloiseksi tulinkaan, kun ystäväni antoi minulle itselleen tarpeettoman rannekellon. Olin juuri miettinyt, että saattaisin haluta paremman kellon. Minulla on Michael Korsin kullattu teräskello ja isäni vanha kello. Teräskello nyt on hieman painava vaikka noin periaatteessa tykkäänkin siitä ja isäni vanhaa kelloa rakastan paljon, mutta sitä on todella vaikea sormin nyhjätä oikeaan aikaan. Päätin nyt DW:n kellon myötä luopua Korsin kellosta ja muun muassa muistosyistä aion säästää isäni vanhan kellon.

Ikänäkö päätti alkaa näin nelikymppisenä ja niinpä piti uusia lukulasit (tai no, läppärilasit ne mulle on 😀 ). Hyvin tässä nyt kuitenkin on jo useampi vuosi mennyt, kun viimeksi on tarvinnut uusia lasit vuonna 2015. Loppukuuta kun mentiin jo niin sovittiin optikon kanssa, että maksan osan nyt ja loput sitten kun haen lasit. Ilman silmälaseja tämän kuukauden vaihtelevat kulut olisivat olleet 212,23 €. Sanoisin, että ihan ok tilanne. Tärkeintä on ainakin näin ostosseurannan alkuvaiheilla, että 99 % tekemistäni ostoksista on sellaisia, joille on tarve tai perusteltu halu. Että ei tarvitse jälkeenpäin katua, että mitä tuli oikein tuhlailtua. Ehkä myöhemmin sitten voin kokeilla, miten paljon tosissani pystyn minimoimaan kulujani.

Sellaista tällä kertaa… heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä näistä marraskuun ostoksistani tai ylipäätään aiheesta? 🙂

The post Kuukauden ostokset – marraskuu 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
5
Irina / White & Fresh <![CDATA[Vuosaaren joulupolku 2019]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452828 2019-12-01T12:51:22Z 2019-12-01T12:51:19Z Vuosaaren joulupolku 2019 järjestettiin eilen Vuosaaressa Uutelan metsässä. 2,4 kilometrin mittaisen reitin varrella on paljon nähtävää ja koettavaa. Tapahtuma on lapsipainoitteinen, mutta aikuisetkin voivat nauttia. Jos ei muusta niin ainakin Uutelan upeista maisemista ja kuumasta juotavasta. Tervetuloa kurkistamaan jo perinteeksi muodostuneen Vuosaaren joulupolun maisemiin, joita ensikertalaisena innoissani taltioin! Auringosta tuntuivat nauttivan kaikki. Aika monta oli […]

The post Vuosaaren joulupolku 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Vuosaaren joulupolku 2019 järjestettiin eilen Vuosaaressa Uutelan metsässä. 2,4 kilometrin mittaisen reitin varrella on paljon nähtävää ja koettavaa. Tapahtuma on lapsipainoitteinen, mutta aikuisetkin voivat nauttia. Jos ei muusta niin ainakin Uutelan upeista maisemista ja kuumasta juotavasta. Tervetuloa kurkistamaan jo perinteeksi muodostuneen Vuosaaren joulupolun maisemiin, joita ensikertalaisena innoissani taltioin!

Kahvila Kampela ja joulupolun alku – myynnissä mm. ruokaa, juomaa ja käsitöitä.
Saimme sopivasti Helsinkiin pienen lumipeitteen ja pakkasen ja auringonpaisteen.
Joulupukkikin oli paikalla.
Luonto tekee ihan omia taideteoksiaan.

Auringosta tuntuivat nauttivan kaikki. Aika monta oli tuossa taas noita hämäriä päiviä ja pikkupakkasen mukanaan tuoma auringonpaiste oli kyllä tervetullut. Vuosaaren joulupolku 2019 oli itselleni ensimmäinen, sillä aiempina vuosina ei ole ollut itselle mieluinen keli, sopivaa seuraa tai ylipäätään ei ole jaksanut lähteä. Kiinnostusta on kyllä ollut vaikka muille jakaa ja olenkin siksi ihan super tyytyväinen kun pääsin liikkeelle.

Lue myös: Uutelassa grillaamassa

HyvänMielen Alpakatkin olivat paikalla ja ne ovatkin herttaisia! Näin saman tilan alpakoita myös keväällä Teurastamon pääsiäismarkkinoilla. 🖤

Lue myös: Teurastamon pääsiäismarkkinat

Omalta osalta parin tunnin reippailu ulkona päättyi höyryävän kuumaan kupilliseen glögiä kahvila Kampelassa.

Joulupolulla oli todella mukava tunnelma, ihmiset olivat iloisia ja oli oikeasti ihana nähdä, miten niin monet ihmiset olivat lähteneet liikkeelle. Eikä vähiten siksi, että sain itseni sohvalta ylös ja ulos. 😉 Varmastikin osallistun tapahtumaan jatkossakin, jos kelit vain suosivat. Sen lisäksi Uutelaan on pakko lähteä ihan muuten vain kävelemään, sillä luminen metsä ja meri ovat mahtavan näköisiä talvella. Siihen päälle sitten Kampelan lohikeittoa, niin eihän sitä ihminen muuta tarvitse!

Ihanaa alkanutta joulukuuta!

The post Vuosaaren joulupolku 2019 appeared first on Whiteandfresh.

]]>
0
Irina / White & Fresh <![CDATA[10 ekologisempaa valintaa arkeen]]> https://whiteandfresh.casablogit.fi/?p=1501452812 2019-11-24T12:28:08Z 2019-11-24T12:28:05Z Viime maaliskuussa eli reilut puoli vuotta sitten koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen ja päätin ryhtyä aiempaa ekologisemmaksi. Aloitin keskittymällä kaikkien jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Aiemmin olin kierrättänyt vain pahvin, paperin ja lasin. Sittemmin olen lajitellut kaiken mahdollisen sekä tehnyt arjessani ja elämässäni muitakin kestävämpiä valintoja. Tässä siis 10 ekologisempaa valintaa arkeen. Disclaimer: En ole ekologisempien arjen valintojen […]

The post 10 ekologisempaa valintaa arkeen appeared first on Whiteandfresh.

]]>
Viime maaliskuussa eli reilut puoli vuotta sitten koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen ja päätin ryhtyä aiempaa ekologisemmaksi. Aloitin keskittymällä kaikkien jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Aiemmin olin kierrättänyt vain pahvin, paperin ja lasin. Sittemmin olen lajitellut kaiken mahdollisen sekä tehnyt arjessani ja elämässäni muitakin kestävämpiä valintoja. Tässä siis 10 ekologisempaa valintaa arkeen.

Disclaimer: En ole ekologisempien arjen valintojen suhteen täydellinen enkä pyri esimerkiksi muovin tai kaiken jätteen täydelliseen välttämiseen.

Lue myös: Kodin jätteiden lajittelu ⎢ Kohti ekologisempaa arkea

10 ekologisempaa valintaa arkeen

Vaihda muoviset ruoansäilytysrasiat lasisiin tai teräksisiin

Muovi on kestävä materiaali, mutta ajan myötä kuluessaan ja naarmuuntuessaan se on hieman kyseenalainen turvallisuuden osalta. Säilön itse tällaisissa säilytysrasioissa ruokaa (valmistan useamman päivän ruoan kerralla) ja usein myös lämmitän ruoan kyseisessä astiassa. Aivoni suostuivat vihdoinkin välittämään tästä asiasta, jonka jo aiemminkin toki tiesin ja niinpä olen vaihtanut kaikki ruoansäilytysrasiani lasisiin.

Vaihda muoviset leikkuulaudat puisiin

Tässä sama asia kuin muovisissa rasioissa, tosin vielä herkemmin, sillä veitsenkäyttö naarmuttaa leikkuulautaa heti alusta alkaen. Silti tämänkin asian kanssa olen ollut todella saamaton, sillä vierastin puisia leikkuulautoja niiden työlään hoidon vuoksi. Muoviset oli helppo vaan viskoa astianpesukoneeseen ja that’s it. Kun vihdoin repäisin laastarin irti kerralla ja vaihdoin leikkuulaudat puisiin niin voin sanoa, että sen olisi voinut tehdä paljon aiemmin. Leikkuulaudan hoito ei ole yhtään sen työläämpää ja kaikkeen tottuu. Tärkeintä on, että käyttää raa’alle lihalle omaa leikkuulautaa ja muistaa silloin tällöin öljytä laudat. Niin eikä laita niitä astianpesukoneeseen.

Käytä kestohedelmäpussia

Jos ostat paljon hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ota käyttöön kestohedelmäpussi. Monet hevi-osaston tuotteet voi punnita ilman mitään pussia (esim. banaanit ja kurkut), mutta runsaammille ostoksille pussi on helpoin. Monet kaupat myyvät nykyään hevi-osastolla muovisia kestohevipusseja, mutta sellaisen voi myös ostaa jostain kankaisena tai ommella itse. Itse halusin kankaisen, joten ostin omani Teurastamon pääsiäismarkkinoilta. Jos ostaa usein samaan aikaan esimerkiksi perunoita, tomaatteja yms., kannattaa pohtia kuinka monelle kestohedelmäpussille on tarvetta. Konkarit saattavat laittaa hevi-ostoksensa myös kaupasta löytyvään pahvilaatikkoon tai mennä kokonaan ilman mitään pussia tai laatikkoa.

Lue lisää: Kestohdelmäpussi ⎢ Kohti ekologisempaa arkea

Käytä kestokauppakassia

Jotta jatkuvasti ei tarvitsisi tuhlata rahoja kauppakasseihin, kanna mukana omaa kestokassia tai nappaa kotoa vanha muovikassi mukaasi. Säästyy rahaa ja tila kaapissa eikä jätettä kerry niin paljon. Omaa kauppakassia olen kantanut mukana jo vuosia vaikka muuten en kovin ekologinen olekaan ollut. Joskus satunnaisesti jos tarvitsee ostaa kaupassa kassi, niin suosin paperikassia. Se helpottaa kotona sitten paperi- ja pahvikierrätykseen menevien kantamista. Sen enempää ekologisuuteen en nyt ota kantaa, sillä puuvilla- ja muovikassien ekologisuudesta on ollut nyt niin paljon polemiikkia. Ihan hirvittää, miten hankalia tällaiset asiat voivat olla.

Suosi kestomukia

Jos ostat paljon take away -juomia, niin suosittelen kestomukin hankkimista. Kestomuki on huomattavasti järkevämpi kuin joka kerta juoda juoma kertakäyttökupista. Oman kestomukini hankin ehkä pienessä kestotuotehurmiossa enkä voi sanoa tarvinneeni sitä kovin usein. Juon take away -kahvia harvoin enkä kotoakaan lähde muki kourassa ulos. Silti jos tiedän etukäteen juovani useamman take away -juoman ja jos suinkin muistan niin otan ehdottomasti kyllä oman mukini mukaan.

Oma vesipullo mukaan!

Oman vesipullon mukana kantamisen hyödyt ovat mielestäni huimat. Vesi on tarjolla koko ajan, ei tule tuhlattua rahaa aina uuteen vesipulloon eikä lopulta sitten tule sitä jätettä. Toki pullojen kierrätys meillä täällä Suomessa on huippuluokkaa pantillisuuden ansiosta, joten meillä täällä pulloroskaus on ehkä pienemmässä määrässä kuin muu roskaaminen.

Vaihda muoviset pesusienet luonnonmukaisiin materiaaleihin

Tässä korostuu ehkä eniten viime vuosien kuumana puheenaiheena olleet mikromuovit ja niiden välttäminen. Tai yleensä muovin välttäminen, joka on tärkeässä roolissa heillä, jotka “noudattavat” zero waste -elämäntapaa. Otan itse zero waste -aspektin usein huomioon ainakin ajatuksissani ja sitten myös arjessani, jos se siihen suhteellisen mutkattomasti istuu. Suihkussa ja saunassa käytettävän vaahtomuovisen pesusienen korvasin pellavalangasta neulotulla tawashi-pesusienellä. Kodin puhdistuksessa käytetyt pesusienet korvasin isolla luffapötköllä, josta leikkasin pienempiä pätkiä. Puhdistamisen lisäksi ne ovat oivia saippua-alustoja! Niin ja nämä voi laittaa biojätteeseen, kun ne ovat käyttökelvottomia.

Vaihda kuukuppiin tai kestositeisiin

Kertakäyttöisiä kuukautissuojia kuluu naisen elämässä paljon. Siksi jos mahdollista, olisi kulutuksen ja ympäristön vuoksi hyvä harkita kestoratkaisua. Kuukuppia on kehuttu todella paljon, mutta siitä en itse valitettavasti osaa sanoa mitään, sillä en ole koskaan kokeillut. Sen sijaan viime keväänä vaihdoin kertakäyttösiteet kestositeisiin. Se sattui mukavasti juuri silloin, kun olin alkanut pohtia arkeeni ekologisempia vaihtoehtoja, mutta ykkössyy tähän ratkaisuun oli kuitenkin terveydellinen. Kestositeistä voisin kirjoittaa joskus vielä oman postauksensa. Uskon, että monet joille aihe on tuntematon saattavat kavahtaa ajatusta kestositeistä. Itse en kuitenkaan vaihtaisi enää kertakäyttösiteisiin vaikka mikä olisi.

Vaihda muovinen sheivaushöylä teräksiseen

Monet vaihtavat höylänsä teräksiseen siksi, että teräs on parempi kuin muovimörkö. Siinä ei ole mitään pahaa ja olen toki tyytyväinen, että jatkossa omakin höyläni on muoviton. Omalla kohdallani muovi ei ollut kuitenkaan se syy, joka sai minut ostamaan teräksisen höylän, safety razorin. Olen päättänyt siirtyä muovisesta Gillettestä teräksiseen safety razoriin eli parranajohöylään taloudellisista syistä. Muutaman kappaleen vaihtoteräpakkaus Gilletteen maksaa aivan älyttömästi, parhaimmillaan yli 20 euroa. Sen sijaan vaihtoteräpakkaus teräksiseen partahöylään maksaa muutaman euron. Toki vaihto naisten höylästä parranajohöylään vaatii totuttautumista emmekä höylän kanssa ole ihan vielä sinut keskenämme, mutta kunhan viimeinen vaihtoterä vanhasta höylästäni on käytetty, alamme tosissamme tutustua safety razorin kanssa toisiimme. Kuulemma sen kanssa on lopulta aika helppo tutustua. 😉

Suosi käytettyjä vaatteita ja tavaroita

Kulutusta yleisesti ajateltuna olisi hienoa, jos mahdollisimman moni yrittäisi löytää tarvitsemansa vaatteet ja tavarat käytettynä. Koska kulutamme todella huolettomasti, kierrätysmyymälöistä ja kirpputoreilta löytyy älyttömästi aivan uudenveroisia ja jopa uusia käyttämättömiä vaatteita ja tavaroita. Toki tässäkin sopii olla ajatuksen kanssa liikkeellä ja pohtia, mitkä vaatteet ja tavarat on järkevä kuitenkin hankkia uutena. Näihin lukeutuu ainakin alusvaatteet ja hygieniatarvikkeet. En ole itse kierrätyslöytöjen tekemisen ammattilainen, mutta jonkin verran olen yrittänyt tehdä hankintojani käytettynä. Kesällä ostin tarvitsemani pussilakanan ja tyynyliinat käytettynä UFFista. Etsin täysin valkoisia, mikä ei ollut ihan helppoa, sillä valkoinen käytettynä ei monesti enää näytä täysin valkoiselta, mutta minulla kävi tuuri ja löysin aika lailla käyttämättömän oloisen pussilakanan ja saman sarjan tyynyliinat. Sen lisäksi olen monet paidoistani ja tunikoistani ostanut käytettynä. Takeistani 3/5 on jonkun vanhoja. Siinä muutama esimerkki kierrätysostoksistani.

Siinä olivat 10 ekologisempaa valintaa arkeen jotka ovat tavalla tai toisella käytössä myös omassa arjessani. Kun miettii omaa panostustaan ekologisempaan elämään ja maailmaan niin vaikka neuvoja tuntuu olevan miljoonaa erilaista ja konkarit mahduttavat vuoden sekajätteensä pienehköön lasipurkkiin, niin kaiken tämän ei pidä antaa pelotella itseään. On tärkeämpää, että miljoonat ihmiset tekevät ekologisempia päätöksiä ei niin kovin täydellisesti kuin että muutamat ihmiset tekevät ekologisia päätöksiä täydellisesti. Jokainen ekologisempi askel on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Mitä ekologisia arjen valintoja sinä teet?

The post 10 ekologisempaa valintaa arkeen appeared first on Whiteandfresh.

]]>
4