Dekkarifestivaali 2019

Viikonloppuna oli jälleen jokavuotinen Dekkarifestivaali, joka tänä vuonna järjestettiin jo viidennen kerran. Itse osallistuin ensimmäistä kertaa viime vuonna ja tykästyin sen verran, että ostin tämän vuoden tapahtumaan päivälipun jo heti maaliskuussa niiden tultua myyntiin. Hieman jännitin, pystynkö tänä vuonna osallistumaan, sillä olin ollut kipeä koko viikon. Hienosti kuitenkin kaikki sujui ja jaksoin oikein hyvin, vain yksi särkylääke oli tarpeen ja pari ohjelmanumeroa jäi väliin, kun kaipasin taukoa. Helsingissä Paasitornissa järjestetty Dekkarifestivaali 2019 tarjosi tänä vuonna jälleen kotimaisia ja ulkomaisia dekkarikirjailijoita, mukana oli useampi suosikkini.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni

 

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni

Dekkarifestivaali 2019 päivän ohjelman avasi Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, David Lagercrantz

Jone Nikula haastatteli David Lagercrantzia, joka on Stieg Larssonin Millenium-sarjan manttelinperijä.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Cilla & Rolf Börjlind

Dekkaritutkija Paula Arvas haastatteli Cilla ja Rolf Börjlindiä, joiden Stilton & Rönning -sarjan kirjoista pidän kovasti. Pariskunta on käsikirjoittanut myös televisiossa nähtyä Martin Beck -elokuvasarjaa.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Tomas Gads

Kirjailijaparit ovat olleet tutumpi käsite muualla kuin Suomessa, mutta nyt myös meillä on omat parimme: Satu Roos ja Kaisa Nummela muodostavat yhdessä kirjailijanimen Tomas Gads. Lisäksi tuoreen Kolme punaista rubiinia -dekkarin ovat kirjoittaneet yhdessä Pauliina Littorin ja Antti Marttinen.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Heine Bakkeid

Norjalainen Heine Bakkeid on kirjoittanut dekkareita ripauksella kauhua/yliluonnollista. Hetki sitten ilmestynyt ensimmäinen suomennos Meren aaveet oli itse asiassa hyvä vaikka en itse ole kauhun ystävä. Tarinaan sujautettu yliluonnollisuus oli sen verran hillittyä, että se ei haitannut. Mielenkiinnolla odotan seuraavien osien suomennoksia. Heine Bakkeidia haastatteli kirjailija Marko Hautala.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Mariette Lindstein, Ninni Schulman

Rakastettu dekkarikirjailija ja Dekkarifestivaalin suojelija Leena Lehtolainen haastatteli ruotsalaisdekkaristeja Ninni Schulmania ja Mariette Lindsteinia. Ninni Schulman kirjoittaa pieneen ruotsalaiskylään Hagforsiin sijoittuvaa dekkarisarjaa, jossa pääosissa on muun muassa toimittaja Magdalena Hansson. Suomeksi sarjassa on ilmestynyt Tyttö lumisateessa, Poika joka ei itke ja Vastaa jos kuulet. Helmikuussa ilmestyy nejäs suomennos Älä kerro kenellekään.

Mariette Lindstein on kirjoittanut omiin kokemuksiinsa skientologiliikkeen jäsenenä perustuvan psykologisen trilleritrilogian ViaTerra-kultista. Sarjassa suomeksi on ilmestynyt kaksi osaa, Ehdoton valta ja Tuomiopäivä. Kolmas osa ilmestyy suomeksi myöhemmin. Olen lukenut nyt tähän mennessä ilmestyneet suomennokset ja ne ovat niin koukuttavaa luettavaa, että en malta odottaa seuraavaa. Vahva suositus!

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Juha Rautaheimo

Rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä haastatteli pitkän uran Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikössä tehnyttä jo eläkkeelle jäänyttä Juha Rautaheimoa. Tutkinnanjohtajana murharyhmässä toiminut Rautaheimo on kirjoittanut kirjan Hermo – murharyhmän mies, joka on muistelmateos hänen urastaan. Tämä keskustelu oli ehdottomasti yksi Dekkarifestivaali 2019 -suosikeistani.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Arttu Tuominen, Max Seeck, Petri Karra

Jone Nikulan haastateltavina kolme kovaa kotimaista dekkarikirjailijaa: Arttu Tuominen, Max Seeck ja Petri Karra. Olen lukenut kaikkien kolmen tuoreimmat kirjat ja pitänyt niistä kaikista.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Jarkko Sipilä, Leena Lehtolainen, Matti Rönkä

Päivän viimeisessä ohjelmanumerossa yleisö sai esittää kysymyksiä Jarkko Sipilälle, Leena Lehtolaiselle ja Matti Röngälle. Tätä kolmen koplaa olisi voinut kuunnella kauemminkin. Keskustelu oli todella rentoa ja huumori lensi valtoimenaan. Meillä suomalaisilla ei ole mitään hätää niin kauan kuin meille dekkareja kirjoittavat tällaiset tyypit.

Dekkarifestivaali 2019, Paasitorni, Leena Lehtolainen

Lopulta oli aika Leena Lehtolaisen päätössanojen. Dekkarifestivaali 2019 oli jälleen mielenkiintoinen ja hienosti järjestetty. Paasitorni oli tilojen puolesta oiva paikka tapahtumalle. Oli tilaa liikkua ja olla. Kiitos ja kumarrus!

Lue myös: Dekkarifestivaali 2018

 

Irina / White & Fresh - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *