10 ekologisempaa valintaa arkeen

Viime maaliskuussa eli reilut puoli vuotta sitten koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen ja päätin ryhtyä aiempaa ekologisemmaksi. Aloitin keskittymällä kaikkien jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Aiemmin olin kierrättänyt vain pahvin, paperin ja lasin. Sittemmin olen lajitellut kaiken mahdollisen sekä tehnyt arjessani ja elämässäni muitakin kestävämpiä valintoja. Tässä siis 10 ekologisempaa valintaa arkeen.

Disclaimer: En ole ekologisempien arjen valintojen suhteen täydellinen enkä pyri esimerkiksi muovin tai kaiken jätteen täydelliseen välttämiseen.

Lue myös: Kodin jätteiden lajittelu ⎢ Kohti ekologisempaa arkea

10 ekologisempaa valintaa arkeen

Vaihda muoviset ruoansäilytysrasiat lasisiin tai teräksisiin

Muovi on kestävä materiaali, mutta ajan myötä kuluessaan ja naarmuuntuessaan se on hieman kyseenalainen turvallisuuden osalta. Säilön itse tällaisissa säilytysrasioissa ruokaa (valmistan useamman päivän ruoan kerralla) ja usein myös lämmitän ruoan kyseisessä astiassa. Aivoni suostuivat vihdoinkin välittämään tästä asiasta, jonka jo aiemminkin toki tiesin ja niinpä olen vaihtanut kaikki ruoansäilytysrasiani lasisiin.

Vaihda muoviset leikkuulaudat puisiin

Tässä sama asia kuin muovisissa rasioissa, tosin vielä herkemmin, sillä veitsenkäyttö naarmuttaa leikkuulautaa heti alusta alkaen. Silti tämänkin asian kanssa olen ollut todella saamaton, sillä vierastin puisia leikkuulautoja niiden työlään hoidon vuoksi. Muoviset oli helppo vaan viskoa astianpesukoneeseen ja that’s it. Kun vihdoin repäisin laastarin irti kerralla ja vaihdoin leikkuulaudat puisiin niin voin sanoa, että sen olisi voinut tehdä paljon aiemmin. Leikkuulaudan hoito ei ole yhtään sen työläämpää ja kaikkeen tottuu. Tärkeintä on, että käyttää raa’alle lihalle omaa leikkuulautaa ja muistaa silloin tällöin öljytä laudat. Niin eikä laita niitä astianpesukoneeseen.

Käytä kestohedelmäpussia

Jos ostat paljon hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ota käyttöön kestohedelmäpussi. Monet hevi-osaston tuotteet voi punnita ilman mitään pussia (esim. banaanit ja kurkut), mutta runsaammille ostoksille pussi on helpoin. Monet kaupat myyvät nykyään hevi-osastolla muovisia kestohevipusseja, mutta sellaisen voi myös ostaa jostain kankaisena tai ommella itse. Itse halusin kankaisen, joten ostin omani Teurastamon pääsiäismarkkinoilta. Jos ostaa usein samaan aikaan esimerkiksi perunoita, tomaatteja yms., kannattaa pohtia kuinka monelle kestohedelmäpussille on tarvetta. Konkarit saattavat laittaa hevi-ostoksensa myös kaupasta löytyvään pahvilaatikkoon tai mennä kokonaan ilman mitään pussia tai laatikkoa.

Lue lisää: Kestohdelmäpussi ⎢ Kohti ekologisempaa arkea

Käytä kestokauppakassia

Jotta jatkuvasti ei tarvitsisi tuhlata rahoja kauppakasseihin, kanna mukana omaa kestokassia tai nappaa kotoa vanha muovikassi mukaasi. Säästyy rahaa ja tila kaapissa eikä jätettä kerry niin paljon. Omaa kauppakassia olen kantanut mukana jo vuosia vaikka muuten en kovin ekologinen olekaan ollut. Joskus satunnaisesti jos tarvitsee ostaa kaupassa kassi, niin suosin paperikassia. Se helpottaa kotona sitten paperi- ja pahvikierrätykseen menevien kantamista. Sen enempää ekologisuuteen en nyt ota kantaa, sillä puuvilla- ja muovikassien ekologisuudesta on ollut nyt niin paljon polemiikkia. Ihan hirvittää, miten hankalia tällaiset asiat voivat olla.

Suosi kestomukia

Jos ostat paljon take away -juomia, niin suosittelen kestomukin hankkimista. Kestomuki on huomattavasti järkevämpi kuin joka kerta juoda juoma kertakäyttökupista. Oman kestomukini hankin ehkä pienessä kestotuotehurmiossa enkä voi sanoa tarvinneeni sitä kovin usein. Juon take away -kahvia harvoin enkä kotoakaan lähde muki kourassa ulos. Silti jos tiedän etukäteen juovani useamman take away -juoman ja jos suinkin muistan niin otan ehdottomasti kyllä oman mukini mukaan.

Oma vesipullo mukaan!

Oman vesipullon mukana kantamisen hyödyt ovat mielestäni huimat. Vesi on tarjolla koko ajan, ei tule tuhlattua rahaa aina uuteen vesipulloon eikä lopulta sitten tule sitä jätettä. Toki pullojen kierrätys meillä täällä Suomessa on huippuluokkaa pantillisuuden ansiosta, joten meillä täällä pulloroskaus on ehkä pienemmässä määrässä kuin muu roskaaminen.

Vaihda muoviset pesusienet luonnonmukaisiin materiaaleihin

Tässä korostuu ehkä eniten viime vuosien kuumana puheenaiheena olleet mikromuovit ja niiden välttäminen. Tai yleensä muovin välttäminen, joka on tärkeässä roolissa heillä, jotka ”noudattavat” zero waste -elämäntapaa. Otan itse zero waste -aspektin usein huomioon ainakin ajatuksissani ja sitten myös arjessani, jos se siihen suhteellisen mutkattomasti istuu. Suihkussa ja saunassa käytettävän vaahtomuovisen pesusienen korvasin pellavalangasta neulotulla tawashi-pesusienellä. Kodin puhdistuksessa käytetyt pesusienet korvasin isolla luffapötköllä, josta leikkasin pienempiä pätkiä. Puhdistamisen lisäksi ne ovat oivia saippua-alustoja! Niin ja nämä voi laittaa biojätteeseen, kun ne ovat käyttökelvottomia.

Vaihda kuukuppiin tai kestositeisiin

Kertakäyttöisiä kuukautissuojia kuluu naisen elämässä paljon. Siksi jos mahdollista, olisi kulutuksen ja ympäristön vuoksi hyvä harkita kestoratkaisua. Kuukuppia on kehuttu todella paljon, mutta siitä en itse valitettavasti osaa sanoa mitään, sillä en ole koskaan kokeillut. Sen sijaan viime keväänä vaihdoin kertakäyttösiteet kestositeisiin. Se sattui mukavasti juuri silloin, kun olin alkanut pohtia arkeeni ekologisempia vaihtoehtoja, mutta ykkössyy tähän ratkaisuun oli kuitenkin terveydellinen. Kestositeistä voisin kirjoittaa joskus vielä oman postauksensa. Uskon, että monet joille aihe on tuntematon saattavat kavahtaa ajatusta kestositeistä. Itse en kuitenkaan vaihtaisi enää kertakäyttösiteisiin vaikka mikä olisi.

Vaihda muovinen sheivaushöylä teräksiseen

Monet vaihtavat höylänsä teräksiseen siksi, että teräs on parempi kuin muovimörkö. Siinä ei ole mitään pahaa ja olen toki tyytyväinen, että jatkossa omakin höyläni on muoviton. Omalla kohdallani muovi ei ollut kuitenkaan se syy, joka sai minut ostamaan teräksisen höylän, safety razorin. Olen päättänyt siirtyä muovisesta Gillettestä teräksiseen safety razoriin eli parranajohöylään taloudellisista syistä. Muutaman kappaleen vaihtoteräpakkaus Gilletteen maksaa aivan älyttömästi, parhaimmillaan yli 20 euroa. Sen sijaan vaihtoteräpakkaus teräksiseen partahöylään maksaa muutaman euron. Toki vaihto naisten höylästä parranajohöylään vaatii totuttautumista emmekä höylän kanssa ole ihan vielä sinut keskenämme, mutta kunhan viimeinen vaihtoterä vanhasta höylästäni on käytetty, alamme tosissamme tutustua safety razorin kanssa toisiimme. Kuulemma sen kanssa on lopulta aika helppo tutustua. 😉

Suosi käytettyjä vaatteita ja tavaroita

Kulutusta yleisesti ajateltuna olisi hienoa, jos mahdollisimman moni yrittäisi löytää tarvitsemansa vaatteet ja tavarat käytettynä. Koska kulutamme todella huolettomasti, kierrätysmyymälöistä ja kirpputoreilta löytyy älyttömästi aivan uudenveroisia ja jopa uusia käyttämättömiä vaatteita ja tavaroita. Toki tässäkin sopii olla ajatuksen kanssa liikkeellä ja pohtia, mitkä vaatteet ja tavarat on järkevä kuitenkin hankkia uutena. Näihin lukeutuu ainakin alusvaatteet ja hygieniatarvikkeet. En ole itse kierrätyslöytöjen tekemisen ammattilainen, mutta jonkin verran olen yrittänyt tehdä hankintojani käytettynä. Kesällä ostin tarvitsemani pussilakanan ja tyynyliinat käytettynä UFFista. Etsin täysin valkoisia, mikä ei ollut ihan helppoa, sillä valkoinen käytettynä ei monesti enää näytä täysin valkoiselta, mutta minulla kävi tuuri ja löysin aika lailla käyttämättömän oloisen pussilakanan ja saman sarjan tyynyliinat. Sen lisäksi olen monet paidoistani ja tunikoistani ostanut käytettynä. Takeistani 3/5 on jonkun vanhoja. Siinä muutama esimerkki kierrätysostoksistani.

Siinä olivat 10 ekologisempaa valintaa arkeen jotka ovat tavalla tai toisella käytössä myös omassa arjessani. Kun miettii omaa panostustaan ekologisempaan elämään ja maailmaan niin vaikka neuvoja tuntuu olevan miljoonaa erilaista ja konkarit mahduttavat vuoden sekajätteensä pienehköön lasipurkkiin, niin kaiken tämän ei pidä antaa pelotella itseään. On tärkeämpää, että miljoonat ihmiset tekevät ekologisempia päätöksiä ei niin kovin täydellisesti kuin että muutamat ihmiset tekevät ekologisia päätöksiä täydellisesti. Jokainen ekologisempi askel on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Mitä ekologisia arjen valintoja sinä teet?

6 kommenttia “10 ekologisempaa valintaa arkeen

 1. Tosi kiva postaus! Ois kiva saada oma kirjoitus kestositeistä, ovat kyllä uusi jutu minulle!

  1. Kiitos Tanja! <3 Koitan jossain vaiheessa saada jutun aikaiseksi kestositeistä. 🙂

 2. Kiitos Irina, tästä saikin hyviä vinkkejä, mm. nuo pesusienet. 🙂
  Omat egologiset arjen valinnat ovat lähinnä kierrätys ja ostosten tarkka miettiminen jo ruokaostoksista alkaen. Kestokassi on ollut käytössä jo vuosia, tosin hedelmät jne. pakkaan osittain vielä kierrätysmuovipusseihin, koska niillä on jatkokäyttöä kotona. Pyrin myös välttämään ns. heräteostoja ja hankkimaan vain tarpeeseen, esim. vaatteet yms.
  Ja minua myös kiinnostaa nuo kestositeet, postausta siis odotellessa 🙂

  1. Kiva juttu, että jotakin tarttui postauksen vinkeistä mukaan! 🙂 Tuntuu olevan fiksuja sun arjen valinnat jo ennestäänkin.

   Mulla myös ostokäyttäytyminen on kokenut muutoksia ja yritän ajan kanssa jatkaa muutosta entistä parempaan suuntaan. Heräteostoksia eli ostoksia ostoslistan ulkopuolelta jos tulee, ne toivottavasti on aiempaa järkevämpiä. Eli niitä saa tehdä, jos tavaralle on selkeä käyttötarkoitus löydettävissä ennen kuin sen kaupasta kantaa kotiin. 😉 Mutta tosiaan, katsotaan mihin tämä ajan kanssa johtaa vielä.

   Mä en ole kaikkien asioiden kanssa täysin ehdoton ja mäkin saatan joskus sujauttaa heviostokset kierrätyspussiin ja silloin käytän sitä myöhemmin biojätepussina (ellei ole mennyt rikki).

   Yritän saada jossain vaiheessa postauksen aikaiseksi kestositeistä, niistä tuntuu olevankin jotkut kiinnostuneita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *