Kestosuodatinpussi ⎢Kohti ekologisempaa arkea

Maaliskuun alussa koin lopullisen sysäyksen kohti ekologisempaa arkea ja päätin aloittaa huolellisemman jätteiden lajittelun ja kierrätyksen. Sen myötä heräsi kaikenlaisia muitakin ajatuksia liittyen kuluttamiseen ja kestävämpiin vaihtoehtoihin. Aloin tutkia (ahmia) blogeja, vlogeja ja artikkeleita jätteiden (erityisesti muovin) lajittelusta, kierrätyksestä ja Zero Waste:sta. Mietin, mitkä toimenpiteet voisivat olla omaan arkeeni ja elämääni sopivia. Ensimmäisten joukossa oli paperisten kahvisuodattimien korvaaminen kestoversiolla ja niinpä kokeiluun tuli tilattua kestosuodatinpussi.

kestosuodatinpussi, pellava, kestosuodatinpussi pellastava

Pietarsaarelaiselta pieneltä luonnonmateriaaleihin ja kestotuotteisiin keskittyvältä yritykseltä Leonora.fi:ltä tilaamani kestosuodatinpussi on raakapellavaa. Se sopii yleisimpiin kahvinkeittimiin, joissa suodattimen koko on 4. Kestosuodatinpussin voi ompelutaitoinen tehdä itsekin, ohjeita löytyy netistä. Kankaan on syytä olla luonnollista materiaalia ja sopivan tiheää, jotta kahvinporot eivät pääse suodattimesta läpi. Tämä minun raakapellavainen kestosuodatinpussi on vajaan kahden kuukauden käytön aikana osoittautunut oikein hyväksi.

kestosuodatinpussi, pellava, kestosuodatinpussi pellastava

Kestosuodatinpussi on syytä ennen ensimmäistä käyttöä keittää. Tämän jälkeen se toimii kuten paperisetkin suodatinpussit, paitsi ettei sitä tietenkään heitetä pois. Käytön jälkeen kahvinporot kipataan bioroskikseen – lusikan avulla saa suurimman osan poroista raaputettua pois – ja kestosuodatinpussi huuhdellaan lämpimällä vedellä. Lämpimällä vedellä siksi, että kahvin rasvat irtoavat. Tämän jälkeen olen itse rutistanut suodatinpussista suurimmat vedet pois, oikonut pussin omaan muotoonsa ja ripustanut kuivumaan tiskikaapin ritilässä roikkuvaan koukkuun. Eikä haittaa vaikka suodatinpussi ei olisi ehtinyt kuivua ennen seuraavaa käyttöä, hyvin toimii kosteanakin.

Olen kuullut, että jotkut ovat välillä pesseet kestosuodatinpussin pienellä määrällä astianpesuainetta ja itsekin tätä kokeilin, mutta vaikka huuhtelin suodatinpussin äärimmäisen huolellisesti, oli seuraavalla kerralla kahvissa outo sivumaku. Niinpä olen itse päätynyt vain vedellä huuhtelemaan omani (keittiöni hanasta tulee kiehuvan kuumaa vettä) ja silloin tällöin kiehauttamaan sen.

kestosuodatinpussi, pellava, kestosuodatinpussi pellastava

kestosuodatinpussi, pellava, kestosuodatinpussi pellastava

Kestosuodatinpussi – plussat ja miinukset

Plussat

 • Jos haluat säästää materiaaleja (paperia), kestosuodatinpussi on siihen oiva väline.
 • Säästää vuoden aikana euroja vaikka ei olekaan taloudellisesti suuri säästäjä
 • Ei tarvitse muistaa ostaa kaupasta suodatinpusseja, ne eivät enää lopu.
 • Helppo käyttää
 • Zero Waste

Miinukset

 • Ei suurta taloudellista säästöä (Lieneekö tämä edes miinus?)
 • Vaatii hieman vaivaa tyhjentää poroista ja huuhdella (joskin siihen tottuu).

kestosuodatinpussi, pellava, kestosuodatinpussi pellastava

Olen ollut kestosuodatinpussiin tyytyväinen. Olen pärjännyt hyvin vain yhdellä suodattimella vaikka keitän kahvia kahdesta kolmeen kertaa päivässä. Vain satunnaisesti olen napannut käyttöön kertasuodatinpussin ja niiden loputtua en aio enää ostaa lisää. Aion jossain vaiheessa hankkia yhden tai kaksi kestosuodatinpussia lisää kiertoa helpottamaan, mutta tosiaan tällä yhdelläkin pärjää. Lisäksi valitsemani raakapellava kestosuodatinpussin materiaaliksi on ollut todella hyvä, sillä siinä ei näy helposti ajan myötä värjäytymät. Tässä vaiheessa värjäytymiä ei ole edes syntynyt.

Kestosuodatinpussi on helppo keino, jos haluaa vähentää jätettä ja muuttaa omia kulutustottumuksiaan kestävämpään suuntaan. Kertakäyttöiset suodatinpussit eivät todellakaan ole pahimmasta päästä jätettä niiden kompostoituvuuden takia, mutta pienistä puroista syntyy suuri joki.

Oletko sinä harkinnut kestosuodatinpussia?

8 kommenttia “Kestosuodatinpussi ⎢Kohti ekologisempaa arkea

 1. Toisaalta pussin pesuun kuluu vettä. 😉 Mietin sitä, että lähteekö kahvin rasvan oikeasti pelkällä lämpimällä vedellä? Mä meinaten maistan jopa lasipannusta, jos sitä ei ole pesty kunnolla vaan vain huuhdeltu vedellä. Kahvi maistuu sellaiselta rasvaiselta. 😀 Mutta joo, mulla on kahviautomaatti joka on näppärästi poistanut tämän suodatinpussiongelman. Keitän enää todella harvoin suodatinkeittimellä kahvia, lähinnä jos tulee vieraita, ettei jokaista kuppia tarvitse erikseen keittää, jos vieras ei halua juoda erikoiskahvia. Toinen edullisempi vaihtoehto on ostaa pressopannu (kahviautomaatit maksaa), jossa ei myöskään tarvi suodatinpussia.

  1. Se on justiinsa tuo, että kestosuodatinpussin käyttö tuo tullessaan sitten vaivan lisäksi myös lisää vedenkulutusta. Jos vedestä joutuisin maksamaan kulutuksen mukaan, voi olla, että käyttäisin paperisuodattimia. Tuskin pelkkä kuuma vesi kaikkea rasvaa vie mennessään – en tiedä – joten voi olla, että noin tarkalla makuaistilla varmaan maistaisit rasvan. 😀 Pressopannua monet jo käyttävät, mutta itselläni on täysin toimiva Moccamaster eli uuden keittimen hankkiminen olisi typerää.

  2. Todella myöhäinen vastaus, mutta pussin pesemiseen kuluva vesi on murto-osa siitä, mitä vaaditaan kertakäyttöisten suodatinpussien valmistamiseen. Eli siinä mielessä kestopussi on ekologinen.

   1. Tämä on justiinsa se hankala osuus näissä kestotuotteissa, kun pitää ottaa huomioon kaikki mahdollinen pussin valmistuksesta lähtien. Siis kun miettii ekologisuutta. Tavallinen tallaaja on helisemässä. 🙂

 2. Tämä on just eikä melkein se mitä etsin! 🙂 olen pitkään halunnut kestosuodatinpussia tai vastaavaa, jota voi käyttää kahvinkeittimessä eikä, ja nyt se löytyi. Aion tilata samantien näitä itselleni muutaman!

  1. Huippu juttu, Mirja, että nyt osui ja upposi! 🙂

 3. Tilasin juuri oman kestosuodatinpussin. Asun taloyhtiössä, jossa on vain 4 osakasta, jonka takia biojäteasiastia ei ole pakollinen. Yhtiö ei myöskään suostu hankkimaan biojäteastiaa, pyynnöstäni huolimatta, koska muita asukkaita ei kiinnosta ja se kuulemma ” haisee ja maksaa”. Minun sieluuni kuitenkin sattuu laittaa biojätettä sekajätteeseen enkä toistaiseksi ole raaskinut ostaa omaa 300 euron kompostia. Yritän siis minimoida biojätteen syntymistä,kun muuta vaihteoehtoa ei ole. Mutta mitä tehdä banaaninkuorille? Omenan voi syödä kuorineen, samoin perunan tai tehdä kuorista sipsejä.

  1. No onpas harmi, että biojätteiden kierrätys on kohdallasi noin vaikeaa! Olisiko mitään paikkaa, jonne voisit viedä biojätettä? Jotain puutarhaa tai vastaavaa tai vaikkapa yhteiskompostia? Silloin voisi esimerkiksi tiskipöydälle tai jonnekin hankkia pienen kannellisen astian, jonka voisi tyhjentää sitten. Kun kansi on tarpeeksi tiivis, ei siitä pitäisi hajuhaittojakaan syntyä. Kestosuodatinpussi on hyvä kyllä sinänsä, ettei suodatinpaperijätettä synny, mutta jonnekin ne kahvinporotkin on laitettava. Banaaninkuoret onkin sitten eri juttu… ne on varsinainen vitsaus kyllä silloinkin, kun on biojätekeräys, koska alkavat äkkiä haista biojätepussissa. Yksi vaihtoehto on laittaa ne johonkin pussiin ja laittaa pakkaseen siihen asti, että pääsee biojätteen tyhjennysreissulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *