Raivausriennot – Aloita uusi vuosi karsimalla turhia tavaroita kodistasi!

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin Facebook-sivulla käynnistyy 1.1.2019 Raivausriennot-tapahtuma, jossa karsitaan turhia tavaroita kodista. Kyseessä on koko tammikuun kestävä tapahtuma, joka on oikeastaan haaste. Joka päivä luovutaan tietystä määrästä tavaroita – kodin papereista, tavaroista, vaatteista – minimalismipelistä/-haasteesta tutuilla säännöillä, tosin aavistuksen muutettuna.

Raivausriennot, oma koti, sisustus, huonekasvit

Minimalismihaasteeseen olette törmänneet ainakin hiljattain täällä minun blogissani, sillä toteutin 30 päivän minimalismihaasteen viime kuussa. Ensimmäisenä päivänä luovuin yhdestä tavarasta, toisena päivänä kahdesta tavarasta kunnes kolmantenakymmenentenä päivänä luovuin 30 tavarasta. Yhteensä luovuin siis 465 tavarasta.

Raivausriennot, oma koti, sisustus, huonekasvit

Lauran järjestämässä tapahtumassa luovutaan ensimmäisenä päivänä 31 tavarasta, toisena päivänä 30 tavarasta ja niin edelleen, kunnes tammikuun 31. päivänä luovutaan yhdestä tavarasta. Raivausriennot kulkee siis päinvastoin kuin 30 päivän minimalismihaaste ja kestää päivän kauemmin. Jos pääsee loppuun asti – eli jos tavaraa on tarpeeksi luovuttavaksi – luopuu tammikuussa yhteensä 496 tavarasta.

Raivausriennot, oma koti, sisustus, huonekasvit

Raivausriennot, oma koti, sisustus, huonekasvit

Lähde siis uuden vuoden kunniaksi mukaan ja raivaa kodistasi pois turhat tavarat. Ja muista: vaikka tavaraa raivataan ja Raivausriennot on muunnelma minimalismipelistä, sinun ei tarvitse tavoitella minimalismia! Meillä ihmisillä vaan on hassu taipumus säilöä kaikenlaista tavaraa, joita emme kuitenkaan tarvitse, ja haasteen avulla saa vähän tilaa kaappeihin ja laatikoihin. Lisäksi meille turha tavara voi olla jollekin toiselle aarre. Kuten Laura Holmström sanoo: Älä siis jemmaile pahan päivän varalle vaan laita hyvä kiertämään!

Raivausriennot, oma koti, sisustus, huonekasvit

Lue lisää:

30 päivän minimalismihaaste: päivät 1-10

30 päivän minimalismihaaste: päivät 11-20

30 päivän minimalismihaaste: päivät 21-30

Itselläni on vielä reilusti esimerkiksi muistokrääsää – lippuja, lappuja ja valokuvia – joita jäi käymättä läpi toteuttamani minimalismihaasteen aikana, joten innolla odotan Raivausrientojen alkamista. En tiedä, pääsenkö tällä kertaa loppuun asti, mutta se selvinnee sitten. Dokumentoin suoritukseni jollain tavoin ja teen postauksen siitä sitten tapahtuman päätyttyä. 🙂

 

4 kommenttia “Raivausriennot – Aloita uusi vuosi karsimalla turhia tavaroita kodistasi!

  1. Minä olen lapsesta asti tykännyt kodista, jossa ei ole ylimääräistä krääsää. Muistan, kun olin vasta lapsi, kävin silloin tällöin siivoamassa keittiön kaappeja ja otin ylimääräiset syrjään. Äitini huomasi ja kysyi aina ne takaisin. Huoneeni oli aina siisti ja krääsätön. Kun muutin yksin asumaan, otin äidiltäni vain kahdelle hengelle astiat ja omat tavarat, jotka huoneessani oli silloin ja muuta en tarvinnut. Oli ihana asua väljässä asunnossa, jossa ei ole ylimääräistä tavaraa. Edelleenkin sama pitää, vaikka nyt kotona on neljä lasta ja heidän tavaransa. Minulla edelleenkään ei ole turhaa krääsää ja lapsilla vain ne, joita he tarvitsevat. En ole elämässäni paljon tarvinnut raivailla, kun tavaraa ei ole ollut tuhansia. Ymmärsin tämän tavaran vähyydestä tulevan hyvän olon tunteen jo paaaaljon ennen konmaria, siksi en olekaan kirjaa lukenutkaan kannesta kanteen, vaikka se minulla onkin. Olenko minimalisti?… En voi sanoa niin, koska minulla on monta lasta, joten tavaroita on, joten en tunne olevani sellainen. Asumme aika pienessä kodissa, jos suhteutetaan se ihmismäärään, mutta siitä huolimatta meille tullessaan ihmisille ei tule tukkoisuuden ja epäsiisteyden tunne, vaan raikkaan ja puhtauden/järjestelmällisyyden tunne. Haluaisin silti hieman jotain muutosta vaikka tiedänkin järjestelmällisyyden salat. 🙂

    1. Kuulostaa tosi kivalta sun asenne tavaroita kohtaan, Pitju! Ja pitää muistaa, ettei minimalismi ole pelkästään tavaroiden määrään liittyvä, vaan myös yleisesti kuluttamiseen ja elämänasenteeseen kuuluva käsite. Kovin monet kokevat minimalismin vain ja ainoastaan isminä, jossa pitää omistaa mahdollisimman vähän tavaraa. Itsekin olen vuosien myötä opetellut uutta asennetta tavaroita kohtaan ja koen olevani aika hyvässä jamassa siltä osin. Olen hieman laiska ja jonkinlaiseen pieneen kaaokseen taipuvainen, mutta kuvittelisin silti omistavani keskivertoa vähemmän tavaraa. Eikä tarkoitukseni ole omistaa mahdollisimman vähän vaan nimenomaan se, että omistamani tavarat olisivat itselleni tärkeitä tai tarpeellisia (lukuunottamatta joitain sentimentaalisia tavaroita).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *