Luetut kirjat – joulukuu 2018

Joulukuu on päättymäisillään ja samalla myös kokonainen lukuvuosi. Joulukuussa luin kahdeksan kirjaa ja yhden novellin.

Vuonna 2018 luin yhteensä 115 kirjaa, joiden joukossa oli muun muassa:

  • 23 tietokirjaa tai sellaiseen verrattavaa
  • 54 dekkaria, trilleriä yms.
  • 31 kotimaista
  • 2 lähes klassikkoa

Ensi vuonna aion edelleen jatkaa lukemista ja tulen lukemaan varmasti paljon. Sen kummempaa vakavaa tavoitetta minulla ei ole, mutta aion yrittää olla aavistuksen impulsiivisempi luettavien kirjojen osalta. Nyt on yöpöydälläni ollut paikoitellen isokin kirjapino, kun koko ajan on syy tai useampi lukea joku tietty kirja. Olen vuoden mittaan osallistunut esimerkiksi kahteen lukupiiriin (toinen virtuaalinen ja toinen perinteinen), jonka myötä luettavaa on tullut. Se onkin ollut hyvä – onpahan tullut luettua sellaisia kirjoja, joihin ei muutoin tarttuisi – mutta toisaalta se on rajannut mahdollisuuksiani tarttua mieluisiin kirjoihin impulsiivisemmin. Nyt aion jättää virtuaalisen lukupiirin vähemmälle ja yritän sitä kautta saada hieman tilaa mielihaluille. Oma kirjavalikoimani on kuitenkin aika suuri, joten on kiva päästä kaivelemaan omiakin hyllyjä. 🙂

Mutta nyt joulukuun 2018 luettuihin kirjoihin!

Pyörre, Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurdardottir, Pyörre (Lastentalo-sarja #2)

Koulun pihalta kaivetaan aikakapseli, johon oppilaat ovat noin kymmenen vuotta aiemmin kirjoittaneet ajatuksiaan tulevaisuuden Islannista. Niiden joukosta löytyy myös viesti, jossa kerrotaan, että vuonna 2016 tietyt ihmiset kuolevat. Viestissä on kuitenkin vain mainittujen ihmisten nimikirjaimet. Viestin lisäksi erään talon kylpypaljusta löytyy irtonaisia käsiä. Huldarilla poliisina ja Freyjalla lastenpsykologina riittää jälleen työnsarkaa.

Pyörre jatkaa Huldar ja Freyja -sarjaa (aka Lastentalo-sarja) ja sarjan toinen osa. Henkilöhahmot ovat sopivasti kiinnostavia ja mukavia. Tämä sekä sarjan ensimmäinen osa Perimä ovat olleet varsin miellyttävää lukemista ja odotankin jo keväällä ilmestyvää kolmatta osaa (Synninpäästö).

Lemmikki, Camilla Grebe

Camilla Grebe, Lemmikki

Murha eräänä kylmänä talviviikkona Örmbergin kylässä Sörmlandissa yhdistää kolme ihmistä: elämänsä tarkkaan suunnitellun poliisin Malinin, muistisairauden kanssa kamppailevan profiloija Hannen ja teini-ikäisen salaisuutta kantavan Jaken. Murhatutkimus on heille kaikille sekä hengenvaarallinen että elämän muuttava.

Lemmikki on itsenäinen jatko-osa Greben rikosromaanille Kun jää pettää alta ja sen voi tosiaankin lukea ilman ensimmäistä osaa. Pääosin kirjan kertojina toimivat vuorotellen Malin ja Jake, myöhemmin myös Hanne. Tämä kerrontatyyli on mielestäni välillä hieman kiusallinen, mutta aina lopulta siihen totun, niin tälläkin kertaa. Juoni oli aavistuksen kummallinen ehkä, mutta piti loppujen lopuksi kuitenkin hyvin mukanaan. Luen varmasti Camilla Greben kirjoja jatkossakin.

Valhepeli, Ruth Ware

Ruth Ware, Valhepeli

Isa Wilde saa ystävältään tekstiviestin, jossa lukee ”Tarvitsen teitä”. Muuta ei tarvitse sanoa, Isa tietää, että nyt on mentävä. Isa ystävystyi aikoinaan sisäoppilaitoksessa kolmen muun tytön kanssa. He pelasivat Valhepeliä, jossa oli tarkoitus valehdella ja kerätä pisteitä. Nyt yksi valheista ja salaisuuksista on vaarassa paljastua.

Valhepeli oli oikein hyvä. Hieman jännitin, tulisinko pitämään tästä, sillä Ruth Waren edellinen Nainen hytissä 10 ei ollut mielestäni kummoinen. Sen sijaan Waren ensimmäisestä Synkän metsän siimeksessä -kirjasta pidin tosi paljon.

Jennifer Egan, Manhattan Beach

Jennifer Egan, Manhattan Beach*

Kirja sijoittuu pääosin toisen maailmansodan aikaiseen New Yorkiin, Brooklyniin ja välillä Manhattanillekin. Anna Kerrigan on sinnikäs ja määrätietoinen nuori nainen, joka pääsee ensimmäisenä naisena sukeltajaksi merivoimien telakalle. Annan elämää kuitenkin ovat varjostaneet äidistä ja vammautuneesta siskosta huolehtiminen sekä isän katoaminen vuosia aiemmin. Anna tapaa yökerhossa Dexter Stylesin, jonka muistaa jo lapsuudestaan. Anna oli usein isänsä mukana, kun isä kävi hoitamassa asioita. Tavattuaan Dexterin Anna alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään asioita menneisyydestä ja isänsä katoamiseen johtaneita syitä.

Manhattan Beach on mielenkiintoinen lukukokemus sodan aikaisesta New Yorkista sekä nais(t)en elämästä ja asemasta yhteiskunnassa. Se on kertomus vahvuudesta ja sinnikkyydestä. Suosittelen!

Luin myös nämä kirjat:

Lue lisää lukemistani kirjoista Kirjat-kategorian alta

Jos tahdot seurata reaaliajassa, mitä kirjoja luen voit seurata minua Instagramissa tai goodreadissa tai vaikkapa molemmissa.

Näihin tunnelmiin päätän blogivuoteni 2018 ja toivotan teille kaikille onnellista uutta vuotta 2019! ♥

 

*Kirja saatu osana yhteistyötä Tammen kanssa

Irina / White & Fresh - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *