Perinneruokaa: Makaronivelli

Lapsuudessani yksi isän tekemistä ruoista oli makaronivelli. Olen kuullut monen vähän vavahtavan ajatusta makaronivellistä, mutta itselleni se on aina maistunut oikein hyvin. Lautasellinen tai kulhollinen velliä ja kyytipojaksi ruisleipää. Nam! Nykyään tosin en voi ruisleipää syödä – vatsani ei sitä kestä – joten syön keittojen kanssa kauraleipää. Löysin K-Supermarketista ihania Leivon leipomon Patrik jälkiuunikaurapaloja, joissa on vähän ruisleivän fiilistä. No mutta leivästä takaisin asiaan eli makaronivelliin ja sen valmistukseen.

makaronivelli_whiteandfresh

makaronivelli_whiteandfresh

Isäni oli tarkka siitä, mitä makaronia velliin käytetään. Makaronien piti aina olla pitkiä ja mahdollisimman paksuja. Jossain vaiheessa näitä kaikkein paksumpia putkispaghetteja ei meinannut mistään enää saada, mutta onneksi löysin näitä kuitenkin. Olen aiemmin tehnyt vellin ihan tavallisesta makaronista, mutta halusin ehdottomasti tällä kertaa tehdä makaronivellin isän tyyliin.

makaronivelli_whiteandfresh

makaronivelli_whiteandfresh

Makaronivelli

Keitä haluamasi määrä mieleistäsi makaronia kattilassa. Makaronit keitetään kypsäksi, jopa aavistuksen ylikypsäksi.

Kaada ylimääräinen keitinvesi pois ja lisää kattilaan maito, suola ja halutessasi voita ja kiehauta. Muista hämmentää koko ajan, jotta maito ei pala pohjaan (Rohkea voi keittää makaroni alun alkaenkin suoraan maidossa). 

Nauti sellaisenaan tai leivän kanssa!

makaronivelli_whiteandfresh

Oletko sinä syönyt koskaan makaronivelliä ja jos, niin tykkäätkö?

Irina / White & Fresh - -

10 kommenttia “Perinneruokaa: Makaronivelli

  1. No enpä ole makaronivelliä ikinä syönyt, mutta voisin kyllä maistaa sitä; olen avoin uusien ruokien suhteen ? Mutta tuo putkispaghetti alkoi kiinnostamaan, en ole noihin aiemmin törmännyt!

  2. Tuttu ja tykätty ruoka on omasta lapsuudestani 🙂 Tuohon lisättiin vielä kanamunakin mukaan joka saosti velliä entisestään ja toi siihen omanlaistaan makua + proteiinia.

    1. Netistä selasin huvikseni makaronivellireseptejä ja monissa ohjeissa velliin laitetaan suurusteeksi myös vehnäjauhoja. Isäni teki tämän aina simppelisti vain maidosta ja makaronista. Samalla reseptillä menen minäkin. Mutta tosiaan, tuo on aikamoinen hiilaripommi eikä siten ehkä ihan joka päiväiseksi ruoaksi viitsi valmistaa. 🙂

  3. Anteeksi mutta yäk.Inhokkiruoka lapsuudesta:)suorastaan traumat jäänyt:)

    1. Kaikki ei varmasti tykkää. Eikä tarviikaan. 🙂

  4. Meillä ei ollut velliä, vaan mummo teki aina noista paksuista makaroneista makean makaronilaatikon. On edelleenkin mun suosikkia, mutta harmi, kun perheen muut jäsenet haluavat lihaa makaronilaatikkoon. Minä huomasin myös saman, että välillä noita paksuja makaroneja ei saanut mistään. Onneks ovat tulleet kauppoihin takaisin, sillä ei se laatikko maistunut yhtä hyvältä toisen muotoisilla makaroneilla..

    1. Meillä isä teki myös makaronilaatikkoa noista paksuista makaroneista eikä siinä tosiaan ollut lihaa ollenkaan. Se tosin oli suolainen ja kuului meillä aina joulupöytään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *