Elämäntapamuutos – Mitä syön päivän aikana?

Olen kirjoittanut teille aiemmin elämäntapamuutoksestani, jolloin aiheena oli kuntosalilla käymisen aloittaminen ja myöhemmin kyseisen tavan vakiintuminen osaksi arkea. Nyt on vuorossa ruokavalioni.

Lue myös: Elämäntapamuutos – Kuntosalilla käyntiä takana vuosi

Olen vuosia syönyt pääosan arkea tietynlaisesti, tiettyjä ruokia ja tietyllä tyylillä. Tämä tyyli on suhteellisen terveellinen. Ongelmani on ollut erityisesti herkuttelu, jonka suhteen minulla ei ole paljon itsekuria ollut. Olen myös kokenut lihovani herkästi ja painoa on kertynytkin aikuisiällä kiitettävästi. Olen vuosien aikana välillä myös laihtunut, mutta aina ne kilot ovat jossain vaiheessa tulleet takaisin.

Tämän vuoden erityisen kevään lopussa toukokuussa havahduin siihen, että eristäytymisaika on entisestään lisännyt kilojen määrää muutamalla ja nyt on todellakin aika alkaa tehdä asialle jotain. Eikä vain hetkeksi vaan jospa tällä kertaa ihan lopullisesti? Kun ikävuosissa on ylitetty 40, niin sopisikin miettiä yleisterveyttä, sydän- ja verisuoniasioita ja kaikkea muuta.

Kilojani karistelen 99 % ruokavaliolla. En ole ottanut käyttöön mitään tiettyä dieettiä, sillä koska tarkoitus on tehdä ihan elämäntapamuutos, syön koko kevennysprojektin ajan kaikkea sitä, mitä olen syönyt tähänkin asti. Jopa herkkuja. Niinpä latasin puhelimeeni sovelluksen, jonka avulla seuraan päivittäistä (ja viikottaista) kalorimäärääni.

Mitä syön päivänä aikana?

Herättyäni juon kupillisen kahvia maidolla. Noin tunnin kuluttua siitä syön aamupalani, johon kuuluu maustamatonta jogurttia, jokin hedelmä ja granolaa tms. Useimmiten hedelmänä on banaani. Pidän kovasti omenoista, mutta niitä en saisi syödä kovin monena päivänä.

Maustamatonta jogurttia, omenaa ja granolaa

Maustamatonta jogurttia, mansikoita ja granolaa

Maustamatonta jogurttia, banaania ja granolaa

Niin sanottuna lounaana syön kaurapuuroa, jonka sekaan tulee pellavansiemenrouhetta, raejuustoa ja mehukeittoa. Ennen söin puuron aamupalaksi, mutta kun aloitin kevään aikana kävelylenkit, tuli ennen lenkkiä otettua jotain kevyttä kuten jogurttia ja sitten lounaaksi tuhdimpi puuro. Näin puurosta on muodostunut minulle lounas. Vaihtelua puuroon tulee mehukeitoista, joita vaihtelen. Joskus voisi kokeilla myös tuorepuuroa.

Kaurapuuroa, pellavansiemenrouhetta, raejuustoa ja mehukeittoa

Loppuiltapäivästä tai alkuillasta juon toisen kupin kahvia ja syön välipalan. Tällä hetkellä se on kauraleipää, margariinia, leikkelettä, kurkkua ja paprikaa. Pientä vaihtelua tuo erilaiset leikkeleet ja eriväriset paprikat, joskus myös leivän merkki.

Kauraleipää, margariinia, leikkelettä, kurkkua ja paprikaa

Päivällisen syön aika myöhään, usein kahdeksan jälkeen. Puolet lautasesta on vihersalaattia, neljännes jotain proteiinia ja neljännes jotain lisuketta. Syön ihan tavallisia ruokia ja tärkeintä on helppous, sillä vaikka haluan syödä suhteellisen hyvää ruokaa niin ruoanlaittoa en rakasta. Itse tekemällä on vaan helpompi vaikuttaa siihen, mitä sinne suuhun laittaa.

Vihersalaattia, riisiä ja broilerin fileeleike

Vihersalaattia, kotletteja ja uusia perunoita

Vielä illalla ennen nukkumaanmenoa syön usein jotain pientä huikopalaa, sillä en voi nukkua, jos tuntuu yhtään nälkäiseltä. Huikopalana syön maissikakkuja ihan sellaisenaan.

Kerran viikossa minulla on herkkuhetki ja se pitää sisällään useimmiten suklaalevyn (kyllä, syön sen melkein kerrallaan). Joskus jotain muuta. Kesäaikaan ja muina erikoisina hetkinä saatan syödä viikollakin jotain pientä, esimerkiksi jäätelön. Yritän suurimman osan ajasta kuitenkin välttää herkkuja mulloin kuin herkkupäivänä, sillä jokainen herkku nostaa aina viikon kalorimäärää. Ja jos jatkuvasti syö yli sallitun, niin eihän se paino putoa. Sitä ei vaan yksinkertaisesti voi samaan aikaan sekä syödä että säästää kakkua. 😉

Tällä hetkellä päivittäinen sallittu kalorimääräni on 1700 kcal. Syötyjen kaloreiden määrä päivän päätteeksi ollut yleensä noin 1600 kcal, kun syön yllä olevan mukaan. Tuolla määrällä saa siis oikein hyvin syötyä päivän aikana ja olen vielä laihtunutkin.

Parissa kuukaudessa painoa on pudonnut noin neljä kiloa. Itsekuri on toiminut niin hyvin, että olen ihan yllättynyt. Tuntuu muutenkin siltä, että tämä kerta olisi jotenkin erilainen. Fiilis on erilainen aiempiin laihdutuksiin verrattuna ja motivaatio on vahvempi. Mielenkiinnolla jään katsomaan, miten esimerkiksi tuleva pimeä ja kylmä vuodenaika vaikuttaa. Tämä kevennysprojekti kun kuitenkin kestää vielä kuukausia.

Millaisia painonhallintakokemuksia teillä on? 🙂

7 kommenttia “Elämäntapamuutos – Mitä syön päivän aikana?

 1. Mulla on aika samanlaisia kokemuksia kuin sulla – muuten syön kyllä terveellisesti, mutta se herkuttelu… 🙁 Nuorena en ollut yhtään ylipainoinen, mutta vanhemmiten on alkanut kertyä. Kerran sain laihdutettua kaikki melkein 30 (!!!) ylimääräistä kiloa pois, mutta nekin tuli sitten melkein kaikki takaisin nykyisen parisuhteen myötä.

  Mä oon nyt korona-aikana ehkä hiukan laihtunut, koska olen vaihtanut vain yhteen varsinaiseen ateriaan päivässä ja sallinut herkut melkein joka päivä. Havaintoni on, että herkut sallien en kerää päivittäisiä kaloreita niin paljoa kuin ne kieltäen. Tässä on se huono puoli, että vaikka paino ehkä hiukan putoaa, niin veriarvot ovat varmasti menossa ihan karmeaan suuntaan. No, kesälomakin on vielä edessä, sitä ennen en ainakaan aio tehdä mitään ryhtiliikettä 😉

  1. Kyllähän päivään mahtuu kivasti herkkuja, jos syö vain yhden varsinaisen aterian. Kalori kuin kalori 😀 Olet kyllä oikeassa siinä, että ravintoarvot ovat sitten aivan jotain muuta kuin pitäisi ja veriarvot eivät taida kiittää. Olen miettinyt, että tarvitsisi varmaan käydä tarkistuttamassa kolesteroliarvot. Verensokeriarvot onneksi on kunnossa, ne mitattiin alkukesästä.

 2. Mitä appia käytät kalorimäärien tarkkailuun? Minulla olisi tarve 5-6 kilon pudotukseen. Syön liian kevyesti päivällä joka kostautuu napostetlulla ja illalla repsahdan herkutteluun. Hienoa että käyt kuntosalilla säännöllisesti. Itse vielä odottelen motivaatiota salilla käymiseen. Lähimmälle salillekkin on matkaa vaivaiset parisataa metriä kotiovelta 😀

  1. Hei Taiga ja pahoittelut, että kommenttisi julkaisussa kesti!

   Käytän kalorien laskemiseen FatSecret-sovellusta. Se on omalla kohdallani toiminut tosi kivasti ja on näppärä juuri omiin tarpeisiini. Mitä tulee kuntosaliin, niin siellä en ole nyt käynyt melkein puoleen vuoteen tuon koronan takia. Jos tilanne sallii, palaan salille ensi kuussa. Nyt olen vain tehnyt kävelylenkkejä. Keväällä liki pitäen joka päivä ja nyt kesällä muutaman kerran viikossa.Omalle aineenvaihdunnalle ja fysiikalle muutenkin on tehnyt nannaa pidemmät kävelylenkit. En edes kävele kovin lujaa vaan keskityn nimenomaan luonnon tutkimiseen ja kerään ennemmin kilometrejä kuin sykkeennousua. 🙂 Tsemppiä painonpudotukseen!

 3. Nmm näyttää hyvälle kuuluuko noi kaikki ateriat päivälle mitä kuvissa nii. Voi ottaa mallia.

  1. Juu, kuuluu kaikki ateriat eli aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kuvissa sitten muutamia variaatioita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *