Luovuin sängystä – pelkällä patjalla nukkuminen

Reilu viikko sitten luovuin sängystä. Nykyinen sänkyni on vajaa kymmenen vuotta vanha jenkkisänky, josta jo vuonna 2012 nappasin selkäongelmien vuoksi joustinpatjan pois niin, että nukun pelkällä runko- ja petauspatjalla (+ jalat). Vuosia tämä ratkaisu toimi oikein hyvin, mutta nyt tämän loppuvuoden aikana selkäni on ollut kipeä aamuisin herätessäni. Lopulta meni hermot jatkuvaan selkäjumiin reilu viikko sitten ja raahasin sänkyni eteiseen odottamaan poiskuljetusta. Nyt ajattelin tarjoilla teille kokemuksiani pelkällä patjalla nukkumisesta.

Kynttelikön saaminen ikkunalle aiheutti johtokaaoksen ja nurkassa myös karsimista odotteleva muistolaatikko – kaunista, eikö?

Nyt nukun pelkällä sijauspatjalla. Sijauspatjani onneksi on noin viisi senttiä paksu eli ei ihan mikään ohuin versio. Lattia kuitenkin tuntuu selkeästi patjan läpi ja siihen on ollut totuttelemista. Nukkuminen sujuu ihan hyvin, mutta täytyy tunnustaa, että lattiatasosta ylös kömpiminen ei ehkä ole ihan suosikkipuuhaani.

Alkuun tuntui, että alaselän jumikivut helpottivat. Sitten kuitenkin meni jumiin pitkät selkälihakset ja kyljet. Ja sitten kun yläselkä taas rauhoittui hieman, niin alaselkä on kipeä. Se, että luovuin sängystä ei nyt ihan ratkaissutkaan ongelmaa. Toki olen edelleen sitä mieltä, että nukkuma-alusta saa olla jatkossakin kiinteä ja jämpti, mutta varsinaisesti lattian tasoiselle kovuudelle ei ole ainakaan mitään terveydellistä syytä.

Pelkkä patja makuuhuoneessa näyttää kyllä minimalistiselta, mutta pelkällä patjalla nukkumisen plussat eivät valitettavasti pärjää miinuksille.

Plussat

 • Kova alusta, jos semmoisen tarvitsee
 • Tilaa säästyy, jos rullaa patjan pois päivän ajaksi
 • Minimalistinen ilme makuuhuoneessa
 • Luonnonläheinen tunnelma
 • Tulipahan kokeiltua!

Miinukset

 • Ohuella patjalla alusta ehkä liiankin kova
 • Patjaa on nosteltava säännöllisesti ylös, jotta patja ja lattia eivät homehtuisi.
 • Patja sellaisenaan liukuu lattialla.
 • Patjalta nouseminen on työläämpää ja erityisesti, jos on lihakset jumissa tai muita kipuja.
 • Omaan silmään hieman keskeneräisen näköistä eikä niin esteettisesti miellyttävää
 • Selkäkivut eivät ole poistuneet.

Lopputulos on se, että luovuin sängystä, mutta aion ehdottomasti ostaa uuden sängyn. Alkuperäinen haaveeni oli futon-sänky, mutta rakensin itselleni vaihtoehtoisen suunnitelman ja kunhan taloustilanne sallii, lähden pikimmiten sänky- ja patjaostoksille. Toivottavasti vielä tässä kuussa, mutta viimeistään heti alkuvuodesta. Onhan se jo aikakin, kun jo reilu neljä vuotta sitten olin päättänyt vaihtaa sängyn uuteen. 😉

Lue myös: Futon-sänky harkinnassa

Millaisessa sängyssä sinä nukut?

7 kommenttia “Luovuin sängystä – pelkällä patjalla nukkuminen

  1. No ei kyllä! Kovuus on sinänsä ihan kiva, tuntuu alaselässä hyvältä selällään ollessa, mutta kyllä mä tahdon sängyn. Vähän turhan askeettista mulle pelkkä patja. 🙂

   1. Miten olisi futon?Hyviä kuulema selälle,mutta vissiin todella hintavia.Ehkä olisi ikuinen ostos.Mene ja tiedä,kokemusta ei ole:)

    1. Futonia aluksi harkitsinkin, mutta nyt tilanne on sen verran akuutti, että ei ole aikaa säästää unelmasänkyyn ja -patjaan. Täytyy turvautua toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, joka sekin on kyllä mun mielestä tosi kiva sitten, kun on valmis. 🙂

 1. Itse kärsin selkä särystä. Siihen auttaa säännöllinen liikunta yli 10000-15000 päivässä ainakin ajat. Plus kunnon Fys ohjeet.

  1. Hyvä, että sinulla on keinot pitää selkäsärky kurissa! Hyvää uutta vuotta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *