Minimalismipeli & Raivausriennot: päivät 1-10

Oletko kokeillut koskaan peliä nimeltä minimalismipeli? Se on suosittu peli/haaste tavarankarsimisessa. Ensimmäisenä päivänä karsitaan 1 tavara, toisena päivänä 2 tavaraa ja niin edelleen, kunnes kolmantenakymmenentenä päivänä karsitaan 30 tavaraa. Yhteensä 30 päivän aikana luovutaan 465 tavarasta.

Tällä hetkellä on meneillään ammattijärjestäjä Laura Holmströmin #raivausriennot, joka on tavarankarsimistapahtuma. Tapahtumassa on samat säännöt kuin minimalismipelissä, mutta käänteisesti niin, että aloitetaan 31 tavarasta (lokakuussa on 31 päivää ja tapahtuma kestää koko kuukauden), kunnes viimeisenä päivänä karsitaan enää 1 tavara. Tässä versiossa luovuttavia tavaroita on 496.

Oman kotini tavaratilanne on jo niin pitkällä, että minimalismipeli alkuperäisillä säännöillä tuntui tässä vaiheessa järkevimmältä. En ole aivan varma, onnistunko enää kodin varsinaisista tavaroista saamaan kasaan karsittavaa koko kuukaudeksi, joten lähdin liikkeelle siksi pienemmästä määrästä tavaraa. Muistotavaroita minulla on sitäkin enemmän ja olisin voinut aloittaa niistä, mutta projektin dokumennoin osalta kiinnostavuus pelkkiä paperikasoja ja valokuvia kohtaan ei välttämättä ole kovin suuri. Niinpä karsin nyt niin paljon kodin tavaroita, kuin saan kasaan ilman, että teen typeriä luopumispäätöksiä ja siirryn sen jälkeen sitten muistolaatikkopinon kimppuun. Ja siis kyseessähän ei ole vain minun muistotavarani vaan myös isäni ja lapsuuskotini jäämistöä. Siksi sitä on muistotavaraa on paljon.

Tässä olikin varmaan tarpeeksi alustusta tämänkertaiselle karsimisprojektille, joten eiköhän aloiteta päivien 1-10 raportointi. Kuvat ovat jälleen tallennettuja Instagram-tarinoistani. Jos haluat seurata projektia reaaliajassa, kurkista siis sinne. Olen tallentanut jokaisen päivän kuvan ja muita satunnaisia ajatuksiani kohokohtiin, joten koko projekti on myös sieltä katsottavissa jälkikäteen.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Minimalismipeli päivä 1: Ensimmäiseksi luovuin kylpytakista. Sain lahjaksi hamam-kylpytakin, joten luovuin vanhasta.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 2: Kaksi tekokasvia lähti uuteen kotiin, yhdessä kylpytakin kanssa.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 3: Kauan palvellut vesipullo alkoi olla jo tiensä päässä ja siirryin käyttämään toista vesipulloa. Lisäksi luovuin tuollaisesta juuttisesta suojaruukkupussista, jossa aiemmin oli tekokasvi keittiötä koristamassa. Ja niin ihana kuin pöllömukikin on, sitä ei vaan tule käytettyä. Aina tulee kaapattua kaapista tavallinen muki.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 4: Neljä vanhaa kylpypyyhettä lähti kiertoon, sillä pärjään nyt kahdella Habitare-messuilta ostamallani hamam-pyyhkeellä.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 5: Vanha pörröinen keinomateriaalinen torkkupeitto sai lähteä. Minulla on torkkupeittoja vielä kolme ja ne ovat luonnollisempaa materiaalia (puuvillaa ja villaa). Parista koristetyynynpäällisestä luovuin myös, sillä käytän hyvin vähän tyynyjä sisustuksessa. Ihanat Iittalan Tsaikka-lasit, jotka lapsuudenkodistani olen napannut lähtivät myös. Vaikka näistä on tunnelmallista juoda glögiä, niin siihenkin kelpaa kyllä tavallinen muki.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 6: Luovun näistä aikoinaan itse ostamistani aterimista, kun päätin alkaa käyttää lapsuudenkodistani ottamiani Kaj Franckin Scandia-sarjan lusikoita. Ja kun täydensin aterinvalikoimaani vielä saman sarjan haarukoilla ja veitsillä, niin nyt on koko sarja.

Lue myös: Kuukauden ostokset – syyskuu 2019

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 7: Luovuin aterinsarjan haarukoista ja keittiön kaappiin sijoitettavasta lisähyllystä. Lisätilan tarvettahan ei enää ole enkä tarvitse tätä muuhunkaan tarkoitukseen. Tällä hyllyllä oli itse asiassa keittiössäni paikka muutamille astioille ja tekokasville. Nyt haluan keittiön tasoille vain kaikkein tärkeimmät tavarat (ja niitäkin on aika paljon), joten hus pois kaikki ylimääräinen.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 8: Aterinsarjan veitset ja salaattiottimet olivat luopumisvuorossa tällä kertaa. Salaattiottimia en vain ole tarvinnut vaikka niin kovasti sellaisia olen halunnut tarvita.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 9: Vielä aterinsarjan pikkulusikat, kaksi Scandia-sarjan ruokalusikkaa (niitä oli alun perin kahdeksan ja käyttööni jäi kuusi) sekä desimitta, jonka korvasin saamallani 2,5 desilitran mittakupilla.

minimalismipeli, raivausriennot, tavaran karsiminen, raivaus

Päivä 10: Kirjoja lähti taas kiertoon, tässä niistä 10. Tällä kertaa kirjoista luopuminen oli hieman vaikeampaa, sillä luovuin myös sellaisista, jotka haluan jossain vaiheessa lukea, mutta lainaan ne kirjastosta myöhemmin. En säästä nyt esimerkiksi yhtään kirjasarjan osaa ellen ole jo aloittanut ko. sarjaa. Minulla on muutamia sarjoja kesken ja ennen kuin ne on luettu, en aloita uutta enkä myöskään säilö niitä hyllyssäni.

***

Minimalismipeli on nyt hyvällä menestyksellä suoritettu päivien 1-10 osalta. Kodin tavaroiden karsimisen tässä vaiheessa ei olla tekemisissä enää täysin yhdentekevien tavaroiden parissa ja siksi ilmassa on vapaudentunteen lisäksi myös lievää ahdistusta. Liki kaikki näistä tavaroista ovat läpäisseet seulan jo monen monta kertaa aiemmin eli niillä on tai on ollut merkitystä. Nyt on mietittävä hyvin tarkkaan, mitä tarvitsee, mitä tavaroita voi ja haluaa korvata jollain toisella tavaralla ja mitä tavaroita haluaa säilyttää ehkä muista kuin tarvesyistä – mikä itselle on se riittävä määrä tavaraa.

Minimalismipeli & Raivausriennot: päivät 1-10” kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *