Habitare 2019 – ekologisuutta ja inhimillisyyttä

Yhteistyössä Habitare / Messukeskus

Habitare 2019 tarjosi aiempia vuosia enemmän luonnonmateriaaleja ja kestävän kehityksen mukaisia juttuja. Tämä ei ole ihme, sillä luonnollisuus, käsityö, kotimaisuus ja ympäristönsuojelu ovat ajankohtaisuudessaan kuuminta hottia. Habitare 2019 tarjoili upeaa designia tuote toisensa perään, mutta oli loistavaa huomata, että ekologisuus ja inhimillisyys jäivät tapahtumasta päällimmäiseksi mieleen.

habitare 2019, kaissu, vira sänky

Kaissu

Virolaisen Kaissun minimalistinen Vira-sänky aiheutti ihastusta. Olen jo pitkään haaveillut uudesta sängystä ja nimenomaan minimalistisesta sellaisesta, joten sängyt kiinnittivät huomioni messuilla.

habitare 2019, anno,

Anno

Suurin osa varmasti keskittyi Annon tekstiileihin ja muuhun, mutta minä näin vain tämän sisustusrekvitiitaksi tuodun sängynryngon. 😀

habitare 2019, huone ett rum, silkkimaija

Huone ett rum

Kaikilla mahdollisilla messuilla parin vuoden aikana, joilla Huone ett rum on ollut olen ostanut jonkin ilmakasvin. Tällä kertaa onnistuin olemaan ostamatta, mutta menin sitten rakastuin silkkimaijaan. En ostanut, mutta olisin halunnut.

habitare 2019, finnpartnership, l'art du luxe

habitare 2019

habitare 2019, jättiläismatto jätteestä

habitare 2019, jättiläismatto jätteestä

habitare 2019, kierrätyskeskus

habitare 2019, kierrätyskeskus

Kierrätyskeskus

Kierrätyskeskuksella oli jälleen upean värikkäästi ja retrosti sisustettu DIY-henkinen messuosasto. Osa osaston sisustuksesta on Kierrätyskeskuksen omaa Plan B -mallistoa.

habitare 2019, pakolaisapu, koti kuuluu kaikille

habitare 2019, pakolaisapu, tikau, empathy is a superpower

Suomen pakolaisapu

Pakolaisavun teltassa käyminen oli aavistuksen pysäyttävä juttu. Koti kuuluu kaikille, se on selvä. Silti maailmassa on paljon ihmisiä, pakolaisia, jotka joutuvat asumaan teltoissa vailla pysyvää kotia. Liian usein teltassa asuminen myös kestää liian kauan. Teltat ovat talvisin liian kylmiä ja kesäisin liian kuumia. Ne eivät kestä suuria sademääriä. Pakolaisleireillä ei ole useinkaan sähköä. Pimeän tultua teltoissa ei näe tehdä askareita eivätkä lapset kykene tekemään läksyjä (jos edes pystyvät opiskelemaan). Pimeys luo myös turvattomuutta. Tämä on vain pintaraapaisu kaikista ongelmista, joita pakolaiset joutuvat vuosien leirillä asumisessaan kohtaamaan. Se on asia, joka meidän hyvissä oloissa elävien tulisi muistaa. On loistava juttu, että Suomen pakolaisapu on tullut meitä muistuttamaan asiasta, erityisesti messuille, joilla inspiroidumme tuotteista ja asioista, joilla voimme parantaa ja ilahduttaa kotejamme.

Suomen pakolaisapu on myös käynnistänyt Empathy Movementin, jonka tarkoituksena on lisätä ihmisten empatiakykyä kulttuurien välillä, jotta voisimme lisätä sen määrää erityisesti maahanmuuttajia kohtaan. Olemme kuitenkin kaikki ihmisiä, joille kuuluu yhtäläiset oikeudet turvalliseen elämään ja riittävään elintasoon. Hyvä keino lisätä omaa empatiakykyään on edes yrittää kuvitella, miltä tuntuisi, jos itse olisi äärimmäisessä hädässä ja kaukana omasta kodista… vailla minkäänlaista turvapaikkaa.

habitare 2019, sera helsinki

habitare 2019, taikatuu, zero waste

habitare 2019, taikatuu, zero waste

habitare 2019, taikatuu, zero waste, kestohedelmäpussi

Taikatuu

Piensisustuspuolelta löytyi ihanat Taikatuun Zero Waste -tuotteet: keittiöliinat, -sienet ja kestohedelmäpussit. Jos olet ajatellut kokeilla ympäristöystävällisempää arkea kotonasi, piipahda hakemassa itsellesi ihanat pellavasta käsintehdyt tuotteet.

habitare 2019, spr kontti

SPR Kontti

Habitare 2019 tarjoaa myös kierrätysostoksia suosivalle mahdollisuuksia. Piensisustuspuolelta löytyy antiikkiosaston lisäksi myös SPR Kontti -messusosasto. Käytetyn tavaran ja vaatteiden ostaminen on yhä suositumpaa. Tänä päivänä tavaroita ostetaan impulsiivisesti ja niistä myös luovutaan varsin hyväkuntoisina, joten käytettynä löytyykin paljon liki uudenveroisia tuotteita.

habitare 2019, nide, kirjakauppa

habitare 2019, nide, kirjakauppa

Nide kirjakauppa

Tämä messuosasto – piensisustuspuolella tämäkin – oli hieman vaarallinen. Lähinnä siksi, että tarjolla oli elämäntilanteeseeni mielenkiinnonkohteisiini hyvin istuvaa kirjallisuutta. Minimalismia, yksinkertaista elämää, metsäkylpyjä, muovin vähentämistä, arjen kauneutta… useammankin kirjan olisin voinut ostaa ahmittavakseni.

habitare 2019, pyyhekauppa lina, hamam pyyhe

habitare 2019, pyyhekauppa lina, hamam pyyhe

habitare 2019, pyyhekauppa lina, hamam pyyhe

Lina

Pyyhekauppa Linasta saa paljon kehuttuja hamam-pyyhkeitä ja valikoima on runsas. Hinnatkin olivat kohdillaan ja ostin kotiini kaksi mustaa Smart Size -kokoista (70 x 140 cm) Ranta-malliston hamam-pyyhettä. Tarkoituksena on pistää vanhat frotee-kylpypyyhkeet kiertoon ja tulla toimeen jatkossa vain kahdella pyyhkeellä. Hamam-pyyhkeet pesee helposti 40 asteessa muun pyykin mukana, ne kuivuvat helposti ja menevät pieneen tilaan. Aion myöhemmin korvata myös froteiset käsi- ja kasvopyyhkeeni hamameilla.

habitare 2019, puusta ja maasta, käsintehtyä keramiikkaa

Puusta ja maasta

Rakastuin näihin Puusta ja maasta -yrityksen Laine-mukeihin. Pohjanmaalainen suomalais-englantilainen Puusta ja maasta valmistaa alusta loppuun käsityönä keramiikkaa. Ihanan persoonalliset mukit, jotenkin heti näin itseni aamulla heräämässä ja tarttumassa tällaiseen mukiin. En usko, että aamu voi alkaa muuten kuin hyvin tästä kahvia siemailemalla. Juu, aika kliseisen ja imelän kuuloista varmasti, mutta tämä tuntui mukilta, jonka lisäksi et yksinkertaisesti muita mukeja tarvitse. 😉

***

Habitare 2019 jätti jälkeensä hyvin inspiroituneen ja jostain syystä todella seesteisen fiiliksen. Visuaalinen ilmapiiri valaistuksineen oli kohdillaan – valaistuksesta kuulin muidenkin sanovan hyvää. Vaikka jotenkin ajattelin ettei tämän vuoden tapahtuma elämäntilanteeni ja tavarankarsimisen huomioon ottaen tulisi tarjoamaan juuri mitään olin väärässä. Kiitos Habitare!

Habitare 2019 (11.-15.9.2019)
Helsingin Messukeskus
Avoinna: ke 11.9. klo 12-20, to 12.9. ja pe 13.9. klo 10-19, la 14.9. ja su 15.9. klo 10-18 

 

3 kommenttia “Habitare 2019 – ekologisuutta ja inhimillisyyttä

  1. Hei Irina; sun postaus Habitaresta on paras jonka olen lukenut; oikeasti luontoa säästäviä ideoita! Kivaa syksyn alkua sinulle!

    1. Kiitos Mosse! Habitaressa oli tänä vuonna ennätysmäärä näytteilleasettajia, joiden tuotteissa oli huomioitu luonnolliset materiaalit ja luonto itsessään. Ja tietysti työolot, yhteiskunta ja kulttuuri. Mukavaa syksyä sinullekin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *