Viirivehkan jakaminen – vanhasta kasvista uusia kasveja

Kutakuinkin kuukausi sitten päätin harventaa ja siistiä kolme vuotta sitten hankkimaani viirivehkaa. Tämä tapahtuu jakamalla kasvi juuresta eikä kuten yleensä, pistokkaan ottamisena varresta. Viirivehkan jakaminen jännitti alkuun, sillä en ole koskaan aiemmin jakanut kasveja. Niinpä ensin oli pistettävä Google laulamaan ja otettava selvää, miten juuripaakun jakaminen tapahtuu.

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, viirivehkani oli jo varsin runsas ja ehkä hieman rönttösenkin näköinen. Hieman päistään rusehtavista lehdistä huolimatta viirivehkani on hyväkuntoinen ja on ostamisen jälkeen kukkinutkin kerran yhdellä kukalla.

Lue myös: Kotini viherkasvit

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

Viirivehkan jakaminen

Paras aika jakamiseen sanotaan olevan kevättalvi tai kevät, kun kasvukausi on alkanut, mutta useinkaan siitä ei koidu mitään haittaa vaikka jakamisen tekisi muulloinkin kasvukauden aikana.

Kastele kasvi edellisenä iltana tai ainakin muutamia tunteja ennen jakamista (tai pelkkää mullanvaihtoa), jotta nestejännitys on hyvä ja juuripaakku irtoaa ruukusta hyvin.

Rapsuttele alkuun vanhaa multaa pois mahdollisimman paljon. Revi tai leikkaa kasvi sen jälkeen varovasti osiin varmistaen, että kaikkiin irtonaisiin osiin jää jäljelle terveitä juuria. Jos avitat osittamista veitsellä, tee se pystysuoraan ja hellävaroin. Viirivehka jakaantuu osiin aika herkästi. Olin ajatellut jakaa viirivehkani kahteen tai kolmeen osaan, mutta kasvi oli itse eri mieltä ja päätyi lopulta yhdeksään osaan niin, että kaksi osaa oli runsaampia ja loput seitsemän pieniä.

Vaikka jakotaimissa onkin juuret, niin varsinainen juurtuminen uudelleen vie hetken aikaa – pari kolme viikkoa. Ruukku ei saa olla liian iso: ruukku valitaan aina juurten koon mukaan eikä itse kasvin. Älä myöskään kastele alkuun liikaa. Viirivehka on tosin siinä mielessä aika helppo kasvikaveri, että se alkaa roikottamaan lehtiään, kun se kaipaa lisää vettä.

Lue myös: Maaliskuu on mullanvaihtokuukausi

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

Oletusarvoisesti säilytän näistä kaksi itselleni, sillä olen halunnut olohuoneessa olevan viirivehkan lisäksi yhden myös makuuhuoneeseen sen ilmaa puhdistavan kyvyn vuoksi. Niinpä isompi jäi olohuoneeseen ja pienemmän sijoitin makuuhuoneeseen yöpöydälle.

Lue myös: Kirppislöytöjä ja muita kotikuvia

viirivehkan jakaminen, viirivehka, pistokas

Seitsemän pientä viirivehkan jakotaimea istutin omiin ristutusuukkuihinsa. Kaksi annan eteenpäin ystävälleni ja äidilleni, ja kaksi annoin ilmaiseksi henkilölle, joka kaipasi kotiinsa viherkasveja. Nyt on vielä kolme pientä viirivehka-vauvaa vailla uutta kotia.

Viirivehkan jakaminen kuulosti alkuun pelottavalta hommalta ja olin huolissani, onnistunko tappamaan koko kasvin. Lopulta jakaminen onnistui helposti, lähes itsestään, kun olin ensin hieman näyttänyt juuripaakulle veistä. Näin sitä oppii, kun uskaltautuu kokeilemaan. 🙂

Lue myös: Terassi pukeutuu syksyyn

 

2 kommenttia “Viirivehkan jakaminen – vanhasta kasvista uusia kasveja

  1. Voiko viirivehkaa ”pölyttää” kukinoista jos ja miten se tehdään, jotta saisi siemeniä uuteen kukkaseen??

  2. Kiitos selkeästä ohjeesta!
    Itsellä vuosia vanha iso viirvehka. Siinä oli alunperin viisi taimen samassa. Nyt neljä niistä kuivuneet pahasti oletettua pidemmäksi venyneen loman aikana.

    Yksi taimi on terhakka ja tukeva mutta mietin, onko se silti vain yksi taimi vai voisiko siinä olla noin monta yhdessä? Juuri paukkua ei ehkä kannata veitsellä leikata, saattaa tuhoutua se ainoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *