Maaliskuu on mullanvaihtokuukausi

Maaliskuu on mullanvaihtokuukausi, ja nyt on suurin osa kotini viherkasveista saanut uuden mullan ja ruukun. Vielä on pari jäljellä, mutta niille mullanvaihto ei ihan välttämättä ole tarpeellinen. Tosin luulen, että kun olen nyt päässyt vauhtiin niin nekin saavat käsittelyn.

Mullanvaihto

Tänä vuonna oli tärkeintä, että noin kolmen vuoden takainen anopinkieli ja kahden vuoden takainen peikonlehti pääsevät eroon kaupan mukana tulleista muoviruukuista ja saavat uutta multaa kasvualustaansa. Viikko sitten kotiutunut Monkey Mask saa odottaa mullanvaihtoa vielä vuoden.

Mullanvaihto

Peikonlehden mullanvaihto hieman jännitti, sillä kasvi on jo aika iso ja pelkäsin satuttavani sen juuria. Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Peikolla on nyt uusi multa ja hieman muoviruukkua isompi saviruukku. Peikonlehden sanotaan viihtyvän aavistuksen ahtaassa ruukussa, joten kovin suurta ruukkua ei mullanvaihdon yhteydessä kannata hankkia. Pieni peikonpoikanenkin pääsi ihan omaan multaan ja siitä kasvaa uusi peikko, jos en onnistunut tuhoamaan pikkuisen pientä juurta. Nyt jännityksellä odottelen, mitä peikonlehteni tykkäävät uudesta mullasta ja ruukusta. Stay alive please!

Mullanvaihto

Anopinkieli viihtyy sekin hieman ahtaammassa ruukussa, joten siihenkään en valinnut paljolti yli sentin isompaa ruukkua. Tärkeintä oli löytää simppeli ja valkoinen saviruukku, sillä anopinkieli on sijoitettuna tuon perintölipastoni päälle ja oranssi saviruukku olisi voinut tuoda hieman tunkkaisen tunnelman jo muutenkin vahvasti punertavaan kokonaisuuteen. Valkoisen TV-tason päällä oranssit saviruukut ovat ihan ok, kun kokonaisuus on kuitenkin valoisa ja ilmava.

Mullanvaihto

Mullanvaihto

Olisin ehkä enemmän vielä tykännyt harmaista saviruukuista, mutten juuri nyt ollut liikenteessä missään lähellä harmaita saviruukkuja myyvää kauppaa. Pari harmaata minulla toki ennestään oli, mutta ne olivat peikonlehdelle ja anopinkielelle auttamatta liian pieniä. Oranssit saviruukut saisivat myös olla hieman patinoituneempia, mutta kaupassa ei semmoisia ollut. Jatkossa pidän silmät avoinna sopivan kokoisia ja näköisiä ruukkuja varten ja vaihdan sitten uudelleen ruukun, jos sopiva tulee vastaan. Nyt mennään näillä ruukuilla, jotka kuitenkin ovat ihan passelit ja sopivat sisustukseen varsin hyvin.

Mullanvaihto

Onko teillä tänä vuonna edessä mullanvaihto viherkasveille? Uusitteko mullan joka vuosi vai harvemmin?

Mukavaa uutta viikkoa! 🙂

4 kommenttia “Maaliskuu on mullanvaihtokuukausi

  1. Tiesitkö, että saviruukusta saa patinoituneen ja ”sammaleisen” sivelemällä ruukun pintaan piimää. Parin viikon päästä pitäisi pinta muuttua. ?

    1. Hei vau! Onnistuisikohan se vieläkin, vaikka kasvi on jo ruukussa? Sivelisi vain tuosta päältä… ja pitääkö se piimä sitten parin viikon päästä jotenkin pyyhkiä pois? 😀

      1. Toimii vaikka kasvi on jo paikallaan. Ja sitä piimää ei mitenkään enää oteta siitä pois. ? Se vähän niinku ”homehtuu” siihen…

        1. Kuulostaapa hurjalta ajatus ”homehtuneesta” piimästä, mutta saatanpa jopa kokeilla jossain vaiheessa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *