Kellarikomeron raivaus [Hyvästit turhille tavaroille!]

Tammikuu alkoi ja loppui tavaran karsimisen ja raivaamisen merkeissä, kun osallistuin Facebookin kautta ammattijärjestäjä Laura Holmströmin järjestämään Raivausriennot-tapahtumaan. Raivausriennot oli kuin minimalismipeli/-haaste, jossa luovutaan tietystä määrästä turhia tavaroita joka päivä kolmenkymmenen päivän ajan, mutta toisin päin. Minimalismihaasteessa aloitetaan ensimmäisenä päivänä yhdestä tavarasta kunnes kolmantenakymmenentenä päivän luovutaan 30 tavarasta, mutta Raivausriennoissa sukellettiin heti syvään päähän ja aloitettiin 31 tavarasta tammikuun 1. päivä. Haaste siis kesti päivän alkuperäistä haastetta kauemmin ja jos haasteen pääsi loppuun asti edellä mainituilla säännöillä, tuli luopuneeksi 496 tavarasta. Suoritin 30 päivän minimalismihaasteen marraskuussa ja hyvin riitti tavaraa vielä tällekin Kellarikomeron raivaus -kierrokselle vaikka olen karsinut tavaraa jo vuosia. 😉

Olen säilyttänyt pahvilaatikoissa kellarissa vuosien takaisia muistoja, valokuvia ja muuta tavaraa ja kyseiset pahvilaatikot ovat kulkeutuneet useiden muuttojen yhteydessä kodista toiseen. Tai oikeammin kellarikomerosta toiseen. Kellarikomeron raivaus oli siis enemmän kuin paikallaan. Tällaiset karsimispelit ja -haasteet on oiva tapa tsempata itseään, kun on tarve käydä läpi tavaroitaan ja päättää, mitä todella tarvitsee. En tiedä, olisinko muuten saanut aikaiseksi raahautua kellariin ja käytyä läpi sinne hautautuneita tavaroita. Muutaman tavaran karsin kellarin lisäksi myös kotoa.

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Hyvin mahtui näin pieneen laatikkoon ison banaanilaatikon ja kenkälaatikon sisällöt.

Päivä 1

 • 5 huonekasvia, virsikirja, 25 valokuvaa

Päivä 2

 • 35 valokuvaa

Päivä 3

 • 30 postikorttia

Päivä 4

 • 245 valokuvaa

Päivä 5

 • 5 psykologian oppikirjaa, kauppaoppilaitoksen opinnäytetyö ja liiketoimintasuunnitelma, Aku Ankka -sarjakuva stadin slangilla, valokuva-albumi, terassin istuintyyny, 1 postikortti, hiusklipsi, 4 kosmetiikkatuotetta, saunatuoksu, saippua-alusta, matkakosmetiikkapakkaus (sellaisia täyttöputeleita), kirjanmerkki, sauvasekoittimen käyttöohje, 6 kappaletta papereita, lehtiä ja artikkeleita.

Päivä 6

 • Purkki aikoja sitten vanhentunutta kookosöljyä, huonokuntoinen t-paita, 2 valokuva-albumia, 3 kalenteria, 2 C-kasettia, valokuvakehyksen metallinipsu, 16 postikorttia

Päivä 7

 • 40 postikorttia ja kirjettä

Päivä 8

 • vanhassa harrastuksessani käyttämäni asu, vanha kivipora, taulu, nippu negatiiveja, nippu kuvakuoria, penaali, osoitekirja, nippu postikortteja, nippu tyhjiä postikortteja ja kirjeitä ja lippulappuja, 9 koulukirjaa, muutama lehtiartikkeli, 2 lehteä, Asterix-sarjakuva, ystäväkirja, slämäri

Päivä 9

 • Nilkkurit, 6 kosmetiikkatuotetta, matkamuisto, 1 postikortti, 5 kirjettä, 9. luokan yhteiskuntaopin kirjallinen esitys, yläasteen jaksotiedote, rippikoulupapereita, vanha vihko jossa muistoja, 6 nippua opiskelumuistiinpanoja

Päivä 10

 • Läppärin pahvilaatikko, 5 kansiota Aku Ankka -lehtiä vuosilta 1998-2001, 16 irrallista sarjakuvalehteä

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Päivä 11

 • 2 tyhjää pahvilaatikkoa, 6 kouluvihkoa, 5 vanhaa kirjaa äitini lapsuudesta, tuttipullo (Whaaat?!), 3 koriste-esinettä, aktiivisuusrannekkeen ”nettitikku”, 3 valokuvaa

Päivä 12

 • 31 kirjettä ja postikorttia

Päivä 13

 • 2 kouluainetta, 6 lehtiartikkelia, 12 valokuvaa, c-kasetti

Päivä 14

 • 18 valokuvaa

Päivä 15

 • 23 valokuvaa, 1 valokuva-albumi

Päivä 16

 • 25 postikorttia

Päivä 17

 • Tyhjä konvehtirasia jossa säilytetty muistoja, 3 postikorttia, 13 valokuvaa, automaattinostokuitti vuodelta 1997, 3 käyntikorttia, asiakaskortti Pukinmäen Esson videovuokraamoon 😀

Päivä 18

 • 4 lehteä/lehtiartikkelia, Aku Ankan taskukirja vuodelta 1996, Radio Mafia -penaali, Ykkösbonuslaskelma vuodelta 1997, rikkinäinen valokuvakehys, itse kuvitettu paperipussi, 17 kirjettä ja postikorttia, 16 lapsuuden tuttujen koulukuvaa

Päivä 19

 • 2 kansiollista lukion psykologian monisteita, 2 äidinkielen tehtävää, yläasteaikainen esitelmä Svinhufvudista, 8 oppikirjaa lukiosta ja kauppaoppilaitoksesta

Päivä 20

 • 1 lehtiartikkeli, ala-asteen 3. luokan englannin kirja, ala-asteen musiikinkirja, poliisin tiedote Itä-Pasilassa sattuneesta autopommiräjähdyksestä, 1 postikortti, 7 kirjettä

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Päivä 21

 • 41 kirjettä, 1 postikortti

Päivä 22

 • 62 valokuvaa

Päivä 23

 • 1 kirje, 1 postikortti, 21 liuskaa/yksittäistä koulukuvaa (omia)

Päivä 24

 • 70 valokuvaa, nippu negatiiveja, valokuva-albumi, päiväkirjan avaimet

Päivä 25

 • 122 valokuvaa, nippu negatiiveja, valokuva-albumi

Päivä 26

 • 100 valokuvaa, valokuva-albumi

Päivä 27

 • 125 valokuvaa, valokuva-albumi

Päivä 28

 • 108 valokuvaa, valokuva-albumi

Päivä 29

 • 62 valokuvaa, nippu negatiiveja, valokuva-albumi

Päivä 30

 • 2 kirjaa

Päivä 31

 • 1 kirja

Kellarikomeron raivaus, kellarin raivaus, varaston raivaus, tavaran karsiminen

Jestas, että siinä olikin paljon karsituksi tulleita tavaroita. Määrä on enemmän kuin 496 tavaraa, sillä tottuneena karsijana luopuminen oli helppoa ja tiukka tavoite oli ihan oikeasti karsia kellarissa olleet viisi pahvilaatikollista tavaraa tämän tammikuun aikana. Monena päivänä luovuin selkeästi enemmästä määrästä tavaraa kuin haasteen mukaan piti.

Lyhyt tiivistelmä:

 • 1039 kuvaa + omat koulukuvat
 • 79+ postikorttia
 • 54+ kirjettä
 • 24 koulukirjaa
 • 8 kirjaa + virsikirja
 • 8 isoa ja 2 pientä valokuva-albumia
 • 5 kansiollista Aku Ankkoja
 • paljon muuta sekalaista

Nyt on kellarikomeron raivaus suoritettu ja koppero on vihdoin kuten haluan eli melkein tyhjä. Ai, miten helpottunut olo! Kellarissa on enää tyhjiä pahvilaatikoita (koskaan ei tiedä, tuleeko muutto eteen eikä tyhjät laatikot ärsytä lainkaan siellä kellarissa) ja joulukoristeita. Jotain muutakin tietty, mutta ei oikeastaan mitään pois heitettävää. Vielä pitää tehdä jossain vaiheessa lisäkarsintakierros muistotavaroille, jotka päätin säilyttää. Nyt muistot kuitenkin mahtuvat yhteen pahvilaatikkoon, joka on tarkoitus saada mahtumaan ihan tänne kotiin eikä kellariin unohduksiin.

Täytyy sanoa, että en ole varma, onnistuisinko tätä haastetta enää kolmatta kertaa suorittamaan. Riittäisiköhän tarpeeksi tavaroita, joita ei tarvitse? Kodin papereissa riittäisi ainakin karsittavaa, mutta muutoin en tiedä. Aion kyllä edelleen tarkastella omistamiani tavaroita tiukalla seulalla. Haluan, että omistamani tavarat ovat kaikki joko tarpeellisia tai tavalla tai toisella minulle tärkeitä.

Säilytätkö kellarissa tai varastossa tavaroita, joita et tarvitse? Olisiko kellarikomeron raivaus ajankohtainen myös sinulle? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *