Luetut kirjat – elokuu 2017

Elokuussa luin kymmenen kirjaa, joiden joukosta löytyy niin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Mukavasti laidasta laitaan. Tämä postaus on pitkä kuin nälkävuosi, mutta selaa ja nappaa itsellesi vinkit mielenkiintoisimmista! 🙂

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen

Kahdeksanvuotias Scout asuu isänsä Atticuksen ja veljensä Jemin kanssa 1930-luvun Alabamassa, Maycombin kaupungissa. Aurinkoiset kesäpäivät ovat täynnä sopivan kokoisia seikkailuja, ja Scout on onnellinen juostessaan vapaana veljensä ja parhaan ystävänsä Dillin kanssa ympäri kaupunkia.

Scout on rakastettavan tuittupäinen, oikean ja väärän eroa opetteleva poikatyttö. Isänsä tavoin hän näkee ihmiset pintaa syvemmältä, ja toisin kuin monet muut Maycombissa, hän ei ole vielä oppinut tuomitsemaan ihmisiä pelkän ihonvärin perusteella. Kun Scoutin isä saa tehtäväkseen puolustaa oikeudessa nuorta mustaa miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta, Maycomb näyttää todelliset värinsä. (Gummerus)

Aivan liian harvoin tulee luettua klassikoita. Edelliset klassikoiksi laskettavat lukemani kirjat ovat varmaan olleet Harry Pottereita. Niitä edeltävä klassikko, jonka luin oli kaksikymmentä vuotta sitten Tuntematon sotilas. Kuin surmaisi satakielen oli erittäin mielenkiintoinen katselmus menneisyyteen ja aion lukea myös jatko-osan Kaikki taivaan linnut, joka itse asiassa on kirjoitettu ennen tätä nimenomaista klassikkoa.

Sophie Kinsella: Himoshoppaaja korjaa potin

Hauskanpitoa ei voi välttää, kun Becky Bloomwood ja hilpeä joukko rakasta perhettä ja ystäviä (vihamieskin kyydissä!) lähtevät etsimään Beckyn kadonnutta isää. Isä Graham vain salamyhkäisesti totesi, että hänen “pitää hoitaa yksi juttu” ja sitten teki katoamistempun pienessä porukassa. Naiset ovat vakuuttuneita, että kadonneet ovat vähintäänkin hankkiutuneet hengenvaaraan. Becky tuntee raastavaa syyllisyyttä laiminlyötyään isäänsä Los Angelesin kiihkeässä menossa, lisäksi Becky uumoilee että pitkäsäärilunttu, Alicia, uhkaa hänen ja Suzen ystävyyttä. Las Vegasissa on otettava valtava riski. Se ei pelaa joka pelkää. (WSOY)

Himoshoppaaja korjaa potin on osa Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-sarjaa. Tämä toistaiseksi viimeisin osa on itsenäinen jatko-osa edelliselle osalle Himoshoppaaja tähtien tiellä, jossa Rebecca muuttaa miehensä Luken kanssa Los Angelesiin. Beckyn seikkailut ovat sopivaa luettavaa silloin, kun aivot haluaa ripustaa hetkeksi narikkaan.

Marie Kondo: The Life-Changing Manga of Tidying Up

Marie Kondo presents the fictional story of Chiaki, a young woman in Tokyo who struggles with a cluttered apartment, messy love life, and lack of direction. After receiving a complaint from her attractive next-door neighbor about the sad state of her balcony, Chiaki gets Kondo to take her on as a client. Through a series of entertaining and insightful lessons, Kondo helps Chiaki get her home–and life–in order. This insightful, illustrated case study is perfect for people looking for a fun introduction to the KonMari Method of tidying up, as well as tried-and-true fans of Marie Kondo eager for a new way to think about what sparks joy. Featuring illustrations by award-winning manga artist Yuko Uramoto, this book also makes a great read for manga and graphic novel lovers of all ages. (tidyingup.com)

Kolmas Marie Kondon Konmari-menetelmästä kirjoitettu kirja on manga eli kuvitettu sarjakuva. Kirjaa ei ole toistaiseksi vielä suomennettu, mutta on erittäin helppolukuinen englanniksikin. Tämä kirja ei varsinaisesti tarjoa tietoa lisää enää heille, jotka ovat aiemmat kaksi osaa lukeneet, mutta antaa visuaalisen ja täydentävän kokemuksen.

Lue myös:

KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika

Spark Joy by Marie Kondo

Anna Snoekstra: Peilikuva

Kuusitoistavuotias Rebecca Winter katoaa jäljettömiin.
Yksitoista vuotta myöhemmin toinen tyttö ottaa hänen paikkansa.

Nuori nainen pidätetään näpistyksestä, ja selvitäkseen tilanteesta hän teeskentelee poliisille olevansa vuosia sitten kadonnut Rebecca Winter. Nainen on hämmästyttävällä tavalla Becin näköinen. Hänet toivotetaan tervetulleeksi Becin perheeseen, mutta pian hän ymmärtää, että kuka tahansa Becin sieppasi ja mitä tahansa hänelle tapahtui, sama vaara uhkaa myös häntä – uutta Rebeccaa. (HarperCollins Nordic)

Tämä australialaisen Anna Snoekstran trilleri ja esikoinen oli erilainen ja mielenkiintoinen lukukokemus. En ole onneksi hyvä lopputulosten arvailussa (hyvä vaan, että säilyy jännitys loppuun asti), mutta tämä oli kyllä ylläri. Täytyy varmasti lukea hänen ensi kuussa ilmestyvä ja toivottavasti pian suomennettava toinen romaaninsa Little Secrets.

Jo Nesbø: Lepakkomies

Rikostutkija Harry Hole on lähetetty Austaliaan tutkimaan nuoren norjalaisnaisen murhaa. Työparikseen hän saa aboriginaali Andrew Kensingtonin, josta tuntuu kehittyvän Holelle myös ystävä. Kun ratkaisu vaikuttaisi olevan käden ulottuvilla, paljastuu, ettei mikään ole aivan sitä miltä näyttää. Holen omat menneisyyden haamut tunkeutuvat esiin, ja soppaa hämmentää vielä ihastuminen ruotsalaiseen tyttöön. (Johnny Kniga)

Pääsin vihdoin tutustumaan suosittuun Harry Holeen. Harry Hole -sarjan aloittava Lepakkomies on paikoittain aavistuksen tylsä, mutta osasin sitä odottaakin muiden sarjaa lukeneiden kertomusten perusteella. Haluan kuitenkin lukea sarjat aikajärjestyksessä, joten luin tämän silti. Toki Lepakkomies tarjoaa jännitystä ja yllätyksiäkin, mutta odotan, että muutaman ensimmäisen tarinan myötä tarinat muuttuvat entistä mielekkäämmiksi. Ja kaikesta huolimatta suosittelen lukemaan aikajärjestyksessä, jos et ole vielä tutustunut Harryyn. 🙂

Pernilla Ericson: Sinua seurataan

Tukholman alueella, keskustasta etelään johtavan metrolinjan asemien lähettyvillä on tapahtunut öiseen aikaan useita erittäin väkivaltaisia päällekarkauksia ja raakoja raiskauksia. Keskiyön pimeimpään aikaan mies hyökkää naisen kimppuun. Nainen onkin Liv Kaspi, joka rökittää päällekarkaajan sairaalakuntoon. Mediassa nousee valtava haloo. Poliisia syytetään liiallisen voiman käytöstä. Poliisin on pakko järjestää sisäinen tutkinta. Liv joutuu tutkinnan ajaksi lomalle.

Heti pakkolomansa alussa Liv saa merkillisen kirjeen, joka on kutsu tärkeään tapaamiseen. Uteliaisuus saa Livin menemään paikalle vanhaan hienoon taloon. Kohtaamisen aikana he perustavat tutkimusryhmän, joka alkaa tutkia metrolinjan asemien lähellä tapahtuneita raiskauksia.

Aina löytyy pieniä paloja rikoksen suureen palapeliin. Raiskaustapauksia tulee lisää. Lopulta Liv joutuu käyttämään kaikki voimansa ja taitonsa taistellessaan oman henkensä edestä. (HarperCollins Nordic)

Sinua seurataan oli elokuun luetuista kirjoista ehdoton lempparini! Tämä tiivistunnelmainen uuden ERLA-ryhmän aloitusosa vei mennessään aika lailla välittömästi. En malta odottaa kakkososan (Jag ska hitta dig: ett fall för Erlagruppen) suomennosta!

Sofia Ruusila-Nousiainen: Fit by Sofia

Sofia avaa kirjassa omaa elämäänsä ja elämäntapaansa, jossa itseensä uskominen sekä terveelliset elämäntavat ovat kaikki kaikessa. Kirja tarjoaa monipuolisten treeni- ja ravintovinkkien lisäksi merkittävän määrän kauneusneuvoja, niin ihonhoitoon, meikkaukseen kuin hiusten ja kynsien hoitoon. (Fitra)

Sain Fit by Sofian kaveriltani ja luin sen yhdessä illassa. Oli ihan mielenkiintoista lukea julkisuudestakin tutun Sofian (nyk. Sofia Belorf) tarina vaikka fitness ei kuulukaan omiin mielenkiinnon kohteisiin. Tai no, fitness kuntoiluna ja hyvinvointina kyllä, mutta ei lajina. Tämä kirja oli tosiaan kuitenkin enemmän elämäkerta kuin mikään muu, joten ihan puhtaasti hyvinvoinnista ja liikunnasta kiinnostuneelle ei ehkä anna juuri mitään. Paitsi, jos fanittaa Sofiaa ja fitness-urheilua. 😉

W. Somerset Maugham: Kirjava huntu

 

Kitty Fane on hemmoteltu englantilainen seurapiirikaunotar, joka lähes sattuman oikusta on suostunut Kiinassa toimivan vähäpätöisen lääkärin Walter Fanen kosintaan. Hiljainen ja sulkeutunut tiedemies rakastaa syvästi vaimoaan, mutta jää ilman vastarakkautta. Aviopuolisoiden elämänkäsitykset tuntuvat olevan aivan liian kaukana toisistaan. Eikä aikaakaan, kun Kitty on joutunut siirtokunnan komeimman miehen, vaikutusvaltaisen ja charmikkaan Charlie Townsendin lumoihin.

Tästä alkaa monivivahteinen, värikäs tapahtumasarja, joka saa dramaattisen ratkaisunsa koleraepidemian aikaan, lähetysasemalla kaukana Kiinan sydämessä.

Kirjava huntu on psykologisesti jännittävä ja koskettava kuvaus nuoren naisen kehityksestä ja kypsymisestä, vauhdikkaan juonen takana elää värikkäänä menneitten aikojen Kiina ihmisineen ja kulttuureineen. (LOISTOpokkarit)

Tämä kirja on yksi Facebookin Kirjallisuuden ystävät -ryhmän lukupiirin kolmesta lukuvaihtoehdosta. Liityin lukupiiriin, sillä siten tulen varmastikin lukemaan kirjoja, joita en itse tulisi valitseneeksi luettavaksi. Tämä on yksi niistä. Kirja on mielenkiintoinen tarina ihmissuhteista ja ihmisen kehityksestä elämässä. Kieli on vanhaa ja siitä tuli mieleen Jane Austenin kirjat. Hyvä että tartuin tähän, hyvä tarina!

Stephen King: Mersumies

2015 Edgar-palkitun trilogian avaus!

“Tuhat varmaa työpaikkaa!” kaupunki lupaa. Lukemattomia työttömiä, jotka aamuyön harmaina tunteina jonottavat niitä kadulla. Varastettu mersu, joka törmää heihin tahallaan. Kahdeksan kuollutta. Tappaja pakenee. Kuukausia myöhemmin eläköitynyt rikosetsivä Bill Hodges saa kirjeen. Mersumieheksi itseään kutsuva tappaja haluaa keskustella hänen kanssaan Sinisen sateenvarjon alla -nimisellä chattisivustolla. Hodgesin on suostuttava, vaikka tietokoneen käynnistäminen on kuin avaisi ikkunan omaan elämäänsä. Kuka tahansa voi kurkistaa sisälle. (Tammi)

En ole lukenut tätä aiemmin yhtään Stephen Kingin kirjaa, sillä en pidä kauhusta. En elokuvina enkä kirjana. Kuulin kuitenkin, että Mersumies olisi Kingiltä epätyypilliseen tapaan dekkarityylinen trilleri ja siksi otin sen luettavaksi. Myös tämä oli yksi lukupiirin kolmen kirjan koplasta. Mersumies alkoi mielenkiintoisesti, mutta tuntui sitten kulkevan pitkäveteisemmin aika pitkänkin ajan. Jossain puolessa välissä kirja kuitenkin muuttui vetävämmäksi ja loppui niin, että on päästävä lukemaan trilogian toinenkin osa Etsivä löytää. Varoituksen sanana kuitenkin, että kirjassa on paikoin (ainakin itseäni) ällöttäviä kohtia. Kohdat kuitenkin olivat yksittäisiä eivätkä itseäni saaneet kirjan kansia sulkemaan.

Elly Griffiths: Risteyskohdat

Arkeologi Ruth Gallowayn akateeminen elämä järkkyy, kun poliisi ottaa yllättäen yhteyttä: muinaisen paalukehän liepeiltä on löytynyt ihmisen luita. Onko kyseessä kymmenen vuotta aiemmin kadonnut tyttö vai historiallinen löytö? Etsivä Harry Nelson ei suostu luovuttamaan, vaikka jäljet ovat kylmenneet kauan sitten. Kun toinenkin tyttö katoaa, muuttuu Ruthin neuvonantajan rooli vaaralliseksi. Dekkaristi Elly Griffithsin menestyksen salaisuus on itsenäisen ja älykkään Ruthin, sitkeän poliisin ja Norfolkin rikkaan menneisyyden yhdistelmässä. (Tammi)

Risteyskohdat aloittaa uuden Ruth Galloway -sarjan. Tykkäsin Ruthin hahmosta, joka tuntui normaalilta ja helposti lähestyttävältä hahmolta. Myös etsivä Harry Nelsoniin suhtautuminen muuttui tarinan edetessä. Juoni kulki yksinkertaisesti ja piti mukanaan vaikka mystiikkaan ja arkeologisiin asioihin perehtymättömänä oli välillä vähän outoja käsitteitä. Tämän jälkeen on ehdottomasti päästävä lukemaan sarjan toinen osa Januksen kivi, joka on juuri ilmestynyt.

Löysitkö näistä yhtään itseäsi kiinnostavaa kirjaa? 🙂

Irina / White & Fresh - -

4 kommenttia “Luetut kirjat – elokuu 2017

  1. En tiennytkään, että Kirjava huntu -elokuva pohjautuu kirjaan! Pidin elokuvasta, joten tuo kirja on varmaan pakko lisätä omalle lukulistalle 🙂

    1. Ainahan sitä voi yrittää! Jos ei muuta niin se on sanakirjan kanssa ainakin hyvää lisäharjoitusta. Ei tuo mielestäni kovin vaikea ollut vaikka itselläkin on sanastossa hieman puutteita. Kyllä mä kannustan kokeilemaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *