Vinkkejä flunssan hoitoon – näillä helpotat oloasi

Syksy tuo tullessaan aktiivisemman arjen ja viileämpien ilmojen lisäksi myös flunssapöpöt. Olen kuullut nyt useammankin ihmisen sairastuneen ja itsekin sain pitkästä aikaa flunssan – ensimmäisen kerran sitten loppuvuoden 2014. Jos flunssaa ei pysty ehkäisemään, niin ainakin on muutamia keinoja, joilla flunssaista oloa voi yrittää helpottaa. Tässä siis minulta sinulle vinkkejä flunssan hoitoon!

Pakurista boostia vastustuskyvylle

Pakuri on luonnon oma rohto ja olen useamman vuoden juonut pakuriteetä, kun olo on alkanut tuntua kipeältä. Pakurin kerrotaan tehostavan immuunipuolustusta ja toimiipa se ihan tavallisen teen korvikkeenakin. Pakuriteen sekaan vielä loraus hunajaa, niin flunssajuoma on täydellinen. Pakuri-suositukseni annan Puhdistamon Instant-pakurijauheelle.

Vitamiinit ja hivenaineet

Vitamiinien ja hivenaineiden rooli on tärkeämpi flunssan ennaltaehkäisyssä eli vastustuskyvyn rakentamisessa. Itse olen kokenut hyväksi ympärivuotisen D-vitamiinin ja sinkin käytön. Molemmilla on osansa vastustuskyvyn ylläpitämisessä. D-vitamiinia syön 100 mikrogrammaa ja sinkkiä 25 mg vuorokaudessa. Flunssan aikana nappaan sinkkiä tuplamäärän. Haittaa ei varmasti olisi monivitamiinistakaan, mutta tärkeintä on kuitenkin hyvä ja monipuolinen ruokavalio. Flunssan aikana otan käyttöön vielä extrana C-vitamiinin, joka ei tietenkään ole mikään parantava, mutta elimistölle hieman piristystä ja tukea antava.

Helpotusta nenähuuhtelulla

Sarvikuono eli nenäkannu on ollut hyvä ystäväni jo vuosituhannen alusta saakka. Nenän ja sivuonteloiden huuhtelulla voi ehkäistä poskionteloiden tulehdusta ja helpottaa tukkoista oloa. Alkuun ajatus veden kaatamisesta nenään aiheutti itselläni liki hysteeristä pelkoa (kaikilla on varmasti joskus mennyt vettä nenään?), mutta ohjeiden mukaan suoritettuna huuhtelu toimi hienosti ja olo oli liki euforinen sen jälkeen. Nenäkannu on siis ehdoton seuralaiseni flunssakausina. Nenäkannuja myyvät apteekit.

Höyryhengityksestä helpotusta

Vesipiippu -inhalaattorilla hengittäminen on vähän kuin höyryhengittäisi. Kurkun ja äänihuulten kosteuttamisen lisäksi se voi olla apuna myös keuhkoputken ärsytykseen ja yskään. Höyryhengityksen voi suorittaa toki perinteisestikin kuuman veden ja pyyhkeen avulla, mutta vesipiippu on huomattavasti näppärämpi keino. Itse höyryhengittelen vesipiipulla televisiota katsellessa ja kirjaa lukiessa. Käyttö on helppoa: vesipiippuun laitetaan 1 teelusikallinen vettä (tai keittosuolaliuosta). Hengitetään piipun kautta sisään ja nenän kautta ulos aivan normaaliin tapaan. Oman NHS-vesipiippuni ostin Hyvinvoinnin Tavaratalosta, mutta vesipiippuja saa myös apteekeista.

Tuntuuko, että lima ei millään meinaa irrota yskimällä?

Tämä monille astmaatikoille ja muille keuhkosairauksista kärsiville tuttu apukeino on vasta nyt tullut omaan tietoisuuteeni ja otinkin sen heti käyttöön, sillä kärsin juuri sellaisesta inhottavasta hinkumaisesta yskästä, joka ei sitten millään meinaa irroittaa limaa.

Kyse on siis pulloon puhaltamisesta. Pulloon puhaltamisen teho perustuu vastapaineeseen, jota kehittyy keuhkoputkiin pulloon puhaltamalla. Ilmaa pääsee keuhkoputkissa sijaitsevien limapaakkujen taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois. Tätä konstia varten tarvitset noin litran vetoisen pullon ja noin 70 cm pitkän letkun, jonka halkaisija on noin 10 millimetriä. Tarvikkeet pullopuhalteluun voi askarrella itsekin, mutta niitä saa ostaa myös apteekeista. Pulloon laitetaan vettä noin puolet (10 cm) ja letkun toinen pää upotetaan veteen. Toinen pää letkusta tulee pillin lailla suuhun ja sitten vain hengitetään nenän kautta sisään ja puhalletaan letkun kautta ulos niin, että vesi kuplii.

Ja sitten vielä…

Lopuksi tietenkin yksi tärkeimmistä asioista: lepo. Elimistö tarvitsee lepoa, sillä jos olo on tukkoinen ja vetämätön, voit ehkä kuvitella, millaista taistelua kroppa käy. Anna siis itsellesi lupa levätä ja nukkua kipeänä ollessasi, äläkä leiki sankaria. Sankaritoiminnasta ei loppujen lopuksi ole mitään hyötyä. Sillä vain uuvuttaa itsensä ja flunssa pitkittyy ja sen lisäksi tartutat muut lähelläsi olevat ihmiset. Maltti on siis valttia flunssan sairastamisessakin! 🙂

Onko sinulla hyväksi havaittuja vinkkejä flunssan hoitoon?

 

Postaus sisältää mainoslinkkejä

2 kommenttia “Vinkkejä flunssan hoitoon – näillä helpotat oloasi

  1. Sarvikuono ja pakuri täälläkin tarvittaessa käytössä. Vitamiineista käytän flunssan aikana Bion Immun Restorea. Ja imeskeltävää sinkkiasetaattia, joka tutkimusten mukaan on ainoa flunssan kestoon vaikuttava sinkkivalmiste (estää nielussa virusten jakaantumista).

    Kysyin lääkäriltä jatkuvasta sinkin käytöstä, mutta hän ei sitä suositellut, koska se syö mm. kuparivarastoja eli sinkin kanssa pitäisi aina syödä myös kuparia. Lisäksi paradoksaalisesti isot sinkkiannokset voivat ajan myötä heikentää immuunipuolustusta. Kuulemma päivittäisen sinkinsaannin yläraja ylittyy helposti, jos käyttää sinkkilisää joissa sinkkiä 15-30 milligrammaa. Kun ruoastakin kuitenkin tulee sinkkiä yleensä tarpeeksi. Pitkäaikaisessa käytössä sinkinsaanti ei saisi olla yli 20 mg/vrk.

    Juon flunssan aikana myös inkivääriteetä, jolloin laitan tuoretta inkivääriä kuumaan veteen hautamaan ja lisään siihen hunajaa. Ja lisäksi teen inkiväärishotteja, joissa yhdistän tuoreen inkiväärimurskan sitruunamehuun, tujua kamaa, mutta auttaa!

    1. Vitamiineista ja hivenaineista ollaan kyllä niin montaa mieltä, tutkimuksiakin on varmaan tsiljoona ja kaikissa on aina vähän erilaiset tulokset. 🙂 Toi inkivääri, se se vasta onkin varsinainen tehoaine. Mulla on ollut tässä jo sen verran apukeinoja, että jäi inkivääri tällä kertaa pois. Sitä voisi kokeilla ensi kerralla, kun flunssa yllättää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *