Luetut kirjat – maaliskuu 2020

Maaliskuussa luin kuusi kirjaa. Tämä on edelleen hieman normaalia pienempi määrä, mutta maaliskuu on myös ollut varsin poikkeuksellinen. On ollut jonkin verran vaikeuksia keskittyä lukemiseen (tätä olen kuullut olleen muillakin lukevilla) ja lisäksi tähän kuuhun mahtui yksi normaalia paksumpi teos. Poikkeuksellisesti esittelen kaikki kuusi kirjaa.

Lara Prescott, Tätä ei koskaan tapahtunut

Kirja saatu kustantajalta

Tarinassa seurataan kylmän sodan aikaisia tapahtumia, joissa kirjallisuudella ja rakkaudella on pääosa. Kirja on saanut inspiraationsa tositapahtumista, joissa CIA salakuljetti Neuvostoliittoon Boris Pasternakin kirjoittaman Tohtori Zivagon, kun Neuvostoliitossa sitä ei suostuttu julkaisemaan. Keskiössä ovat myös “Palvelussa” eli CIA:ssa työskennelleet naiset ja Pasternakin rakastajatar.

Todella mielenkiintoinen kirja omalla omituisella tavallaan. Samaan aikaan olin sekä koukussa että hämmentynyt siitä, mitä olen oikeastaan lukemassa. Hieman taas erilaista siihen nähden, mitä yleensä luen. Kylmästä sodasta ja Amerikan ja Neuvostoliiton välisistä vakoiluista olen katsonut The Americans -sarjan. Se kävi mielessäni tätä kirjaa lukiessa vaikka onkin hyvin erilainen. ✭✭✭

Beth Kempton, Wabi Sabi – Japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään

Beth Kempton selvittää kirjassaan, mitä wabi sabi on ja miten sen avulla on mahdollista nähdä kauneutta epätäydellisyydessä ja hyväksyä sen, että maailmassa kaikki on katoavaista.

Aihe on loistava ja todella mielenkiintoinen – olen lukenut wabi sabista aiemminkin – mutta jostain syystä tämä kirja ei jaksanut koukuttaa minua mukaansa. Ehkä syy oli yksinkertaisesti minussa itsessäni tai planeettojen asennoissa, koska en kirjasta osaa yhtään syytä osoittaa siihen, etten saanut tästä kiinni. ✭✭

Fernando Aramburu, Äidinmaa

Kirja saatu kustantajalta

Äidinmaa on tarina Baskimaasta, ETA:sta, ystävyydestä ja surusta. Kaksi ystäväperhettä ajautuu välirikkoon, kun toisen perheen poika ajautuu ETA:n joukkoihin, jotka ovat vastuussa toisen perheen isän murhasta. Kirja käy läpi menneisyyden ja nykyajan molempien perheiden jokaisen jäsenen näkökulmasta.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että kirja oli ehkäpä hieman liian paksu (tai sitten en vaan ole enää tottunut paksuihin teoksiin), niin tämä kirja tuntuu tärkeältä. Tarina näiden kansien välissä on tärkeä. Tajusin myös, että nämä Euroopassa tapahtuneet terroristiteot ovat jääneet osaltani lähes täysin huomioitta. Tunnistan lyhenteen ETA, mutta siihen se jää. Hieman hävettää. Kuten sanoin, tärkeä lukukokemus. Ja hyväkin, mielenkiintoinen. ✭✭✭

Pascal Engman, Polttava maa (Vanessa Frank, #1)

Tukholmalainen luksusmerkkejä myyvä kelloliike ryöstetään, mutta yhtään kelloa ei viedä. Rikkaita talousmiehiä kidnapataan ja heistä vaaditaan miljoonalunnaat ennen vapauttamista. Samaan aikaan toisella puolella maailmaa Chilessä saksalaissiirtokunnassa johdetaan elinsiirtokauppaa, johon käytetään katulapsia. Kuten arvata saattaa, nämä kaikki jollain tapaa liittyvät toisiinsa ja Vanessa Frankin osallisuus asioiden selviämiseen on oleellinen.

Nämä ovat taas näitä kirjoja, joissa on monia eri tahoja ja niiden mahdollinen yhteys toisiinsa selviää luku luvulta. Tarina oli ihan luettava alusta asti, mutta lähti oikeastaan koukuttamaan vasta seitsemännestä tai kahdeksannesta osasta, mikä tarkoittaa, että kirjassa ollaan hieman reilussa puolessa välissä. Kun tarinassa päästiin vauhtiin, se hieman korjasi alun hidasta etenemistä ja lopulta lukukokemus oli ihan hyvä. Myös jatko-osa tulee luettua. ✭✭✭

Michael Palin, Pohjois-Korean päiväkirja

Tunnettu matkailuohjelmien ja -oppaiden tekijä Michael Palin sai kaksi vuotta sitten harvinaislaatuisen tilaisuuden matkustaa tutustumaan Pohjois-Koreaan yhdessä kuvausryhmän kanssa. Tämä kaksiviikkoinen matka on taltioitu myös Palinin omaan muistikirjaan päiväkirjamerkinnöiksi. Näistä merkinnöistä muotoutui matkatarina tuohon mystiseen ja omituiseen sekä erilaiseen ja suljettuun maahan.

Tämä oli ensimmäinen Pohjois-Koreaan liittyvä kirja, jonka luin. Todella mielenkiintoista oli seurata Palinin ja kumppaneiden matkantekoa ja tutustua tähän jopa pelottavaan maahan. Olisin halunnut sukeltaa vielä syvemmälle tavallisten tallaajien arkeen Pohjois-Koreassa, mutta tässä kirjassa siitä saatiin vain pintaraapaisu, jos sitäkään. Keskiössä oli ehkä ennemminkin politiikka (tai yritti olla), nähtävyydet, aatteet ja yleinen mielentila. Nekin kuitenkin avasivat pohjoiskorealaista elämää jonkin verran, joten jos jostain löydän jotain mielenkiintoista luettavaa Pohjois-Korean elämään ja arkeen liittyen niin tämä Palinin teos oli ehdottomasti hyvä alkupala. ✭✭✭

Jenny Colgan, Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

Nina Redmondin rakastama työ kirjojen parissa Birminghamin pienessä kirjastossa päättyy ja hän päätyy perustamaan liikkuvan kirjakaupan vanhaan pakettiautoon. Lisäksi hän muuttaa Skotlantiin. Skotlannista löytyy Ninan elämään uusia ihmisiä, sisältöä ja ehkä jopa rakkautta?

Nämä tällaiset hyvänmielen kirjat ovat usein aika samanlaisia tyyliltään ja niin oli tämäkin. Viihdyn kuitenkin tällaisten parissa oikein hyvin, sillä niissä on rakkautta, surua, elämänmuutoksia ja kaikkea sellaista, mitä me ihmiset vain tarvitsemme elämään. Kliseistä tai ei. ✭✭✭✭

***

Lue lisää lukemistani kirjoista Kirjat-kategorian alta

Jos tahdot seurata reaaliajassa, mitä kirjoja luen voit seurata minua Instagramissa tai goodreadsissa tai vaikkapa molemmissa.

Irina / White & Fresh - -

Luetut kirjat – maaliskuu 2020” kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *