Paljasjalkakengät – Hyvinvointia jaloille

Olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut paljasjalkakengistä. Olen halunnut kokeilla niitä, testata niiden vaikutusta jalkojen hyvinvointiin. Paljasjalkakengät ovat kuitenkin kalliita enkä siksi ole niitä oikein voinut kaupasta lähteä ostamaan. Kesän alussa kävi kuitenkin aivan mieletön tuuri ja löysin täysin käyttämättömät paljasjalkakengät kirpputorilta vain kymmenellä eurolla. Kokokin sattui olemaan juuri passeli. Kotimaiset Feelmaxin Kuusaa-malliset paljasjalkakengät pääsivät pian testiin ja reilun kuukauden olen niillä nyt tepastellut.

paljasjalkakengät, feelmax, kuusaa

Paljasjalkakengät nimensä mukaisesti jäljittelevät kävelyä paljain jaloin. Niistä puuttuvat kaikki tukirakenteet ja vaimentimet, joita normaaleissa kengissä on. Sanotaan, että jalkaongelmat ovat syntyneet juuri sen vuoksi, että jalka ei pääse liikkumaan siten kuin se on luonnollisesti tarkoitettu. Sen myötä jalan ja erityisesti jalkapohjan lihakset ovat ajan saatossa heikentyneet, mikä aiheuttaa virheasentoja ja kipuja. Liian usein ihmiset laittavat jalkoihinsa kenkiä, joiden lesti on liian pieni – varsinkin kengän kärkiosasta. Tähän olen varmasti syyllistynyt itsekin vaikka lapsesta asti vanhempani kielsivät minulta monet kengät juuri kapean ja tukemattoman lestin vuoksi. Sen verran on kuitenkin vuosia takana, että olen silti varmasti ehtinyt käyttämään jaloilleni huonoja kenkiä monet kerrat. Viime vuosina olen kuitenkin siirtynyt päkiäongelmien vuoksi käyttämään mahdollisimman hyviä kenkiä, sellaisia, joissa jalalla on tarpeeksi tilaa, ja jotka ovat mukavat jalassa. Kapeakärkiset kengät ja korkokengät eivät kuulu enää kenkävarastooni muutoin kuin hyvin satunnaisesti.

paljasjalkakengät, feelmax, kuusaa

paljasjalkakengät, feelmax, kuusaa

Nämä Feelmax® Kuusaa -paljasjalkakengät ovat kuin tossut. Ne muistuttavat pohjistaan sisätossuja, joita käytin lapsena eskarissa ja ala-asteella. Pohjat Feelmaxille valmistaa yksinoikeudella saksalainen autonrenkaistaan tuttu Continental®. Pohja on vain 1,3 mm paksu, mutta on kuitenkin vedenkestävä ja jalkapohjaa viilloilta yms. suojaava. Jos ei ole tottunut kulkemaan avojaloin, kannattaa paljasjalkakengillä kävelyyn totutella hissuksiin. Liian runsas käyttö heti alkuun voi tottumattomalle aiheuttaa erilaisia kiputiloja jalkoihin. Kun paljasjalkakengät eivät sisällä vaimennusta, osuu jalkapohja maahan hieman kovemmin – kannattaakin opetella laskemaan jalka maahan hallitummin. Aloitin itse näillä kävelemisen aika lailla kunnolla heti eikä kipuja onneksi ole esimerkiksi sääriin tullut. Pienet kivetkään maassa eivät juuri haittaa paitsi silloin, kun ne sattuvat sopivasti osumaan kantapään alle. Silloin tuntuu ikävältä. Myös kävelytyyli paljasjalkakengillä on erilainen kuin tavallisilla kengillä. Nämä ”tossut” jalassa kävely muistuttaa sipsutusta, sillä askel on normaalia lyhyempi.

Minulla on tosiaan jaloissa hieman matalat holvikaaret – ei onneksi lattajalat – sekä ajoittaista vihlontaa päkiöissä, ei kuitenkaan selkeitä vaivaisenluita. Ajattelin, että nyt jos koskaan on aika kiinnittää huomiota muun lihaskunnon lisäksi myös jalkapohjan lihasten kuntoon. Paljasjalkakengät ovat tähän mainio keino. Jalkapohjan lihakset vahvistuvat, kun ne joutuvat oikeasti tekemään töitä ja siihen kun lisää vielä jalkapohjien hieronnan tennispallolla, niin ollaan oikealla tiellä.

paljasjalkakengät, feelmax, kuusaa

paljasjalkakengät, feelmax, kuusaa

Olen tykännyt kulkea paljasjalkakengillä. Hieman jo harmittaa, että syksyn ja talven tullen joutuu laittamaan jalat tavallisiin kenkiin (vaikka ovatkin lestiltään jaloille sopivat). Olisikin tosi kiva päästä tutustumaan paljasjalkakenkien talviversioihin, niitäkin kun markkinoilta löytyy. Onneksi ainakin näin kesäisin voi paljasjalkailla. Jalat kiittävät!

Oletko sinä kuullut paljasjalkakengistä tai jopa kokeillut sellaisia?

2 kommenttia “Paljasjalkakengät – Hyvinvointia jaloille

  1. Minäkin olen käyttänyt paljasjalkakenkiä, pääsääntöisesti Vivobarefoot:ja https://vivobarefoot.fi) vuodesta 2012 lähtien ja mielenkiintoista on se, että en osaa oikein enää kävellä perinteisillä kantakorotetuilla kengillä 🙂 Toisaalta lesti on leventynyt ja ja kenkän koko on kasvanut yhdellä koolla 42 -> 43.

    1. Kiitos kommentistasi Juha. Niin se jalka vaan äkkiä tottuu. Harmi, että en ole päässyt testaamaan paljasjalkakenkiä talviaikaan. Odottelen siis kevättä ja kesää, että pääsen taas käyttämään omiani. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *