Marja-aroniapensaan keväthoito

Terassillani olevan marja-aroniapensaan keväthoito on suoritettu ja en voisi olla tyytyväisempi. Tai no, olisihan se kiva, jos kelit pysyisivät lämpimämpinä ja pensas saisi silmunsa aukaistua.

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Tästä lähdettiin liikkeelle vappupäivänä, kun oma olo ja sää sallivat puutarhahommien aloittamisen. Olikin jo aika saada syksyllä pudonneet lehdet haravoitua pensaan juurilta. Ei ole oikein ilo silmälle tuollaiset ruskeat ja kuivuneet lehdet. Jätin ne syksyllä aloilleen, ehkä ajattelin niiden jotenkin suojaavan pensaan juuria (pöhköä?), mutta kyllä ne on pakko haravoida jatkossa syksyisinkin. Viereisistä vaahteroistakin tippuu lehtiä terassilleni. Tuuli lennättää niitä sitten talvisin ympäriinsä ja terassin lattia ja nurkat ovat täynnä lehtiä. Ei kiva.

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Tässä vaiheessa alkoi näyttää jo paremmalta. Sain samalla istutettua aiemmin kukkineen krookukseni mukulat pensaan juurelle. Ajattelin, että voihan sitä kokeilla, josko mullan alta ensi keväänä ilmestyisi muutama kukka. Jos ei, niin ainakin on kokeiltu!

Olin netissä törmännyt juttuihin pensaiden hoitoleikkauksista ja tajusin, että tuota marja-aroniapensasta voisi ihan oikeasti siistiä. Monet oksat ovat kasvaneet vuosien aikana suuntaan ja toiseenkin ja alkaneet valloittaa jo terassialuetta kutistaen kulkuväylää sekä uhaten näköä haravointihommia tehdessä. Eläissäni en ole pensaita leikannut, joten hieman jännitti. Asiaa pitikin useamman artikkelin ja videon avulla tutkailla. Päädyin lopulta siihen, että leikkaan kaikki oksat, jotka kasvavat sivulle ja tulevat kiveyksen yli. Sitten piti vielä hankkia jostain oksasakset. Tämä ratkesikin parhain päin, sillä ystäväni lainasi minulle Fiskarsin SingleStep oksasaksia, joilla leikkuuhomma toimi jouhevasti. Pakko saada itsellekin moiset! Fiskarsilta minulla onki jo kätevä QuikFit Pikkuharava ja siihen QuikFit Lyhyt varsi, jolla yllän paremmin haravoimaan koko pensaan. 

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Kyllä näemmä tällainen koko ikänsä kaupungissa asunut likkakin pystyy puutarhahommiin! Enää ei oksat sojota ympäriinsä ja pensaan juuret on siistitty lehdistä. Vielä pitää pestä parveketuolit ja laittaa tekstiilit paikoilleen. Sen teen ehkä tämän viikonlopun aikana, jos vaan pysyn tolpillani. Sitten puuttuu enää lämpimämmät ilmat ja kesäkukat. Niitä odotellessa!

Aurinkoista viikonloppua! 🙂

10 kommenttia “Marja-aroniapensaan keväthoito

 1. Aronia tykkää leikkauksesta ja aivan hyvin voi vaikka pari kertaa kesässä leikata hiukan lyhyenmäksi.

  1. MarjoH: Kiitos neuvosta! Lueskelinkin marja-aroniasta pitkät pätkät ja totesin, että marja-aronia on varsin kiitollinen pensas teki sille mitä tahansa. Hyväksyy leikkauksen, jopa alasleikkauksen ja pärjää jopa ilman leikkausta. Korkeutta en ainakaan vielä harkitse leikkaavani, sillä kaipaan kesäksi terassilleni näkösuojaa. Tuossa terassin edessä kadulla kulkee sen verran usein ihmisiä, että sitä kaipaa välillä hieman yksityisyyttä. 😉

 2. Huomenta! Onpa siistin näköinen pensasaidanne. Tuota pensaa leveyttä ei kannata päästää hirveän suureksi eli terassin sivulta vaan reilusti oksaa pois. Sun on helpompi hoitaa sitä kun se on kapeampi. Antaa silti hyvin näkösuojaa! Olen ammatiltani puutarhuri ja olen joutunut tänä keväänä kaventamaan monen ihmisen vanhaa aitaa kun ovat päästäneet sen liika leveäksi! Ja tosiaan aronia kestää hyvin leikkauksen! se kannattaa muistaa jos päältä lähtee lyhentää että se sit yleensä haaroittuu siitä leikkauskohdasta eli se kannattaa vetää sit suh. alhaalta ettei käy niin että aidan alaosa on aivan kalju ja siellä yläosassa on hirveä haaroittunut tupsu (näitäkin on uran aikana tullut vastaan) Hyvää kesän odotusta sinne!!

  1. Tuire: Kiitos asiantuntijavinkeistä! Kavensinkin terassini puolesta pensaita, mutta jätin kadun puolen leikkaamatta. Olisikohan mun pitänyt leikata sieltäkin vai riittääkö, että kavensin vain tältä omalta puoleltani? Päältä en varmaankaan ole leikkaamassa yhtään ja alasleikkausta ei voi harkitakaan, sillä siinä menee pariksi vuoden kesän suoma näköeste. 🙂

 3. Kiva että pystyin olemaan avuksi ? Itse leikkasin pihallamme olleen pensaan ihan matalaksi. Ei hajuakaan mikä pensas kyseessä, mutta oletan että se sieltä jossain vaiheessa kasvaa taas, toivottavasti. Meillä on korkea aita tuossa pihan näkösuojana, joten sitä varten ei tartte pensaita välttämättä kasvatella. Tämä pensas sijaitsikin olohuoneen ikkunan alla, joten eipä siitä muutenkaan mitään näkösuojaa juuri olisi saanut. Ihanaa viikkoa ❤️

  1. Satu: Aivan huippujuttu, kiitos. On niin paljon siistimpi nyt tuo pensas. 🙂 Muakin kiinnostaa tietää, mitä pensaita sulla siellä pihalla on. Onko ne siis lehti- vai oksapensaita eli voisko niissä näkyä jo tänä kesänä jotain kasvua vai pitääkö odottaa ensi kesään?<br />
   <br />
   Täytyy kesällä tulla piipahtamaan teillä, voidaan juoda vaikka jääteetä pihalla. 🙂

  2. Tervetuloa kylään ❤️ Saa meillä kahviakin ja aika hyvää sellaista, vaikka itse sanonkin. Jauhan nimittäin kahvipavut itse ja valmistan kahvin AeroPressilla ? <br />
   <br />
   Meillä on tosiaan vain tuo yksi pensas, muut kasvit on jotain kukkia tms. Jotain ihme sipuleita (kukkasipuleita ?!) tuonne on istutettu myös. Tuo pensas taitaapi olla jonkinsortin lehtiä lykkivä yksilö ? En tiedä olisko samaa laatua kuin mitä tuossa meidän pihan aidan ulkopuolella kasvaa. Jännityksellä jäämme odottamaan. Pikkulinnut tykkäävät myllertää noissa kukkapenkeissä, jotain ne sieltä syövät ja ainakin kastematoja siellä on kun omin silmin näin. Sitten ne tirpat viskovat sitä multaa ympäri pihakiviä ja sirkuttavat niin kamalasti ?

  3. Satu: Ihanaa elämää teillä siis pihalla. 🙂 Katsellaan sitten kesällä, voiko juoda kahvia vai onko mulla edelleen päivän extrakahvit pannassa.

 4. Ihanan kesäisen näköistä jo siellä! <br />
  Komea on aita. Meillä samaa aitaa, mutta taimet ei kasva millään. Ihmettelen, kun kaikkialla lukee, kuinka nopea kasvuinen on ja kasvaa huonommassakin maaperässä. Nyt olen alkanut ripottelemaan keitetyn kahvinporot aidan juurelle. Seuraavaksi kanankakkaa. Josko siitä virkistyisi.<br />
  <br />
  Ihanaa viikonloppua sinne. ?

  1. Sandra: Vähän hitaanpuoleista on ollut tämä kasvu johtuen viileästä keväästä, mutta kyllä ne lehdet vielä sieltä puhkeaa. 🙂 Tuo aidanne on ollut tuossa terassilla varmaan sen viisi vuotta, jonka tämä talo on ollut olemassa ja siinä ajassa on tapahtunut tuo kasvu. En osaa yhtään sanoa, kauanko marja-aronialla menee kasvuun. Helpoksi pensaaksi sitä on kyllä kehuttu. Ehkä kunnon lannoitus tekisi terää ja antaisi taimille vähän buustia. Toivotaan, että kasvu nopeutuu. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *