Bullet Journal

Tykkäätkö tehdä listoja? Entä kirjata ylös erilaisia ajatuksia? Käytätkö perinteistä kalenteria? Tykkäätkö piirrellä, töherrellä ja näperrellä? Jos, niin ehkä Bullet Journal voisi olla sinunkin juttusi! Buller Journal – tuttavallisemmin BuJo – on kalenteri, päiväkirja ja muistikirja samassa paketissa. Sen aloittamiseen tarvitaan yksinkertaisesti muistivihko (A5 kokoinen on ehkä käytännöllisin) ja kynä. Ei siis kovin vaikeaa, vai mitä? 🙂

Bullet Journalissa vain taivas on rajana. Siihen voi kokeilla tekstaustaitojaan (kalligrafia), piirtää, maalata vesiväreillä, taiteilla washiteipeillä tai tehdä vain yksinkertaista tekstiä. Itse aloitin yksinkertaisesta tekstiversiosta, sillä taiteellinen lahjakkuus ei ole toinen nimeni. 😉 Ajan kanssa sitä voi kenties rohkaistua harjoittelemaan kalligrafiaa ja nyt olen jo hieman uskaltautunut käyttämään bujossani puuvärejä. Hiljaa ja kokeillen hyvä tulee. 

whiteandfresh4535.jpg

Bullet journal alkaa sisällysluettelolla (1-3 sivua mielen mukaan), joka sitten ajan kanssa rakentuu valmiiksi, kun sivuja bujoon täytetään. Sivut numeroidaan ja sisältö lisätään sisällysluetteloon. Sisällysluettelon jälkeen tulee Future Log eli tulevaisuusloki. Sen tarkoitus on näyttää yhdellä vilkaisulla tärkeimmät tulevaisuudessa tapahtuvat jutut. Loki voi olla vaikka vuoden ajalta, mutta puoli vuotta on varsin passeli. Itse tein omani yhdelle aukeamalle, jonka jaoin kuuteen osaan. 

Tulevaisuuslokin jälkeen on vuorossa kuukausiloki. Sen voi tehdä, miten parhaaksi itselleen katsoo. Itse tein sen aluksi perusohjeilla, mutta totesin lopulta kalenterimaisemman muodon toimivan itselläni paremmin. Jotenkin selkeämpää. Samojen perusohjeiden mukaan kuukausiloki on sekin aukeama: vasemmalla päivämäärät ja oikealla tehtävälista.

Sitten tulee päiväloki. Joulukuussa kirjailin sivuille vain päivämääriä ja laitoin siihen alle merkintöjä. Jotenkin kuitenkin kaipasin näkymää viikoksi kerrallaan, joten nyt tammikuussa aloitin viikkonäkymän kokeilun alla näkyvällä tavalla. Ajattelin kokeilla ajan kanssa vielä toisenlaisiakin viikkonäkymiä. Viikkonäkymän voi tehdä myös kuukausinäkymän tapaan eli yhdelle aukeamalle, jossa itse viikko on vasemmalla ja viikon to do -lista oikealla. Se voisi toisaalta olla aika näppärä vaihtoehto vaikka toisaalta to do:t voi kirjata päivälokeroihinkin.

Tästä päästäänkin seuraavaan asiaan eli merkintöjen symboliikkaan. Bullet Journal -sivusto on laatinut valmiit symbolit ja niitä voi käyttää, mutta saa ne keksiä ihan itsekin omalle tyylilleen parhaiten sopivaksi. Tietynlaisten symbolien käyttö helpottaa jälkeenpäin merkintöjen selaamista ja mahdollisten tekemättä jääneiden, siirrettyjen asioiden yms. löytämistä toimenpiteitä varten. Esimerkiksi sovitut tapaamiset voi merkitä ympyrällä, tehtävät asiat pisteellä, muistiinpanot viivalla ja eteenpäin siirrettävät asiat nuolella. Tässäkin olen lähtenyt valmiista symboleista ja niitä sitten jossain vaiheessa kehittelen itselleni sopivammaksi, jos koen tarpeelliseksi. 

whiteandfresh4533.jpg

Kuukauden päätteeksi on tarkoitus suorittaa migraatio, joka tarkoittaa asioiden eteenpäin siirtämistä (nuolella merkityt). Kuukauden merkinnät käydään läpi ja ne siirretään seuraavalle kuukaudelle. TAI, jos tuntuu ettei tekemättä jäänyttä asiaa tai sovittua tapaamista ole tarpeen toteuttaa niin sen voi vain vetää yli ja siirtyä eteenpäin. Bullet Journalin on tarkoitus olla armollinen, ihan niin kuin meidän muutenkin pitäisi itsellemme elämässämme olla. Kaikkea ei tarvitse tehdä, jos se tuntuu turhalta. 😉

Sitten yksi ainakin itseäni ilahduttavista jutuista, mitä bujoon voi tehdä: LISTOJA! 😀 Siis voi, miten lista-ihminen tykkää. Omassa bujossani on jo useampi lista tehtynä: luetut kirjat, tehtävät blogipostaukset, katsottavia tv-sarjoja, mielenkiintoisia kirjoja ja Instagram-seuraajat. 

Bujossa on myös helppo pitää kirjaa erilaisista tavoista yms. eli tehdä trackereita. Itse pidin joulukuussa kirjaa siitä, kuinka paljon juon päivän aikana vettä. Siihenhän voi keksiä vaikka minkälaisia kuvioita ja kaavioita, mutta tämän tein ihan perinteisesti päivämäärän viereen tukkimiehen kirjanpidolla. Lisäksi nyt tammikuusta olen aloittanut lenkkeilylaskurin pitämisen. Laskurin tein nyt neljäksi kuukaudeksi eteenpäin kalenterimuotoon ja aina lenkillä käytyäni väritän kyseisen päivän punaisella värillä. Yritän olla ottamatta minkäänlaisia paineita (vaikeaa tosin vaativalle) ja olla itselleni armollinen siitä huolimatta, että punaista väriä olisi kiva nähdä trackerissa hyvin ja paljon. 😉

whiteandfresh4534.jpg

Bujo on mielestäni hyvä, koska sen voi tosiaan rakentaa aivan millaiseksi itse haluaa. Sen voi antaa olla minimalistinen tai sen voi tuunata mieleisekseen. Sinne voi kirjata kaiken, mitä elämässä on ja tapahtuu, kaiken yksien kansien väliin. Sinne on hyvä suoltaa päässä pyörivät ajatukset, jolloin aivot saavat levätä. Bullet journalingia voisi siis toisaalta kutsua myös jonkinlaiseksi mindfulnessiksi.

Voi ostaa itselleen ihan ”virallisen” bujon tai tehdä sen itse alusta alkaen ihan tavalliseen muistivihkoon ja säästää rahaa. Aivan kuinka itse haluaa! Minua vähän houkuttelee joko valmis bujo tai ainakin parempi muistivihko (bujoilussa suosituksi ovat nousseet Leuchtturmin ja Moleskinen muistivihkot), sillä tämän omani nappasin vain laatikosta, kun siellä semmoinen oli. 😉 

Bullet Journalista kiinnostuneiden kannattaa mielestäni ehdottomasti aloittaa Bullet Journalin virallisilta sivuilta. Sieltä saa lisätietoa sekä voi katsoa Get Started-ohjeet. Tämän jälkeen suosittelen ronskisti vaan pistämään hakukoneen laulamaan ja inspiroitumaan! Pinterest ja Instagram ainakin ovat täynnä mitä erilaisempia bujoja.

Oletko sinä kuullut Bullet Journalista ja jos olet, niin joko olet ihastunut tai alkoiko kiinnostamaan? 🙂

14 kommenttia “Bullet Journal

 1. Kyllä kuule tämänkin listaihmisen sielussa läikähti kun aiheesta vastikään luin. Oma bujo tilauksessa, katotaan millainen siitä rakentuu 🙂

  1. Tiia: Jee! Mistä tilasit? Ihan virallisenko vai jonkun suosituimmista vihkomerkeistä? 🙂

  2. Tilasin Adlibriksestä, en saa nyt linkattua, liekö loppunut 😛 Se on vaaleanpunainen ja sellainen "pisteviivoitettu", mutta tyhjä siis muuten. Mietin sellaistakin jossa olis ollut valmista sisältöä mut päädyin lopulta tähän.

  3. Tiia: Pisteviivoitetut on tosi suosittuja! Mä mietin, toimisiko mulla pisteet yhtä hyvin kuin viivat. En ole koskaan kokeillut. 😀 Täytyykin käydä kurkkaamassa Adlibriksen valikoimaa.

 2. Olen kuullut, mutta mulla ei ole kyllä aikaa resursseja tehdä kalenteria itselle. Luotan tohon mun Filofaxiin, joka on toiminut hyvin monta vuotta ja saa ostettua laajennusosia sitä mukaan kun siltä tuntuu. 😀 Eli siis ei ole mun juttu yhtään, ottaisiin vaan stressiä siitä, että pitäisi saada tehtyä kalenteria. 😀

  1. JonnaH.: Ei varmasti sovikaan tuo kaikille. 🙂 Itselläni virallinen kalenteri kulkee edelleen puhelimessa mukana ja bujoon sitten menot, mitkä muistan ja jaksan laittaa. Oman bujoni prioriteetti on listoissa ja trackereissa. 🙂

 3. Mahtava aihe, olen tähän törmännyt, mutta en ole aiemmin näin tarkkaan lukenut mistä on kyse. Sopisi itselleni vallan mainiosti, koska listoja tulee täälläkin harrastettua ihan solkenaan. 😀 Saa nähdä saanko tehtyä itselleni, vai pidättäydynkö tuossa ihanassa Unelmieni vuosi kalenterissa. :)<br />
  <br />
  Leppoisaa sunnuntaita! &hearts;

  1. Jenni: Ehdottomasti kannattaa kokeilla! Olen kuullut, että jotkut keskittyvässä Bullet Journalissa ennemminkin siihen muistiinpano- ja listapuoleen, ja pitää sen lisäksi tarkat aikataulut perinteisessä kalenterissa tai puhelimen kalenterissa. Mulla ainakin menot on selkeimpänä puhelimessa vaikka menoja kirjailen jonkin verran myös Bujoon. Pääpaino on kuitenkin mulla listoissa ja trackereissä. 🙂

 4. Mulla on Moleskine BuJo-käytössä. Oon vuosia käyttänyt vain Moleskineja muistikirjoina ja kalentereina. En edes tiennyt että BuJoja saisi valmiina, olisin varmaan ostanut, mutta ehkä sitten ensi vuodeksi. Mutta joo, tykkään kovasti listaihmisenä ?

  1. Satu: Akateemisessa, kun tutkistelin Moleskineja ja Leuchtturmeja, totesin Moleskinen aavistuksen kivemmaksi. Siinä on epäsuomalaiseen tapaan esim. 31 riviä eli on hieman kapeampi (ja korkeampi?) kuin tavalliset A5:t. Millaisella kynällä muuten kirjoitat sun Bujoon? Oon kuullut, että noissa edellä mainituissa muistivihkoissa olisi aika ohut paperilaatu ja siten monet kynät tulisi sivuista läpi.

  2. Hei Irina!<br />
   <br />
   Minulla on käytössäni Moleskinen muistikirjoja ja ihan tavallinen mustekynä toimii niissä kuiten muullakin paperilla. Jotkut tussit tulee kyllä Moleskinen paperilaadun läpi, joten niiden kanssa olisin hieman varovainen. <br />
   <br />
   Ihana idea tämä Bujo, täytyypä laittaa luonnin alle täälläkin :)<br />
   <br />
   Kaunista talvea sinulle!

  3. Katerina: Kiitos paljon tiedosta! Mulla on itselläni käytössä tavallinen kuulakärkikynä ja värilliset jutut teen puuväreillä. Ehkä ne menisi sitten Moleskinessakin. 🙂

 5. Pidän omaa bujoa halpiskaupan vähän alta A6-vihkoon. Kulkee kaikkialle rintataskussa eikä ohuena paina juuri mitään. Ei mitään värejä ja kukkahörhellyksiä, mies ei puhu eikä tuunaa.

  1. Kaitsu: Miten sattuikin tämä kommenttisi juuri nyt, meinaan olen itsekin siirtymässä paremmin mukana kulkevaan noin A6-kokoiseen muistikirjaan! Kävin ostamassa ensin Tigerista euron vihkoja, mutta niistä heti alkuun irtoaa sivut ja nyt tänään ostin kirjakaupasta paremman. Jätän varmaan jatkossa bujostani pois kaikki kalenterihommat ja keskityn muuhun sisältöön. Katsotaan, minkälainen siitä rakentuu. Simppeli kuitenkin ilman koukeroisia hörhellyksiä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *