Suunnittelemani unelmien kerrostalokoti

Osana Firan ryhmärakentamiskampanjaa saimme Miian kanssa mahdollisuuden suunnitella omat unelma-asuntomme Helsingin Jätkäsaareen valmistuvaan kerrostaloon. Alkuun meinasikin mennä sormi suuhun, sillä asuntopohja oli 80 neliöinen ja minähän en 45 neliötä isompaa asuntoa ole juuri sisustellut. 😉 Piti siis lähteä liikkeelle tutuimmasta eli olohuoneesta. Suunnittelemassani asunnossa olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat yhtä samaa isoa tilaa. Toiselle puolelle läpitalon huoneistoa jäävät kylpyhuone, sauna, makuuhuone ja työhuone. Olohuoneen puolella on myös asunnon levyinen parveke, samoin makuuhuoneessa on pieni parveke.

voimagraphics.jpg

Kuten nykyisessäkin kodissani, tärkeimmäksi sisustuskohteeksi muodostui oleskelutila. Tilaan halusin sohvan, rahin, sohvapöydän ja tv-tason televisioineen ja kasveineen.  Lattiaksi halusin valkoisen lankkulattian ja muutamalle seinälle valkoista tiiltä newyorkimaisessa hengessä. Ruokailutilaan halusin ripauksen mummolamaisuutta pyöreällä pöydällä ja sen ympärille sijoitelluilla pinnatuoleilla. Ruokailutilan puoleiselle seinälle laittaisin varmaan muutaman ison julisteen kehystettynä. Arvatenkin sieltä löytyisi ainakin New Yorkin kartta. 😉

voimagraphics5.jpg

Keittiöstä halusin ehdottomasti hyvin vähäeleisen. Olen haaveillut keittiöönkin tiiliseinästä, mutta koska keittiön materiaalien on hyvä olla mahdollisimman helppohoitoisia, päädyin sijoittamaan tiiliseinän vain tv-taso -seinälle. Seinä on valkoista tiiltä eteisestä olohuoneeseen. Keittiö on yläkaapiton, seinällä on vain yksi hylly kasveja ja kivoja purnukoita varten. Kaikki säilytystilat on tarkoitus olla alakaapeissa ja -laatikoissa. Jos olisin vienyt suunnitelmani vielä pidemmälle, olisi hyllyn rinnalla ehkä voinut olla pari kevyttä kaappia Muuto Stacked -tyylillä. Tällaisenaan ei välttämättä ihan kaikkia keittiötarvikkeita ja ruokia mahtuisi säilyttämään. 🙂

voimagraphics6.jpg

Photos © Voima Graphics

Sijoitin olkkariin myös yhden sisustushaaveistani eli keinutuolin. Alun perin keinutuolin oli tarkoitus olla keltainen ja se olisi saanut itselleen väriparin yhdestä keltaisesta ruokapöydän pinnatuolista. Päädyin kuitenkin tässä suunnitelmassa yksinkertaisempaan mustavalkoiseen värimaailmaan, jota raikastaa ja elävöittää vihreät kasvit. Nykyisessä kodissani ei ole muita verhoja kuin sälekaihtimet, mutta tähän unelma-asuntooni halusin valkoiset pellavaverhot, jotka jäävät ylipitkiksi. 

Suunnitelmassani en keskittynyt valaistukseen ollenkaan, sillä valaisimet ovat itselleni hieman tuntematon alue ja ajattelin, että varmaan keskittyisin niihin vasta asuntoon muutettuani. 😉 Saattaisin valita ruokailutilaan ja olohuoneeseen pari jotain kivaa industrial -tyylistä riippuvalaisinta ja tv-tasolle jonkun kivan pöytälampun. 

Alla vielä muutama ajatus asunnon muiden huoneiden sisustamiseen.

– makuuhuoneeseen ehkäpä matala kuormalavasänky tai vastaava

– makuuhuoneeseen hyvin kevyt vaatesäilytysjärjestelmä, ei perinteisiä vuokra-asuntotyyppisiä kiintokaappeja

– makuuhuoneen parvekkeelle pieni parvekepöytä tuoleineen aamukahvihetkiä varten (parveke on itään)

– olohuoneen puoleiselle isolle parvekkeelle iso löhönurkkaus ja kasveja – rustiikkia ja puutarhamaisuutta, värejä

– kylpyhuoneeseen ehdottomasti allaslaatikosto ja muuta kätevää säilytystilaa muun muassa pyyhkeille

– vaalea, mutta ei valkoinen sauna

– työhuoneen sisustus saisi olla vähäeleinen, kenties vain varavuoteena toimiva sohva tms. työpöydän ja tuolin lisäksi

Tässäpä oli mielessä lennelleitä ajatuksia unelma-asuntoni suunnitteluun liittyen. Olisi ollutkin mielenkiintoista päästä suunnittelemaan aivan koko asunto! Tällainen on mahdollista, kun hankkii kodin ryhmärakentamisella: vaikutusmahdollisuudet ovat aivan mielettömät verrattuna siihen, että ostaisi kodin jonkun ”perusrakennuttajan” kautta. Ryhmärakentamisella saa siis suunnitella omanlaisen kodin eikä tarvitse tyytyä tusinatavaraan. Firan avuliaat ammattilaiset ovat myös suunnittelussa apuna eli suunnittelusta tietämätönkin saa heidän avullaan toimivan kodin. Se tuli huomattua ihan itse, kun tätä suunnitelmaa tehdessä meinasi se sormi sinne suuhun muutamaankin otteeseen joutua. 😉 Niin, eikä unohdeta sitä yhteisöllisyyttä, jonka saa kaupan päälle! <3

Jos ryhmärakentaminen kuulostaa hyvältä idealta, kurkkaa vielä aiempi postaukseni aiheesta. Sieltä löytyy lisää tietoa siitä, miten on mahdollista saada ihan omanlainen kerrostalokoti. Käykäähän myös kurkistamassa, millaisen unelmakodin Miia itselleen suunnitteli! 🙂

 

Yhteistyössä Fira Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *