Ryhmärakentaminen lisää kerrostaloasujien vaikutusmahdollisuuksia

Mitä jos voisit suunnitella itse oman kerrostaloasuntosi? Kerrostaloasujalle on varmasti tuttua se, että etsii asunnon, jossa sijainnin yms. lisäksi pohja on mahdollisimman lähellä omia toiveita ja haaveita. Usein se ei mene ihan nappiin, mutta tilanteeseen on mukauduttava. Oman asunnon ostaja voi hyvällä tuurilla pystyä hieman remontoimaan asuntoa mieleisemmäkseen ellei sitten osta täysin uutta asuntoa, jossa rakennusvaiheessa on mahdollista vaikuttaa pintamateriaaleihin, kaapppien oviin yms. Vuokra-asujalla puolestaan mahdollisuudet ovat lähes olemattomat.

Mahdollisuuden oman kerrostaloasunnon suunnitteluun saa ryhmärakentamisesta. Tämä voi olla käsitteenä monelle varsin tuntematon, mutta ihan uudesta jutusta ei kuitenkaan ole kyse. Helsingissä noin 100 vuotta sitten jo on toteutettu ryhmärakentamista. Ryhmärakentamisessa rakennuttajana ei toimikaan itse rakennusyhtiö vaan yksityiset ihmiset – asunnon ostajat. Palvelua ollaan nyt herättämässä henkiin aivan uudenlaisella volyymilla ja pakko myöntää, että aika huikea juttu! Mikäli olisin itse nyt ostamassa omaa kerrostaloasuntoa tai harkitsemassa asunnon ostamista, lähtisin ehdottomasti mukaan ryhmärakentamisprojektiin. 

whiteandfresh2186.jpg

Kuva: Fira Oy

Ryhmärakentaminen on paljon muutakin kuin oman asunnon suunnittelua. Suunnittelumahdollisuus ei kata pelkästään asuntoja vaan myös kohteen yhteisiä tiloja. Ryhmärakennushankkeeseen osallistuvat pääsevät yhdessä ideoimaan ja suunnittelemaan, millaisia tiloja he haluavat taloonsa. Olisiko yhteisissä tiloissa esimerkiksi yhteinen spa, kirjasto/loungetila vai jopa kattoterassi kasvihuoneineen? Pääsin yhteistyössä Firan kanssa kuulemaan, mitä ryhmärakentaminen on ja sen lisäksi sain tilaisuuden itsekin ideoida ja suunnitella haaveitteni kerrostaloa, asuntoa ja asuinyhteisöä. Haaveitteni kerrostalossa olisi ainakin kuntosali ja kattoterassi, joka muuntuisi aina sopivaksi kesä- ja talvikäyttöön. Yhteisten tilojen suunnittelu toimiikin hyvänä aasinsiltana ryhmärakentamisen ehkä yhdestä tärkeimmistä asioista.

whiteandfresh1871.jpg

Sen lisäksi, että asukkaat pääsevät vaikuttamaan omiin asuntoihinsa ja yhteisiin tiloihin, ryhmärakentaminen tuo tullessaan myös yhteisöllisyyttä. Ajatelkaa esimerkiksi asuntomessualueita.. Siellä on rakennettu pitkään samaan aikaan omia koteja, mutta samaan aikaan tehty töitä yhteisen päämäärän eteen. Väkisinkin sitä tutustuu naapureihin ja varmasti jopa alueen kauimmaisiin asukkaisiin. Ollaan vähän niin kuin yhtä perhettä? Kerrostaloasumissa luulisi olevan paljon kontaktia naapureihin, kun kerran asutaan saman talon sisällä vaikkakin omissa huoneistoissa. Monesti kuitenkin käy niin, että naapureista tiedetään häthätää ne lähimmät eli seinänaapurit – jos heitäkään. Saattaa olla myös, että naapuri huomioidaan vain silloin, kun seinän läpi kantautuu pesukoneen linkousääni ja sekin kiukuttaa, kun kello on liian paljon. Mitä jos tuntisitkin tai edes tietäisit naapurisi jo ennen muuttoasi? Se on mahdollista ryhmärakentamisessa. Asukkaat kokoontuvat yhteen jo suunniteluvaiheessa, ideoivat tulevia yhteisiä tilojaan, tutustuvat toisiinsa ja yhteisen asuintalon kautta muodostavat yhteisön. Ollaan itsenäisiä, muttei yksinäisiä. Ei yhteisöllisyys toki kaikkien mieleen ole, mutta heille, jotka sitä kaipaavat tämä on varsin optimaalinen tapa. Itse pidän omasta rauhastani hyvinkin paljon, ja sen lisäksi olen varsin ujo ja häveliäs ottamaan tuntemattomiin kontaktia. Silti kaipaan yhteisöllisyyttä, hetkiä, jolloin voisin olla muiden seurassa ja kuulua joukkoon. Oi niitä aikoja, kun parikymmentä vuotta sitten istuttiin naapureiden kanssa pihalla kahvia hörppimässä tai parvekkeella ollessani naapurin rouva huikkasi omalta parvekkeeltaan ja kutsuit minut kahville. Tai vielä ihan muutama vuosi sitten, kun luhtitalossa asuessani tunsin seinänaapurin sekä alakerran naapurin ja kävin joskus jopa kylässä. 🙂

whiteandfresh7488.jpg

whiteandfresh7500.jpg

Tietenkin myös yksi oleellisista asioista asunnon hankkimisen yhteydessä on raha. Mitä maksaa, mitä saa? Ryhmärakentamisessa maksetaan vain toteutuneista rakennuskustannuksista omien valintojesi perusteella eikä esimerkiksi alueen yleisen hintatason perusteella.

”Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina. Rakennusliike ei omista rakennusta tai sen asuntoja missään vaiheessa. Ryhmärakentamisessa asunnon hinta määräytyy todellisten rakennuskustannusten eikä alueen yleisen hintatason mukaan. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet tilaratkaisuihin ovat monesti paremmat kuin perinteisessä uudisasuntotuotannossa. Ryhmärakentamisessa rakentamisen valta ja vaikutusmahdollisuudet ovat ihmisillä, eikä grynderillä.”

Lähdeartikkeli: Firan ryhmärakennusmalli saa ensimmäisenä Suomessa pankin rahoituksen yhtiölainaan (01/02/2016)

whiteandfresh.jpg

Kuva: Fira Oy

Lisätietoa Firan tarjoamasta ryhmärakentamispalvelusta löydät täältä! Jos haluat olla jatkossa vielä paremmin aallonharjalla, klikkaa itsesi mukaan ryhmärakentamisen sähköpostilistalle!

 

Yhteistyössä Fira Oy

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *