Närästyslääkkeitä ja monitehot

Naureskelin tuossa viime viikon loppupuolella, että onkohan vanhuus tulossa kylään, kun samana päivänä joutuu hakemaan apteekista närästyslääkkeitä ja optikkokin suosittelee monitehoja. 😀

narastyslaakkeita_ja_monitehot_whiteandf

Niin hupaisalta kuin tuo kuulostaakin, niin asia ei tietenkään todellisuudessa ole aivan niin hauska. Olen jo useamman viikon kokenut nälänkaltaisia kiputuntemuksia ylävatsalla ja ihmetellyt, että syönkö jotain väärin. Ongelma ilmeni aluksi lounasaikoina, mutta on siitä laajentunut koskemaan kaikkia ruokailuhetkiä. Viime viikon torstaihin asti tilannetta siedin, mutta sitten pienen googlailun jälkeen päädyin arvelemaan, että vatsassani on happo-ongelma ja hain apteekista paketin Rennietä. 

Rennie auttoi hieman ja viikkoja pinkeän turvonnut vatsakin hieman laski. Tarpeeksi vaikutusta en kuitenkaan kokenut, joten lauantai-iltana otin sähköisesti yhteyttä terveyskeskukseen. Odotin yhteydenottoa vasta tänään maanantaina, mutta jo eilen (sunnuntaina!!!) aamulla ennen yhdeksää tuli viesti lääkäriltä ja paria tuntia myöhemmin oli alustava diagnoosi ja kädessä paketti Somacia.

Nyt syön neljän viikon kuuria lääkettä vatsan liikahappoisuuteen ja toivon, että alkaa kunnolla auttaa mahdollisimman pian. Olen nyt kahtena yönä herännyt järkyttävän korventavaan vatsakipuun. Siinä sitten olen yrittänyt puputtaa puoliunessa jotain ruokaa vatsanpohjan täytteeksi ja perään pari Rennietä. Joskus puolen tunnin kärvistelyn jälkeen uni on vihdoin tullut uudelleen. Päivisin on hieman helpompaa, mutta vähän väliä on pakko syödä jotain – oli nälkä tai ei. Nyt sitten otetaan hetken aikaa ihan iisisti ja vältetään mahdollisuuksien mukaan stressiä. Olen stressin suhteen vatsareagoija, joten saan äkkiä psyyken avulla tilanteen entistä vaikeammaksi.

Ja mitä monitehoihin tulee, niihin en taida ihan vielä siirtyä, mutta niitä suositeltiin minulle vähän näin ennakkoon – varsinkin kun toinen silmäni on plussaa ja toinen miinusta. 😉 Käytän laseja koneella ollessani ja televisiota katsellessani, ja usein saatan tehdä niitä samaan aikaan. Monitehoissa olisi se hyöty, että voisin vain nostaa tai laskea katseeni tarpeen mukaan ja lasien vahvuus olisi koko ajan oikea ilman, että tarvitsisi vaihtaa luku- ja kaukolasien välillä. Ulkona kun en laseja käytä, niin monitehoihin tottuminen ei ehkä olisi niin vaikeaa. Nyt ehkä toistaiseksi menen kuitenkin vielä kaksilla laseilla.

Onko kellään kokemusta vatsalaukkua korventavista hapoista (tai vaikka niistä monitehoista) ja jos, niin mikä siihen on auttanut? 🙂

11 kommenttia “Närästyslääkkeitä ja monitehot

 1. Jep, tuttua hommaa. Olen toistakymmentä vuotta syönyt päivittäin isolla annoksella happosalpaajia. On ollut Somacia, Nexiumia ja nyt Zoltia. Pahimmillaan olen joutunut lääkärin määräyksellä syömään kyseisiä lääkkeitä ns. yliannoksia eli esim. tuplat normaaliin maksimimäärään eli esim. Somacia ja Nexiumia 80 mg. Itseasiassa juuri nyt on taas paha vaihe päällä ja Zoltin annostus 60 mg. Kahvi ja kaikki kofeiinia sisältävä on kiellettyä. Samoin rasvainen ja hapokas ruoka ja alkoholi. Suklaa on erityisen paha koska sisältää sekä rasvaa että kofeiinia. Kaurapuuroa ja mustikoita pääasiassa menee. <br />
  <br />
  Gastroskopia tehty kolmesti ja näyttää siltä että kohta tulee neljäs kerta ja samalla ehkä 24 tunnin pH-monitorointi eli nenä-mahaletku vuorokaudeksi rekisteröimään happoa sekä manometria. Niiden perusteella sitten leikkausharkinta.<br />
  <br />
  Tosin leikkauskaan ei välttämättä tule auttamaan koska itselläni ns. kurkkurefluksi ja siinä leikkaustulokset eivät aina ole hyvät. Tämän minun laryngofaryngeaalisen refluksitaudun oireisiin ns. perinteinen närästyksen (kipu ja poltto rinnassa) lisäksi kuuluu mm. krooninen yskä, astma, krooninen nuha, kurkkukipu, post-nasal drip (nenänielussa valuu jatkuva limavana), palan tunne kurkussa, äänihuulten tulehdus ja äänen käheys. Hapot siis nousevat nenänieluun ja keuhkoputkiin saakka ja tulehduttavat ne. Hirveä sairaus. Kahvista teki pahaa luopua, mutta edes kofeiinitonta kahvia en saa juoda ja kyllä sitä nyt kuka tahansa terveyden kahvin sijaan valitsee.

 2. Niin ja unohdin mainita että makuulle ei saa mennä 3 tuntiin syömisen jälkeen. Itse menen käytännössä tyhjällä vatsalla nukkumaan. Sängynpäätyä kannattaa myös nostaa. Ei tyynyillä, niistä ei mitään apua vaan laittamalla esim. kirjoja tai tiiliskiviä päänpuoleisten sängynjalkojen alle niin että sängystä tulee eräänlainen liukumäki. Kannattaa myös nukkua vasemmalla kyljellä.

  1. Satu: No ei sulla kyllä helppo tilanne ole. 🙁 <br />
   <br />
   Mä en voi kuvitellakaan meneväni tyhjällä vatsalla nukkumaan, sillä en saa unta, jos vatsa kurnii nälkää. Ja nyt, kun vatsahappo-ongelmani on vatsassa, niin tyhjyys vain pahentaa tilannetta. Tuosta vasemmalla kyljellä nukkumisesta olen kuullut, mutten ole vielä itselläni huomannut siitä olevan hyötyä. Iltaa kohti hieman pahentaa ja sellainen niin sanottu nälän kaltainen tuntemus vaivaa koko ajan ja viimeiset kaksi yötä on huipentunut siihen järkyttävään korvennukseen. Ei paljon huvittaisi mennä nukkumaan. :/

 3. Tuo tyhjällä vatsalla nukkumaan meneminen on mullekin ongelmallista, sillä se laukaisee sitten migreenin eli migreenin takia olisi ideaaleinta mennä nukkumaan kevyt iltapala mahassa, mutta refluksi taas estää sen. <br />
  <br />
  Toivottavasti vointisi helpottaa pian!

  1. Satu: Toivotaan, t. tuskastunut. Rikoin vähän lääkärin ohjetta ja otin kokeeksi äsken jo toisen Somacin tälle päivällä. Testaan, josko se veisi tämän tuskaisen kivun pois. Ja jos vie, otan huomenna tk:n yhteyshenkilööni yhteyttä ja kysyn, voisiko ainakin alkuun ottaa Somacia kahdesta päivässä. Vahvuus on 20 mg ja jotkuthan syö päivittäin 40 mg:n annoksia.

 4. Olen noin kolmekymppisestä alkaen kärsinyt aina silloin tällöin hirveästä närästyksestä. Stressi selvästikin ärsyttää närästyksen esiin. Siihen auttaa onneksi aika hyvin Balancid Novum -niminen käsikauppalääke. Sitä otetaan kaksi tablettia kerrallaan ja yleensä jo yksi satsi tuo helpotuksen. Mistään ruuista en ole luopunut. 🙂

  1. Maria: Satunnaista närästystä on ollut aikuisiällä minullakin, mutta ei mitään tällaista kamalaa vatsan korvennusta. Nyt vain odotan, että Somac veisi korventavan vatsakivun pois. Mikään ruoka ei minullakaan tunnu selkeästi olevan pahempi kuin joku toinen, mutta nyt en uskalla kyllä syödä herkkuja tässä vaiheessa. Ehkä sitten, kun oireet ovat poissa. Stressin vaikutusta pelkään itse eniten, kun olen herkkävatsainen ja vatsalla reagoiva.

 5. Siis että vasemmalla kyljellä pitäisi maata jos närästää? Mielenkiintoista. Mä en pysty missään tapauksessa olemaan kuin oikealla. Jonkinlainen korotusviritys on kanssa ehdottoman hyvä. Ei mulla mitään isompia närästysongelmia ole, kaikenlaisia eläinrasvoja näköjään mun kantsii välttää ja Renniellä oon pärjännyt.<br />
  <br />
  Mutta niistä monitehoista: suosittelen hankkimaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja pitämään niitä sitten myös ulkona, koska mitä vähemmän niitä pitää, sitä hankalampi on tottua. Vähän veikkaan, että sulle käy niin kuin mulle: ikinä ei tunnu monareilla näkyvän kunnolla. Niistä ei saa oikein hyviä jos silmät on kovin eri paria tai niissä on monenlaisia korjattavia asioita. Näin sanoi mulle yksi optikko kun valitin, ettei 5 vuoden jälkeenkään oikein tunnu siltä että näkisi kunnolla.

  1. Vanha Jäärä: Ei tuo vasemmalla kyljellä nukkuminen välttämättä kaikille sovi, mutta kerrotaan voivan helpottaa, sillä vatsalaukku sijaitsee aavistuksen vasemmalla puolella yläkroppaa. Itse en ole huomannut, että mikään tietty asento olisi huono tai hyvä, paitsi kivun ollessa akuutti yritän pitää yläkroppani mahdollisimman suorassa ettei ole mutkia ja käänteitä. Sängyn korotuksestakaan en osaa sanoa mitään, kun ei ole happojen ylösnousua vaan vaiva on ilmaa sisältävien röyhtäilyjen lisäksi vain vatsakipua. Nyt odottelen vain kuumeisesti Somacin vaikutuksen alkamista. Tai kunnollista vaikutusta. ;)<br />
   <br />
   Ehdottomasti käyttäisin monitehoja myös ulkona, jos laseja käyttäisin ulkona. Olen tottunut laseihin hyvin ihan kotioloissakin, sillä en tosiaan käytä laseja kuin koneella istuessa ja telkkaria katsellessa. Kun nousen pois niiden ääreltä, otan lasit pois. Mutta ehkä ne seuraavat lasit ovat sitten monitehot, nyt varmaan jonkin aikaa ainakin vielä kaksilla laseilla. 🙂

 6. Täällä on lääkityksellä menty jo 15v lähtien. Minäkään en voi nukkua vasemmalla kyljellä, silloin ruokatorven alaosa korventuu koko ajan, oikealla nukkuessa hapot pysyy mahassa. Mutta luulen että tämä on asia jonka jokaisen pitää testata. Riippuu vatsalaukun asennosta, vaikka se pääosin onkin kaikilla samanlainen ja samassa paikassa ;). Tuo yösyöminen, ei ole edes tullut mieleen, ei vaan pysty. Pitkä lista epäsopivia ruokia löytyy, mutta sekin täytyy jokaisen itse käydä läpi. Ohjeita sekä kokemuksia voi/kannattaa lukea ja testailla onko itsellä mitkä ne pahimmat.<br />
  <br />
  Ja monitehot… tulossa tännekin. Huoh. Vielä en en ole optikolla käynyt, mutta huomaan jo pienten tekstien lukuvaikeuden yms. Olen vasta 40v, ei vielä! 😀

  1. lukija: Juu, taitaa tuo asentoasia olla aika yksilöllinen ja vasemmalla kyljellä nukkumisen ohje vain viitteellinen eli asia, jota kannattaa ainakin kokeilla. 🙂 Yösyöminen ei ole kivaa, mutta nyt ollut pakollisena minulle, kun on niin pahasti korventanut. Vatsahappoja kun on liikaa, niin ruoka sulaa hetkissä normaaliin nähden ja kärsin nälästä tuplasti nopeammin kuin yleensä. Ja kun vatsa on tyhjä, niin senhän tietää, miltä ne vatsahapot tuntuu siellä mahalaukussa. Yöllä yritän jotain helppoa pupeltaa, sillä ruokahalua ei ole eikä mikään pureskeleminen oikein houkuta. Siispä jogurttia, banaania, maitoa, kinkkusiivuja tai mitä tahansa helppoa. Olen nyt parin päivän aikana huomannut, että maito helpottaa oloa, ehkä jopa paremmin kuin Rennie. Kärsivällisesti yritän odottaa, että Somac alkaisi vaikuttaa ihan täydellä teholla. Kaksi viikkoa neuvottiin antamaan vaikutukselle aikaa ja jos ei apua tule riittävästi, niin lääkäriin mars. <br />
   <br />
   Monitehoja taidan jäädä vielä hetkeksi odottelemaan, ehkäpä kokeilen niitä sitten, kun on aika uusia lasit. Näköni ei ollut tässä kohtaa huonontunut, joten käytän seuraavaan kertaan asti näitä nykyisiä lasejani. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *