Kodin paperivarastoja pienemmäksi!

Taas on karsittu kodin papereita. Vaikka säilytän todella paljon vähemmän papereita entiseen verrattuna, jotenkin sitä karsittavaa kuitenkin riittää. Edellisestä karsimisesta on puolisen vuotta. Toki sitä silmäkin harjaantuu ja näkemys muuttuu, joten tulee ehkä heitettyä pois sellaista, josta ei edellisellä kerralla vielä raaskinut luopua. Suurin osa papereista on kiltisti omilla paikoillaan laatikoissa, mutta sitten on se “laiskuuskasa”, jota tulee kerättyä tiettyyn paikkaan, kun ei vaan jaksa panna lajitellen laatikkoon. Siitä pinosta tulee sitten lopulta laitettua säilytettävät paperit omiin laatikoihinsa ja niin sanotut toimenpiteitä vaativat paperit säilytän silmän ulottuvilla eli keittiössä. Niille tarvitsisi vielä löytää joku kiva säilytyspaikka. Edellisessä kodissa oli sopivasti tilaa keittiön laatikossa, mutta täällä sitä tilailoa ei ole. Noh, kyllä sitä vielä jotain keksii!

whiteandfresh0658.jpg

Mutta siis joo, aloitin karsimisprojektin ottamalla kaikista laatikoista paperit esille ja levittäydyin olohuoneen lattialle lajittelupuuhiin. Lattia olikin kuorrutettuna papereilla seuraavan viikon, kun en ehtinyt kovin montaa hetkeä kerrallaan työtä tehdä. Lajittelin paperit säilytettäviin, silputtaviin ja kierrätettäviin. Toiveenani oli saada laatikoiden määrä vähenemään puoleen. Eihän se kovin hankala ollut toteuttaa, sillä hyvin väljästi olen aiemmin paperit laatikoihin laittanut. 

whiteandfreshpapereiden%20karsinta.jpg

whiteandfresh0664.jpg

Onnistuin mielestäni oikein hyvin. Ylähyllyllä olevassa laatikossa on kaikki tärkeät paperit. Alahyllyllä on laatikot kaikenlaisille manuaaleille ja muille ohjeistuksille. Lisäksi on laatikko sekalaisille jutuille ja siellä on nyt muun muassa muovitaskuja ja kopiopaperia. Haluaisin paperimäärän vielä pienemmäksi vaikka yksi tuollainen 10 cm korkea asiakirjalaatikko ei paljon tilaa viekään. Ulospäin on siis aika samantekevää, onko se täynnä vai ei. Jostain syystä olen kuitenkin alkanut toivoa erilaista säilytystapaa papereille. En vaan yhtään tiedä, millaista. Koska asia ei ole akuutti, katselen rauhassa ympärilleni josko jossain vaiheessa joku säilytyssysteemi kolahtaisi. Taitaa vaan olla aikamoinen unelma, että ihan minimalistiksi pääsisin näissä paperiasioissa. 😉

Lopuksi vielä vinkki papereiden yms. karsintaan! Monillahan on kaikenlaisia kodin laitteiden yms. ohjekirjoja. Samalla kun niitä käy läpi, kannattaa suosiolla jättää ohjekirjasta vain oman kielen ohjeet. Tämän vinkin kun itse sain, oli kyllä valtava ero ohjekirjapinolla ennen ja jälkeen. 😉

Millainen on teidän papreidensäilytyssysteemi? Onko paperia paljon vai vähän?

11 kommenttia “Kodin paperivarastoja pienemmäksi!

 1. En ollutkaan vähään aikaan käynyt tässä blogissa ja huomasin kuinka hyvää tekevä blogi tämä on. Ensinnäkin kaikki aiheet ovat kiinnostavia. Toiseksi kirjoitat valtavan rehellisesti ja luonnollisesti. Tämän lukemisesta tulee jotenkin valtavan hyvä olo, kun kirjoitat jotenkin vaan niin aidosti.

  1. Koala: Voi ei, ihanasti sanottu! Kiitos ♥ Haluankin olla aito, se on yksi tärkeimmistä blogini ominaisuuksista. 🙂

 2. Tää oli hyvä aihe! Miten hiivatissa kaiken maailman papereita aina kertyykin ja miksi niiden lajitteleminen mappiin ö ja johonkin muualle on niin vastenmielistä? Meillä kyllä yritetään pitää paperimäärä mahdollisimman vähäisenä ja loogisesti arkistoituna, mutta jotain epämääräisiä läjiäkin on. Ja miten niitä eri laitteiden käyttöohjeita voi olla niin kamalasti – tuntuu, että niitä on paljon enemmän kuin itse laitteita. Mäkin yritän säästää niistä vain suomenkieliset osiot, mutta niitä käyttöohjevihkoja on usein vaikea purkaa ilman, että ne räjähtää kokonaan ja suomenkielisestä osiosta syntyy irtolehtipainos 🙁

  1. Vanha Jäärä: Mulle tuli juuri noita irtolehtipainoksia käyttöohjeista, kun revin vieraskieliset osiot pois. Mut ei se mitään, muovitaskuun vaan, siellä säilyy. 🙂 Mulla on onneksi vain yksi sekalainen läjä paperia, tuossa keittiön tasolla. Siitä sitten aikanaan lajittelen paperit oikeaan paikkaan ja osa jää toimenpiteitä vaativana edelleen pöydälle. Ennen mulla olikin useita eri pinoja papereita, mutta karsimisen myötä siitä pääsin! 🙂

 3. Monet käyttöohjeet löytyvät nykyään myös netistä. Itselläni on Dropboxissa kansio pdf-manuaaleja varten, joten paperisia ei juurikaan tarvitse säilöä. Muutenkin yritän rajoittaa paperintuloa kotiin tai niiden säilömistä. Raha- ja vakuutusasiat ovat hyvässä tallessa verkkopalveluissa. Sellaisia papereita, joiden sisältö on tärkeää, mutta originaalilla ei ole merkitystä, skannaan talteen. Aina sitä paperiakin tuntuu silti kertyvän, vaikka kuinka koittaisi karsia!

  1. HP: Tuota skannaamista olen miettinyt paljon, mutta mulla ei toistaiseksi ole niin isoa pilvipalvelua, jonne mahtuisi kaikki. Pitää ensin karsia koneelta kaikki turhat tiedostot ja kuvat ja katsoa sitten, olisiko niiden paikka jatkossakin Dropboxissa (boxi nyt täynnä) ja jos, niin ostaisinko lisätilaa, jotta saisin kaiken sähköisen materiaalini talteen. Niin kauan kuitenkin, kun materiaalin mahtuminen on kyseenalaista, pidän noita paperiversioita. Onneksi ne nyt kaikki on kuitenkin vain yhdessä asiakirjalaatikossa eli ovat hallinnassa. 🙂

 4. Kadehdittavan pieneen tilaan saat kyllä kaikki paperisi mahtumaan! Pitäisi kyllä itsekin saada aikaiseksi tuo papereiden järjestely :). Työhuoneen kaappeihin en tosin edes uskalla koskea, sillä siellä ovat kaikki mieheni paperit, ja kuitenkin tuhoaisin jotain tärkeää :D. Mutta jos edes nuo omat paprut saisi karsittua… Ja kiitos ohjekirja -vinkistä!!! Enpä ole tajunnut, että eihän niitä kaikkia viittä eri kielellä olevaa ohjekirjaa ole pakko säästää, kun yhdelläkin kielellä pärjää ;).

  1. Tiia: Karsi vaan omat paperit, onkin hieman hankala tehdä moista puuhaa toisen puolesta. Tekee kyllä ihmeitä fiilikselle, kun saa paperikasat pienenemään! Ja aika itsestäänselvä vinkki tuo ohjekirjahomma, mutta en ollut tosiaan itsekään ajatellut. 😀 😀

 5. Hei, jes. joskus kommentoinkin että on mukava lukea sun näitä karsimisjuttuja. Oon myös löytäny tässä semmosen naisen nimeltä Rachel Aust, sillä on semmosia minimalismia käsitteleviä videoita. Just viimeeks tulis tollanen paperia ja sen vähentämistä käsittelevä! en tiedä saatko irti tästä mitään mutta ehkä! jospa nuo appsit auttais? tai onko sulla ulkoista kovalevyä? <br />
  <a rel="external nofollow" href="https://www.youtube.com/watch?v=VysCIKO_oOc&feature=youtu.be&quot; target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=VysCIKO_oOc&feature=youtu.be</a&gt;

  1. mm: Olenkin joskus katsellut muutamia Rachel Austin videoita, mutta kiitos vinkistä ja muistutuksesta. 🙂 Ulkoista kovalevyä minulla ei ole, mutta olen moisesta kyllä haaveillut! Se helpottaisi kovasti tuota tietotulvan määrää.

  2. aa, no niin! joo, suosittelen kyllä ulkoista kovalevyä. niihin vaa menee niitä kuvia iha älyttömästi ja jos nyt kannettava sattuis hajoamaan nii ovat turvassa. (tämäki piti oppia kantapään kautta, kahdesti) ehkäpä mäkin tänään käyn läpi papereita….:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *