9/11 Memorial & One World Trade Center

Missä sinä olit, kun WTC-torneihin iskettiin?

Minä olin silloin töissä Yleisradiolla ja hieman ennen työpäivän päättymistä alkoi omituinen kuhina ja televisioista näkyi kuvia savuavista ja palavista kaksoistorneista. En silloin oikein tajunnut, mistä oli kyse, ja meni varmaankin hetki ennen kuin todellisuus iski päin kasvoja. Seuraavat tunnit, päivät ja viikot seurattiin silmä kovana uutisia niin lehdistä kuin televisiostakin, ja tornien sekä ihmisten karmea kohtalo syöpyi syvälle. Vieläkin tuota syyskuun 11. päivää miettii hieman epäuskoisena. Tapahtuiko se todella?

whiteandfresh8667.jpg

whiteandfresh3796.jpg

whiteandfresh3802.jpg

whiteandfresh3707.jpg

whiteandfresh3704.jpg

whiteandfresh3743.jpg

whiteandfresh8659.jpg

whiteandfresh3700.jpg

whiteandfresh1008.jpg

Matkamme ykkösnähtävyys oli tietenkin 9/11 Memorial puistoalue, jonne on rakennettu kaksi isoa allasta – etelä- ja pohjoisallas – joissa vesi virtaa ylhäältä alas niin sanotusti altaan sisään. Altaiden reunalle on kaiverrettu liki 3000 menehtyneen ihmisen nimi. Nimien joukossa on tornien työntekijöitä, vierailijoita, tornien läheisyydessä olleita ihmisiä, iskuissa mukana olleiden neljän lennon matkustajat ja henkilökunta, ensimmäisenä apuun tulleet ja menehtyneet viranomaiset sekä Pentagonin iskussa menehtyneet työntekijät. Lisäksi altaiden reunaan on kaiverrettu vuonna 1993 WTC:n pommi-iskussa kuolleiden kuuden henkilön nimet.

whiteandfresh8650.jpg

whiteandfresh3741.jpg

whiteandfresh3708.jpg

whiteandfresh3709.jpg

whiteandfresh3693.jpg

Vuosi sitten, marraskuussa 2014 valmistunut One World Trade Center on upea ilmestys. Korkeutta rakennuksella on 1776 jalkaa. Korkeus symboloi Yhdysvaltojen itsenäistymisvuotta. Metreissä korkeutta on 541. Rakennuksen huipulla 102. kerroksessa sijaitseva One World Observatory on toukokuun lopusta (2015) tarjonnut vaihtoehdon perinteisimmille Empire State Buildingille ja Top of The Rockille, jos haluaa nähdä kaupungin yläilmoista. Harkitsin itse tätä vaihtoehtoa, koska se olisi niin sanotusti uusi juttu, mutta päädyin kuitenkin Empire State Buildingiin omalla ekalla kerrallani ja ajattelin, että seuraavalla kerralla voi sitten kokeilla vaikkapa tätä One World Observatorya. Jäin hieman pohtimaan näkymämahdollisuuksia, sillä näköalatasanteella maisemia katsellaan ikkunan läpi ja jotkut ovat olleet hieman pettyneitä siihen, että ihmiset ovat lähmineet ikkunoita käsillään ja nenillään, ja näin esimerkiksi valokuvien ottaminen tahraisten ikkunoiden läpi on hieman ikävää. En tiedä sitten, miten usein tätä ongelmaa ilmenee ja onko siihen jotain ratkaisua löydetty.

9/11 Memorial puistoalueella on myös 9/11 -museo. Emme käyneet siellä tällä reissullamme, mutta seuraavalla kerralla aiomme sielläkin käydä. Museossa pääsee näkemään esineitä tapahtuman jäljiltä, kaikkien uhrien valokuvat ja paljon muuta. Museoon on sisäänpääsymaksu, mutta itse muistomerkille eli altaille pääsee ilmaiseksi. 

Irina / White & Fresh - -

2 kommenttia “9/11 Memorial & One World Trade Center

    1. JonnaH.: Mä hämmästyin niiden altaiden mielettömästä koosta! Vaikuttavaa todella oli, saa nähdä, minkä vaikutuksen museo tekee. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *