Kulujen seurantaa

Olen puolen vuoden ajan säilyttänyt kaikki ostokuitit. Jälkikäteen kirjaan ostokseni ylös, jotta näen, mihin kaikkeen rahaa kuluu.

whiteandfresh9447.jpg

Jotenkin olen kokenut käsin kirjaamisen miellyttävämmäksi. Siinä on samalla jotain terapeuttista, kun istuu alas kuittien ja muistivihkon kanssa. En kirjaa tulojani ollenkaan tässä kohtaa vaan pointtina on nimenomaan ostoksien tutkiminen.

whiteandfresh9448.jpg

Ruoka pitää sisällään vain ruokatarvikkeita ja herkut olen kirjannut erikseen. Viime syksy oli aika hurja herkkuostosten osalta, mutta nyt on tilanne tasoittunut ja herkkuihin menee rahaa tosi vähän (esimerkiksi tammikuussa alle kymppi). Pyrin välttämään myös kahvila- ja ravintolaostelua isommassa mittakaavassa. Kotona syöminen ja juominen on huomattavasti edullisempaa. Tokihan sitä tulee käytyä välillä jonkun kanssa kahvilla tai syötyä jotain pientä, jos sattuu olemaan kauempana kotoa eikä ehdi kotiin ajoissa syömään.

Tarkastelen lisäksi hygienia- ja kodintarvikeostoksia, vaateostoksia, lääke- ja vitamiinihankintoja sekä sitä, paljonko menee rahaa julkisilla kulkuneuvoilla matkustamiseen. Merkinnöissäni on myös osio “Muut”, johon on kirjattu kuukausien aikana sisustusostoksia, postikulut, ostetut lahjat, hierontakäynti, kukkaostokset, kirjaostos jne. Näiden summien viereen kirjoitankin pienellä, mikä hankinta on ollut kyseessä. Näin näen hieman paremmin kokonaisuuden eli ovatko hankinnat aivan tarpeellisia ja kuinka paljon rahaa kuluu mielitekoihin.

Irina / White & Fresh - -

6 kommenttia “Kulujen seurantaa

  1. Joskus aikoinaan pidin monen vuoden aikaa kirjaa tuloista ja menoista, ja se oli todella hyödyllinen tapa nähdä konkreettisesti, että mihin kaikkeen sitä rahaa oikein kuluukaan. Sitten se vain jäi, mutta nyt olen mietiskellyt, että voisin aloittaa menojen kirjaamisen uudelleen. Uskon nimittäin, että uuden kotikaupungin myötä menot kasvavat muutenkin kuin vain asumiskulujen osalta, joten voisi olla ihan fiksua eritellä, mihin kaikkeen niitä euroja saa laitettua :).

    1. Tiia: Varmasti tulee jonkinlainen innostus shopata, kun on uusi kaupunki ja paremmat mahdollisuudet. Ehkä kirjanpito voisi vähän toppuuttaa. 😉 Itse ajattelin, että joskus voisi ottaa tulojen kirjauksen mukaan tähän touhuun, mutta toistaiseksi tämä riittää. 🙂

  2. Mun pitäs kans alkaa pitää kirjaa. Tiedän et mulla kertyy niistä pikkuostoksista (tää on vaan vitosen!) isoja summia kuukaudessa, ihan liian isoja. Ja herkkuihin menee aivan liikaa, voi kun saisi tän sokeriaddiktion taltutettua :/

    1. Tiia: Monesti juurikin pikkuostoksista voi kertyä hulppeatkin summat vaikka ei se ehkä oo niin justiinsa, jos ei taloudellisiin ongelmiin asti ostele. 🙂 Mielenkiintoista niiden ostosten tutkiminen voi kyllä olla, joten ainahan sitä voi kokeilla!

  3. Minä myös haluan kirjata tällaiset jutut käsin (oikeastaan kaikki jutut). Minulla on sellainen vihko, missä on tulot ja menot ja kaikki muut. Olen pitänyt sellaista varmaan kymmenen vuotta jo.

    1. L: On kyllä hyödyllistä puuhaa menojen ja tulojen kirjaaminen! Varsinkin, jos on vähän hakusessa se, mihin rahaa kuluu. Ja perustarkoille ihmisille se voi olla tärkeää muutenkin. Itse koitan nyt joitain aikoja tutkailla, kunnes olen hahmottanut selkeämmin sen, minkä verran kuluu mihinkin ja mikä on oikeasti tarpeen ja mieliteon ero. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *