Ärtyvän suolen oireyhtymä?

Syksy on ollut hurjaa aikaa minulle. Käännekohdaksi jotenkin miellän syyskuun alun, jolloin arkeni muuttui ja isäni tilanne selkeästi muuttui vakavasta vieläkin vakavammaksi. Säännöllinen ja terveellinen ruokavalioni muuttui epäsäännöllisemmäksi ja yksipuolisemmaksi. Lopulta söin arkisin lämpimän ruoan lounaalla ja loppupäivän aikana en juuri mitään lukuunottamatta ehkä kaurapuuroa/rahkaa ja marjoja jos paha nälkä yllätti. Lounaalla söin surutta vaaleaa leipää vaikka pitkään aikaan en ole juuri leipää saati vehnää syönyt. Iltapäivisin meni helposti suklaata ja viikkojen ajan join myös light colaa päivittäin. Kahvia meni kuten ennenkin eli kolme kupillista aamuisin ja saman verran iltapäivisin. Runsaalla maidolla tosin eikä mustana ”vatsantappajana”. Viikonloppuisin en syönyt muuta kuin kaurapuuroa ja rahkaa ja niitäkin vain, jos nälkä äityi sietämättömäksi. Lisäksi lopetin yhden lääkkeen ja aloitin toisen. Päälle stressi, ahdistus ja muut paineet, kiireet ja jutut. Ei varmaan ihme, että vatsani sanoi yhteistyösopimuksen irti.

IMG_1130.jpg

On ollut hurjaa kurinaa vatsassa, ilmavaivoja, ripulia, ummetusta, poltteen tunnetta vatsassa (pelkästä veden juomisestakin), turvotusta, nälän kaltaista tunnetta syömisen jälkeen, puristavaa tunnetta vatsan ympärillä ja lista jatkuu. On joutunut välttelemään kotoa lähtemistä, kun ei ole voinut luottaa vatsaan ja siihen ettei se tee omia juttujaan väärillä hetkillä. On konsultoitu lääkäriä jos toistakin, mietitty lääkkeiden sopivuutta, syöty Somacia, tehty tutkimuksia ja otettu labrakokeita. Eilen sain kuulla, että mitään bakteeria tai virusta ei ole. En ollut kovin yllättynyt, sillä olen uskonut itsekin, että nyt on kyse jonkinlaisesta toiminnallisesta vatsavaivasta – kenties alkavasta mahakatarrista, ärtyneestä suolesta tai jonkin lääkkeen haittavaikutuksesta.

IMG_20140330_112555.jpg

Tässä kohtaa varmaan moni arvaakin, että ruokavalio on se, millä nyt aivan ensimmäiseksi täytyy yrittää tasapainottaa tilanne. Säännöllisyys, annoskoot ja vehnän sekä rukiin poisjättäminen ovat nyt ne, millä taidan aloittaa tämän projektin. Kunhan säännöllisyys ja muu perusjuttu on jotenkin kunnossa, voi alkaa sitten tiukentamaan vielä ruokavaliota. Nyt lähdetään siis liikkeelle alkeista.

IMG_0332.jpg

Olen lukenut hieman FODMAP-hiilihydraateista, että niiden välttäminen voi tuoda apua. En tosin normaalissa (lue: tätä syksyä edeltävässä) ruokavaliossani niitä käytä kovin paljon muutenkaan, joten se ei kai ole vaikeaa, jos niitä yrittää välttää. Kahvia olen hieman vähentänyt jo, ja maidon ajattelin vaihtaa ainakin hetkeksi laktoosittomaan. Silti kaipaisin jotain vielä selkeämpää ohjenuoraa, ruokavaliota ja vinkkejä. Nyt on niin paha tämä tilanne, että voisin ajatella syömisen opettelun alkavan ihan alusta. Onneksi muistijälki vanhasta ja hyvästä ruokavaliosta on niin vahva vielä, että siitä saa hieman raameja opettelulle.

kuva%205%20kopio.jpg

IMG_0274.jpg

Nyt toivoisinkin vinkkejä ja neuvoja teiltä, jos olisi vaikka joku, jolla olisi omakohtaista kokemusta tai vaikka joku läheinen, jolla olisi ollut sama tilanne. Tai jos tiedätte jonkun sivuston, blogin tai vastaavan, jossa olisi kertomus jonkun omakohtaisesta samanlaisesta kokemuksesta ja siitä, miten on lähdetty liikkeelle kohti parempaa oloa.

23 kommenttia “Ärtyvän suolen oireyhtymä?

 1. Suosittelen Irina lämmöllä edelleen kokonaan ruokavalion uudelleenlaittamista, kuten johonkin aiemmin jo kommentoin. Se tosin ei yksinään riitä, sillä olet ihminene ja hyvinvointi koostuu kokonaisuudesta. Sen muutoksen pitää olla pysyvä eikä mikään dieetti, vaan fiksuja elämäntapamuutoksia, mistä ei tarvitse, ja mistä ei myöskään haittaa lipsua vähän.<br />
  <br />
  Vanhassa blogissa on tuosta eliminaatiodieetistä, jonka tein saadakseni selville eri ruokien yliherkkyyksiä. Tämä ei siis ole kestävä ruokavaliomuutos, vaan tapa saada selville eri yliherkkyydet selville, ja vähentää sinulle sopimattomia ruoka-aineita ruokavaliostasi. Ohjeet voin sinulle laittaa jos haluat. Se on todella tiukka, mutta sillä saat selville oletko jollekin yliherkkä. Lue lisää täältä:<br />
  <a rel="external nofollow" href="http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/02/hyvinvointi-eliminaatiodieetti-ja-sen.html&quot; target="_blank">http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/02/hyvinvointi-eliminaatiodieetti-ja-sen.html</a><br />
  <br />
  Lisäksi sinun pitää saada stressileveleitä matalammalle mitä todennäköisimmin. Stressi aiheuttaa paljon erilaisia ongelmia koko keholle, eikä niitä aina edes tunnista. Lue esimerkiksi Kristian Ekströmin postaus stressistä ja mitä kaikkea se voi aiheuttaa:<br />
  <br />
  <a rel="external nofollow" href="http://www.kristianekstrom.com/blogi/nelja-syyta-miksi-emme-huomaa-stressia&quot; target="_blank">http://www.kristianekstrom.com/blogi/nelja-syyta-miksi-emme-huomaa-stressia</a><br />
  <br />
  Kristian Ekströmiltä kannattaa lukea paljon muutakin, yritä esimerkiksi kirjastosta löytää hänen kirjansa.<br />
  <br />
  Lisäksi tietysti optimalperformance.fi -sivuilta löytyy paljon hyvinvointia kokonaisvaltaisesti parantavia vinkkejä.<br />
  <br />
  Paljon tsemppejä muutoksiin!<br />
  <br />
  – Gia ♥

  1. Gia: Mulla oli ennen syksyä aika hyvä draivi päällä, mutta syksy iski päin kasvoja lujaa eikä mikään pysynyt ennallaan ja itsekurille ei jäänyt voimia. Kyllä mä olin ihan pysyväksi oman silloisen (ja tulevan) ruokavalion ajatellut, koska en mitään tilapäisiä juttuja halunnut. Siihen olin pyrkimässäkin. <br />
   <br />
   Vieläkään ei riitä voimat liian tiukkaan dieettiin vaikka tuo eliminointidieetti kiehtoo mua edelleen. Nyt pitäisi mahdollisimman vähän vaivalla saada pahimmat jutut pois karsittua ja tämä vatsa edes jonkinlaiseen tasapainoon. Toki, jos se ei auta niin sittenhän pitää vaan pakosti tehdä isompia ratkaisuja, mutta toivoisin nyt ratkaisua, joka ei veisi liikaa voimia. Mulla ei tosiaan näin pahaa tilannetta vatsan kanssa ole ollut kuin 2009, jolloin sairastin bakteeritulehduksen. Tosin elämässäkään ei ole ollut aiemmin näin vaikeaa kuin nyt on ollut. Ihan loogistahan elämäntilanne huomioon ottaen tämä kaikki on.<br />
   <br />
   Ja nuo sun mainitsemat kanavat ovat seurannassa jo ja tuo stressijuttukin on luettu. 🙂

  2. Olihan sulla jo probiootit käytössä?<br />
   <br />
   Kun ilmaisit asiat niin etttä &quot;itsekuri ei riittänyt&quot;, se tuntuu jotenkin vähän siltä ettet ehkä sitten kuitenkaan ole joko saanut vietyä koko ajatusmuutosta loppuun asti, tai yrittänyt sittenkin kerralla muuttaa liika ruokavaliossasi. Yleensä &quot;repsahdukset&quot; tapahtuu nimenomaan siitä syystä että on yrittänyt liikaa kerralla, eikä keskittyä yhteen tai kahteen asiaan kerralla, jotta siitä ehtii tulla tapa, ennen kuin ottaa taas uuden asiaan elämässä.<br />
   <br />
   Kokeile nyt ensihätään vaikka kokonaan viljatonta ja maidotonta ruokaa? Ne ovat ne yleisimmät ongelmanaiheuttajat, ja suolella menee parista viikosta puoleentoista kuukauteen palautua normaaliin riippuen tilasta.<br />
   <br />
   Pienin askelin kohti parempaa pikkuhiljaa? Ja salli itsellesi herkkujakin, muuten se repsahdus taatusti tulee. Vinkkinä esim punnitse &amp; säästän kuivatut mangoviipaleet, jotka on superherkullisia eikä niissä ole mitään lisättyä.

  3. Gia: Ei ole käytössä probiootit. Meinasin pyörtyä, kun näin niiden hinnan apteekissa, josta kävin akuuttijuttuja hakemassa. Ostin sitten Lacto Seveniä. <br />
   <br />
   Itsekuri ei riittänyt siksi, että mun isä kuoli ja koko elämä meni uusiksi. En ole varmasti ainoa, jolla kaikki rutiineja myöten menee hetkeksi sekaisin. On niitäkin, jotka suruajan elelee kahvilla ja tupakalla. Jos olisi ollut mahdollista, en olisi varmastikaan syönyt yhtään mitään pahimpina hetkinä. Mutta jos joku ajattelee, että ongelma on alkujaan siinä etten olisi saanut elintapamuutosta tarpeeksi syvälle alitajuntaan niin ehkä se sitten on niin. Mä en jaksa pohtia enempää syitä vaan keskittyä nyt vaan korjaamaan tilanteen.<br />
   <br />
   Mä syön tällä hetkellä aika varovasti. Viljoista vain kauraa ja riisiä. Jos on &quot;pakko&quot; syödä jotain viljapitoista, niin ehdottomasti gluteenittomana (esim. tarjoilut isäni muistotilaisuudessa varasin ja nautin gluteenittomina). Omassa arjessani en leipiä yms. syö. Maidon olen vaihtanut laktoosittomaan ja rinnalla käytän ruoanvalmistuksessa kaura- ja soijamaitoa. Voisin käyttää myös vaikka mantelimaitoa. Myös chia-siemeniä syön välillä ja päivittäin Vi-sibliniä. En voi olla varma, mikä on vaikuttanut mihinkin, mutta Vi-siblinin ja Lacto Sevenin aloittamisen jälkeen tilanne on hieman rauhoittunut vaikka ei kokonaan parantunutkaan. Nyt jätin pois myös Somacit.<br />
   <br />
   Olen ollut yhteydessä henkilöön, jolla on kokemusta tästä aiheesta ja aion hänelle laittaa kokonaisuudessaan tämän tarinani ja häneltä sitten mahdollisesti saan käytännön vinkkejä lisää. On vaan niin kovin vaikeaa, kun ei tiedä kenen neuvoja pitäisi kokeilla ja noudattaa, niin hyviä kaikki kuitenkin. 🙂

 2. Mulla oli kanssa samanlaisia vaivoja, kokeilin ruokavaliolla, laktoosittomia tuotteita ja lopetin viljatuotteetkin, mutta syyksi paljastuikin kahvi (vaikka joinkin sitä vain 2 kupppia päivässä). Monta kertaa sai kaupassa juosta vessaan tai lenkillä metsään… ei kivaa.<br />
  <br />
  Kahvin kun vaihdoin teehen, ei enää vatsavaivoja ole ollut yli vuoteen. Kannattaa kokeilla!

  1. Nina: Kahvi vaikuttaa negatiivisesti ihan varmasti! Olen miettinyt, josko yrittäisi käyttää jonkinlaista Watsakahvia sen aikaa, kun pahin on ohi. En haluaisi lopettaa kahvinjuontia kuitenkaan. Mutta yhden kupin verran on vähentynyt ihan vaan jo siksi, että ei ole tässä tilanteessa oikein kahvi maistunut entisenlaiseen tapaan. Kiitos vinkistä, katsotaan joudunko kokeilemaan kahvittomuutta (vaikka juonkin lähinnä maitoa kahvilla enkä kahvia maidolla 😀 )

 3. Heippa! Oireet ja diagnoosi kuulostavat tutuilta.. ja 2 vuoden vatsareistailun jalkeen vaihdoin tosiaan ruokavalion jarkevaksi, syon nykyaan ravinnerikasta ruokaa (esim mehut,limsat,valkoinen leipa,pullat olivat ensin kokonaan pannassa.) Vatsan parannuttua niita voi taas syoda silloin talloin). Luin ja kokeilin myos tuota FODMAP puolta (itse en ainakaan huomannut etta olisi auttanut), mutta:<br />
  Eating healthy is no rocket science. <br />
  Eli niita erilaisia dieetteja loytyy pilvin pimein, mutta seuraavilla ruokaterapeutin ohjeilla vatsani ja olo parani: <br />
  1. Jos syot hiilarivoittoista ruokaa (esim tummaa pastaa), koita aina syoda jotain proteiinipitoista siihen kylkeen. Aamupalalla leivan tai puuron kanssa rahkaa tai jogurttia jne. Tama estaa vatsan turpoamista seka kaasun syntymista. <br />
  <br />
  2.Keinotekoiset makeutusaineet EHDOTTOMASTI kielletty!!!!!!! Kayta esim ruokosokeria tai akaasiahunajaa (sopivat myos leivontaan)<br />
  <br />
  3. Itse otan aamupalan seka iltaruoan yhteydessa kurkumatabletin. En herkasti usko luonnontuotteiden voimaan, mutta tuon terapeutin neuvomana olen syonyt niita nyt jo 3 vuotta! Kurkumatabletit ovat niin monipuolisia, ja aivan uskomatonta mika apu niista onkaan! (googleta vaikka lisatietoa, englanniksi &quot;turmeric&quot;, paljon tietoa ja artikkeleita netissa) Itsella huomasin tablettien/kapseleiden tehon noin kahdessa viikossa, vatsan &quot;tulehdus&quot;parani, vyotarolta lahti pari senttia ihan itsellaan, ja esim kierron aikaiset hormonaaliset heilahtelut vahenivat huomattavasti.<br />
  Toivotaan etta naista on jotain apua! Tsemppia sinulle, olet jo kuitenkin oikealla polulla tuon ruokavalion suhteen!=) <br />
  -SatuD

  1. SatuD: Kiitos oman kokemuksesi jakamisesta ja mm. tuon kurkumatabletin vinkkauksesta. Täytyy tutkailla vähän, mikä juttu se on. 🙂 Aamupalani on lähes poikkeuksetta kaurapuuroa, johon laitan sekaan voita tai oliiviöljyä, raejuustoa ja mehukeittoa. Huomisesta aamusta alkaen aion laittaa sekaan pitkästä aikaa myös pellavasiemenrouhetta. Se on nyt muutaman kuukauden ollut poissa käytöstä, mutta taitaa olla aika palauttaa se ruokavalioon. Yritän myös parhaani mukaan syödä ihan tavallisia tuotteita ja jättää vähintäänkin aluksi light-tuotteet pois, samoin vähentää laktoosille altistumista. Makeutukseen käytän vaniljasokeria tai hunajaa.

 4. Mun tarinan jo tiedätkin, mutta oma tilanne tosiaan ratkesi sillä vilja-allergia diagnoosilla. 10 vuoden erilainen oireilu, lääkärissä ramppaaminen, lukuisat turhat keliakia-kokeet, laktoosi-kokeet ja ärtyvän suolen oireyhtymä-teoriat kaatuivat viimein viljatesteihin. Ai että ottaa päähän, etten tajunnut, enkä osannut vaatia niitä aiemmin. Mä olin tuon diagnoosin jälkeen ravintoterapeutin ohjeesta 8 viikkoa Fodmap-dieetillä siksi, että suolisto saatiin rauhoitettua ja kaikki jäämät ärsyttävistä aineista poistui elimistöstä. Sitten otin yksitellen fodmap-listalla olleita ruoka-aineita takaisin huomatakseni selkeästi mistä tuli oireita ja mistä ei. Sieltä löytyi muutamat selkeät oireen aiheuttajat, joita enää en syö. Yhtenä esimerkkinä mm. vesimeloni! Vaikeaa dieetin orjallinen noudattaminen oli – se on sanottava, mutta oli ehdottomasti sen väärti. Diagnoosin ja dieetin jälkeen olen tiennyt tasan tarkkaan mistä oireet aiheutuu, jos niitä yhtäkkiä taas ilmenee. Tuollaiseen dieettiin tai jonkun raaka-aineen välttämiseen on ryhdyttävä täysillä ja tiukasti, jotta se onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Viikon tai parin kokeilu ilman jotain raaka-ainetta ei auta. Itse olin niin epätoivoinen ja niin pitkään jo kärsinyt jokapäiväisistä oireita, että olin valmis kokeilemaan mitä tahansa. <br />
  <br />
  Toivottavasti saat pian tilanteen haltuun ja helpotusta oireisiin. Ruoasta tuo selvästi kaikki aiheutuu, mutta loppujen lopuksi se on helppo selvittää, joskin kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta se vaatii. Tsemppiä Irina!! &hearts; Mä oon hengessä mukana! &hearts;

  1. Heidi: Vaikka allergia on usein ikävä, niin jotenkin lohduttava sun tilanne, että on noin selkeästi tiedossa, mistä ongelmat johtuu. Itsellä kun ei vissiin ole mitään selkeää allergiaa tai yliherkkyyttä vaan vatsa päätti vain irtisanoa yhteistyösopimuksen kanssani irti liiallisen stressin ja epäsäännöllisen ja huonon ruokavalion myötä. Siihen päälle lääkemuutokset vielä, niin soppa oli valmis.<br />
   <br />
   Olen eliminoinut ruokavaliosta nyt vehnän, gluteenin ja viljoista syön vain kauraa ja riisiä. Maitotuotteet vaihdoin laktoosittomiksi tai vähintäänkin vähälaktoosisiksi. Muutamaa maitotuotetta käytän tavallisena, mutta laktoosia ei enää tule elimistöön määrissä. Ostin apteekista Vi-Sibliniä ja Lacto Seveniä sekä jo jokin aika sitten jätin myös toistaiseksi magnesiumin pois, jota aika isoa annosta söin. Nyt tilanne on rauhoittunut selvästi, suolisto on viikon verran pelannut paremmin eikä jatkuvaa vessassa ravaamista enää ole. Jonkin verran on välillä vielä kurnutusta mahassa ja nipistelyjä. Tosi tärkeäksi olen huomannut tasaisen ateriavälin. Ongelmia tulee heti, jos nälkä äityy liian isoksi. En nyt sitten tiedä, mikä on tässä ollut se oleellisin muutos, joka on parantanut tilannetta. Täytyy vain nauttia (niin kauan kuin tätä kestää). 🙂

 5. Toivottavasti vain toiminnallista vaivaa eikä esim. siitä hiivakuurista, josta varoittelin aiemmin 🙁

  1. Sanna: Mä en vieläkään haluaisi uskoa, että tämä johtuu siitä hiivakuurista vaan jostain muusta. Tässä on nyt niin monta mahdollista syytä (tai kaikki yhdessä) ja nyt kun hieman on tilanne helpottanut, niin en osaa sanoa, mikä kikkakolmosista on ollut ratkaisevimmassa roolissa. 🙂

 6. Olen itse hyvin vahvasti vatsalla stressiin reagoiva, yleensä jopa niin, että menetän ruokahaluni ja tyhjyys sitten ärsyttää jo valmiiksi ärtyistä vatsaa entisestään.<br />
  <br />
  Muutamia vuosia sitten erittäin vaikeassa elämäntilanteessa kärsin kuvailemasi kaltaisista oireista, oksentelin ynnä muuta. Tuolloin ensimmäinen ja suurin apu tuli kahvin, punaisen lihan ja punaviinin (nyyh) poisjättämisestä. Kahvia en juonut kahteen vuoteen lainkaan, lihaa ja viiniä vältin puoli vuotta. Yksi tärkeä asia minulle oli huolehtia, etten päästänyt itseäni liian nälkäiseksi, tyhjänä vatsa ryttyili kahta pahemmin, ja jos nälkä äityi pahaksi, seurasi syömisestä tuplasti pahempi olo ja pahoinvointia, etenkin jos tyhjään mahaan söi hyvin raskasta ruokaa. Tulisesta ruuasta en ole pitänyt koskaan, mutta tuohon aikaan pienikin chilimäärä (esim. chilimajoneesi) oli vihoviimeinen virhe.<br />
  <br />
  Sittemmin tuon ajan stressi helpotti ja samalla myös vatsavaivat, mutta vahvavatsaista minusta ei ole tullut siltikään. Nykyään en välttele mitään ruoka-aineita, mutta pidän kaikessa kohtuuden ja huolehdin siitä että syön säännöllisesti, n. kolmen tunnin välein. Kahvia en juo tyhjään mahaan aamulla, vaan alle vihreän teen tai sitruunavettä. Olen huono syömään herättyäni (klo 6), mutta parin tunnin sisään (klo 8) juon sitten jugurttipohjaisen smoothien tai syön puuron. Kevyttä kasvispainotteista lounasta tästä taas parin tunnin päästä (klo 11), sitten parin tunnin päästä (klo 14) viljaista ja hedelmäistä välipalaa tai vihersmoothie, ja päivällinen välipalasta parin tunnin päästä (klo 16-17). Iltapalaksi syön jugurttia siemenillä ja marjoilla tai leipää noin seitsemän aikaan. <br />
  <br />
  Ainoaksi ihan konkreettiseksi vinkiksi antaisin tuon kahvin poisjättämisen. Päänsärky kestää pari päivää 🙂 Itseäni auttavat säännöllinen syöminen, riittävä kuitumäärä, riittävä vedenjuominen, hapanmaitotuotteet, tuoreet kasvikset ja hedelmät, ja kevyesti syöminen (enemmän kasviksia, kalaa ja kanaa, vähemmän raskasta punaista lihaa). <br />
  <br />
  Ja tällä hetkellähän olen vielä kotona lapsen kanssa, joten tästä itselleni ihanteellisesta syömisestä on helppo huolehtia. Saa katsoa kuinka käy kuukauden päästä. Parempaa vointia sinulle!

  1. johanna: Mulla on ihan sama, että stressaavissa tilanteissa menetän ruokahaluni ja nälkä menee yli. Se on ihan kamala tunne. Ja se pakolla syöminen, kun ei meinaa ruokaa saada kurkusta alas. Siinä ei auta muu kuin juoda mehukeittoa ja koittaa väkisin vaikka banaania mussuttaa. :/<br />
   <br />
   Mulla on ateriavälin sopivana pitäminen muodostunut nyt tosi tärkeäksi. Heti, jos tulee liian nälkä niin vatsaan alkaa koskea ja nipistellä eikä se siitä syömällä enää oikein meinaa parantua. Yritän syödä suhteellisen kevyesti ja edelleen sellaisia pieniä annoksia, joita söin ennen kuin ruokavalioni meni metsään. Sillä tavoin saan jotenkin pidettyä tilanteen kurissa. Tilanne on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi viikko sitten, mutta ei tässä täysin selvillä vesillä vielä olla. Tutkimiseen ja kokeilemiseen menee pitkä aika, jotta kaikki syyt ja seuraukset on testailtu. Kahvin olen jättänyt minimiin pahoina päivinä (kupillinen tai jopa vajaa), mutta nyt on kestänyt jo aamuisin kaksi kuppia ja iltapäivisin/alkuiltaisin toiset kaksi. Kahvinihan juon siis niin, että puolet kahvia ja puolet maitoa eli noin 1,5 dl kumpaakin. <br />
   <br />
   Jostain syystä tilanne alkoi parantua, kun otin käyttöön Vi-Siblinin ja Lacto Sevenin. Tiedä sitten, onko syy niissä vai jossain muussa mitä olen samaan aikaan tehnyt. 🙂

 7. Kuullostaa tosi tutulta, jätin vehnäjauho, sokeri, hiiva. Sama mulla että olisi voinut lopettaa syömisen kokonaan, veden mitä join keitin ensin, jätin leivän pois, aamulla puuroa, lounas ja päivällinen paljon vihreetä, broccolia, avokaadoa… citrus hedelmät jätin myös. Maitotuotteita vain maitoa join. Nyt voin jo syödä joskus pullan:). Kun vatsa alkaa oireilemaan otan taas saman ruokavalion. Tsemppiä.

  1. milla: Kiitos tsempistä! Mä olen jättänyt viljat lukuunottamatta kauraa ja riisiä. Jos jotain viljaa syystä tai toisesta tulee syötyä niin mieluummin gluteenittomana. Maitotuotteista suurimman osan vaihdoin laktoosittomiksi. Ostin myös apteekista Vi-Sibliniä ja maitohappobakteereja (Lacto Seven). Ja yksi tärkeimmistä asioista on tasainen ateriaväli, mahdollisimman lyhyt väli ruokailujen välillä (max neljä tuntia).

 8. Sen verran mitä olen FODMAPiin perehtynyt, sieltä voi löytyä todella yllättäviä vatsavaivojen aiheuttajia, joita ei heti tule ajatelleeksi ongelmien aiheuttajiksi/pahentajiksi, esim. nektariinit, persikat, vesimeloni, päärynä. Toivottavasti löydät avun!

  1. Tuuli: Kiitos kannustuksesta! En ole täysin FODMAP-ruokavaliolle alkanut, mutta vähän pitänyt kuitenkin silmällä, mitä kaupasta ostan ja suuhuni laitan. Tämä on niin monimutkainen juttu etten oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. On niin paljon hyviä neuvoja. 🙂

 9. Ystävälläni oli monta vuotta vatsaongelmia, joihin ei millään löytynyt selitystä. Helpotuksen tilanteeseensa hän sai lääkärin laitettua lähetteen ravitsemusterapeutille. Ravitsemusterapeutilta hän sai tarkat listat raaka-aineista, joita tulee välttää aluksi kokonaan (ilmeisesti ko raaka-aineet yleisiä vatsaongelmien aiheuttajia). Vatsan rauhoituttua pikku hiljaa voi ottaa aina yhden ruoka-aineen kerrallaan takaisin ruokavalioon ja kokeilla, sopisiko se itselle kuitenkin. Ravitsemusterapeutin käynnin jälkeen ei ole ystävälläni ollut lainkaan vatsaongelmia, vaan ne ovat pysyneet kurissa oikeanlaisella ruokavaliolla. Vältettävien listalla oli ainakin sipuli, ananas, pavut, herne, vehnä, ruis ja ohra. <br />
  <br />
  Suosittelisin sinullekin Irina käyntiä ravitsemusterapeutilla, hän voisi auttaa sinua kaikkeen ravitsemukseen liittyvässä ja ehkä tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen voisi rauhoittaa sinunkin vatsasi tilannetta.

 10. Kiitos vinkistä Omppu! Ravitsemusterapeutti voisikin olla aika hyvä vaihtoehto. Tosin mulla on suunnitelmissa ihan lähiaikoina olla yhtedessä henkilöön, jolla on omakohtaista kokemusta näistä ongelmista. Katsotaan sitten hänen kanssaan, mitä voi tehdä vai olenko jo itse löytänyt oikean tien. Eliminointidieetti varmasti on aika passeli näissä vatsaongelmissa ja jonkin verran teen sitä nyt itsekin. Mm. viljat kauraa ja riisiä lukuunottamatta olen nyt jättänyt arjestani pois. Vältän suuria määriä laktoosia ja koitan tasapainottaa suoliston toimintaa Vi-Siblinillä ja maitohappobakteereilla. Niin ja säännöllisellä ateriavälillä. 🙂

  1. anni: Kiitos kommentista! Olenkin paleojuttuja seuraillut Facebookin kautta ja ei sitä tiedä vaikka kokeilisinkin jossain vaiheessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *