Stumppaa tähän!

Paljastuksia -postauksessani mainitsinkin suunnitelmistani lopettaa tupakointi. Sain paljon hyvää ja kannustavaa palautetta sekä myöskin vinkkejä. Yksi niistä pääsi toteutukseen asti ja hankin muutamankin lukijan suositteleman kirjan ”Stumppaa tähän!”.

IMAG4938.jpg

”Stumppaa tähän! perustuu Allen Carrin kuuluisaan menetelmään, jossa paneudutaan tupakoinnin todellisiin syihin. Kirjaa on myyty oli 10 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Oppaassa esitellään Easyway-menetelmä, joka lupaa yli 90-prosenttiset mahdollisuudet onnistua tupakoinnin lopettamisessa.”

IMAG4939.jpg

IMAG4942.jpg

Pelkoa tosiaan on. Onnistunko? Miten tuskaiset on vieroitusoireet? Olen tupakoinut nyt 20 vuotta eli suurimman osan ajan elämästäni. Olen koukussa tupakkaan sekä henkisesti että fyysisesti. Kunpa tupakointi olisikin minulle pelkkä tapa!

IMAG4943.jpg

IMAG4944.jpg

Tupakoinnin lopettaminen olisi siis edessä kesän jälkeen, kun ilmat hieman viilenevät. Siinä on hyvä ajoitus opetella pois parvekkeella käymisestä, kun kylmään ei viitsi mennä. Ei se toki ole ainoa syy miksi olen päättänyt yrittää lopettamista juuri syksyllä, mutta ihan kaikkiin syihin en täällä blogin puolella mene. 

Onko teillä lukijoilla kokemusta tästä kirjasta (ja tupakoinnin lopettamisesta)? Osaatteko antaa vinkkejä, kannattaako kirja lukea ennen lopettamista vai aloittaa lukeminen samaan aikaan lopettamisen kanssa? Onko kellään ollut tupakasta kova riippuvuus sekä henkisesti että fyysisesti ja jos, niin miten olette selvinneet vieroitusoireista? Entä te, jotka tupakoitte: Oletteko suunnitelleet lopettavanne lähitulevaisuudessa?

Kaikki vinkit, kokemukset ja ajatukset aiheesta ovat tervetulleita!! Olisi kiva käydä hieman keskustelua kanssanne. 🙂

29 kommenttia “Stumppaa tähän!

 1. Tsemppiä Irina lopettamiseen! Muutama kaveri on lopettanut tuon kirjan avulla ja se tosiaan taitaa toimia 🙂 Jos polttaisin niin ois pakko lukea tuo kirja 🙂

  1. J: Kiitos tsempistä! Jännittää jo valmiiksi! 🙂 Toivottavasti tuo kirja auttaa pahimpina hetkinä.

 2. Minä sain kerran kyseisen kirjan lahjaksi… vannoin,että luen sen kyllä vielä joskus… vuosien saatossa kirja on joutunut tielle tietämättömille. Pitäisi minunkin kesän jälkeen ryhdistäytyä!!

  1. suvi tuuli: Mä uskon, että jossain kohtaa se ryhdistäytyminen tapahtuu vaikka mullakin kiertää vatsanpohjassa pelkkä ajatuskin lopettamisesta. :/ Mitäs jos kokeiltaisiin yhdessä ryhdistäytyä? 😀

 3. Tupakoinnin lopettaminen lähtee ennen kaikkea itsestä. kun tekee itsensä kanssa tilit selväksi ja syyt miksi lopettaa, niin lopetus on helpompaa(kai?) mummoni lopetti talvella 50 vuoden röökin vetämisen jälkeen tupakoinnin. ja totesi sen olevan helpompaa kuin oli kuvitellut..hänelle ostin tuon kirjan myöskin, mutta ei ole kuulema avannutkaan XD tsemppiä yritykseen.

  1. Mehtäemäntä: Kiitos tsempistä! Minäkin toivon kovasti, että lopettaminen olisi helpompaa kuin miltä kauhukuvat mielessäni näyttävät. 😉

 4. Jokainen tuntemani ihminen, joka on tupakoinut vähintään askin, melkein kaksikin askia päivässä kymmenien vuosien ajan on lopettanut polton niin, että päättivät, että tänään on se viimeinen tupakka ja sen jälkeen ei enää henkäystäkään. Kukaan heistä ei myöskään käyttänyt purkkaa tai laastareita. Minusta tupakanpolton lopettaminen on mentaalinen päätös, joka vaatii kovuutta. Kukaan näistä tyypeistä ei ole alkanut polttamaan vuosien saatossa uudelleen, hatun nostot heille! Myös mieheni lopetti näin, koska tiesi, etten voi sietää tupakan hajua, vaikka en häntä tavatessamme pyytänyt polttoa lopettamaan.<br />
  <br />
  Tsemppiä lopetukseen! Voin kertoa, että sen jälkeen sinulle avautuu aivan uusi maailma hajuineen ja makuineen! 🙂

  1. JonnaH: Kylläpä tutuillasi on ollut hyvä tuuri, kun ovat noin helpolla selvinneet eivätkä ole retkahtaneet tai kokeneet vaikeuksia! 🙂

 5. Heippa! Suosittelinkin tuota kirjaa aijemmin sulle ja sielä jo taisin mainita, että lopettaminen olikin itse asiassa aika helppoa, kun sen vaan päätti. Niin helppoa, että meikäläinen jäi ihan ällistyksestä ymmyrkäiseksi. Vieläkin hämmentää. <br />
  <br />
  Minähän siis tupakoin kymmenisen vuotta ja yritin lopettaa tupakointia moneen moneen moneen kertaan aina epäonnistuen. Luonnollisesti fiilis ei ollut kovin luottavainen, kun taas kerran ryhdyin lopettamaan. <br />
  Kerkesin noin viikon verran olla tupakoimatta, kun sain kirjan hyppysiini ja kävin lukemaan. Minä luen kovin nopeasti ja kirja olikin selattu kannesta kanteen yhdessä aamupäivässä. Ehdottomasti olen sitä mieltä, että selailet kirjaa sieltä täältä tässä kesän mittaan ja luet vasta sitten, kun olet valmis lopettamaan. Kirjassa muistaakseni sanotaankin, että lopeta vasta kirjan luettuasi. Minä selailin ekat kolmisen viikkoa kirjaa läpi aina pahimpina hetkinä, taitoin hiirenkorville sivuja ja palasin niihin. <br />
  Vieroitusoireita mullakin toki oli, mutta ei yhtään sellaisia pahoja kurkkua kuristavia, rintakehää painavia (se muuten tuntuu samalta kuin jonkun kuoleminen, oletko huomannut? Tai toivottavsti tietysti et. Minä luulen että molempiin liittyy samanlaista menettämisen tunnetta, joka saa tuntumaan ettei saa henkeä, että joku puristaa rintaa ja tekee mieli käpertyä jotenkin sisään päin) ja itkettäviä kaiken muun nieleviä vierotusoireita, mitä aijemmin lopettaessa oli ollut. Nyt vieroitusoireet tuntuivat ehkä pienenä nälkänä ja haluna tuntea se savu keuhkoissa. Missään nimessä oireet ei ollut mulla niin pahat, ettenkö olisi voinut kaverin seurana sielä pihalla istua, kun kaveri poltti tupakkaa. <br />
  <br />
  Se mikä tässä kerrassa mulla oli erilaista aikaisempiin lopetusyrityksiin verraten, oli niin simppeli juttu, kuin päätös lopettamisesta. Aina ennen olin yrittämässä lopettaa. Nyt ei ollut vaihtoehtoa polttaa enää yhtäkään tupakkaa. Se päätös oli jossain niin syvällä ja selkärangassa, että vaikka vierotusoireitakin oli, päätös olla tupakoimatta oli niin itsestään selvää, että jo siksi ei tehnyt niin tiukkaa. <br />
  <br />
  Haha joo, ja hei kun jossain vaiheessa iskee ne pelot siitä, pystyykö niistä juhlahumuisista illoista kavereiden kanssa enää nauttia samalla tapaa kuin ennen (koska se tupakkahan on niin kovin kytkettynä niihinkin), maistuuko kahvi enää samalle tai mitäs sitten tekee töissä ruokatunnilla, niin anna mä kerron: ei sitä tupakkaa niihin tarvitse. 😉 Vaikka alkuun onkin hankalaa ja jo se tavoista eroon pääseminen yksistään on paikoitellen tosi pelottavaa ja vähän yksinäistäkin, se on ohi ennen kuin ees huomaat ja tupakka on jo oikeastaan unohtunut. (Citymarketista saa muuten niitä sähkötupakoita tositosi halvalla. Jotain sekundakamaa kai ja nikotiinittomia,- minkä mä koin tärkeäksi,- mutta itelläni tuli käytettyä ekat kerrat kun kävin juhlimassa ilman tupakkaa. Oli tosi iso hyöty ja suosittelen todellakin). <br />
  <br />
  Minä lopetin helmikuussa ja tarvii sanoa, että tuntuu tosi kaukaiselta se aika, kun tupakoi. Siis tosi kaukaiselta. Tuntuu itse asiassa ihan kummalliselta, että on joskus kiskonut jotain tuonne keuhkoihinsa ja vielä nauttinut siitä 🙂 Jotenkin se tupakka tuntuu kädessäkin ihan vieraalta. Jännä, miten näinkin lyhyt aika muuttaa. 🙂 <br />
  Enää en tosiaan osaa sanoa kaipaavani mitenkään tupakkaa. Yhden unen näin juuri viime viikolla, jossa salaa kävin tupakalla. <br />
  <br />
  Sujuuko sulla meditointi? Ihan alkeellinen, niin että pystyt itse ohjaa ajatusten kulkua/päättää mitä ajattelet? Koska mulla tää auttoi tosi paljon myös viekkareiden suhteen. Että siirti vaan ajatukset pois tupakasta ja sanoi itelleen, ettei mun edes oikeasti tee mieli. Että ei mulla edes mitään vierotusoireita ole, kuvittelen vaan. Ja sitten käänsi ajatukset toiseen aiheeseen. 🙂 <br />
  Liikunta myös. Ei sitä tupakkaa tee edes oikein mieli, kun on juuri tehnyt jotain terveytensä eteen. Tiedäthän efektin, että käyt vaikka fillarilenkillä, niin ei siinä huvita paljon tupakkaa sytytellä kun on just reippaillut. Sama kun hakis pussin karkkia lenkin päätteeksi. <br />
  <br />
  Tsemppiä sulle tosi paljon, vaik mä luulen että hyvin vaan menee. 🙂 Hae Cittarista niitä sekundasähkötupakoita. ;D Vievät pahimman terän eikäpä tuu kiskottua nikotiinia ja pidettyä riippuvuutta yllä. <br />
  <br />
  Jos siltä tuntuu, voin tarjoutua sun tsemppariks ja raahaa sut sillon tällön vähän liikkumaan haha 😀

  1. Liv: Aivan mielettömän ihanaa, että sun lopettaminen kävi noin helposti, toivottavasti mullakaan ei maailma romahda vieroitusoireiden vuoksi. 🙂 Tiedän kyllä hyvin tuon kurkkua kuristavan ja rintakehää painavan tunteen, tosin ahdistuneisuushäiriöstä ja sydänsuruista johtuvan. 😉 Mutta kyllä se voi varmasti tulla myös pahasta tupakanhimosta ja vieroitusoireistakin. Toivottavasti ei kuitenkaan!<br />
   <br />
   Mä ajattelin pahimpiin oireisiin purkkaa tai jotain vastaavaa, mutta itse lopetukseen aion ehdottomasti kokeilla sitä Champixia, jos vaan pystyn käyttämään sitä minulla olevien lääkkeiden kanssa. Mä en haluaisi epäonnistua tämän lopettamisen kanssa, oon polttanut niin kauan, että varmasti ehtinyt terveyskin jo kärsiä.<br />
   <br />
   Meditoida en osaa, keskittymiskykyni on aika olematon nykyään. Yritän kyllä harjoitella viimeistään sitten rentoutumista, se olisi hyvä osata muutoinkin. Liikunta varmaan myöskin tukee lopettamisesta aiheutuvia oireita. Nyt on kovin vaikea sanoa, mitä kaikkea sitä tulee yritettyä syksyllä ja muutoinkin spekulointi on turhaa. Itse kyllä toivoisin ettei tupakointi olisi terveydelle haitallista, koska tykkään tupakoimisesta. Tiedän kuitenkin, ettei se ole hyväksi ja tuhoan sillä oman terveyteni sekä riskeeraan ympärilläni olevien terveyden myöskin. En usko hetkeäkään, että lopetus on helppoa omalla kohdallani, mutta aion yrittää koska en koe tupakoinnin jatkamisen olevan enää vaihtoehto.<br />
   <br />
   Asutaanko me muuten lähellä toisiamme? Tuli vaan mieleen tuosta liikkumaan raahaamisesta ;D Kiitos kuitenkin tuhannesti tsempistä, arvostan tukeasi ja vielä noin upean ja pitkän kommentin olit kirjoittanut. &hearts;<br />
   <br />
   Ihanaa viikonloppua ja onnea vielä tupakoinnin lopettamisesta! 🙂

  2. Hihi en minä tiedä, me asutaan Espoon Iivisniemessä, teikäläisen asumisesta en tiedä mittään 🙂 Sen verran, että ilmeisesti jossain pk-seudulla? Täällähän pääsee kätevästi julkisilla mihin vaan (ja meikäläinen kulkee kivasti ilmaiseksi rattaiden kanssa) niin ei tässä paljoa osaa noita välimatkoja mietiskellä 🙂

  3. Liv: No ei mitenkään täysin mahdottoman matkan päässä sitten, sillä minä asun Itä-Helsingissä. 🙂

  4. Nonni! Saa oikeesti huikata jos tuntuu että tarvii tsempparia lopetukseen tai kaveria liikkumaan tai jotain 🙂

  5. Kiitos Liv! &hearts; Pistetään korvan taakse. 🙂

 6. Tsemppiä irina lopettamiseen!! Itse olen tosi pienenä jo maistellut tupakkia ja siitä säännöllisen epäsäännöllisesti polttanut noin 22-veeksi jonka jälkeen vain iltamenoissa. Eli on ehkä pieni ihme että en enää tupakoi. Mä en ollut ikinä mielestäni fyysisesti riippuvainen nikotiinista, se oli paremminkin tapana bussia odotellessa ym. Nykyisessä koulussani ei oikeastaan kukaan polta ja polttajia ehkä jopa vähän kummeksutaan, joten itselläkin jäänyt se usein koulunbileissäkin pois ja ehkä ajatusmaailmakin muuttunut. Mutta omaan illanviettoon se kuuluu kyllä parin tupakan verran, sen verran harvoin pääsee lähtemään että ei ole minun terveydestä kiinni ne muutama silloin tällöin. 😀

  1. Jonsku: Kiitos tsempistä! 🙂 Kunpa minäkin voisin joskus sen tupakan pari poltella jossain illanistujaisissa ja pääsisin säännöllisestä tupakoinnista eroon. Ei varmasti ole harvoin ulkona käydessään parin tupakan polttaminen iso terveysriski. Hyvä Jonsku!

 7. Oikein todella suuret tsemppaukset täältä isosta ja hyvästä päätöksestä!!! Go for it!!!

 8. Enpä ole tuota lukenut mutta olen kyllä jotain juttua kuullut. Itse lukisin ensin ja keräisin siten motivaatiota lopettamista varten. Itse lopetin jo vuosia sitten päivittäisen polttamisen mutta ikäväksi tavaksi jäi juhlatupakointi. Helppoa ei ole, varsinkaan kesäisin kun on kiva istua terassilla. Riippuvuus on siis enemmänkin tapariippuvuus. On tosi hankalaa pysyä erossa kun terassilla kaikki ystävät polttaa ketjussa. Olen kuitenkin sortunut tänä vuonna (missio täysin savuton 2013) vain kerran (okei kaksi kertaa). Saan kuitenkin tästä aina parin viikon hengitysongelmat joka motivoi kaikista parhaiten- terveys. Toivottavasti onnistut syksyllä 🙂

  1. Sofia: Hyvä, että säkin olet päässyt pois päivittäistupakoinnista! Satunnainen juhlatupakointi ei varmasti ole mitenkään katastrofaalista, sen enempää kuin satunnainen drinksuttelukaan. 🙂

 9. Ei muuta kun tsemppiä irti tupakasta -prokkikseen 🙂 vihdoin sain päivitettyä osoitteesikin, sepäs oli varsin vaatelias projekti myös, heh.

  1. Satu-Satunen: Kiitos tsempistä ja kiva kun sait päivitettyä osoitteen! 🙂

 10. Apua miten nuorena olet aloittanut… Toivottavasti onnistut lopettamaan 🙂

  1. Rebecca: Joo todellakin nuorena, ihan hirveää. Kunpa vaan olisin osannut katsoa tulevaisuuteen ja jättää sytyttämättä sen ekan tupakan. Tai edes sen seuraavan ja sitä seuraavan… No, toivottavasti onnistun lopetuksessa! 🙂

 11. kuinka nuorena aloit polttamaan? alkoko se ihan ekoista kokeiluista vai myöhemmin?<br />
  itse lukisin kirjan juuri ennen tupakoinnin lopettamista 🙂

  1. kaitssssssssssss: Aloitin 14-vuotiaana ja siitä se lähti ihan ekoista tupakoista. :/ Harmittaa vieläkin, mutta miten sitä olisikaan osannut katsoa niin kauas tulevaisuuteen kun ei tuon ikäisenä oikeasti mitään maailmasta ja elämästä voi ymmärtää (vaikka niin kovasti silloin luuli).<br />
   <br />
   Täytyy varmaan hieman selailla tuota kirjaa ja lukea lähempänä lopettamista sitten kunnolla. 🙂

  2. Älä missään tapauksessa selaile kirjaa, vaan kun avaat kirjan, avaa se alusta ja lue loppuun hyppimättä missään kohdassa. Jos katsot kehuttua elokuvaa ensimmäistä kertaa, katsotko elokuvaa ensin sieltä täältä ja lopulta katsot sen EHKÄ kunnolla alusta loppuun vai katsotko elokuvan kerralla &quot;selailematta&quot;?<br />
   <br />
   Hämmästyttää, kuinka viisaat ihmiset kuvittelevat, että tätä voi lueskella vähän kerrallaan, vähän sieltä ja vähän täältä. Kiinnostava dekkarikin luetaan erilailla. Toki jotkut ihmiset lukevat ensin loppuratkaisun, mutta tässä kirjassa ratkaisu ei ole lopussa.<br />
   <br />
   Kirja on kuin sokkelon kartta, joka opastaa sinut ulos sokkelosta. Jos ohjeet luetaan väärässä järjestyksessä tai jokin ohje kätetään huomiotta, et vapaudu tuosta sokkelosta.<br />
   <br />
   Korostan, ettei tarkoitukseni ole provosoida, vaan herättää ajattelemaan. Lopetin itse tällä menetelmällä syksyllä 2006 ja nyt toimin Suomen ainoana Allen Carr's Easyway terapeuttina. Kirja on kirjoitettu Allen Carrin seminaarien pohjalta ja seminaarit ovat menetelmän alkuperäinen ja tehokkain muoto. Iso osa asiakkaistamme ovat ihmisiä, jotka ovat lukeneet korjan, lopettaneet joksikin aikaa ja tehneet virheen ja palanneet tupakoijiksi tai ihmisiä, joille kirja ei toiminut laisinkaan.<br />
   <br />
   Lisätietoja kotisivuilta ja ilmaisia neuvoja sähköpostilla ja puhelimitse myös kirjan lukijoille.<br />
   <br />
   Hyvää kesää kaikille :)<br />
   <br />
   Ps. Tupakoijien yleisin selitys lopettamiseen on tyyliin &quot;lopetan huomenna tai kesälomalla (tai muu loma) tai loman jälkeen yms.&quot; AINA löytyy tilanteita, jotka ei ole liian kaukana lähitulevaisuudessa, joiden avulla voidaan lykätä lopetuspäivää 😉

  3. Janne: Kiitos paljon, että tulit jakamaan neuvosi. 🙂 Luen kirjan sitten kokonaisuudessaan hieman ennen lopettamista. Kävin myös tutustumassa nettisivuihin ja aika rohkeaa ja positiivista tekstiä löytyi. <br />
   <br />
   Peukut sitten vaan pystyyn, että onnistun kun aika koittaa. 🙂

 12. Mitä iloa meillä on lisävuosista, joita ei voi elää täydesti. Eikö hieman lyhyempi, mutta hilpeämpi elämä olisi pikemminkin tavoittelemisen arvoinen? Tupakoinnin vastustajat syyllistyvät ristiretkellään moneen pahaan. Jos kaikkinaisen holhouksen, varjelun ja kieltojen tarkoituksena on pitkittää elämäämme sen nautittavuuden kustannuksella, julistaudun holhousvaltion viholliseksi tässä ja nyt. Elämisen arvoinen elämä, vaikka lyhyempikin, on kitumista parempi

  1. Hyvä että sinäkin &quot;Lasse&quot; olet herännyt. Ainoastaan puolisen vuotta myöhässä. Tässä ei ainakaan minun silmissäni ole kyse tupakoinnin vastustajista, vaan siitä että blogin kirjoittaja on ollut ilmeisen halukas lopettamaan tupakoinnin ja muut ovat häntä kannustamassa. Toisaalta on säälittävää piiloutua tunnetun nimen taakse ja heitellä kommentteja, joilla ei ole muuta tarkoitusta kuin provosoida.<br />
   <br />
   Miksi tupakoinnin lopettanut ei voisi nauttia saamistaan lisävuosista täysillä?<br />
   Itse tupakoin noin 20 vuotta ja pahimmillani 2-3 askia päivittäin. Lopetin 8 vuotta sitten ja olen nauttinut nikotiininorjuudesta vapautumisesta joka ikinen päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *