Vinkkejä muuttajalle

Ajattelin kerätä tänne hieman vinkkejä muuttajille. Itsekin olen muuttovinkkejä etsiskellyt netistä, vaikka olenkin muuttanut aiemmin. Muuttovinkkejä ei vain voi olla liikaa. 🙂
– Jos muutat vuokra-asuntoon ja vuokravakuus vaaditaan, se kannattaa maksaa ajoissa. Avainten luovutukseen tarvitaan yleensä kuitti maksetusta takuuvuokrasta ja kun sen maksaa ajoissa, on kuittikin varmasti käsillä avaimia haettaessa.

vakuus.jpg
– Älä unohda irtisanoa edellistä vuokrasopimusta! 🙂 Useimmiten vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Esimerkiksi jos uusi vuokrasopimuksesi alkaisi 1.7., tulisi vanha vuokrasopimus irtisanoa viimeistään 31.5.

vuokrasopimus.jpg

– Tee muuttoilmoitus ajoissa. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi Postin sivuilla netissä (tunnistautumiseen tarvitsee kuitenkin pankkitunnukset), täyttämällä postista saatavan lomakkeen tai soittamalla numeroon 0295 535 535 (pvm/mpm) ma-pe 8-16.15. (tieto Postin sivuilta). Ilmoituksen voi tehdä myös suoraan maistraattiin, mutta postin kautta tehtävällä ilmoituksella tieto menee postin lisäksi myös maistraattiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukauden ennen muuttoa. Postista saa myös osoitteenmuutoskortteja, jotka voi lähettää ilmaiseksi heille kelle haluaa osoitteensa ilmoittaa.

muuttoilmoitus.jpeg

– Muista tehdä sähkösopimus. Samalla voi harkita vaikkapa sähkösopimuksen kilpailuttamista.

energiansaasto-abc.jpg

– Siirrä kotivakuutus uuteen kotiin. Jos sinulla ei ole kotivakuutusta (nykyään vuokrasopimuksissa edellytetään usein kotivakuutuksen ottamista), sellainen kannattaa ottaa. Vakuutuksen maksaminen voi monesti tuntua turhalta, mutta on todellakin pieni hinta sitten, jos jotain tapahtuu.

a_turvallinen_koti.jpg

– Muista irtisanoa/siirtää mahdollinen nettiyhteys uuteen kotiin.

JENAL3G.jpg
– Hanki muuttoauto ja -apu ajoissa. Kuunvaihteet ja viikonloput ovat kiireistä muuttoaikaa, joten liian myöhään ei kannata olla liikkeellä. Nokkakärryt ovat usein pelastus joitakin tavaroita siirrettäessä, esim. pesukoneen.

muuttoapu.jpg

– Tarvittaessa hae KELAsta asumistukea. Jos olet jo asumistuen saaja, muista ilmoittaa muutoksista KELAan ajoissa, jotta tukeen ei tule katkosta.

euroja3.jpg

– Suorita vanhan asunnon loppusiivous mahdollisimman huolellisesti. Se on ajattelevaista seuraavaa asukasta kohtaan. Loppusiivouksen suorittamatta jättäminen voi myös aiheuttaa ikävän lisälaskun isännöitsijältä.

pinkandgreencleaning.jpg

– Muista luovuttaa avaimet isännöitsijälle ja pidä huolta, että kaikki alun perin sinulle annetut avaimet ovat tallessa.

turvalukko_avaimet.jpg

– Jätä asunnon kodinkoneiden (mm. jääkaapin ja lieden) käyttöohjeet seuraavalle asukkaalle.

paperit4SL_kt.jpg

– Vaikka posti välittää osoitteenmuutoksesi suhteellisen monelle yritykselle, ei kuitenkaan kaikille. Ilmoita siis uusi osoitteesi mm. tilaamiesi lehtien julkaisijoille, nettikaupoille joissa olet asiakkaana ja muille mahdollisille tahoille. Yritykset ja tahot, joille postin kautta osoitteenmuutos siirtyy näet TÄSTÄ.

posti.jpg

– Virallisia muuttolaatikoita suositaan yleisesti ja neuvotaan unohtamaan perinteiset banaanilaatikot. Jos muuttobudjetti kuitenkin on pieni, niin oman kokemukseni (ja aika monen muunkin) mukaan banaanilaatikot toimivat oikein mainiosti muutossa. Niinpä kannattaa tilata ne oikeat muuttolaatikot, mutta ei pidä hätääntyä, jos rahat on vähissä ja joutuu tyytymään niihin banskulaatikoihin. 😀

muuttolaatikko.jpg

– Tarkasta, kuuluuko tuleva asuntosi antenni- vai kaapelitalouteen. Jos televisiosi käy molempiin, ei huolta, mutta jos haluat tallentaa ohjelmia, hanki sopiva digiboksi jos vanha ei sovi uuteen asuntoon.

32+930+NOVEMBER11.jpg.1366x1366_q85.jpg

– TÄRKEÄÄ pakkaamisen osalta: Käytä muuttopakkausta ronskisti hyväksesi ja hankkiudu raa’alla kädellä eroon kaikesta turhasta. Hyvä tapa on tehdä esimerkiksi kyllä-, ei- ja ehkä-lokerointi ja käydä tavarat tarkasti läpi. Ehkä-tavarat voi halutessaan pakata laatikkoon, päivätä laatikon vuoden tai kahden päähän ja viedä varastoon. Jos tänä aikana laatikosta mitään ei ole tarvinnut, sitä ei tarvita varmaan jatkossakaan. Tarjoa kierrätykseen sopivia tavaroita ystäville, tuttaville, sukulaisille tai vaikkapa jollekin nuorelle, joka on muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin. Myös Pelastusarmeija hakee tarvittaessa isompia määriä tavaraa ja UFF on myös hyvä vaihtoehto kierrätyksessä.

messujuliste4.jpg

– Pakatessa kannattaa merkitä laatikoihin ja säkkeihin sisällöt sekä paikat, jonne tavarat tulee. Esimerkiksi “Talvivaatteet varasto”, “Astiat keittiö”. Näin myös muuttomiehillä ja -naisilla on helpompi kantaa tavarat valmiiksi oikeisiin huoneisiin. 

maalarinteippi_390_0909_b1b.jpg

– Jos sinulla on lapsia, jotka käyvät päiväkodissa, muista ajoissa selvittää uudet päiväkotijärjestelyt ja -sijainnit. 🙂

leikkipuisto.jpg

Tässä ei varmastikaan ole kaikki mahdolliset hyödylliset vinkit muuttajille, mutta näillä
ei kovin paljon mönkään voi mennä. Kaikillahan meistä on erilaisia asioita hoidettavana ennen ja jälkeen muuton. Näitä voisi kutsua sellaisiksi yleispäteviksi vinkeiksi. 🙂
Kuvat lainattu
Irina / White & Fresh - -

10 kommenttia “Vinkkejä muuttajalle

  1. Tuota muuttolaatikkojuttua pohdiskeltiin näin jälkikäteen, että siihen olisi kannattanut panostaa. Seuraavalla kerralla (toivottavasti ei kuitenkaan pitkään aikaan) vuokraan ison kasan identtisiä päällekäin pinottavia laatikoita. Hyvän muistilistan olet koonnut! 🙂

  2. Kunnon muuttolaatikot olisivatkin olleet näppärät, mutta nyt mentiin näin. Eiköhän kaikki mene silti ihan hyvin. 🙂

  3. Ikinä, ikinä, siis ikinä ei ole enää mun raha niin tiukalla, ettei olisi varaa hankkia oikeita muuttolaatikoita pariksi päiväksi. Kaksi-kolme päivää riittää, jos on tehokas ja valmistelee pakkaamista jo ennen kuin aloittaa tavaroiden laittamisen laatikoihin. Niin paljon pinottavat ja kestävät laatikot helpottivat muuttoa. Kirjat, astiat, vaatteet… Bye bye, jätesäkit, never again! 🙂

  4. Tällä kertaa oli oikeastaan aika hyvä, että oli jätesäkkejä ja banaanilaatikoita, koska oon ollut tosi tarkka pakkaamisen suhteen joten itse pakkaaminen on ollut todella hidasta. Nyt loppua kohti tosin alkaa ote haparoimaan ja tulee pakattua vähän mitä sattuu ja minne sattuu. Mutta eiköhän muuttoväsymys ole ihan sallittua tässä vaiheessa. 😉

  5. Kiitos tästä päivityksestä! Olen itse muuttamassa ensi kuun puolessa välissä ensimmäistä kertaa ja nämä vinkit tulevat tarpeeseen todella 😀 <br />Muutenkin tosi siisti blogi mitä oon tässä parisen viikkoa ehtinyt lukea ja tutustua 🙂

  6. Kiva kuulla, että koit vinkkien olevan hyödyksi ja tosi kiva, että viihdyt blogini parissa! Onnea tulevaan uuteen kotiin ja jaksamista muuttorumbaan. 🙂

  7. Itse olen muuttanut lähes vuoden välein yhden 5 vuoden pätkän ja voin sanoa, etten huomannut kyllä mitään eroa yhdessä muuttolaatikko muutossa suhteessa 4 banaanilaatikko muuttoon. Muuttolaatikot pakkaa helposti liian painaviksi, banaanilaatikoita ei ikinä. Ehdoton banaaniboxien kannattaja täällä. Sitä paitsi ne toimivat hyvinä säilyttiminä vielä muuton jälkeenkin kausitavaroille, jotka menevät välillä varastoon. Tosin minä harrastan ja harrastin vaatteet + jätesäkki yhdistelmää (kuten kaikki muutkin tekstiilit), mitä varmasti jotkut kavahtaisi kanssa täristen.<br /><br />Olen sitä mieltä että muutto on juuri niin vaikea kuin miksi sen tekee. Oikealla asenteella se on lopulta aika easy juttu jos on hyvät apuvoimat tai ulkopuolinen palkattu asia hoitamaan. TAvaroiden kantamisessa se suurin vaiva (ja siinä etukäteiskarsimisessa jos sitä harrastaa).Tavara on kuitenkin vain tavaraa, jos joku hajoaa tai menee ryppyyn, niin eihän elämä nyt siitä kiinni voi olla. <br /><br />Itselleni nykyiset 3 vuotta samassa asunnossa alkaa tuntumaan jo pitkälle ajalle, olisin jo valmis vaihtaman asuntoa. 🙂 Mutta kun parempaa hintalaatusuhdetta ei tule juuri löytymään, niin hillitsen itseni.<br /><br />Sulla on ilmeisesti muutto jo takana? Vaiko perjantaina edessä? Onnea uuteen kotiin joka tapauksessa!!! Kiva nähdä millaisen siitä rakennat nyt kun on tyhjän pohjan etukäteen hahmottanut. Olen niin iloinen puolestasi. Uusi asunto on aina uusi asunto! 🙂

  8. Banaanilaatikot on täälläkin hyväksi havaittuja. Hyvä kantaa sivuilla olevista aukoista ja kansikin mukana. Ja vaatteet sekä liinavaatteet yms. kulkevat uuteen kotiin jätesäkeissä. 🙂 Aloitin raivaamisen ja pakkaamisen ajoissa, mutta olen muuton lähetessä laiskistunut ja nyt pitäisi saada jostain virtaa pakata loputkin ja sassiin, sillä muutan heti perjantaina aamusta. On vaan iskenyt muuttoväsymys – lähinnä henkisesti – ja toivoisin, että voisin taikoa loput tavarat paketteihin ja herätä uudessa kodissa niin, että tavarat olisivat siirtyneet itsestään. Saa nähdä, miten jaksan uutta kotia alkaa heti laittamaan… jatkuuko väsymys vai saanko uudesta kodista lisää energiaa. Voi olla, että ajatus kaikista tavaroista sikin sokin ympäriinsä saa ahdistumaan ja sisustushommat jää hetkeksi niille sijoilleen. 😉 Muutoin kyllä olen ihan innoissani! Ristiriitaista olla samaan aikaan äärimmäisen väsynyt, kyllästynyt ja innoissaan. Kuulostaa varmaan oudolta! 😀

  9. Mahtava postaus 🙂 Varsinkin niille jotka muuttaa nyt lähiaikoina! MINÄ EN!! Meillä meni niin rytinällä muutto vaikkei pitäny 🙂 Piti olla 2 vko aikaa kantaa kamat ja 2 vko tehdä täys remppa taloon… joo Tiistaina alettiin kantaa kamoja, illalla kaikki oli sisällä ja jäätiin heti yöks, tehtiin köökki valmiiks ja se oli siinä, harmittaa!! Oltais sillon nää lattiat saatu tehtyy kevyesti, mut naapureiden takia oli pakko lähtee äkkii pois!! Mut ei kaikkia uusia kodinkoneita ja töllöö sun muuta uskaltanu jättää tänne keskenään, oli pakko siis jäädä heti yöks 😉

  10. Oho, no te toimitte reippaasti sitte! 😉 Tottahan tuo, että ei sitten jaksa enää pintaremonttia tekemään, kun tavarat on paikoillaan. Tai ainakin se on rasittavampaa kuin ilman huonekaluja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *