Elämäntapamuutos – kuntosali

Loppukeväästä mieleen lähtemättömästi ujuttautunut, mutta vuosien ajan jo mielessä satunnaisesti kummitellut haave säännöllisestä kuntosaliharjoittelusta konkretisoitui heinäkuun alussa, kun vihdoin ostin lähisalille kausikortin ja aloitin saliharjoittelun.

Alkuun tein salitreenejä itselleni sopiviksi katsomillani laitteilla. Lämmittely kuntopyörällä tai soutulaitteella, riippuen siitä, oliko jalka- vai käsipäivä. Toiveena oli laihtua, mutta yritin ennen kaikkea pitää päätavoitteenani lihaskunnon paranemisen. Käsivoimiltani olen hyvin heikko, mutta oli mahtavat huomata, miten aika alussa jo pystyi laittamaan jalkaliikkeissä laitteisiin enemmän painoa.

Elokuun alkupuolella, kun olin jo hieman tottunut harjoitteluun ja saanut salillakäyntirytmiä arkeeni päätin ottaa ajan salin pt:lle kuntosaliohjelman tekoa varten. Alkuun kartoitettiin hieman liikkumishistoriaani, liikuntaan mahdollisesti vaikuttavia sairauksia, ruokatottumuksia sekä tietenkin tavoitteita ja toiveita, joita minulla on treenaamiselle. Merkitsin neljä tavoitetta tärkeysjärjestyksessä: lihasvoiman kasvattamisen, kiinteytymisen, yleiskunnon parantamisen ja laihtumisen. Päädyimme laittamaan alkuun yleiskunnon parantamisen sijalle yksi ja siitä näkökulmasta teki pt minulle treeniohjelman.

Ja minä kun meinasin, että pääsisin jatkossakin käyttämään kuntosalilaitteita. Vaan ei, nyt mentiin tutun ja turvallisen mukavuusalueen ulkopuolelle ja teenkin treenin lämmittelyä ja yhtä harjoitusta lukuunottamatta toiminnallisina harjoitteina käyttäen apuna kahvakuulaa, kahvakuntopalloa, käsipainoja, räkkiä yms. Tällä treenillä tulee kyllä hiki pintaan ja sykekin nousee.

Huomaan, että vaikka alkuun kammoksuin hieman ajatusta, etten tee treeniä enää tutuilla laitteilla (jalkaprässi, reiden loitontajat ja -lähentäjät ym.) niin loppujen lopuksi koen tämän ohjelman kuitenkin hyväksi. Saa tosiaan sitä sykettä nousemaan ja koko kroppa tekee hommia toisin kuin yksittäisissä kuntosalilaitteissa istuessa. Piti vain uskaltaa lähteä kokeilemaan! Alkuun tosin mentiin kaverin kanssa yhdessä tekemään uusien ohjelmiemme mukaiset treenit. Se hieman helpotti alkuarastelua.

Käyn salilla 2-3 kertaa viikossa. Kaksi käyntikertaa on se, minkä pyrin täyttämään ja kolmas (tai miksei neljäskin) on sitten plussaa. Ei ole tavoitteena rehkiä joka päivä vaan antaa keholle myös mahdollisuus lepoon ja palautumiseen. Kahdellakin kerralla viikossa saa tulosta aikaan. Itse asiassa olen jo yhden konkreettisen vaikutuksen havainnut: kotona imuroidessa on yleensä alaselkä kipeytynyt jo heti makuuhuoneen imuroinnin jälkeen, mutta nyt tuntemuksia tulee vasta imuroinnin loppuvaiheessa. Pieni, mutta todella tervetullut vaikutus!

En ole liikunnallinen ihminen, mutta kuntosaliharjoittelusta olen kuitenkin pitänyt. Jostain syystä tuntuu helpommalta lähteä salille kuin lenkille. Nyt on pari kuukautta mennyt ja olen iloinen, että vieläkin jaksan eikä innostunut ole lopahtanut. Toki siis kehnoja päiviä löytyy, mutta siitä huolimatta olen vähintään sen kaksi kertaa viikossa käynyt harjoittelemassa.

Tällä mennään eteenpäin! Oikein hyvää viikonloppua. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *