Kun raja tulee vastaan

Kun ei huvita. Klikkaa itsensä blogiin, mutta ei vaan pysty. Ei jaksa vaikka tahtoisi jaksaa.

Tämä on sitä aikaa vuodesta, jolloin kevätmasennus iskee, jos on iskeäkseen. En tiedä, onko tämä sitä vai jotain muuta. Pienistä puroista syntyy iso joki, sanotaan. Stressi on samanlainen; kohtuudella se pitää kivasti vauhdissa, mutta kasvaessaan ja muuttuessaan negatiiviseksi se alkaa pala kerrallaan nakertamaan niin psyykeä kuin fysiikkaakin. Vyyhti kasvaa ja solmuja tulee herkästi.

whiteandfresh9123.jpg

Reilu viikko sitten itselleni silloin tällöin tyypilliset muljahtelut rinnassa olivat reilun vuorokauden läsnä lähes koko ajan. Lopulta sydän alkoi ”säikähdellä” eli tuntui samalta kuin silloin kun säikähtää jotain kovasti ja tuntuu kuin sydän hyppäisi kurkkuun. EKG näytti odotetusti hyvältä ja olinkin arvellut, että kyse on stressirajan ylittymisestä. Tokihan tuommoinen silti säikäyttää ja varsinkin, kun on vielä paniikkihäiriö taustalla.

whiteandfresh9208.jpg

Jännitystä viikkoon sain vielä silmien laserhoidosta, jossa kävin tiistaina. En ollut koskaan kokenut mitään sellaista ja pelkäsin tietysti kipua aika kovasti. Esilääkityksen ja hyvän puudutuksen johdosta selvisin kokemuksesta, mutta ei se silti mitään herkkua ollut! Nyt laseroitiin vain oikean silmän verkkokalvon ulkoreuna ja ensi kuussa on vasemman silmän ulkoreunan vuoro. Jossain vaiheessa sitten vielä molempien silmien sisäreunat. 

Lisäksi silmälääkärin kattavista labrakokeista selvisi, että kolesteroliarvoni ovat aivan liian korkeat. Viime vuoden neljä viimeistä kuukautta meni kyllä niin alta riman kaikin puolin, että en ihmettele. Mittaus tehtiin tammikuun alussa ja samaan aikaan vaihdoin ruokavalion osalta suuntaa paljon parempaan, joten toivon ettei arvot ole enää aivan niin koholla. Hetkessähän tilanne ei korjaannu vaan siihen menee aikaa. Toivon kuitenkin, että lääkäri suostuu otattamaan kokeet tässä vaiheessa niin näen, onko suunta tarpeeksi oikea, kuten itse arvelen. Elämäntavat ovat ehdottomasti se syy, minkä uskon aiheuttaneen kohonneet arvot. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös kuukausia kestäneet vatsaongelmat, joita parhaillaan ollaan tutkimassa. Imeytymishäiriötkin voivat kuulema vaikuttaa kolesteroliarvoihin. Tällaiset asiat on otettava vakavasti ja olen toki ryhtynyt jo toimenpiteisiin. 

whiteandfresh9105.jpg

Liikkua pitää enemmän. Se on varsinkin nyt todella vaikeaa, kun jaksaminen on ihan nollassa, mutta yritän. Edes vähän, koska sekin on parempi kuin ei mitään. 

whiteandfresh9232.jpg

Tänään kävin kaupassa heviosastolla motivoimassa itseäni ja sainkin kannettua kotiin aika hyvän saaliin. Ennen syksyn romahdusta söin todella hyvin vihanneksia, mutta nyt niiden lisääminen lautaselle tuntuu todella vaikealta. Ostin samalla Smoothie Makerin eli smoothieiden tekoon tarkoitetun blenderin. Kaikki blenderin käyttäjät varmasti tietävät, miten rasittavaa on, kun kannu pitää pestä erikseen käsin ja se on painava jajajaja… Nyt voin tuikata muovisen kannun astianpesukoneeseen juotuani smoothien. Eikä erillistä lasia tarvitse, kun kannu toimii mukina. Ja kannen ansiosta onnistuu myös ”on the go” 🙂

Koska myös lohen syöminen on jostain syystä unohtunut, niin otin sen pikimmiten takaisin ruokavalioon. Saa vähän vaihtelua ainaisen broilerin ja jauhelihan jälkeen.

whiteandfresh1.jpg

Tässä siis kuulumisia ja todella terveyspainotteisia, koska stressin läsnäolo on alkanut vakavasti vaikuttamaan terveyteen ja se vaikuttaa jaksamiseen. Näkyy myös täällä blogin puolella, kun jaksaminen on nollassa. Nyt pääasiassa keskityn vain syömään mahdollisimman hyvin, liikkumaan minkä masennukseltani pystyn ja nukkumaan, nukkumaan ja nukkumaan. Pyrin jättämään taakseni väliaikaisesti tai lopullisesti mahdollisimman paljon ahdistusta/vaatimuksia aiheuttavia tekijöitä, jotta saan mahdollisimman pian pois tämän kokonaisvaltaisen epämukavuuden tunteen. 

Pitäkää itsestänne huolta! <3

 

P.S. Ja hei, mittauttakaa kolesteroliarvonne, jos ette ole pitkään aikaan / koskaan mittauttaneet! 🙂

33 kommenttia “Kun raja tulee vastaan

 1. Tsemppiä sinne! Itse painiskelen myös hmm..noh..tyhjentyneiden paristojen kanssa. Mutta suunta ylöspäin!

  1. Kiitos Pia ja kovasti tsemppiä sulle myös! &hearts;

 2. Voimia kovasti &hearts; tuli mieleen, onkhan otettu kilpirauhasarvot sulta? Vois ainaki tarkistaa ne samalla ko otetaan kolesteroliarvokki, riippuen lääkäristä. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa nimittäin samantyyppisiä oireita…iteltä leikattiin 3viikkoa sitte kilpirauhaset (kaulalla) pois, toipuminen menossa, oli iso leikkaus mulla, loppuelämän kilpirauhashormoonilääkitys mulla eessä mutta eipä ennää paina henkitorvea.<br />
  Toipumista ja haleja &hearts;

  1. MeänSatu: Kilppariarvoja on aina välillä mittailtu ja ovat aina viiterajojen sisällä. Tokihan siellä voi silti olla jotain pielessä, mutta se tietää taistelua, että saa lisätutkimuksia. En tiedä vielä, onko minusta juuri nyt taistelemaan juuri tässä asiassa. <br />
   <br />
   Kiitos tsempistä! &hearts;

  2. Ei aina jouvu taisteleen, terveyskeskuspuolella alotettiin tutkimus ja siittä sitte jatkot sairaalapuolella, yhteensä toki aikaa menny eka verikokeesta, joka kans oli viitteitten sisällä mutta oireet puhu muuta, ja viime kuun lopulla leikkaus tapahtu, eli siis aikaa menny kohta vuosi näitten välillä mutta en kertaakaan ole joutunu tappeleen, toki julkisella puolella kestää koska muitaki potilaita mutta erittäin tytyväinen olen kuitenki 🙂 <br />
   Toivotaan, että josaki vaiheesa jaksat mennä lääkärille vaikka tarvittaessa useamman kerran kertomaan oireista &hearts; <br />
   Mulla masennusta alla, eli voimattomuutta ja väsymystä, joka ei nukkumalla ja levolla helpota, joten tiän kuinka voimat ei riitä mihinkään vaikka kuinka haluais…oikein iso voimahali Irina &hearts; <br />
   Sinun isänki poismeno varmasti ottanu koville, ja ottaa vieläki, ei ihme, että voimat loppuu &hearts; suruki on raskas taakka elimistölle, ole armollinen itteä kohtaan ja anna aikaa ittelle toipua &hearts; &hearts; &hearts; mie en ollu enkä antanu, ja nyt kosahtanu elimistö aika reippaasti… tai ainaki yritä antaa ittelle aikaa toipua…<br />
   (Mieki menetin rakkaan ja tärkeän äitini lähemmäs 20v sitten, ja 3v sitten isän….)<br />
   Iiiiiso hali vielä!

  3. MeänSatu: Kukaan ei ole viitsinyt edes lähteä miettimään mitään lisää kilppareiden osalta, kun arvot ovat viitteiden sisällä. Syksyllä mulle psykiatri ohimennen mainitsi tyroksiinin mahdollisista positiivisista vaikutuksista masennuslääkkeen rinnalla, mutta silloin asia jäi vielä mietintämyssyyn muhimaan. Nyt otin asian esiin uudelleen oman hoitajani kanssa ja hänen ensimmäinen reaktionsa oli, että voisiko asiaa mahdollisesti hoitaa terveyskeskuksen puolella. Tässä on juuri se hoidon ongelmallisuus, että terveyskeskuksessa kaikki pannaan masennuksen piikkiin ja psykiatrian puolella yritetään kaikki somaattiset oireilut ja niiden hoito nakata terveyskeskukseen. Kun vähän ärähdin tästä ristiriitaisuudesta hoitajalleni, päädyimme nyt kuitenkin siihen, että otetaan asia esille vielä psykiatrin kanssa ja katsotaan, mitä psykiatri siihen sanoo. Olihan tyroksiinihoitokokeilu kuitenkin alun perin &quot;heidän&quot; ehdotuksensa. Sitä en tiedä, mitä teen ja millä voimavaroilla, jos tämä(kin) asia tyssää siihen. 😉

 3. Jaksamista sinne! Yritä tehdä asioita, joista nautit ja jotka tuntuvat hyvältä. Aurinkoisia päiviä jatkossa! &hearts;

  1. H: Kiitos &hearts; Kovasti yritän, mutta kun on siinä pisteessä ettei sekään enää auta, niin aika hurjaa. Mut kyllä tästä selvitään. 🙂

 4. Minulle tuli kolme vuotta sitten yllätyksenä korkeatkolesteroliarvot ja jos en olisi saanut niitä alas, olisin joutunut lääkitykselle. Googlailin asiaa ja aloitin syömään punariisiä 1tbl päivässä. Puolessa vuodessa arvoni oli laskenut yli seitsemästä vähän päälle viiteen. Viimeisen mittauksen mukaan n. vuosi sitten arvoni oli tippunut neljään. Myös isäni jolla oli korkea kolesteroli on saanut punariisin avulla jätettyä kolesteroli lääkityksen pois. Yleensähän lääkärit ei suosittele punariisiä, koska sitä ei ole tarpeeksi tutkittu, mutta työterveyslääkärini sanoi, että anna mennä vaan kun se kerran auttaa. Otti jopa merkin ylös jotta voi suositella sitä muille.

 5. Kovasti voimia sulle, Irina. Punariisi auttaa kohonneeseen kolestroliin. Mulla oli yllättäen syksyllä arvot koholla (terveellinen elämäntyyli, mutta sukurasite). Lääkärini kehotti kokeilemaan punariisiä ja pari kuukautta niitä syötyäni (2 per päivä), arvot olivat normaalit. Nyt vähensin yhteen tablettiin. Kannattaa kokeilla.

  1. Krissa: Kiitos &hearts; Nyt jo toinen punariisivinkki, ehdottomasti siis tutkittava tämä! 🙂

 6. Kolesteroli tulee eläintuotteista (liha, maito jne). Jos kolesteroli on korkealla, syöt liikaa eläinperäisiä tuotteita. Ei ole vegaania jolla olisi korkea kolesteroli, koska kasvisruoasta on mahdotonta sitä saada 😀

  1. Henna: Mä en ihan tuollaisenaan asiaa kyllä itse allekirjoita. Noin 100 g vähärasvaista lihaa päivässä ei taatusti ole syy omien kolesteroliarvojeni nousuun. En myöskään usko käyttämieni maitotuotteiden olevan siihen syynä, mutta ymmärrän oikein hyvin, että maailmassa on paljon erilaisia käsityksiä. Jokaiselle sallittakoon oma mielipiteensä. 🙂

  2. Se ei valitettavasti ole mielipideasia (vaikka toki täällä niin mainostetaan, koska lääkefirmat saavat rahaa ja eläinten tehotuotanto voi jatkua), vaan asiasta on tehty lukuisia, lukuisia tutkimuksia. Vegaaniruokavalio toimii samalla tavalla kuin kolesterolilääkkeet. Mm. tällä sivustolla on lisää aiheesta jos kiinnostaa <a rel="external nofollow" href="http://www.wholefoodsplantbasedhealth.com.au/heart-health/diet-and-cholesterol/&quot; target="_blank">http://www.wholefoodsplantbasedhealth.com.au/heart-health/diet-and-cholesterol/</a&gt; 🙂

  3. Henna: Varmasti kasvisruokavaliolla on etunsa, mutta en silti usko hetkeäkään, että oma kolesteroliarvojeni nousu johtuu siitä, että käytän kohtuudella liha- ja maitotuotteita. Kyllä ne johtuvat ihan kokonaisvaltaisesta huonosta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta, stressistä ja ties mistä muusta. Tutkimuksia tehdään ihan kaikesta ja ihan jokaiseen suuntaan. Yksi tutkimus tukee yhtä väitettä ja toinen toista. Jokainen voi sitten siitä tutkimusviidakosta valita, mihin luottaa ja tehdä itselleen parhaaksi katsomansa ratkaisut.

 7. Tsemppiä Irina ja harmillista kuulla, että olosi on noin huono! Toivon kaikkea hyvää sinulle ja voimia!! Toivotaan, että kesää päin mennessä löytäisit ilon &hearts;

 8. Iso hali täältä &hearts;<br />
  Hyvin samoissa tunnelmissa täällä, ihan hirveä stressi koulusta, rahasta, työasioista ja muustakin, hirveetä säätöä ihmissuhteissa (tai suhteessa), terveys pettää jne. Melkoisen syvissä vesissä mennään täälläkin, mutta eiköhän tuo aurinko taas jossain vaiheessa paistele meillekin &hearts;

  1. Tiia: Kiitos &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Ei se elämä tällä hetkellä tosiaan sinuakaan silkkihansikkain kohtele. Toivottavasti tilanteesi paranee itsestään pian tai keksit ratkaisuja, joilla voit tilannetta helpottaa. Tsemppiä!

 9. Kannattaa muistaa että monet lääkkeetkin aiheuttavat sivuvaikutuksena kohonneita kolesteroliarvoja…Kasvissteroleja kannattaa kokeilla (Benecol ja vastaavat). Ei tarvitse nauttia kuin yksi yksi ns. tehojuoma päivässä. Samaista ainetta saa myös pillereinä (Kolestop niminen valmiste, myydää mm. apteekeissa). Tutkitusti tehoaa!

  1. Kasvissteroleja saa helpoiten sipaisemalla sellaista levitettä kerran päivässä leivän päälle. Helpompaa kuin ylimääräisten tehojuomien tempominen. <br />
   <br />
   Kolestroli on kans perinnöllinen juttu. Mun ja mieheni ruokavaliot ja liikuntamäärät on aika lailla samanlaiset, mutta mun kokonaiskolestroli on 4,3 ja miehen 6,0. Mies tempoo siis Becel pro-activia leivän päälle, minä taas tavallista Beceliä.

  2. Totta, levitteetkin ovat hyviä, mutta kaikki eivät syö leipää tai syövät sen verran vähän että tarvittavaa määrää levitettä päivässä ei tule käytettyä. Jotta levitteet toimisivat pitäisi niitä käyttää päivittäin ja tarvittava määrä eli 6 teelusikallista.

  3. Satu: Olen laittanut korvan taakse tuon lääkkeiden aiheuttaman kolesteroliarvojen nousun. Katsotaan nyt ensin, mitä arvot sanovat puhtaasta elintapojen parannuksesta ja jos arvot eivät siitä kohene, mietin sitten muita mahdollisia syitä. Kolesterolinalennustuotteet (Becel, Benecol, Keiju Alentaja ym.) eivät ole tulossa tässä projektissani käyttöön. Niiden ainesosaluettelot eivät innosta. Mahdollisimman käsittelemätöntä tavallista ruokaa, joka pitää sisällään mahdollisimman vähän huonoja rasvoja ja paljon hyviä on paras lääke korkeisiin kolesteroliarvoihin. 🙂

  4. Vanha Jäärä: Jätän kolesterolilääkkeiden lisäksi kaupoissa myytävät kolesterolinalennustuotteet (Becel, Benecol, Keiju Alentaja ym.) muille. Itse suosin mahdollisimman käsittelemätöntä ja tavallista sekä terveellistä ruokaa. Paljon hyviä rasvoja ja mahdollisimman vähän huonoja. Eiköhän niillä arvot parane. 🙂

 10. Paljon voimia kevääseen &hearts; <br />
  <br />
  Syötkö jotain lääkkeitä masennukseen? Voisiko ne aiheuttaa kohonnutta kolesterolia? <br />
  <br />
  Mun äiti syö punaista riisiä ja noita benecol-juomia, ne on ainakin toistaseksi pitäneet arvot kurissa 🙂 Muutenkin kasvisperäiset jutut alentaa kolesterolia, tosin sähän et hirveästi lihaa tai muuta sellaista syö muutenkaan. Saksanpähkinät toimii kuulemma myös!<br />
  <br />
  Voisiko jostain elämän/stressinhallintakurssista olla jotain hyötyä? Tai ylipäätään jonkun toisen ihmisen kanssa omasta elämästä puhuminen?

  1. Rebecca R: Kiitos!<br />
   <br />
   On mulla käytössä lääke masennukseen. Mun tilanteeni on sellainen, että ollaan ylitetty se hetki, kun puhumiset ja stressinhallintakurssit auttaa. 😉 Muutenhan tuollaiset asiat on ihan hyviä vinkkejä henkilölle, jolla &quot;elämä potkii&quot; eli vikaa ei ehdotuksissasi ole. Nyt vaan pienillä askeleilla eteenpäin, aika näyttää miten käy!

 11. Hei Irina, silloin tällöin täällä blogimaailmassa pyörähtelen vaikka oman blogin laitoin telakalle ja odottelen uutta inspiraatiota. Toivon sinulle paljon voimia ja parempaa oloa. Anna itsellesi kaikki aika mitä tarvitset lepoon ja yritä pitää kiinni tuosta liikkumisesta ja ruokavaliosta. Älä kuitenkaan ole liian ankara itsellesi. Tuli mieleen tuosta kolesterolista, että oletko käyttänyt kookostuotteita? Kaverini kolesteroli ampaisi nousuun kun hän hullaantui kookokseen, toki en tiedä onko se yksilöllistä. Voimahalaus! &hearts;

  1. Pöppis: Kiitos ja kiva kuulla sinusta! :)<br />
   <br />
   Pienillä askelilla kohti parempia kolesteroliarvoja, pääosaa näyttelee ruokavalio ja sivupääosassa liikunta. Pikkuhiljaa totuttelen itseäni liikkumiseen niin, että se iskostuisi kunnolla tuonne päänuppiin eikä tuntuisi aina pakkopullalta. Ruokavalion perusta on jo kunnossa, vaatii vain hienosäätöä. Liikunta on se, mikä vaatii kaikista eniten petraamista. <br />
   <br />
   Kookostuotteiden käyttö on minulla ollut aina kohtuullista. Käytän sitä maksimissaan teelusikallisen päivässä, nyt en ole viime aikoina käyttänyt sitäkään. Normaalistihan esimerkiksi teelusikallinen kookosöljyä tai 10 g voita päivässä on ihan ok, jos muutoin rasvankäyttö on kohtuullista ja rasvat hyvänlaatuisia. Edelleen veikkaan kolesteroliarvojeni nousseen viime syksyn katastrofaalisista tapahtumista ja äärettömän huonolaatuisesta syömisestä.

 12. Toivotan voimia ja auringonvaloa. Jännä homma: kun kevät saapuu ja auringonvalo lisääntyy, sitä jotenkin nääntyy, inhoan maalis- ja huhtikuuta. Eikä minulla edes ole masennusta tai paniikkihäiriötä tai viimeaikaisia raskaita kokemuksia. Voisinpa auttaa. On hyvä, kun jaksat kirjoittaa, ja vaikutat tekstiesi perusteella vastoinkäymisistä huolimatta avoimelta, lempeältä ja lojaalilta tyypiltä, joka masennuksen iskiessä viisaasti antaa itselleen armoa.siihen ei kaikki pysty.

  1. Millis: Kiitos paljon &hearts; <br />
   <br />
   Mä koen olevani juurikin kuvaamasi lainen – yritän ainakin – ja olen huojentunut siitä, että se näyttää siltä myös teillekin. Välillä on todella vaikea antaa itselleen armoa ja aikaa, mutta t i e d ä n, että niin on tehtävä. Tykkään kovasti alkavasta keväästä, varsinkin niistä hetkistä, kun luonto alkaa herätä ja ilmat hieman lämmetä. Ilmassa tuoksuu kaikenlaista ja mieli piristyy. Se kevätmasennuksen aika juuri hetkeä ennen tätä kaikkea. Tiedä sitten, mistä se johtuu. Saako keho jonkinlaisen shokkireaktion, kun ei tarvokaan enää pimeässä vai mikä siinä on. Valitettavasti oma tilanteeni on syvempi kuin kevätmasennus, mutta aion yrittää kaikkeni selättääkseni tämän. Askel kerrallaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *