Ihon kunto – missä mennään?

On taas ehtinyt sattua ja tapahtua. Luulin jo, että parempaan suuntaan ollaan menossa, mutta vielä mitä!

kuva%202-2.jpg

Nyt mennään seuraavat pari viikkoa antihistamiineilla ja Aqualan L:llä. Ja kasvoilla käytän Avènea. Muutoin ei iholle (kainaloita yms. lukuunottamatta) läträtä mitään ylimääräistä edes suihkussa.

Ruokavaliomuutoksen myötä toivoin jonkinlaista parannusta ihon kuntoon, mutta kävikin toisin ja käsivarsissani oleva keratosis pilaris päätti levitä käsivarren alaosaankin. Samalla ihoni alkoi kutista. Aiemmin keratosis pilaris ei ole minulla kutissut, ainoastaan esimerkiksi talviaikaan, kun iho pääsee yleisestikin ottaen kuivumaan. 

kuva%201-1.jpg

Käsivarren yläosan kp myöskin paheni, normaalisti se on punainen ja näppyläinen, mutta ei ihan näin pahasti.

kuva%202-1.jpg

Olen käyttänyt ihollani viime aikoina Laveran Basis Sensitiv -vartalovoidetta ja jotenkin yhdistin sen osittain tähän pahenemiseen. Jossain vaiheessa päähäni pälkähti, josko syy johtuisi soijasta. Olen ruokavaliomuutokseni myötä nauttinut aiempaa enemmän soijaa, muun muassa soijalesitiiniä ja soijamaitoa. Piruuttani kurkkasin tuon voiteen INCI-listaa ja kappas: heti toisena listalla on jonkinlainen soijapapuöljy (Glycine Soja (Soybean) Oil)? Valitettavasti soija-allergia ja -yliherkkyys eivät ole kovin tavattomia ja yhä useampi soijalle herkistyy nykyään. Jäipähän loput voiteesta käyttämättä. Muutoin en ole ajatellut ainakaan vielä luopua kokonaan soijamaidosta ja -lesitiinistä ellei sitten ihan selkeästi tule oireita sitä käytettäessä. Tilanne on nyt aavistuksen rauhallisempi. Pahimmat kutinat on poissa, ehkä kiitos siitä kuuluu antihistamiinille, jota lääkäri lähes vaati mua käyttämään. Reilun kahden viikon päästä on aika iho- ja allergiasairaalaan allergitesteihin.

Samaan aikaan naamani on myös aloittanut aikamoisen pahenemisvaiheen. Tällaista se ei ole vielä ollut kertaakaan aiemmin tämän vuoden aikana. Posket ja ohimot ovat hieman rauhallisemmat (antihistamiinin aloittamisen myötä), mutta suunympärysalue on katastrofaalinen. Ja meikkiäkään en ole käyttänyt enää pitkiin aikoihin.

kuva%205-2.jpg

Ei paljon naurata.

Allergiatestien jälkeen täytyy keskittyä sitten kasvoihin ja tähän finniongelmaan. Kasvoilleni on tullut myös muutama sellainen valkoinen näppylä, mitä lie ovat. On se kamalan kiva, kun kuulee ihmisten lopettaneen tupakoinnin ja parantaneen ruokavaliotaan ja heille on tullut niin hyvä ja energinen olo ja ihonkin kunto on parantunut. Täällä mennään meinaan ihan toiseen suuntaan! Ihon kunto huononee radikaalisti, väsyttää, hiuksia lähtee edelleen, on unihäiriöitä (nukahtamisvaikeuksia ja yöllisiä heräilyjä), entistä enemmän valonarkuutta ja “kuivuutta” silmissä. Viime viikolla oli myös kummallisia hikipuuskia vaikka istuin vain sohvalla. Samaan aikaan saattoi olla myös vilunväreitä. Ja pliis, olkaa kilttejä älkääkä sanoko, että tää on vaan kehon puhdistautumista kuona-aineista. 😉 Eihän tää nyt oikeasti voi olla tällaista enää tässä vaiheessa.

Kaikesta huolimatta suosittelen tupakoinnin lopettamista ja terveellistä ruokavaliota kaikille. 😀 Mulla vaan on nyt vähän heikompi tsägä ja tällä mennään. Koitan kuitenkin selvitellä parhaani mukaan näitä ongelmia yksi kerrallaan. Enkä tosiaan ole palaamassa tupakoitsijaksi (74 päivää savuttomana!) tai syömään kalapuikkoja ja ranskalaisia. 😀

Mukavaa perjantai-iltaa kaikille! <3

28 kommenttia “Ihon kunto – missä mennään?

  1. anonyymi: Ihan vain siirtyminen epäterveellisestä ja epäsäännöllisestä ruokailusta säännölliseen ja monipuoliseen ateriointiin.

 1. Nyt otat viljat kokonaan pois kokeeksi pariksi viikoksi, sokeria sisältävät tuotteet myös pois ja et syö kevyttuotteita ollenkaan. Jos makeutta kaipaat, käytä Steviaa. Ei siis mitään kevytjuustoja tai rasvattomia jugurtteja vaan esim. turkkilaista/kreikkalaista jugurttia Ei kasvimargariineja vaan voita. Leivän tilalla, tee karppaus.info sivun suosituimmista resepteistä, aamiaissämpylöitä. Sieltä löydät muutenkin hyviä ohjeita. Toivon sinulle koko sydämestäni helpotusta vaivoihisi. Ja lue Antti Heikkilän blogi!

  1. anonyymi: Mun ruokavaliossa ei ole leipää eikä viljoja lukuunottamatta gluteenitonta kauraa. Sokeria en käytä muuta kuin hedelmissä ja varsinaisia light-tuotteita en säännöllisesti käytä, vain desin tai max kaksi sokeritonta mehukeittoa. Rasvaa käytän tarpeeksi ja sitä tulee oliiviäljystä, pähkinöistä, avokadosta, lesitiinistä ja ihan siis tavallisesta ruoasta. Tavallisia jogurtteja en todellakaan syö, ne on mielettömiä sokeripommeja. Maustamatonta maitorahkaa syön marjojen ja esim. banaanin kanssa.<br />
   <br />
   Heikkilän ajatusmaailma on ihan tuttu – yritin joskus karppausta – ja olenkin ihan samaa mieltä hänen kanssaan, että viljat eivät ole elintärkeitä ruokavaliossa. Tarvittavat ravintoaineet saa muutenkin. Maidotonta ruokavaliota olen kovasti harkinnut ja tutkinut erilaisia vaihtoehtoja, millä korvata nykyisen ruokavalioni maitotuotteita. Nyt en ennen allergiatestejä viitsi lähteä muuttamaan mitään. Muuten tulee liian paljon kaikkea samaan aikaan. 🙂

 2. Ettet nyt vaan käperry liikaa itseesi ja keskity elimistösi tarkkailuun kaiken aikaa. Joskus pelkästään energian ja ajatusten suuntaaminen itsestä ulospäin, työhön, harrastuksiin tms. voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti eheyttävänä. Iho-ongelmat saattavat helpottua myönteisenä &quot;sivutuotteena&quot; kun elimistö saa hetken levähtää jatkuvasta rassaamisesta. Nykyisellään ihosi saattaa ärtyä entisestään jo pelkästään jatkuvien hoitotoimenpiteiden ja tuotteiden aiheuttamasta rasituksesta.

  1. toinen anonyymi: En mä ihan hirveästi ehdi elimistöäni tarkkailemaan, kun kaikki aika ja energia menee ruokien suunnitteluun ja valmistamiseen. 😉 Itse asiassa mä en voinut kuvitellakaan, että ihon kunto menisi terveellisemmän ruokavalion ja tupakanpolton lopettamisen myötä huonompaan kuntoon, joten en edes keskittynyt &quot;etsimään vikoja&quot;. Ja mitä tulee niin sanottuihin hoitotoimenpiteisiin, niin niitä ei oikeastaan ole. 🙂 Suoritan ihan normaalin ihonpuhdistuksen kasvoille päivittäin enkä levittele sen kummempia mömmöjä iholle. Toki tietysti kosteusvoidetta. Sama koskee vartalon ihoa: suihkussa pesen kainalot ja intiimialueet sekä tietenkin hiukset ja se on siinä. Ja kuten monet muutkin, niin säännöllisen epäsäännöllisesti kuorin ihoani ja suihkun jälkeen rasvaa. Ei siis mitään erityisaineita eikä -hoitoja ole käytössä. Ylihoitamisesta ei siis ole tässä kysymys. 🙂

   1. toinen anonyymi: Joo, mä yritän nyt pysyä tässä rungossa ja nimenomaan testien vuoksi en tee tässä kohtaa muutoksia. Soijaakin syön (ainakin lesitiinin muodossa) ellei se sitten jostain syystä aiheuta jotain sellaista reaktiota, että se on pakko jättää pois. Lähestulkoon viljattomalla ja gluteenittomalla nyt olen ollut muutenkin pidemmän aikaa eli siinä ei tarvitse muuta olla kuin vaan aiempaa tarkempi. Olen siis saattanut jossain satunnaisesti syödyssä tuotteessa syödä gluteenia/vehnää/muuta viljaa. Katsellaan, mitä allergiatestit sanovat! 🙂

  1. Jaana: Kiitos! Kyllä se tästä vaikka henkistä voimaa tässä tarvitaan. 🙂

 3. 74 päivää savuttomana, mieti!! Ihan loistava saavutus, ja olet pysynyt päätöksessäsi kaikesta harmista huolimatta. Hyvä sinä!! ♥

  1. Minna: Kiitos 🙂 Tosi paljon auttaa, että olen jatkanut kuitenkin nikotiinin nauttimista. Ilman sitä en olisi pystynyt. Tarkoitus kuitenkin olisi päästä siitäkin jossain vaiheessa – mahdollisesti syksyllä – eroon, mutta pääasia, että itse keuhkojen tuhoaminen polttamalla on nyt loppu. 🙂

 4. Anonyymi tuossa ylempänä kirjoitti &quot;jos nyt jätät viljat ja sokerit ja soijat ja kaikki, niin huomaat, ettet voi syödäkään mitään&quot; mutta kyllä mä ainakin keksin paaaaaaljon muitakin syötäviä juttuja ;)<br />
  <br />
  Ensinnäkin, sä olet kyllä melkoinen sissi kun oot kestänyt savuttomana ja tuolla ruokavaliolla, vaikkei tulokset olekaan sitä mitä haluaisit. Hyvä kun pääset allergiatesteihin, sielläkään tosin ei kaikki tule ilmi, sillä vaikka et olisi yliherkkä jollekin yhdelle ainesosalle, saattaa se allergisoida yhdessä jonkun toisen kanssa. Ja tätähän ei siinä testissä testata.<br />
  <br />
  Sun kroppa on tarpeeksi viisas kertomaan, että jotain on pielessä. Ootko ajatellut mitkä asiat sä olet pitänyt ruokavaliossa mukana muutoksesta toiseen? Selvästikään gluteeni tai viljat eivät ole syyllisiä. Sen sijaan eläinperäisistä tuotteista et ole luopunut missään vaiheessa. <br />
  <br />
  Olet onnellisessa asemassa kun olet niin herkkä, jotkut voivat syödä ikuisesti väärin ja heillä on täydellinen iho, eikä muutosta hommaan tule koskaan. Mäkin olen herkkä, iho ja vatsa kyllä kertoo kun joku ei sovi. En voi syödä lehmänmaitotuotteita, lihaa (ja tiesitkö muuten, että Syöpäliittokin asettaa lihan määrän maksimiksi 300g viikossa, nykyinen proteiinin ihannointi ei ota tätäkään huomioon…), kananmunia, makeutusaineita, soijaa (paitsi soijajauhona leivonnassa lehmänmaidon korvaajana) tai hampunsiemeniä. Sen sijaan mä voin syödä mielettömän laajan skaalan ihania juureksia, kasviksia,vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, sekä öljyjä, mausteita ja viljoja. <br />
  <br />
  Ihon kuntoon tai yleiseen hyvinvointiin ei ole oikotietä, täytyy uskoa ja luottaa omaan kehoon, joka kertoo ettei joku ole oikein. Ja keho kyllä kiittää 🙂 Muut voivat antaa neuvoja ja vinkkejä, mutta lopulta se olet sinä itse, joka kertoo totuuden. Oot saanut paljon vinkkejä kuinka viljattomuus auttaa, margariinin tilalla voita jne. Auttaako ne? Onko sun olosi nyt hyvä? Kertomasi mukaan ei ole.

  1. Rebecca R: Juu, vielä riittää syömistä vaikka jättäisikin sokerit, viljat ja soijan pois. 😉 Noi testit onkin aika jännä juttu ettei ne välttämättä näytä kaikkea. Jos oletkin vain yliherkkä jollekin aineelle, niin se ei välttämättä näy. Mut toivotaan, että siellä olisi joku selkeä aine ja toivottavasti mielellään joku semmonen, jonka poisjäämisellä ei olisi niin merkitystä. Mä oon meinaan tykästynyt soijamaitoon ja -lesitiiniin. Lesitiiniin ei kai kovin moni soija-allerginen reagoi jostain syystä. Mutta katsotaan. :)<br />
   <br />
   Jos mitään allergiaa ei tule, niin varmaan jossain vaiheessa kokeilen maidotonta ruokavaliota. Tai varmasti kokeilen joka tapauksessa ainakin joitain viikkoja. Mä itse kuitenkin tiedän, että ainakin kananmunat (lukuunottamatta satunnaisena ainesosana ruoan seassa käytettynä) aiheuttaa mulle vaivoja ajoittain. Näin ollen munatontakin voisi ajatella. Lihaa en ole ajatellut jättää pois. Tosin tällä taloudella en sitä ylenmäärin syö muutenkaan. Jotkuthan syövät lihaa lounaalla ja päivällisellä, minä vain kerran päivässä. Mä en myöskään itse ole vielä päässyt siihen ajatukseen, että liha olisi jollain tapaa vaarallista. Punaisesta lihasta olen jotain juttuja lukenut.<br />
   <br />
   Tää on oikeastaan mun elämän ensimmäinen kerta, kun reagoin mihinkään ruoka-aineeseen. Poikkeus oli kesä 2011 tuo kananmuna, joka alkoi oireita aiheuttamaan. Muutoin mä en ole koskaan ollut allerginen millekään muulle kuin muutamalle lääkkeelle. Jotain on selkeästi elimistössä iän myötä tapahtunut, kun on alkanut kroppa reagoimaan.<br />
   <br />
   Mä olen tykännyt olla viljattomalla. Ei sillä että turvotuksen poistumista lukuunottamatta olisin varsinaisesti siitä mitään saanut, mutta olo on ihan hyvä. Margariineista ja voista en tiedä, kun en niitä käytä muutenkaan. Silloin ennen tätä ruokavaliomuutosta kun satunnaisesti käytin leipää niin ei sillä niin merkitystä ollut mitä siihen laittoi, kun niin harvoin söi. Leivän pois jättäminen on mulle ollut oikeastaan siten tosi hyvä, että jos leipä kuuluisi mun ruokavalioon, saattaisin helposti ruokahaluttomuuden ja laiskuuden iskiessä alkaa korvata aterioita leivällä. Mutta kun leipää ei ole, niin on pakko syödä ihan ruokaa. ;)<br />
   <br />
   Neuvot ja vinkit on kyllä hyviä, koska aina ei itse keksi mitähän seuraavaksi tekisi ja saattaa saada ajatuksia, joita sopii ainakin miettiä ja puntaroida, jos ei muuta.

 5. Toivottavasti saat nuo oireesi kuriin, ja parhaimmassa tapauksessa vielä selvyyden, että mistä ne johtuvat. Ja tuo 74 päivää savuttomana on todella hieno saavutus 🙂 !!<br />
  <br />
  Minulla on käsivarsien yläosassa tuollaista samanlaista &quot;näppylää&quot;, ollut niin kauan kuin muistan. Eivät ole kuitenkaan noin tummia ja näkyviä, mutta kyllä ne silti huomaa. En ole oikeastaan koskaan kiinnittänyt niihin mitään sen ihmeempää huomiota, sillä eivät kutise tai oireile muutenkaan. Voisikohan se silti olla tuota samaa keratosis pilarista?? Välillä vain ihmettelen, että mitähän nekin ovat, mutta sitten unohdan koko asian..

  1. Tiia: Kuvailusi perusteella sullakin on keratosis pilaris. Ei se tosiaan melkein koskaan kutisekaan ellei ole myös kuivuutta ihossa. Joitain se ei häiritse ollenkaan ja joillain sitä on niin reippaasti (kuten mulla), että ihan ketuttaa. Kyse ei onneksi ole mistään sairaudesta vaan ehkä ennemmin ihon ominaispiirteestä. Se ei parane, mutta joskus sitä onnistuu lievittämään. Monesti vanhuutta kohden se hälvenee, tutkimukset eivät ainakaan ole havainneet vanhuksilla keratosis pilarista. 🙂

 6. Olet varmaan jo kokeillut ihoosi ihan kaikkea niinkuin kaikki ne, joilla on finneistä ongelmia. Kun olet käynyt allergiatesteissä ja jos et ole vielä kokeillut, niin kokeilepa Echinaforce- punahattu -uutetta. Muutama tippa pumpuliin ja sillä pyyhkäistään kasvot aamuin illoin kasvoveden tapaan. Ei ole kallis ja jos ei auta, voi käyttää myöhemmin flunssalääkkeenä.

 7. Moikka, juu ei nämä ihoongelmat mitkään kivoja ole. Ehkä luit mun ongelmista, eli sairastan harvinaista Pemfigoidia, autoimmuuni rakkulatauti. Olen nyt kärsinyt siitä kokonaisen vuoden (eli jatkuvaa kutina vuoden). Tiistaina (tällä viikolla) sain vihdoin lääkitys ja heti samasta päivästä kutinat loppui. Olen taivaassa;)). Hyvä että pääset pricktestiin, silloinhan sun ei kannata muuttaa mitään ruokavaliossasi ja ymmärtääkseni ei saisi ola esim gluteenittomalla dietilläkään sillä testit eivät silloin näytä oikein (mitä ne harvoin muutenkaan tee ;)). Minulla myös uudet pricktestit kuukauden päästä, nyt testataan ruokaaineet(edellisella kerralla tavallisimmat allergeenit-jotka jo tiesin, kissa, koivu ymym ja lisäaineet/väriaineet). Toivon että sinulle löydetään vastaus ihoongelmiin sillä vaikka iho on suuri kysymysmerkki , oikea diagnoosi ja lääkitys usein kyllä jossakin vaiheessa löytyy. <br />
  Mukavaa viikonloppua, euroviisuja katsotaan tänään !

  1. Hemma hos Ingeborg: Voi joo, luin todella sun ikävästä ihosairaudesta. :/ Positiivista, että sait kuitenkin lääkityksen, joka vielä alkoi auttamaankin. Mulla antihistamiinin syöminen vei pahimmat kutinat pois, ainakin siltä tuntuu. Tosin soijankin nauttiminen on ollut pienempää kun pariin päivään ei ole ollut kaapissa soijamaitoa. 🙂 Nyt ostin taas – niiiiiin hyvää kahvin kanssa – ja saa nähdä miten käy. En tosiaan aio nyt ennen allergiatestejä jättää mitään pois vaan syön kuten olen tämän pari kuukautta syönyt. Jos allergiatesteissä ei tule esille allergioita, jätän pois maidon, soijan ja kananmunat ja elelen joitain viikkoja ilman niitä. Sitten katson mikä on olo ja saatan kokeilla aine kerrallaan tuoda niitä takaisin ruokavalioon ja katsoa tapahtuuko mitään.<br />
   <br />
   Mukavaa viisulauantaita! 🙂

 8. Eihän sinulla vain ole kilpirauhasen vajaatoimintaa? Onko kilpirauhaskokeita otettu?

  1. anonyymi: Tähän mennessä arvot ovat olleet aina viiterajojen sisäpuolella, mutta kovastihan mun oireilut kuulostaa jonkinlaiselta kilpirauhasen toimintahäiriöltä. Tähänkin pitää jossain vaiheessa paneutua, mutta nyt on otettava askel ja ongelma kerrallaan.

 9. Voi ei! 🙁 Voimi sinne! *iso hali* Toivottavasti selviäisi, mistä tulee. Ärsyttävintä on epätieto!

 10. Hei Irina. Oletko ikinä kokeillut aloe vera -juomaa? Olen kuullut monta tarinaa sen vaikutuksista ihoon.

  1. Irina: En muuten ole, minäkin meinaan olen siitä jotain ihoon liittyvää juttua kuullut. Pitääkin tutkailla asiaa. Kiitos vinkistä. 🙂

 11. Muista myös ettei yliherkkyys näy allergiatesteissä, eli se selviää vain erillisellä yliherkkyystestillä tai eliminaatiodieetillä ja sen jälkeen siedätyksellä. Eri lääkäreillä on tästä eri näkemyksiä, tiedoksi jos sitä kysyt suoraan lääkäriltä.<br />
  <br />
  Lepoon ja stressittömämpään elämäntapaan on myös hyvä pyrkiä, jos luulet että sillä saralla on parannettavaa.<br />
  <br />
  Ja kyllä, kaikki sympatiat sinne, koska tiedän tasan tarkkaan kuinka ikäviä oireet on. <br />
  <br />
  Lisää dieetistä ja yliherkkyyksistä, ellet jo lukenut:<br />
  <br />
  <a rel="external nofollow" href="http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/01/hyvinvointi-panniva-dieetti-4-kg-15.html&quot; target="_blank">http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/01/hyvinvointi-panniva-dieetti-4-kg-15.html</a><br />
  <br />
  <a rel="external nofollow" href="http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/02/hyvinvointi-eliminaatiodieetti-ja-sen.html&quot; target="_blank">http://mustikkasmoothie.blogspot.fi/2014/02/hyvinvointi-eliminaatiodieetti-ja-sen.html</a&gt;

  1. Rouva G: Juu, olen tietoinen siitä, että yliherkkyydet eivät näy allergiatesteissä. Nyt ensin noi testit ja katsotaan tuleeko sieltä mitään vastauksia. Jos ei tule, niin sitten yritän päästä ihan ihotautilääkärille sekä alan suunnitella eliminointidieettiä. Maito ja soija varmaan ensimmäisenä pois ruokavaliosta. <br />
   <br />
   Stressittömyys ei taida olla tässä vaiheessa elämää mahdollista, joten sen kanssa on opittava vaan elämään ja yritettävä vakuuttaa elimistökin siitä, että apua ei nyt tuu ja on koitettava kestää. ;)<br />
   <br />
   Kiitos, että linkkasit noi sun postaukset vielä kerran, nyt taitaa olla aika lukaista ne ihan huolella läpi, kun tilanne on tällaiseksi mennyt.

  1. En saanut. Kävin allergiatesteissä, mutta tulos oli joidenkin testattavien – muistaakseni tomaatin ja kananmunan – kohdalla niin sanotusti tulokseton. Virallisesti mitään allergioita ei löytynyt. Todennäköisesti jokin ei vain iholleni sopinut, mitään oireita ei sen jälkeen ole ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *