Vierailulla Alvar Aallon ateljeessa

Pääsin vierailemaan Alvar Aallon (1898-1976) ateljeessa ja kotitalossa Helsingissä. Ateljee sijaitsee Munkkiniemessä osoitteessa Tiilimäki 20, 00330 Helsinki. Aalto teki töitä ensin omassa kodissaan, mutta tarvitsi lisää tilaa ja suunnitteli siksi uuden rakennuksen, josta tuli hänen arkkitehtitoimistonsa vuonna 1955. Tämä ateljee sijaitsee kävelymatkan päässä hänen kotitalostaan. Ateljeeta ja kotitaloa hallinnoi nykyään Alvar Aalto säätiö.

whiteandfresh3685.jpg

whiteandfresh3684.jpg

whiteandfresh3723.jpg

Toimiston ruokala, jonka Aalto suunnitteli mielenkiintoiseen V-muotoon. Aalto tapasi istua huoneen peräosan nurkassa (kutakuinkin siinä, missä olen kuvan ottanut), josta näkee hyvin koko huoneen. 

whiteandfresh3692.jpg

Arkkitehtien piirustussali. Sali on suunniteltu niin, että työskentely olisi mahdollisimman ihanteellista. Valo on ollut ratkaisevassa asemassa tilansuunnittelussa. 

whiteandfresh3701.jpg

whiteandfresh3695.jpg

whiteandfresh3700.jpg

whiteandfresh3702.jpg

Alvar Aallon kuoltua vuonna 1976 hänen toinen vaimonsa Elissa Aalto jatkoi toimiston johdossa aina kuolemaansa asti eli vuoteen 1994. Nykyään tilassa työskentelevät Alvar Aalto säätiön työntekijät.

whiteandfresh3721.jpg

Alvar Aallon oma työtila eli ateljee.

whiteandfresh3710.jpg

Kattoon on ripustettu valaisimien prototyyppejä. Katossa näkyy myös ikkuna (yllä oleva kuva, oikealla alhaalla), josta tuleva valo oli oleellinen osa Aallon tutkimuksia, kun hän testasi valaisinten ja valon käyttäytymistä.

whiteandfresh3716.jpg

Paimio-tuoli, jonka Aalto suunnitteli Paimion tuberkuloosiparantolaan. Tuolissa oli sairaiden helppo istua ja hengittää sekä tuolin materiaali oli helposti puhdistettava.

whiteandfresh3713.jpg

Ateljeen pääty- ja sivuseiniin kiinnitettyihin valkoisiin vaakarimoihin ripustettiin piirustuksia esittelyä varten. 

whiteandfresh3725.jpg

Talon sisäpihalla on amfiteatterimainen puutarha, jossa työntekijät saattoivat istuskella liuskekiviaskelmilla raittiista ilmasta nauttien, esityksiä ja puheita kuunnellen ja valkoiseen seinään heijastettuja diaesityksiä katsellen.

 

30 minuutin mittainen opastettu kierros ateljeessa oli todella mielenkiintoinen ja opastetulle kierrokselle suosittelen osallistumaan! Tietoa ateljeesta sekä opastetuista kierroksista (joita on ympäri vuoden) löytyy Alvar Aalto museon sivuilta. Teen myöhemmin vielä erillisen postauksen vierailustani Alvar Aallon kotitaloon. 🙂

 

Yhteistyössä Alvar Aalto säätiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *