Kosmetiikkaraivaus

Näemmä vuosittaiseksi perinteeksi (?) muodostunut kosmetiikkaraivaus on suoritettu. Ihan kokonaista vuotta en vissiin pysty pitämään kylpyhuoneen laatikostoa ja peilikaappia järjestyksessä vaan jossain kohtaa – viimeistään puolen vuoden päästä siivouksesta – alkaa ote lipsua ja tavaroita tulee tungettua laatikoihin ja kaappiin vähän miten sattuu. Samalla tavalla on aiemmin käynyt myös siivouskaapin kanssa vaikka nyt on yllättävän hyvin säilynyt siellä järjestys edellisen siivouksen jälkeen.

kosmetiikkaraivaus

Aloitan siivouksen aina niin, että kasaan kaiken kosmetiikan ja tarvikkeet kylpyhuoneen lattialle vatiin (tosin kaikki ei tosiaakaan mahdu siihen!) ja käyn tuote kerrallaan kaiken läpi. Osa tuotteista menee kiertoon ja osa surutta roskiin. En ottanut tästä kasasta ennen ja jälkeen -kuvia, mutta aika paljon lähti tuotteita pois. Suurin osa meni vanhentuneina tai sopimattomina roskiin, mutta muutama tuote pääsi kiertoonkin – avaamattomia tai muutoin sellaisia, joita voi joku vielä käyttää.

kosmetiikkaraivaus

kosmetiikkaraivaus

kosmetiikkaraivaus

kosmetiikkaraivaus

Tällä kertaa olin mielestäni aiempaa ronskimpi pois heittämisessä. Yritin tällä kertaa kiinnittää huomiota myös terveellisyyteen ja luontoon, pääasiassa kuitenkin näin ensin omaan terveyteen. Tähän sain inspiraation, kun Miia vinkkasi CosmEthics-sovelluksesta, jolla voi INCI-listoja ymmärtämätönkin seurata, onko käytetty kosmetiikka turvallista itselle sekä ympäristölle. Näin aluksi kuten mainitsin, keskityn alkuun itselle epäterveellisten aineiden eliminointiin eli formaldehydiin ja parabeeneihin*. Jatkossa yritän varmaankin olla ostamatta myös muovia sisältämiä tuotteita, jotka ovat vaarallisia luonnolle. Muovia sisältäviä tuotteita on aivan älyttömästi, myös minulta löytyvissä tuotteissa. Sen sijaan formaldehydiä (formaldehydin vapauttajia) sisältäviä tuotteita minulla oli onneksi vain kaksi – jalkavoide ja yksi seerumi – ja ne menivät molemmat valitettavasti käyttämättöminä roskiin. Muutoin pois käytöstä lähti muun muassa yhden shampoon jämät, hohkakivi, väärän sävyinen kivipuuteri, kasvonaamioita, tyhjiä jostain syystä säilytettyjä pakkauksia yms.

kosmetiikkaraivaus

kosmetiikkaraivaus

kosmetiikkaraivaus

Nyt on taas ainakin hetken siistit laatikot ja peilikaappi. Onnistuisinkohan tänä vuonna pitämään ne myös sellaisina? 😉 Teetkö sinä koskaan kosmetiikkaraivausta?

 

* Allergia ja astmaliitto tosin luokittelee parabeenit turvallisiksi kosmetiikkatuotteissa käytettävillä pitoisuuksilla.