Vaatesäilytys ja karsimissuunnitelmia

Vaatesäilytykseni kaipaa tarkkaa syyniä ja karsimista reilulla otteella. Myös järjestys on organisoitava uudelleen. Kaappien ovien takana oleva epäjärjestys häiritsee minua vaikka onkin poissa silmistä. Kaapin kun avaa, riittää pelkkä vilkaisu ja näky palaa verkkokalvoille eikä kaapin sulkeminen auta.

IMAG9109.jpg

Tupla-/tankokaapin ylähyllyillä on kausivaatesäilytys ja kengät.

IMAG9110.jpg

Tangon toisella puolella henkarissa säilytettävät paidat, puserot ja mekot sekä toisella puolella kausitakit. Seuraavaksi sinne on jaksettava pakata talvikamppeet, jotka laiskuuksissani vaeltelevat nyt vähän siellä sun täällä keskeneräisenä projektina.

IMAG9111.jpg

IMAG9113.jpg

Tuplakaapin lattiatasolla on iso kassi täynnä kaikenlaista urheilurompetta; käsipainoja yms. Löytyy myös tuuletin, pyykkiteline ym. sälää. Näin käy minulle aina kun kodissa on tällainen tuplakaappi.

Sitten se pienempi paha eli hyllykaapit. Pääosan ajasta nämä kaapit pysyvät minulla siistinä ja joku voikin ihmetellä, mitähän karsittavaa ja uudelleenorganisoimista alla olevissa kuvissa on. No ensinnäkin en jostain syystä tykkää nykyisestä järjestyksestä. Jokin siinä tökkii, mutta koska en saa päähäni muutakaan järjestystä, olen mennyt tällä. Tämä järjestys on ollut kaapeissani jo edellisessä kodissa ja saattoi olla sitäkin edeltävässä. Olen siis aika pitkään ollut tyytymätön järjestykseen ja aika pitkään on jumittanut päässä enkä ole parempaa keksinyt. Tarvitsen ehkä jonkun ammattilaisen järjestämään hyllyt uudelleen?! Tai sitten oon vaan ihan pöljä. 😀

IMAG9119.jpg

Tällaisena pätkänä ylähyllyillä ei ole oikein muuta virkaa kuin säilöä tavaroita, joita ei juuri käytä, mutta jotka joutuu jostain syystä kuitenkin säilyttämään. Tämän kaapin ylähylly ei ole ehtinyt vielä tällaisesta tavarasta täyttymään. Kuvassa siis hupparini, joita käytän vain kotona. Periaatteessa haluaisin viskoa kaikki mäkeen syystä tai toisesta, mutta en ole raaskinut, koska kun muuta ei ole, niin jotainhan sitä pitää voida päällensä laittaa, jos viluttaa. Jos olisi mahdollista, hankkisin muutaman ihan bränikän hupparin ja laittaisin nämä ö-mappiin eli kierrätykseen ja roskiin.

IMAG9118.jpg

Huppareiden alapuolella on topit. Nekin pitäisi lajitella pituuden mukaan: pitkät pepun peittävät ja lyhyemmät. Ja pidempiä saisi olla hieman enemmän. Sitten on alusvaatelaatikko, joka pitäisi raivata rankalla kädellä sekin. Kaikki kulahtaneet ja muutoin epäsopivat pois. Jotenkin vaan sitäkin lykkää, kun ahdistaa ajatus jatkuvasta pesutuvassa ramppaamisesta. Olisipa kotona pesukone, niin voisi pestä ”milloin vain” eikä kaapissa tarvitsisi olla kuin muutama hassu kappale jokaista vaatelajia. Mutta ehkä tässäkin on nyt kyse enemmänkin asennemuutoksen tekemisen tarpeesta ja pienestä tsemppaamisesta pesutupa-aikojen varaamisessa. 😉

IMAG9120.jpg

Ja sitten se mun todellinen murheenkryyni vaikka ei välttämättä näy sinne teille päin samoin kuin mun silmillä (ja perfektionistin luonteella). Niin sanotut sukkalaatikot, jossa säilön ihan tavalliset sukat, ohuet leggingsit, sukkahousut yms. JA alahylly aka kotivaatehylly. Kotipaidat on ihan sellaisiksi esimerkiksi alennusmyynneistä ostettuja sekä joskus aikanaan arkikäytössä olleita nuhjuuntuneita. Olen hiljalleen yrittänyt yhtenäistää kotivaatteiden värimaailmaa (mustaa, harmaata, keltaista), jotta ylipäätään vaatteiden peseminen olisi mahdollisimman mutkatonta. Kotihousuja olen myös vähän yrittänyt uusia jotta vanhoista ja nuhjuisista alkaisi hiljalleen päästä eroon. Ja taas on luopumisen tuskaa, kun päässä pyörii vaan, että entäs jos ne kaikki on likaisina enkä jaksa mennä pesutupaan ja plaa plaa plaa. 

Alla lähikuva kotivaatehyllystä. Housujen ja paitojen takana on mun villasukkalaatikko. Sieltäkin voisi pistää parit feikkivillasukat pois. Kunpa villasukkia saisi useammin, niin ei tarvitsisi niidenkään kanssa nuukailla.

IMAG9121.jpg

Toinen hyllykaapeistani pitää sisällään pitkähihaiset ja 3/4 hihaiset puuvillapaidat. Niiden alapuolella lyhythihaiset. Kahteen riviin eivät minun viikkaustavalla ainakaan mahdu ja omaan silmään näyttää pöljältä tuommoinen nippu keskellä hyllyä. En mä mitenkään tarkka ole, enhän? 😀

IMAG9114.jpg

Seuraavalla hyllyllä on pitkät (tavalliset) housut, kuten farkut. Vieressä hameet. Tuosta lähteekin muutama neulehame talvisäilytykseen.

IMAG9115.jpg

Ja alla vielä hyllykaapeista kokonaiskuvaa.

IMAG9116.jpg

IMAG9122.jpg

Sitten kuva, joka voisi toimia hyvänä ohjekarttana karsimisessa. Tämän kun jaksaisi ottaa käteen ja mennä makuuhuoneen kaapeille ja aloittaa projektin.

Eikä pidä unohtaa näistä kuvista ja tästä postauksesta pois jäänyttä eteisen kaappia ja naulakkosyvennystä. Sekin on aika hurjassa kunnossa. 😀

b46ca5a8f84b42b7341879046a863aa2.jpg

Miten usein ja millä toimintatavoilla te karsitte vaatteitanne?

 

20 kommenttia “Vaatesäilytys ja karsimissuunnitelmia

 1. Tämä oli hyvä postaus! Vuosi sitten karsin vaatteitani todella rankalla kädellä, mutta nyt tuntuu, että vielä täytyisi pientä fixausta tehdä. Ja minunkin täytyisi hieman uudelleen järjestellä vaatesäilytystäni, sillä haluaisin siitä mahdollisimman loogisen. Teethän postauksen myös lopputuloksesta 🙂 ?

  1. Tiia: Ehdottomasti teen postauksen myös lopputuloksesta! 🙂

 2. Samaa hommaa saisi itsekin kotona harrastaa. Miksi sitä aina kerryttää kaappeihin kaikenlaista? Mutta minusta sinulla näyttää kyllä oikein siistiltä siellä 🙂 Mukavaa iltaa!

  1. Kerttu: Vaatekaapit näyttää kyllä varsin siistiltä, mutta pitävät sisällään jonkin verran kuitenkin turhaa ja lisäksi vaatteita, jotka mielelläni vaihtaisin uusiin. 🙂

 3. Sulla on jo nyt tosi siistit kaapit, mä en edes kehtaisi kuvata omiani, meidän roippeille pitäis olla oma huone, niille ei kaapit riitä. 😀

  1. JonnaH.: Juu ei noi kaaoksessa olekaan, mutta se, että siellä on turhia ja ei-miellyttäviä vaatteita luo omaan päähän kaaoksen. 😉 Haluaisin, että vähät vaatteeni olisivat kaikki käypiä ja mieluisia.

 4. Näkisitpä mun kaapin ;D pärjäisin paljon vähemmälläkin mutta en raaski luopua mistään. Pari pussia vein vaatteita kierrätykseen mutta vielä olisi karsittavaa.

  1. J: Mulla on tuolla turhia ja miellyttämättömiä vaatteita, mutta ongelmaksi muodostuu juuri se ettei niistä raaski luopua, kun ei ole varaa hankkia uusia tilalle. Ja toisekseen olen mahdottoman laiska pesutuvassa kävijä eli kaappi on melkein tyhjänä kun maltan käydä varaamassa pesuajan. 😉 Jos olisi oma pesukone, niin vähempi vaatemäärä riittäisikin.

 5. Mä käyn vaatteeni läpi pari kertaa vuodessa samalla kuin lastenkin vaatteet (ja pakotan miehen järjestämään omansa :D) ja laitan niitä myyntiin tai kierrätykseen. Haluaisin kyllä kipata kaiken UFFin laatikkoon ja hankkia sellaisen hyvän kokoelman vaatteita, jotka sopisivat hyvin yhteen toistensa kanssa, että niiden yhdisteleminen olisi helppoa! Where's Gok Wan when you really need him! <br />
  Mulle tuli muutama juttu mieleen noista kaapeista, vaikken oo ihan varma, kaipasitko niihin mitään vinkkiä. Jos tarvit niin tässäpä niitä: Mun mielestä nuo sun hyllylliset vaatekomerot selkiintyis lisähyllyillä ja säilytyslaatikoilla tai poistamalla sieltä hyllyjä ja laittamalla tangot niiden tilalle. Mitä mieltä ihte olisit? Saisit kaikki paidat ja housut (siis t-paidoista ja verkkareista lähtien) henkareihin? Tankojen alle voisit hommata korit/laatikot sukkia, sukkiksia tms. varten, vaikka kannellisena, jos haluat saada koreihin/laatikoihin laitetut tavarat piiloon. Ja tuohon valmiiseen tankokaappiin saisi alas ihana leveät ja kätevät kiinteät laatikot kengille (Ikean vaatekaappimalleissa näitä on usein). Sitten sinne ei pystyisi varastoimaan mitään ylimääräistä :)<br />
  Mukavaa toukokuun alkua sinne!

  1. Jane: Kirppistely ja kierrätys muutenkin on tosi hyvä homma! Mulla ne vaan jää aina lojumaan sitten eteiseen tai varastoon kun en koskaan saa niitä myytyä eteenpäin. Pitäisi vaan roudata kaikki Uffin laatikkoon tai kipata roskiin. :D<br />
   <br />
   Ja tottakai vinkkejä otetaan vastaan, kiva että vinkkaat. 🙂 Mun kaveri ehdotti mulle myös hyllyjen siirtelyä niin, että yhteen kaappiin mahtuisi kaikki arkivaatteet (nyt on paljon hukkatilaa hyllyjen väleissä) ja toiseen kaappiin voisi laittaa sitten noita kamppeita tuosta leveästä kaapista jolloin tangolla olevien vaatteiden alle ei kerääntyisi tuollaista rojukasaa. Sama idea teillä siis, mutta aavistuksen eri tavoin ajateltuna. :)<br />
   <br />
   Kivaa toukokuuta sullekin Jane!

 6. Perusmittaisten vaatekaappien mitoitus on se ongelman ydin. Liian syviä viikatuille vaatteille ja hukkatilaa jää myös sivuille. Luulisi jo standardien muuttuneen mutta ei. Minulla on nykyisin vaatehuoneita vain joten sitä ongelmaa pystyy paremmin välttämään. Vaatteita on täälläkin hävitettynraskaalla kädellä. Pitäisi opetella pitämään vaatteet loppuun ja sitten vasta hankkimaan uusia. Saa nähdä opinko koskaan….

  1. Mallu: Oot ihan oikeassa, noillakin hyllyillä on hukkatilaa pinojen joka puolella! Pitää tutkailla, josko noita hyllyjä saisi siirreltyä, niin voisi laittaa kaikki arkivaatteet yhteen kaappiin ja toiseen sitten muuta rompetta, kuten urheiluvälineitä yms.

 7. Uih.. mun vaatekaapin vilauttamisesta saattaisi saada kidutussyytteen!! Perfektionistiluonteen tunnistan hyvinkin, omalleni teki ihan hyvää tunkea 3,5m kaapistojärjestelmän tavarat 1,5m hyllykaappiin. 😀 Voin kertoa, että kahdelle ihmiselle ei vaan oikeesti riitä 50cm tankotilaa. Säännöllinen karsiminen tekee ihan hyvää, voi sitten puhtaalla omalla tunnolla taas korjata pahimpia puutteita. Omia vaatteita olen myynyt kirpparilla ja antanut tarvitseville.

  1. Henna: No johan sulla on kaappitila pienentynyt. 😀 Mä taas koen omastakin kaappien sisällöstä, että on liikaa tavaraa. Ja vähän tarttis miettiä, että mitä missäkin kaapissa säilyttäisi. 😉

 8. Hhehe, hauska tuo vika kuva! <br />
  <br />
  Mun pitäis kanssa karsia vaatekaappia, mut aina kun aloitan niin sielt ei lähde kuitenkaan mitään kiertoon. Toisaalta ei viitsi heittää hyviä vaatteita pois, mutta sit niitä pitäisi alkaa käyttämään! Huoh!

  1. S: Sehän se on, että pitäs käyttää tai hankkiutua eroon. Mut sit kun on tämmönen &quot;no mutku&quot; tyyppi, niin sitä säilöö kaapin perukoilla kaikkea asenteella &quot;ehkä joskus&quot;. :/

 9. Mun eka ajatus oli, et mulla taitaakin olla ihan älyttömästi vaatteita 🙂 Ei siis näytä noi sun kaapit ollenkaan pahalta mun silmään. Mä oon siitä kummallinen, ettei pidä vapaa-ajalla samoja vaatteita kuin töissä. Talvella en myöskään käytä minkäänlaisia lyhythihaisia edes minkään alla. Täytyy siis väkisin olla tosi monen eri kategorian vaatteita.

  1. Anna: Mun päässä noi tuntuu sotkuiselta ehkä siksi, kun joukossa on yllättävän paljon sellaista vaatetta, jota ei käytä tai muutoin epämiellyttävää. Pitäs saada sellainen vaatekokoelma, joka toimisi keskenään kuin junan vessa. 😀

 10. Minusta nuo sinun kaapit näyttävät olevan hyvällä mallilla ja siistissä järjestyksessä, tietenkin itse näet parhaiten, että josko siellä sitten lymyää siisteissä pinoissa sellaisia yksilöitä, jotka kaipaisivat pääsyä muille maille 😀 Tein näköjään viime lokakuussa vanhaan blogiin vähän vastaavaa juttua vaatekaapin sisällöstä: <a rel="external nofollow" href="http://apppelsiininsiemen.blogspot.fi/2013/10/ordning.html&quot; target="_blank">http://apppelsiininsiemen.blogspot.fi/2013/10/ordning.html</a><br />
  <br />
  Tuntuu hassulta, että olen jo nyt tuolloin karsimani vaatteet saanut myytyä eteenpäin niin eilen taas järkkäilin kaappejani ja eiköhän sieltä 6 vaatetta vielä lähtenyt pois. Olenko ihan hullu, kun alkoi myös pyöriin ajatus, että josko korvaisi nuo makkarin kiinteät kaapit vaikka Ikean Pax-systeemillä. Niissä on ihania niitä vetolaatikoita ja saisi niin tyylikkään kokonaisuuden.

  1. Rita: Sehän siinä just onkin, kun joukossa on niitä vaatteita, joille ei ole käyttöä tai jotka ovat jostain syystä ei-niin-miellyttäviä. Vaikka pinot on siistit ja kaapeissa on väljää niin silti on kaaosmainen tunne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *