Pyykin valkaisu ruokasoodalla

Tänään oli pyykkipäivä. Tarkoituksena oli kokeilla, valkaisisiko ruokasooda tummentumia tyynyliinoistani ja pieniä värjäytymiä lakanoista.
IMAG2646.jpg
Laitoin soodaa pesuainelokeroon aika reilusti ja pistin koneet pyörimään.
IMAG2650.jpg
Tämän jälkeen pesin vielä uudelleen pesuaineen kanssa.
Lopputulokseen en ollut tyytyväinen ja mielestäni tyynyliinojen tummentumat eivät lähteneet pois. Yksi tyynyliina näytti aika valkoiselta ja jäinkin miettimään, olikohan se alun perin edes kovin paljon tummentunut. Myöskään värjäymät lakanoista eivät lähteneet vaan kuultavat edelleen sinistä, lieneekö jokin tumma paita ne värjäyttänyt.
Soodalla pesu varmaan noin yleisesti teki ihan hyvää niin liinavaatteille kuin pesukoneillekin, mutta ennen kuin luovutan ja viskon tummentuneet ja värjäytyneet pois ajattelin kokeilla vielä jotain muuta konstia. Paljon suosituksia on saanut Vanish-tuotesarja, olkoonkin sitten sieltä myrkyllisemmästä päästä.
Oletteko te kokeilleet/onnistuneet ruokasoodaa vaatteiden valkaisussa? Onko teillä vinkkejä valkoisen pyykin valkaisuun? Ajattelin huomenna kurkata Prisman valikoimaa kaupassa käydessäni…
Irina / White & Fresh - -

28 kommenttia “Pyykin valkaisu ruokasoodalla

 1. Jos on tahroja niin ehdottomasti suosittelen –&amp;gt; <a rel="external nofollow" href="http://lloveyourselff.blogspot.fi/2013/01/vinkkivinkkinen.html<br&quot; target="_blank">http://lloveyourselff.blogspot.fi/2013/01/vinkkivinkkinen.html<br</a&gt; /&gt;&lt;br /&gt;Olen muuten samaisen saippuan kanssa puhdistanut valkoisen takkini. Hinkannut eka takin saippualla ( pahimmat tahrat ) ja sen jälkeen laittanut likoomaan kuumaan veteen saippuan kanssa. Ja tämän jälkeen pesukoneeseen. TOIMII, ainakin mulla :):)&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Kokeile. Tarjoustalosta saa saunasaippuuaa muutamalla eurolla :)&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;-S-

 2. Kiitos vinkistä! Mulla on tahroille nestemäistä tahranpoistajaa sekä sappisaippuaa. Mutta joskus voisi kokeilla tuota Saunasaippuaakin. 🙂

 3. martta täällä moi XD kokeileppas seuraavalla kerralla leivinjauheesta ja vedestä tehdä sellanen puuro jota hierot tahraan ennen kuin laitat koneeseen. Toimii ainakin esim. valkoisien paitojen kainalohikiplänttien valkasuun..

 4. Minä oon pessyt valkopyykit ruokasoodan kanssa ja ovat valkaistunut (onko tuo sana..) mukavasti!!&lt;br /&gt;

 5. Kuulostaapa mielenkiintoiselta tavalta, täytyy joskus kokeilla yksittäisiin tahroihin. 🙂

 6. Vau, kiva kuulla, että sulla onnistui! Mun täytyy vissiin koklaa muuta 🙂

 7. Swipella on (en tiedä onko enää) 40:60 pesuaine. Sillä pitäisi lähteä tahrat ja valkaistua vaikka mikä :)! Kääk miun pitäis olla jo untenmailla 😉 Soili DM Koti

 8. Ooh, toinen ääni Swipelle. Mä en onnistunut löytämään sen jälleenmyyjiä. :/

 9. Tuo soda on hyvä perusvalkaisuun ja sellaiseen hieman harmahtavaan tai kellastuneeseen puuvillaan. Tahroja se ei valitettavasti poista. Pöh. Nuo sinun läntit / tummentumat on tuhmat, kun on niin tiukassa. Itse innostuin tuosta mehtäemännän niksistä sekoitella vettä ja leivinjauhetta ja tehdä niistä tarhanpoistomössöä. 🙂 Sitä kokeilen ehdottomasti itse. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Jos onnistut saamaan läiskät pois, niin mie tahdon sitten tietää miten sen teit. 🙂 Eli postaustoiveeni siis tämä. :)&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Mukavaa iltaa! &amp;lt;3

 10. No todellakin on tuhmat, ei viittis heittää hyviä liinavaatteita poiskaan. Mut on armottoman ruman näköistä, kun sängyssä petivaatteet on valkoiset ja sitten tyyny on semmonen likaisen näköinen puhtaudesta huolimatta. Kerron varmasti täällä blogissa, miten projektini etenee, en ole varmastikaan ainoa, joka välillä kamppailee kellastuneiden tekstiilien kanssa. Katsotaan mitä huomenna löytyy Prismasta! :)&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Ihanaa illan jatkoa sullekin. &amp;lt;3

 11. Itse olen käyttänyt Vanish -tuotteita (valkoisille ja värillisille eri tuote) ja ollut todella tyytyväinen. Itsellä on valkoinen tuulitakki, joka aina ajan kanssa hihojen kohdalta hiertyy tummaksi ja myös muihin kohtiin saattaa tummia jälkiä joskus tulla niin Vanish -tuotteella kun pesee niin takista tulee aivan kuin uusi. 🙂 Suosittelen. Valkoisille käytin sitä jauhemaista ja myöhemmin ostin värillisille sitä nestemäistä. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;

 12. Kiitos Heidi tosi paljon Vanish-kokemuksen jakamisesta, voi olla että hyvin mahdollisesti ostan Vanishia kaupasta. 🙂

 13. Kiitos, olisi todella mukava kokeilla! &amp;lt;3 Menehän murunen nyt nukkumaan, niin jaksat huomenna. Itselläkin normaaliin nähden aikainen herätys, mutta ehkä sitä jaksaa, kun nään ihanan isäni sekä pääsen ehkä ostamaan sitä Vanishia Prismasta. 😉 Hyvää yötä &amp;lt;3

 14. Minä mainosten orjana ostin sitä Vanishia, aivan surkeeta tavaraa. O.o Enhän mä toki ihmeitä odottanutkaan, mutta edes jotain pientä eroa? Nojoo, eipä tapahtunut mitään, tahnrat ei tosiaan kadonnut. Päädyin pesemään pyykit uudestaan toisella pesuaineella, johan katosi (sinä päivänä tulleet, vanhat toki jäi) tahrat. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Että joo, buu Vanish. Hiton kallista ja toimimatonta. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Liv

 15. No voihan pöh! Mikä toimii toisella, ei toimi toisella. Samahan tuon ruokasoodan kanssa on, moni on saanut siitä valkaisuapua, mutta mulla se ei ainakaan tehnyt tehtäväänsä tarpeeksi hyvin. :/

 16. mä oon käyttäny ruokasoodaa säännöllisesti jo pari vuotta, valkopyykki pysyy ihanan valkoisena! tosin mä teen niin et laitan pesuainelokeroon puolet ruokasoodaa ja puolet pyykinpesuainetta, sillä tavalla tulee kyllä valkoisen puhdasta. vasta viime viikolla veskin yksi valkoinen matto oli saanut kurjan tahran: hankasin ruokasoodaa tahran päälle ja nakkasin pesukoneeseen – tahrasta ei enää jälkeäkään! 🙂

 17. Ruokasooda on näppärä aine kyllä, toimii niin moneen asiaan! Aion sitä kokeilla jatkossakin, vaikka noi kyseiset tummentumat sun muut eivät nyt sitten sillä lähteneetkään. 🙂

 18. Se on vissiin niitä vanhimpia keinoja. Se on vaan aika myrkkyä. 🙂

 19. Tulin etsimään apua valkaisuongelmaani täältä. Itse koitan käyttää pyykkienpesussa mahdollisimman ekologisia pesuaineita ja pesemme mieheni kanssa molemmat omat pyykkimme. <br />
  <br />
  Tänään kuitenkin pesin ystävällisesti myös hänen pyykkinsä. Oma pyykkini on lähinnä värikästä, muutomia tummia vaatteita lukuunottamatta. En ole tottunut pesemään valkopyykkiä. Heti huomasin ongelman. Pesuainelokerossa OMO Pikkujättiä valkopyykille ja Vanish jauhetta. Valkoiset bokserit eivät tosiaankaan puhdistuneet, ja valkoisten t-paitojen kainalot ovat edellen hikitahrojen valtaamat.<br />
  <br />
  Ihanaa, että löysin tämän keskustelun. 🙂 Aion kokeilla tuota ruokasoodaa, mistähän sitä löytäisi edullisesti?<br />
  <br />
  Kloriittia olen itse käyttänyt wc-pöntön pesuun, mutten ole kokeillut pyykkäykseen. Kloriitti itsessään on ihoa ärsyttävä ja myrkyllinen, mutta käytössä kloori haihtuu ja on varsin vaaraton. 🙂 Tästäkin kuitenkin ollaan montaa mieltä. Esim <a rel="external nofollow" href="http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/8/24/onko-kloriitille-vaihtoehtoja-valkaisuaineena.html&quot; target="_blank">http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/8/24/onko-kloriitille-vaihtoehtoja-valkaisuaineena.html</a&gt;

  1. Amanda: Kannattaa kokeilla ruokasoodaa, sillä olen kuullut sen joillain auttaneet. Ruokasoodaa saa ihan ruokakaupasta ja sieltä lähtisin itse hankkimaan ensimmäistä kokeilua varten. Saiskohan jostain sitten halvemmalla &quot;tukkupakkauksia&quot;, jos sooda tehoaa… sitä en tiedä. Pidetään peukkuja, että sooda auttaa teillä! Mulla ei ole auttanut eikä oikein Vanish myöskään. Tai siis niihin tyynyliinoja tummentumiin. Perus likaisista pyyhkeistä yms. liat ja tahrat kyllä lähtevät. 🙂

 20. Ruokasoodaa saa 900g läpinäkyvissä muovitörpöissä, meidän Prismassa löytyy leivontahyllystä, kuten peruspikkupurkkikin. Soodaa saa laittaa ihan reippaasti, itse laitan puolisen desiä perusohjelmaan ja esipesuun parisen ruokalusikallista. Pesupähkinät kun eivät kirkasta pyykkiä. Tahrat esikäsittelen märällä sappisaippuapalalla hinkkaamalla kostutettua tahrakohtaa. Annan vaikuttaa vartin verran ennen pesukoneen käynnistämistä. Nyt kun ollut pari päivää sooda loppu, huomaan heti pestyssä pyykissä eron.. Ennen ostelin noita 900g Sallisen törppöjä, vaan kuluu niin vauhdilla kestovaippaillessa, että siirrytty 5kg säkkiin – joka sekin kyllä loppui yllättävän pian.. Olin säästänyt useamman noita muovitörppöjä, jotka täytin, ettei tarttenut säkistä aina kaivella ;)<br />
  Säkkejä myyvät ainakin jotkut verkkokaupat (sadette.fi, greendeal.fi), itsellä juuri livekaupan metsästys käynnissä.. (Jumbon cittari Vantaalla taitaa pyynnöstä mulle toimittaa haettavaksi..)

  1. Hanna: Täytyy ehkä antaa sille ruokasoodalle uusi mahdollisuus ja laittaa tällä kertaa sitä reippaasti. Oon vielä laittanut sen suoraan pyykin sekaan rumpuun. Täällä siis edelleen kärsitään tummentuneista tyynyliinoista. 😉

 21. Itse teen tahranpoistoa juurikin ruokasoodalla tai sitruunahapolla. Opin netistä, että sitruunahappo vaalentaa tekstiileitä myös. Nykyisin kun tilaan lähes kaikki pesuaineet netistä (laiska kun olen), niin GreenDealin valikoima on tullut tutuksi täälläkin. Ecoverilla on myös happeen pohjautuva valkaisuaine, joka oikeasti toimii. 🙂

  1. Minna: Kiitos vinkeistä! Itse olen tämän postauksen jälkeen käyttänyt jonkin verran sappisaippuaa, mutta vaikka hieman valkaiseekin niin ei sekään ihmeitä tee. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *