Viime aikoina on kohistu paljon japanilaisen Marie Kondon KonMari-menetelmästä, jonka luvataan takaavan sen, että kun kerran järjestää kotinsa, koti myös pysyy siistinä. KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika on mielenkiintoinen teos, joka todella inspiroi karsimaan ja opettelemaan järjestämistä. En ole itse vuosiin lukenut juuri mitään, mutta kun ostin tämän kirjan viime viikonloppuna, ahmin sen vajaassa vuorokaudessa.

whiteandfresh3217.jpg

Kirja käy läpi tärkeimmät syys epäsiisteydelle ja tavarakaaokselle ja tarjoaa yllättävän yksinkertaisen keinon päästä turhasta tavarasta eroon. Myös kodin järjestämiseen tarjotaan vinkkejä! Monet siivoavat laatikko, kaappi ja huone kerrallaan, mutta KonMari-menetelmä on jotain muuta. Kodin tavarat neuvotaan käymään läpi, karsimaan ja järjestämään laji kerrallaan. Tärkein kysymys, joka prosessin aikana itselleen esitetään on "Tuottaako tämä minulle iloa?". 

whiteandfresh3218.jpg

Karsimiselle on oma järjestyksensä; ensin karsitaan vaatteet, sitten kirjat, paperit ja sekalaiset (komono). Ihan viimeiseksi jätetään tunne-esineet eli tavarat, joilla on tunnearvoa. Tämä järjestys johtuu siitä, että vaatteet ovat helpoin laji käydä läpi ja kun edetään lajeissa helpoimmasta vaikeimpaan on sisäinen intuitio jo saanut harjoitusta luopumisessa.

whiteandfresh3219.jpg

whiteandfresh3220.jpg

KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika on hyvin selkeästi kirjoitettu ja kärryillä on helppo pysyä. Lähes kaikki lukemani kuulosti loogiselta tavalla tai toisella. Ihan kaikkea neuvottua en ehkä itse tule noudattamaan kirjaimellisesti enkä aivan kaikessa ole 100 % samaa mieltä. En usko, että aivan kokonaan voi valita säilytettäviä tavaroita sillä perusteella, mikä tuottaa iloa. Joskus jotain tavaraa yksinkertaisesti vain tarvitsee, tuotti se iloa tai ei. Onneksi kuitenkin tosi paljon voi karsia ilontuottoperiaatteella ja uskonkin, että se on varsin hyvä lähtökohta tavaran karsimisessa. Tässä muutamien päivien aikana olen onnistunut karsimaan tavaraa yllättävän paljonkin, kun olen kysynyt itseltäni "Tuottaako tämä minulle iloa?". Olen hyvin tyytyväinen siihen, että satsasin tähän kirjaan ja lämpimästi suosittelen sitä ihan kaikille! 

Oletteko te kuulleet Marie Kondosta ja KonMari-menetelmästä? Jos olette, mitä mieltä olette ja jos ette, niin miltä vaikuttaa? :)