Rehellisesti mitään salaamatta, mitään lisäämättä taikka muuttamatta ;)

Pudotin painoani vuoden 2012 aikana yhteensä noin 15 kiloa. Painoni nousi alun perin mittasuhteisiini nähden järkyttäviin lukemiin vuosien 2010 ja 2011 aikana. Syitä oli useita eikä varmasti pienimpänä niistä välinpitämättömyys itsestänsä huolehtimiseen ja ruokavalioon. Kyseiset vuodet ovat olleet elämässäni täynnä käännekohtia ja keskittymiskyvyn vei muut asiat ja itsestäni huolehtiminen jäi niiden varjoon.

IMG_20130422_111520.jpg

Painonpudotusprojektini aloitin tammikuun alkupuolella 2012 ja hissuksiin tiputtelin painoa. Pudotusvauhti oli maltillinen, noin puoli kiloa viikossa. Syksyllä paino pysähtyi ja tyydyinkin tarkkailemaan, että paino ei lähde nousuun, jos ei kerran laskuunkaan. Nyt viimeisten viikkojen aikana paino on aavistuksen noussut, mutta syksystä onneksi vain maksimissaan neljä kiloa. Hätää ei siis ole, mutta taitaa kuitenkin olla parempi ryhtyä jonkinlaisiin toimenpiteisiin.

IMG_20130423_161841.jpg

Painonpudotuksen tein pelkällä ruokavaliomuutoksella, söin vähemmän ja pidin kerran viikossa herkkupäivän, jolloin sallin itselleni levyn suklaata. Suklaa on herkuista ehdottomasti isoin paheeni ja sallimalla sen kerran viikossa pysyin todella hyvin ruodussa viikot eikä pahoja herkkuhimoja tullut. Aina pystyi sanomaan itselleen, että "Kyllä sä kestät, perjantaina sitten taas" ;)

IMG_20130518_003226.jpg

Suosin laihdutettaessa ja muutenkin vähähiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota. Enemmän proteiinia ja vähemmän hiilareita. Hiilareiden kohdalla yritän aina valita sen paremman hiilarin eli nopeasti imeytyvän sijasta hitaasti imeytyvää. Suosin kaurahiutaleita, leseitä, siemeniä, rasvattomia ja maustamattomia proteiininlähteitä kuten raejuustoa ja rahkaa. Ennemmin proteiinipitoista tummaa pastaa kuin riisiä, hyvin vähän tai ei laisinkaan leipää eikä ainakaan mitään vehnäjauhoja sisältävää. Ellei ole jonkinlainen "hätätapaus".

IMG_20130627_215910.jpg

Mikään expertti en ruokavalion suhteen ole, paljon on opittavaa vielä ja hitaasti mutta varmasti tässä on useamman vuoden aikana oppinut juttuja. Siitä huolimatta syön epäterveellisesti. Ongelma ei ole niinkään epäterveellisissä ruoka-aineissa vaan ruoan määrässä ja monipuolisuudessa. Syön aivan liian vähän ja ruoka-aineiden valikoima on päivittäin hyvin suppea. Tästä johtuen uskonkin, että elimistöni on säästöliekillä ja siksi en laihdu vaikka en syö sen enempää kuin silloinkaan kun laihduin.

IMG_20130703_155107.jpg

Viimeaikaisia ongelmia terveellisen ruokavalion toteuttamisessa on ollut kolme; ruokahalun puute (vaikka olisi kuinka nälkä), jaksamattomuus ja kiinnostuksen puute ruoanlaittoa kohtaan sekä taloudelliset syyt. Näille syille on kaikille tehtävä jotain ja nyt olen tehnyt vakavaa ajatustyötä, kerännyt motivaatiota ja nyt päätin myös kertoa ongelmistani täällä blogissa teille lukijoilleni. Siitäkin huolimatta, että minut "lynkattaisiin". :D

IMG_20130707_184144.jpg

Vaikein asia korjata, on taloustilanne. Olen toki aloittanut sen eteen työskentelyn, mutta se korjaantuu hitaasti. Olen jättänyt suurimman osan shoppailusta pois, maksan kertyneitä velkojani kuukausi kerrallaan ja pyrin tosiaan olla tekemättä enää lisää velkaa. En toki ole missään todellisessa konkurssissa, luottotiedot on tallella ja maksan aika säntillisesti laskuni enkä saa postia perintäfirmoilta. Ongelma on lähinnä tulojen ja menojen suhteuttamisessa. Tuloni ovat lähes olemattomat enkä ole välittänyt/osannut rajoittaa menojani tarpeeksi. Nolo tunnustaa, mutta myöntämisestähän alkaa parantuminen, eikö? ;) Rahaa ei siis juurikaan laskujen jälkeen jää ruokaan ja hyvin harvoin on tilanne, että voisin vain kävellä kauppaan ja ostaa kaikkea hyvää ja terveellistä oman maun mukaan. Suurimman osan ajasta joudun vain tyytymään siihen, mitä saan ja siksi monipuolisen ruokavalion rakentaminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Siksi on sovellettava, kun ei aina pysty saamaan käsiinsä sitä mitä haluaa. Mahdollisuudet ovat siis kutakuinkin tässä siihen asti, kunnes velat pienenevät ja rahaa alkaa jäämään käteenkin laskujen jälkeen.

IMG_20130806_183349.jpg

Olen miettinyt, että voisin kokeilla muutaman vuoden takaista Go Jutta Go-dieettiä, joka siis perustuu Fitfarmin ja Jutta Gustafsbergin painonpudotusohjelmiin. Jossain vaiheessa näitä Go Jutta Go- ja Go Fat Go-dieettejä oli keväisin ja syksyisin ja ne olivat ilmaisia. Dieetti kesti neljä viikkoa ja piti sisällään tarkat ruokaohjeet ja treeniohjelmat. Ruokaohjeet tietenkin vuotivat jostain netin syövereihin ja sieltä ne sitten kopioin omiin arkistoihini. Muutama vuosi sitten kokeilin tätä itsekin, mutta en muista laihduinko. :D Nälkä ei dieetin ruokaohjeilla tullut, kun tunnollisesti niitä noudatti ja ajattelin nyt, että saisin elimistöni ehkä pois säästöliekiltä, kun söisin orjallisesti ohjeiden mukaan, jotka ovat vähähiilariset ja vähärasvaiset sekä pitävät sisällään tarpeelliset vitamiinit ja semmoiset. Ensin pitää vaan varmistaa, että saan neljän viikon ajan tarvittavat ainekset käsiini. En usko, että se on ollenkaan mahdotonta, koska ruokaohjeet ovat tiukat, mutta simppelit ja tarvittavat ainekset ei maksa maltaita. :)

Alla ruokaohjeet joka päivälle:

 

Go Jutta Go –dieetti

Aamupala:
-45g kaurahiutale, 100g rasvaton raejuusto, 1,5dl sokeroimaton mehukeitto
-omega 3 -kapseli x2

Lounas:
- 100g lihaa, 25g rasvaton raejuusto, 200g vihanneksia, 5g oliiviöljy

Välipala:
-maitorahka 250g, 100g pakastemarjoja
TAI
- 1kpl pro-fx lo-carp bar-prot patukka

Päivällinen:
- 100g lihaa, 40g riisiä TAI pastaa TAI 170g perunaa, 200g vihanneksia, 5g oliiviöljy

Iltapala:
- 250g maitorahka TAI 150g rasvaton raejuusto,
1dl sokeroimaton mehukeitto, 10g vehnäleseitä
- omega 3 -kapseli x2

- Lihoihin ei marinaadeja, maustaa saa, tonnikalaa saa syödä vedessä, lohta max. 2x/vko rasvaisuuden takia.
- Vihanneksiin käy ainakin kaikki "vesipitoiset" ja vihreät vihannekset. Ei hedelmiä, eikä maissia hiilarimäärien takia.
- Vettä väh. 3l/pv, suolaa 2-3g/pv lisää. Pieniä määriä pepsimaxia suotiin juoda.
- Ei mielellään edes purkkaa, koska yksi pala sisältää sen 2-3kcal turhaa energiaa. Mutta jokainen päättää itse haluaako sitoutua haisuhenkeilyyn vai reputtaako siinä kohdin  INCLUDEPICTURE "http://kiloklubi.fi/gfx/icons/smileys/smile.gif" \* MERGEFORMATINET
- Jos jotain ruoka-ainetta on pakko korvata toisella, niin tsekatkaa kalorimäärien lisäksi myös koostumus (eli saman verran proteiinia sisältävää tavaraa tilalle).
- fast burnereita voi käyttää tehostamaan laihtumista.
- Treenin jälkeen välittömästi fast dietmix juoma naamaan (voi käyttää myös ateriankorvikkeena välipalan tilalla joskus).

Lisäksi muutamia tärkeitä asioita. Et laita suuhusi mitään, mitä ohjeessa
ei sanota. Pienellä napsimisella ja lipsumisella homma ei toimi. Joku
saattaa myös tietämättömyyttään syödä ohi, esim. tilaamalla kahvin sijaan
cafe latten ja siinä olikin sitten 100-200 kcal. Kastikkeita ja marinadeja
ei käytetä. Naudanliha voi olla paistijauhelihaa. Kala tonnikalaa vedessä.

Huomioithan myös nämä tärkeät asiat:

- Pyri juomaan vettä tasaisesti koko päivän ajan – minimissään 3 litraa.
Aamulla heti herättyäsi juo tyhjään vatsaan vähintään 0,3 litraa vettä.
Kahvia ja teetä voitte juoda entiseen tapaan, mutta ilman sokeria ja vain
tilkka rasvatontamaitoa tarvittaessa. -
- Ohjelmaan merkittu / tarkoittaa, että voit valita ruoka-aineen jota syöt,
ei siis niitä kaikkia!
- Painot tarkoittavat raakapainoja, eli siis puntaroidaan ennen keittämistä
tai paistamista.

- Ateriaväli minimissään 2 h ja maksimissaan 4h. Tämä on erittäin tärkeätä!
- Jos jokin ateria jää väliin jostain syystä, korvaa se Fast Dietmix 40 g
drinkillä.

Yllä olevan ohjeen on varmaan ruokaohjeiden perään kirjoittanut joku dieettiin virallisesti osallistunut, siksi kursivoin tekstin.

Koska olen tosissani tämän ja muutaman muun elämäntapamuutoksen suhteen, niin mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan myös teiltä lukijoilta. Kritiikkiä saa myös toki antaa, vaikka uskoisin aika hyvin tiedostavani omat virheeni, ajatusvääristymäni ja akilleen kantapääni. En tarvitse pelkästään päähän paijausta ja kehuja (jaa niin mistä?! :D), mutta toivon toki asiallisia kommentteja. En myöskään kaipaa omista virheistäni johtuvasta taloustilanteestani sättimistä, sillä tällä hetkellä en pysty tekemään muuta kuin parhaani ja ajan kanssa korjaamaan tilannetta. Menneille en voi mitään, mutta nykyisyydelle ja tulevalle voin. Muutoin siis sana on vapaa ja kaikki palaute ja vinkit otetaan vastaan. Uskon, että voisin saada teiltä kallisarvoisia vinkkejä ja voimaa (jota tarvitsen todella!) toteuttaa muutosta kaipaavat asiat elämässäni.

IMG_20130808_222927.jpg

Vähän raskas aihehan tämä näin lauantai-iltaan on tai ylipäätään sisustuspainotteiseen lifestyleblogiin (vaikka kuuluukin lifestyle-osastoon), mutta kuten tiedätte, olen alusta asti halunnut olla täälläkin ihan kokonaan oma teeskentelemätön minäni. Toki raskaita aiheita pyrkii tuomaan blogiin mahdollisimman vähän, mutta joskus, kuten nyt tahdoin tämän asian pois sydämeltäni. Ja onhan tämä kuitenkin elämään kokonaisvaltaisesti liittyvä juttu. Ja sisustamiseenkin tietty liittyy toi talousosuus ;)

Eli kaikesta huolimatta mukavaa lauantai-iltaa kaikille ja kivaa viikonlopun jatkoa. <3