Terassillani olevan marja-aroniapensaan keväthoito on suoritettu ja en voisi olla tyytyväisempi. Tai no, olisihan se kiva, jos kelit pysyisivät lämpimämpinä ja pensas saisi silmunsa aukaistua.

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Tästä lähdettiin liikkeelle vappupäivänä, kun oma olo ja sää sallivat puutarhahommien aloittamisen. Olikin jo aika saada syksyllä pudonneet lehdet haravoitua pensaan juurilta. Ei ole oikein ilo silmälle tuollaiset ruskeat ja kuivuneet lehdet. Jätin ne syksyllä aloilleen, ehkä ajattelin niiden jotenkin suojaavan pensaan juuria (pöhköä?), mutta kyllä ne on pakko haravoida jatkossa syksyisinkin. Viereisistä vaahteroistakin tippuu lehtiä terassilleni. Tuuli lennättää niitä sitten talvisin ympäriinsä ja terassin lattia ja nurkat ovat täynnä lehtiä. Ei kiva.

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Tässä vaiheessa alkoi näyttää jo paremmalta. Sain samalla istutettua aiemmin kukkineen krookukseni mukulat pensaan juurelle. Ajattelin, että voihan sitä kokeilla, josko mullan alta ensi keväänä ilmestyisi muutama kukka. Jos ei, niin ainakin on kokeiltu!

Olin netissä törmännyt juttuihin pensaiden hoitoleikkauksista ja tajusin, että tuota marja-aroniapensasta voisi ihan oikeasti siistiä. Monet oksat ovat kasvaneet vuosien aikana suuntaan ja toiseenkin ja alkaneet valloittaa jo terassialuetta kutistaen kulkuväylää sekä uhaten näköä haravointihommia tehdessä. Eläissäni en ole pensaita leikannut, joten hieman jännitti. Asiaa pitikin useamman artikkelin ja videon avulla tutkailla. Päädyin lopulta siihen, että leikkaan kaikki oksat, jotka kasvavat sivulle ja tulevat kiveyksen yli. Sitten piti vielä hankkia jostain oksasakset. Tämä ratkesikin parhain päin, sillä ystäväni lainasi minulle Fiskarsin SingleStep oksasaksia, joilla leikkuuhomma toimi jouhevasti. Pakko saada itsellekin moiset! Fiskarsilta minulla onki jo kätevä QuikFit Pikkuharava ja siihen QuikFit Lyhyt varsi, jolla yllän paremmin haravoimaan koko pensaan. 

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

marja-aroniapensas_kevathoito_whiteandfr

Kyllä näemmä tällainen koko ikänsä kaupungissa asunut likkakin pystyy puutarhahommiin! Enää ei oksat sojota ympäriinsä ja pensaan juuret on siistitty lehdistä. Vielä pitää pestä parveketuolit ja laittaa tekstiilit paikoilleen. Sen teen ehkä tämän viikonlopun aikana, jos vaan pysyn tolpillani. Sitten puuttuu enää lämpimämmät ilmat ja kesäkukat. Niitä odotellessa!

Aurinkoista viikonloppua! :)