Syksy on ollut hurjaa aikaa minulle. Käännekohdaksi jotenkin miellän syyskuun alun, jolloin arkeni muuttui ja isäni tilanne selkeästi muuttui vakavasta vieläkin vakavammaksi. Säännöllinen ja terveellinen ruokavalioni muuttui epäsäännöllisemmäksi ja yksipuolisemmaksi. Lopulta söin arkisin lämpimän ruoan lounaalla ja loppupäivän aikana en juuri mitään lukuunottamatta ehkä kaurapuuroa/rahkaa ja marjoja jos paha nälkä yllätti. Lounaalla söin surutta vaaleaa leipää vaikka pitkään aikaan en ole juuri leipää saati vehnää syönyt. Iltapäivisin meni helposti suklaata ja viikkojen ajan join myös light colaa päivittäin. Kahvia meni kuten ennenkin eli kolme kupillista aamuisin ja saman verran iltapäivisin. Runsaalla maidolla tosin eikä mustana "vatsantappajana". Viikonloppuisin en syönyt muuta kuin kaurapuuroa ja rahkaa ja niitäkin vain, jos nälkä äityi sietämättömäksi. Lisäksi lopetin yhden lääkkeen ja aloitin toisen. Päälle stressi, ahdistus ja muut paineet, kiireet ja jutut. Ei varmaan ihme, että vatsani sanoi yhteistyösopimuksen irti.

IMG_1130.jpg

On ollut hurjaa kurinaa vatsassa, ilmavaivoja, ripulia, ummetusta, poltteen tunnetta vatsassa (pelkästä veden juomisestakin), turvotusta, nälän kaltaista tunnetta syömisen jälkeen, puristavaa tunnetta vatsan ympärillä ja lista jatkuu. On joutunut välttelemään kotoa lähtemistä, kun ei ole voinut luottaa vatsaan ja siihen ettei se tee omia juttujaan väärillä hetkillä. On konsultoitu lääkäriä jos toistakin, mietitty lääkkeiden sopivuutta, syöty Somacia, tehty tutkimuksia ja otettu labrakokeita. Eilen sain kuulla, että mitään bakteeria tai virusta ei ole. En ollut kovin yllättynyt, sillä olen uskonut itsekin, että nyt on kyse jonkinlaisesta toiminnallisesta vatsavaivasta - kenties alkavasta mahakatarrista, ärtyneestä suolesta tai jonkin lääkkeen haittavaikutuksesta.

IMG_20140330_112555.jpg

Tässä kohtaa varmaan moni arvaakin, että ruokavalio on se, millä nyt aivan ensimmäiseksi täytyy yrittää tasapainottaa tilanne. Säännöllisyys, annoskoot ja vehnän sekä rukiin poisjättäminen ovat nyt ne, millä taidan aloittaa tämän projektin. Kunhan säännöllisyys ja muu perusjuttu on jotenkin kunnossa, voi alkaa sitten tiukentamaan vielä ruokavaliota. Nyt lähdetään siis liikkeelle alkeista.

IMG_0332.jpg

Olen lukenut hieman FODMAP-hiilihydraateista, että niiden välttäminen voi tuoda apua. En tosin normaalissa (lue: tätä syksyä edeltävässä) ruokavaliossani niitä käytä kovin paljon muutenkaan, joten se ei kai ole vaikeaa, jos niitä yrittää välttää. Kahvia olen hieman vähentänyt jo, ja maidon ajattelin vaihtaa ainakin hetkeksi laktoosittomaan. Silti kaipaisin jotain vielä selkeämpää ohjenuoraa, ruokavaliota ja vinkkejä. Nyt on niin paha tämä tilanne, että voisin ajatella syömisen opettelun alkavan ihan alusta. Onneksi muistijälki vanhasta ja hyvästä ruokavaliosta on niin vahva vielä, että siitä saa hieman raameja opettelulle.

kuva%205%20kopio.jpg

IMG_0274.jpg

Nyt toivoisinkin vinkkejä ja neuvoja teiltä, jos olisi vaikka joku, jolla olisi omakohtaista kokemusta tai vaikka joku läheinen, jolla olisi ollut sama tilanne. Tai jos tiedätte jonkun sivuston, blogin tai vastaavan, jossa olisi kertomus jonkun omakohtaisesta samanlaisesta kokemuksesta ja siitä, miten on lähdetty liikkeelle kohti parempaa oloa.