Ei ole varmaan jäänyt huomaamatta, että sisustelut on täällä olleet hieman jäissä. Elämäntapamuutos ruokaremontteineen on vienyt lähes kaiken kiinnostuksen ja energian. Mielenkiintoa kotijuttuihin toki on, mutta se ilmenee nyt lähes ainoastaan raivaamisen, avartamisen ja järjestelyn kautta. Niin ja kukkasten ja yrttienviljelyn kautta. :D Haluan tilaa hengittää ja silloin helpoin ja konkreettisin keino on vapauttaa ympäristöä materian osalta. Paljon vähemmän mulla on tavaraa kuin oli vielä pari vuotta sitten, mutta paljon on vielä sellaista, mitä ei vaan tarvitse, mutta säilöö kun ei raaski luopua ("Jos mä vaikka tarviin tätä vielä joskus ja mitä sitte teen, jos mulla ei olekaan tätä?").

Netti on pullollaan kaikenlaisia raivausohjeita ja -artikkeleita ja törmäsin jälleen yhteen. Tämä Kodin Kuvalehden artikkeli osoittautui kuitenkin aika yksinkertaiseksi ja helpoksi ilman turhaa hifistelyä. Konkreettisia esimerkkejä rennolla otteella.

2.jpg

Lajittele omat ja lasten vaatteet. Mieti, montako puseroa, t-paitaa, hametta tai takkia kukin oikeasti tarvitsee. Jos et ole käyttänyt jotakin vaatetta pariin vuoteen, pois vaan. Muutama muistovaate riittää. Mieti, onko realistista olettaa, että laihdut 20 kiloa ja mahdut nuoruuden suosikkimekkoon. Etkö mieluummin ostaisi laihtumisen kunniaksi uuden hameen? Pidä yhdet tavoitefarkut, anna muut pois. Poista vaatekomerosta värit, joista et enää pidä. Perkaa myös kenkävuoret ja laukkukasat.

1.jpg

Kirjoista voi olla vaikea luopua. Niiden siivous ja järjestäminen kuitenkin vievät aikaa. Karsi kirjahyllystä ensin matkaoppaat, pokkarit, lukemattomat kirjat, suvulta perityt tietokirjasarjat ja kirjat, joille riittää kertaluku. Käy läpi myös lasten kirjakasat ja elokuvat. Säilytä vain kirjat ja elokuvat, joihin haluat palata aina uudestaan. Kirjoja voi lainata kirjastosta ja elokuvat voi vuokrata alan liikkeistä.

3.jpg

Heitä rikkinäiset ja kahvapuolet keittoastiat pois. Montako jäljelle jäävistä tarvitset oikeasti? Laita turhat kierrätykseen.

Tee sama astioille. Sijoita säilytettävät, harvoin käytettävät kulhot ja astiat yläkaappeihin. Jos perheessä kaksi juo viiniä, nosta loput 18 viinilasia taemmaksi. Mieti miten usein tarvitset juhla-astioita. Jos ne katetaan pöytää vain harvoin, vähennä niiden määrää radikaalisti. Juhla-astioita voi myös vuokrata.

4.jpg

Tyhjennä hyllyt ja pese ne puhtaaksi. Käy läpi jokainen tavara ja vaadi sitä perustelemaan, miksi sen pitää saada jäädä. Varaa kolme laatikkoa ja jaa tavarat niihin periaatteella säilytä, heitä pois ja kierrätä. Lahjavaaseja, mauttomia matkamuistoja tai turhia ostoksia ei tarvitse säilyttää.

Lajittele ja palauta säilytettävät tavarat hyllyyn niin, että taakse tulee harvoin käytettävät ja eteen usein käytettävät tavarat. Lajittele pois heitettävät tavarat jäteastioihin, kierrätä säilyttämisen arvoiset tavarat.

Kaikki hyllyt ruokakaapeista siivouskomeroon voi raivata saman opin mukaan.

5.jpg

Heitä vanhat ruuat ja mausteet biojätteisiin. Harkitse, tarvitsetko matkalta tuotua eksoottista maustetta, jota et ole tähän mennessäkään käyttänyt. Heitä pois pian vanhentuvat mausteet, jos samaa maustetta on monta pussia. Jos et tiedä, mitä teet mausteella, heitä se pois. Lajittele ruuat ja mausteet hyllyihin niin, että näet helposti, mitkä aineet ovat loppumassa. Sijoita vanhimmat ruuat eteen ja käytä ne lähipäivien aterioihin. Tee raivatessa lista ruoista, joita pitää ostaa lisää.

6.jpg

7.jpg

Varaa sanomalehdille oma hylly tai kori. Kun se täyttyy, kanna vanhat lehdet saman tien ulos.

Säilytä aikakauslehtiä vain sen verran kuin yhteen pinoon mahtuu. Laita uudet päälle ja kanna alimmat lehtikeräykseen, kun pino nousee liikaa.

8.jpg

Tekniikka kehittyy nopeasti, ja kodin kaapit täyttyvät vanhentuneista tietokoneista, skannereista, printtereistä ja johdoista. Suhtaudu niihin kuin mihin tahansa muuhun rojuun. Laita kierrätykseen myös vanhat kännykät ja niiden laturit sekä vanhat kuvaputkitelevisiot, videot ja radiot. Vie jäteastioihin laitteiden manuaalit ja pakkaukset.

Kun ostat uutta elektroniikkaa, merkitse piuhoihin ja tarvikkeisiin, mihin laitteeseen ne kuuluvat. Kun laite menee rikki, heitä nekin pois.

 

9.jpg

Jos jätät tavaran lojumaan, se saa pian seuraa, ja taas on syntynyt uusi rojukasa. Laita siksi tavarat aina heti paikalleen. Käy läpi jo syntyneet rojukasat, vie tarpeelliset tavarat paikoilleen ja heitä pois roskat. Vie pois korit ja kulhot, jotka suorastaan houkuttelevat rojua.

Ja yksi tärkeimmistä, mitä itse olen kovasti yrittänyt toteuttaa:

Jokaisella tavaralla pitää olla kotona oma paikka. Päätä, missä säilytät esimerkiksi nappeja, pattereita, joulukoristeita, lasten piirroksia ja tärkeitä papereita.

Ja koska EN ole keksinyt kaikille tavaroille omaa paikkaa, ne saattavat lojua pitkiäkin aikoja erittäin häiritsevästi ympäri kotia. Mulla on meinaan sellainen kieroutuma, että jos en keksi minne joku tavara kuuluu, en voi laittaa sitä "vain jonnekin" jolloin monet tavarat vaan ovat jossain nurkassa kasassa. Jos laitan jonkun tavaran jonnekin kaappiin suljettujen ovien taakse niin se huutaa ja kiljuu siellä kuin palosireeni eikä "poissa silmistä poissa mielestä" toimi laisinkaan. Niinpä tavaraa olisi vähennettävä ja säilytystiloja kevennettävä niin selkeästi, että kaikille tavaroille olisi se oma paikka.

Ongelmani on lähinnä se, että saatan hetkeksi innostua raivaamaan ja saan muutaman tavaran siirrettyä tuohon eteisen pinoon (tuo viimeisin kuva), jonka sitten kokonaisuudessaan käyn läpi kun kaikista kodin nurkista on kaikki mahdollinen karsittu. Välillä kun olen ihan jumissa projektin aloittamisen/jatkamisen kanssa niin ystäväni puhelimitse piiskaa ja käskyttää (tätä voisi tsemppaamiseksikin kauniimmin sanoa ;)) mua ja "joudun" siinä puhelimessa ollessani sitten aina joitain tavaroita käymään läpi ja siirtämään tuohon karsintapinoon.

Onko vinkkejä, millä itseään voisi ravistella sen verran, että saisi tätä projektia eteenpäin? Mulle meinaan käy niin, että epäjärjestys lamaannuttaa mut täysin ja päässä vain jumittaa enkä tiedä, mistä aloittaisin. Siksi tosiaan tämä ystäväkin on toiminut mulle ns. työnjohtajana. Onkohan tässä jotain samoja piirteitä kuin himohamstraajilla, että kun on ihan jumissa niin paras apu on ulkopuolinen apu? En itse ole tosin himohamstraaja, mutta kai näissä raivausasioissa joiltain osin yhteneväisiä juttuja on, ainakin mitä psyyken osuuteen tulee? :)

 

Mitenkäs teillä, onko tavaraa liikaa, liian vähän vai sopivasti? Mikä teitä auttaa motivoitumaan, kun pitäisi ihan oikeasti käydä sitä maallista omaisuutta läpi ja tehdä tilaa kaappeihin ja nurkkiin?

 

Kursivoidut osat tekstistä on lainattu postauksen alussa mainitusta artikkelista