Olen täällä blogissa kertonut useampaankin otteeseen iho-ongelmistani, viimeisimpänä räjähtäneestä naamastani (<-- klik). Nyt ajattelin julkaista kuvan, jotta näkisitte edes osan totuudesta.

IMG_20130125_105530.jpg

Ihon kuntoon ja tuntoon nähden kuva näyttää hieman lievemmältä. Kuten näette, suunympärysalueeni on varsin kukikas. Iho ja näpyt ovat paikoitellen jopa aika kipeitä. Minulla siis diagnosoitiin joitakin vuosia sitten suunympärysihottuma, joka myös nimellä POD tunnetaan. Tämä voi myös toki olla ruusufinniä, joka sekin on tutkimuksissa yhdistetty suunympärysihottumaan.

Tämä tauti on krooninen ja aina silloin tällöin puhkeaa. Minulla tämä taitaa olla ollut näin pahana pari kertaa elämäni aikana. Käyttämäni Skinoren-voide ei auttanut, joten jätin sen pois. Nyt olen myös päättänyt jättää ihonhoidon vähemmälle, sillä ns. ylihoitaminen voi myös pahentaa asiaa. Olen tehnyt iltaisin iholle kevyen öljypuhdistuksen eli hieron kasvoille kookosöljyä, jolla lika lähtee pois. Aamuisin en puhdista kasvoja ollenkaan. Tämän ylihoitovinkin luin aiempaan postaukseen vinkkinä linkatusta Nujerra akne-oppaasta. 

Nyt olen päättänyt kokeilla myös kookosöljyn pois jättämistä ulkoisesta käytöstä. Olen viikon verran lisännyt aamuisin kahviini lusikallisen kookosöljyä ja se saa nyt jonkin aikaa riittää. Ajattelin koittaa pestä kasvoni Lushin Coalface-saippualla (linkki vanhaan postaukseeni), jota minulta löytyy tuolta varastoista. En ole varma, onko mulla vielä olemassa Lushin Fresh Farmacy-saippuaa (linkki vanhaan postaukseeni), mutta jos on niin sitäkin voisi koklata. Äitini antoi myös minulle Zinkosal-nimistä sinkkivoidetta ja sen käytön aloitan nyt tuohon ongelma-alueelle.

l233_lrg_0803_177.jpg
Coalface

picture+117.jpg
Fresh Farmacy

Suunympärysihottumaan ja ruusufinniin on olemassa myös lääkehoito eli antibioottikuuri sisäisesti käytettynä sekä ulkoisesti käytettäviä voiteita. Yleisimmin käytetty antibiootti on tetrasykliini, mutta se ei tule kysymykseen, sillä olen sille allerginen. Pahoissa tapauksissa voidaan käyttää myös Roaccutan-kuuria, jonka tosin saa määrätä vain äärimmäiseen tilanteeseen akneen erikoistunut ihotautilääkäri. Oli miten oli, sitä kuuria minä en huolisi vaikka maksettaisi. Kyse on niin tujusta aineesta, että en uskaltaisi sitä syödä.

 Onneksi minulla on varattuna asian tiimoilta aika lääkärille, mutta se on vasta 6.2. Siihen asti on vaan kestettävä, vaikka kyllä tämä todella kurjaa on. :(