Pian koittavan joulun kunniaksi ajattelin julkaista uudelleen viime vuoden postaukseni Jouluruususta. :)


Eräänä yönä kauan kauan sitten vaelsi kolme Itämaan tietäjää kohti pientä tallia Beetlehemissä. Tietäjät olivat viemässä kultaa, suitsuketta ja mirhaa Kristus-lapselle. Matkallaan he kulkivat ohi paimenten, jotka olivat kedolla vartioimassa laumaansa.

jouluruusu_asfaltti_lnab.jpg

Myös pieni paimentyttö Madelon oli kedolla. Kuultuaan tietäjien määränpäästä hänkin halusi kunnioittaa luvattua Messiasta ja lähti matkaan. Beetlehemissä Madelon kuitenkin huomasi, että hänellä ei ollut antaa vastasyntyneelle mitään, eikä hän uskaltanut astua talliin. Paimentyttö oli köyhä ja hän tunsi itsensä avuttomaksi ja onnettomaksi. Surullisena hän lähti vaeltamaan pitkin laaksoja etsien kukkia, mutta ei pakkasyönä löytänyt nupun nuppua. Madelon palasi tyhjin käsin ja jäi itkemään tallin ovelle.

helleborus_vaaka_y3et.jpg

Enkeli, joka oli nähnyt tytön surun, laskeutui tämän vierelle ja pyysi katsomaan maahan. Paikkaan, johon Madelonin kyyneleet olivat tipahdelleet, oli kasvanut kaunis valkoinen ruusupensas, joka nosti varttaan kimmeltävän kuuran alta.

jouluruusu_ruohikko_lecy.jpg

- Sinun jouluruususi ovat arvokkaampia kuin kulta, suitsukkeet ja mirha, sillä ne ovat syntyneet nöyrästä ja aidosta rakkaudesta, enkeli kuiskasi Madelonille, joka poimi ruusut ja vei ne Jeesus-lapselle.

helleborus_8yr7.jpg

"Ruusut on liitetty Jeesuksen syntymään jo Vanhan Testamentin ennustuksissa. Ruusua pidetään myös Neitsyt Marian symbolina ja erään legendan mukaan Marian jokaiselle maahan painamalle askeleelle Beetlehemin tallin edustalla kohosi ruusu.
Jouluruusu on Suomessa jäänyt suosiossa joulutähden ja hyasintin varjoon. Jouluruusu ei varsinaisesti ole ruusu, vaan Kaakkois-Euroopan vuoristosta peräisin oleva leinikkikasvi."

Onko teille jouluruusu tuttu?


Teksti: Joulutaika - Porvoon joululehti
Kuvat: www.huiskula.fi