Valkoisten lakanoiden valikoima kaapissani on todella suppea. Niinpä onkin pian aika hankkia uusia vanhojen tilalle. Pärjään onneksi ihan muutamalla lakanalla vain, joten pari kolme lakanaa riittänee. Ja onhan mulla tuo petauspussikin, joten eiköhän niillä "tarkene". Nyt olen päättänyt hieman tarkemmin tutkailla materiaalia ja laatua. Olen päätynyt pehmeisiin ja siloisiin materiaaleihin ja finaaliin pääsevät kampapuuvilla, puuvillasatiini ja perkaali. Kaikki nuo on samantyyppisiä keskenään, tärkeimpänä ominaisuutena tiheään kudottu puuvilla.

Desktop11.jpg

Kampapuuvillasta:

"Kudontavaiheessa lyhyet kuidut on kammattu yhdensuuntaisiksi, jolloin kankaaseen saadaan sileä pinta, joka ei nukkaannu kovin helposti. Kampapuuvillatuotteet ovat halpapuuvillaa huomattavasti kalliimpia, mutta niiden käyttöikä on pidempi ja käyttömukavuus suurempi."

Polycottonin sanotaan puolestaan olevan pehmeää sekä rypistymätöntä, puolet puuvillaa ja puolet polyesteria. Tekokuidut ovat kuitenkin usein - vaatteissakin - hiostavia ja helposti sähköistyviä. Kuulostaa siis hieman epäilyttävältä lakanamateriaalilta, vaikkakaan ei niin kummalliselta tässä tekokuitujen maailmassa. Kampapuuvillasatiini sitten on myös todella pehmeää ja tuntuu siloiselta ihoa vasten. Satiini onkin mielenkiintoinen ilmiö sinänsä, että satiiniksi sanotaan ylipäätään melkein mitä vain polyesterikangasta, mutta satiinin salaisuus piileekin kankaan rakenteessa. Perkaalipuuvilla on puolestaan kudottu hyvin tiuhaan ohuesta kammatusta puuvillasta. Kallein ja parhain puuvilla on egyptinpuuvilla.

Desktop12.jpg

Noita Elloksen Lovisa-lakanoita mulla on mustana. Ovat ihanan ohuita, jopa hieman läpikuultavia (ei pahasti) mutta niin pehmoinen kyllä iholla. Full Moonin petauspussini on kampapuuvillaa. Näillä materiaalivaihtoehdoilla sitten pitäisi löytyä hyviä lakanoita, tosin hinta pistää jonkinlaisia rajoja peliin. Ehdoton kipuraja lakanalle olisi 30 euroa, mutta mielellään maksaisin vähemmänkin. Mutta, laadusta on joskus maksettava. Ja koska lakanat kuitenkin käyvät läpi aika paljon nukkuessa, pesukoneessa, ja kuivausrummussa on ehkä ihan hyvä sijoittaa muutama lantti enemmän pitkäkestoisuuden nimissä.

Minkälaisia vaatimuksia teillä on lakanoille ja mistä hankitte lakananne?