Ajattelin kerätä tänne hieman vinkkejä muuttajille. Itsekin olen muuttovinkkejä etsiskellyt netistä, vaikka olenkin muuttanut aiemmin. Muuttovinkkejä ei vain voi olla liikaa. :)

- Jos muutat vuokra-asuntoon ja vuokravakuus vaaditaan, se kannattaa maksaa ajoissa. Avainten luovutukseen tarvitaan yleensä kuitti maksetusta takuuvuokrasta ja kun sen maksaa ajoissa, on kuittikin varmasti käsillä avaimia haettaessa.

vakuus.jpg

- Älä unohda irtisanoa edellistä vuokrasopimusta! :) Useimmiten vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Esimerkiksi jos uusi vuokrasopimuksesi alkaisi 1.7., tulisi vanha vuokrasopimus irtisanoa viimeistään 31.5.

vuokrasopimus.jpg

- Tee muuttoilmoitus ajoissa. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi Postin sivuilla netissä (tunnistautumiseen tarvitsee kuitenkin pankkitunnukset), täyttämällä postista saatavan lomakkeen tai soittamalla numeroon 0295 535 535 (pvm/mpm) ma-pe 8-16.15. (tieto Postin sivuilta). Ilmoituksen voi tehdä myös suoraan maistraattiin, mutta postin kautta tehtävällä ilmoituksella tieto menee postin lisäksi myös maistraattiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukauden ennen muuttoa. Postista saa myös osoitteenmuutoskortteja, jotka voi lähettää ilmaiseksi heille kelle haluaa osoitteensa ilmoittaa.

muuttoilmoitus.jpeg

- Muista tehdä sähkösopimus. Samalla voi harkita vaikkapa sähkösopimuksen kilpailuttamista.

energiansaasto-abc.jpg

- Siirrä kotivakuutus uuteen kotiin. Jos sinulla ei ole kotivakuutusta (nykyään vuokrasopimuksissa edellytetään usein kotivakuutuksen ottamista), sellainen kannattaa ottaa. Vakuutuksen maksaminen voi monesti tuntua turhalta, mutta on todellakin pieni hinta sitten, jos jotain tapahtuu.

a_turvallinen_koti.jpg

- Muista irtisanoa/siirtää mahdollinen nettiyhteys uuteen kotiin.

JENAL3G.jpg

- Hanki muuttoauto ja -apu ajoissa. Kuunvaihteet ja viikonloput ovat kiireistä muuttoaikaa, joten liian myöhään ei kannata olla liikkeellä. Nokkakärryt ovat usein pelastus joitakin tavaroita siirrettäessä, esim. pesukoneen.

muuttoapu.jpg

- Tarvittaessa hae KELAsta asumistukea. Jos olet jo asumistuen saaja, muista ilmoittaa muutoksista KELAan ajoissa, jotta tukeen ei tule katkosta.

euroja3.jpg

- Suorita vanhan asunnon loppusiivous mahdollisimman huolellisesti. Se on ajattelevaista seuraavaa asukasta kohtaan. Loppusiivouksen suorittamatta jättäminen voi myös aiheuttaa ikävän lisälaskun isännöitsijältä.

pinkandgreencleaning.jpg

- Muista luovuttaa avaimet isännöitsijälle ja pidä huolta, että kaikki alun perin sinulle annetut avaimet ovat tallessa.

turvalukko_avaimet.jpg

- Jätä asunnon kodinkoneiden (mm. jääkaapin ja lieden) käyttöohjeet seuraavalle asukkaalle.

paperit4SL_kt.jpg

- Vaikka posti välittää osoitteenmuutoksesi suhteellisen monelle yritykselle, ei kuitenkaan kaikille. Ilmoita siis uusi osoitteesi mm. tilaamiesi lehtien julkaisijoille, nettikaupoille joissa olet asiakkaana ja muille mahdollisille tahoille. Yritykset ja tahot, joille postin kautta osoitteenmuutos siirtyy näet TÄSTÄ.

posti.jpg

- Virallisia muuttolaatikoita suositaan yleisesti ja neuvotaan unohtamaan perinteiset banaanilaatikot. Jos muuttobudjetti kuitenkin on pieni, niin oman kokemukseni (ja aika monen muunkin) mukaan banaanilaatikot toimivat oikein mainiosti muutossa. Niinpä kannattaa tilata ne oikeat muuttolaatikot, mutta ei pidä hätääntyä, jos rahat on vähissä ja joutuu tyytymään niihin banskulaatikoihin. :D

muuttolaatikko.jpg

- Tarkasta, kuuluuko tuleva asuntosi antenni- vai kaapelitalouteen. Jos televisiosi käy molempiin, ei huolta, mutta jos haluat tallentaa ohjelmia, hanki sopiva digiboksi jos vanha ei sovi uuteen asuntoon.

32+930+NOVEMBER11.jpg.1366x1366_q85.jpg

- TÄRKEÄÄ pakkaamisen osalta: Käytä muuttopakkausta ronskisti hyväksesi ja hankkiudu raa'alla kädellä eroon kaikesta turhasta. Hyvä tapa on tehdä esimerkiksi kyllä-, ei- ja ehkä-lokerointi ja käydä tavarat tarkasti läpi. Ehkä-tavarat voi halutessaan pakata laatikkoon, päivätä laatikon vuoden tai kahden päähän ja viedä varastoon. Jos tänä aikana laatikosta mitään ei ole tarvinnut, sitä ei tarvita varmaan jatkossakaan. Tarjoa kierrätykseen sopivia tavaroita ystäville, tuttaville, sukulaisille tai vaikkapa jollekin nuorelle, joka on muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin. Myös Pelastusarmeija hakee tarvittaessa isompia määriä tavaraa ja UFF on myös hyvä vaihtoehto kierrätyksessä.

messujuliste4.jpg

- Pakatessa kannattaa merkitä laatikoihin ja säkkeihin sisällöt sekä paikat, jonne tavarat tulee. Esimerkiksi "Talvivaatteet varasto", "Astiat keittiö". Näin myös muuttomiehillä ja -naisilla on helpompi kantaa tavarat valmiiksi oikeisiin huoneisiin. 

maalarinteippi_390_0909_b1b.jpg

- Jos sinulla on lapsia, jotka käyvät päiväkodissa, muista ajoissa selvittää uudet päiväkotijärjestelyt ja -sijainnit. :)

leikkipuisto.jpg

Tässä ei varmastikaan ole kaikki mahdolliset hyödylliset vinkit muuttajille, mutta näillä ei kovin paljon mönkään voi mennä. Kaikillahan meistä on erilaisia asioita hoidettavana ennen ja jälkeen muuton. Näitä voisi kutsua sellaisiksi yleispäteviksi vinkeiksi. :)

Kuvat lainattu