Ellit.fi -sivustolta bongasin jutun South Beach -dieetistä. Kiinnostuin oikeastaan heti, sillä siinäkin "pelaillaan" hiilareiden kanssa. Vuosi sitten ja tämän vuoden alussa meinasin karppausta, mutta päädyinkin hiilihydraattitietoiseen (hht) ruokavalioon. Jotenkin vaan se rasvalla läträys ei tuntunut omalta jutulta ja mieli on parempi, kun voi käyttää mahdollisimman vähärasvaisia tuotteita, ottaen kuitenkin huomioon sitten rasvan sijasta tuotteisiin tungetut ainesosat.

South Beach -dieetissä pyritään syömään hitaita ja hyviä hiilareita tarkkaillen GI-arvoja. Mitä hitaammin hiilarit imeytyvät sen parempi. Nopeasti imeytyviä hiilareita (valkoiset jauhot, sokeri, riisi, pasta...) vältetään, nehän ovat juuri niitä, jotka nostavat huimassa vauhdissa verensokerin ylös ja tuovat nälän takaisin alta aikayksikön. No, tätähän olen itsekin pyrkinyt tekemään, esimerkiksi vehnäjauhoja kaapistani ei löydy. Ainoastaan kaurahiutaleita, vehnäleseitä ja proteiinipitoista pastaa (raakapaino 40g/ruoka-annos).

Viime aikoina olen lipsunut. Edelleen yritän valita kaupassa hiiralituotteista sen vähemmän pahan, että siltä osilta takaraivoon on selkeästi jäänyt jotain järkeäkin. Olen nautiskellut herkkuja turhan paljon ja tunnen hieman huonoa omaatuntoa myös Stockan Herkusta ostetuista ihanista ja rapeista vastaleivotuista leivistä. Kun nyt vaan pysyisi siinä max 2 siivua täysjyväleipää per päivä, niin hyvä olisi. Tosin syöminen on ollut aika onnetonta muutenkin, saatan syödä päiväkausien aikana vain rahkaa, ananasta ja annoksen puuroa per päivä. Ei järkevää, ei todellakaan. Kaiken kaikkiaan ruokavalioni kaipaisi täysremonttia. :)

Munat_590.jpg
Kuva lainattu

Siihen South Beach -dieettiin siis. Dieetti (ärsyttävä sana) on kolmivaiheinen. Ensimmäinen kaksi viikkoa on rankin, silloin jätetään kaikki hiilarit pois. Ei leipää, ei niitä huonoja hiilareita, ei edes hedelmiä. Tällä tavoin pyritään pitämään sokerin määrä mahdollisimman pienenä, jolloin ns. hiilarihimo talttuisi. Mun kohdalla aika vaikeaa, kaksi viikkoa ei kyllä vie multa mitään himoja pois. :D Joka tapauksessa painon sanotaan putoavan tämän ensimmäisen vaiheen aikana 4-6 kiloa, erityisesti keskivartalon kohdalta. Nnoo, toivossa on hyvä elää sano lapamato :)

Toisessa vaiheessa ruokavalioon saa lisätä hiljalleen niitä hyviä hiilareita, kuten hedelmiä, marjoja ja paljon kehuttua täysjyväviljaakin. Edelleen liikaa rasvaa suositellaan vältettävän eikä niitä hyviä hiilareitakaan pidä syödä mielin määrin. Toinen vaihe kestää siihen asti, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Tämän jälkeen päästään kolmanteen eli viimeiseen vaiheeseen.

Viimeinen vaihe on ylläpitovaihe. Tässä vaiheessa ruokavalion pitäisi olla osa elämäntapaa. Jos paino jostain syystä lähtee tässä vaiheessa nousemaan, sitä voi lähteä pudottamaan palaamalla kakkosvaiheeseen.

Lisää aiheesta löydät täältä