Mikroni on tosi likainen (hyi, minä laiska siivoaja) ja ennen muuttoa on hyvä puhdistaa mikro, niin on sitten uudessa kodissa puhdas kone. Ruokasoodaa voi käyttää myös muussa puhdistuksessa, joten tässäpä vinkkejä!

ruokasoodaparempi.jpg

Hajun neutralisointiin pesukoneessa - Annostele pesuainelokeroon ruokasoodaa suurin piirtein saman verran kuin annostelisit pyykkipulveria ja pyöritä kone tyhjänä kuumimmalla ohjelmalla, kuitenkin vähintään 60 asteessa.

Mikroaaltouunin puhdistamiseen - Mittaa laakeaan astiaan (esim. kulhoon) 2-3 dl vettä ja 1-2 rkl ruokasoodaa. Kiehauta seos mikrossa, sopiva aika on noin 2-4 minuuttia. Tämän jälkeen lika on helppo pyyhkiä pois mikron sisäpinnoilta.

Roskakorin hajujen neutralisointi - Pese ja kuivata roskakori huolellisesti. Ripottele korin pohjalle 1-2 tl ruokasoodaa ja aseta talouspaperi siihen päälle. Tämän jälkeen voidaan normaalisti asettaa roskapussi. Ruokasooda on tunnettu kyvystään neutralisoida hajuja.

Rasva- ja öljytahrojen liotus tekstiileistä - Liota tekstiilejä vedessä, jossa on seassa ruokasoodaa. Tämän jälkeen pese normaalisti pesukoneessa. Tämä taktiikka sopii myös mm. keittiön tiskirättien (esim. mikrokuituliinojen) pesuun, jotka ajan saatossa likaantuvat niin ettei normaali pesu niitä puhdista.

pyyhkeet.jpg

Muovisten lelujen puhdistus - Kiehauta vedenkeittimessä tai kattilassa 2-2.5 dl vettä. Kaada astiaan ja lisää 1-2 rkl ruokasoodaa. Pese lelut seoksessa kastellulla liinalla tai upota lelut veteen (tällöin valmista suurempi seos samassa mittasuhteessa). Lelut voi vielä lopuksi huuhdella puhtaalla vedellä. Lelujen puhdistus ruokasoodalla on ekologinen ja terveellinen vaihtoehto varsinkin pienten lasten leluille, joita lapset mielellään pistävät suuhunsa. :)

Maton raikastaminen - Levitä imuroitu/tuuletettu kuiva matto lattialle ja ripottele pinnalle tasaisesti ruokasoodaa (ei paksusti). Anna vaikuttaa 45-60 minuuttia ja imuroi puhtaaksi. Ns. kaksipuoleisiin mattoihin on hyvä tehdä käsittely molemmin puolin. Tätä menetelmää voi käyttää myös pehmolelujen raikastamiseen.

Kahvi- ja teekuppien puhdistus - Hankaa varovasti pinttyneitä kohtia veden ja ruokasoodan seoksella. Olen tosiaankin varovainen, että pintakiille kupista kärsi.

ruokasoodakahvikupit.jpg

Lisää vinkkejä ruokasoodan käytöstä puhdistushommissa löydät esimerkiksi täältä ja myöskin vaikkapa täältä.

Mitä muita vinkkejä ruokasoodan käytölle tiedätte? :)

Kuvat lainattu / Google kuvahaku