Villa M-blogin rouva M vinkkasi Kotiliedestä löytyneistä kevätsiivousvinkeistä. Mielettömän hyvät vinkit! Ja mikä parasta, kun heti pian aloittelee ja siitä sitten asia kerrallaan suorittaa, niin ei tarvitse itse ajatella ollenkaan vaan voi keskittyä itse siivoamiseen. Itse en herkästi saa suursiivouksia aikaiseksi, mutta aion ehdottomasti kokeilla nyt, kun kerran kaikki ajatustyö on tehty omasta puolesta. Kirjoitan vielä listan jonnekin ylös ja ah sitä nautintoa, kun saa vetää aina työn kerrallaan listalta yli. <3

picture+029.jpg

Pidemmittä puheitta, tässä vinkit!


Ovet ja ovenkarmit
Imuroi ovenkarmit tai poista pöly pölyhuiskalla. Pyyhi ovet ja ovenkarmit kostealla mikrokuituliinalla. Käytä tarvittaessa puhdistusainetta. Kevyeen likaan riittää yleispuhdistusaine, pinttyneempään ja oven rasvatahroihin tepsii rasvanpoistajasuihke tai taloussprii.

Jalkalistat
Imuroi jalkalistat ensin imurin jatkovarren päähän asennetun kapean rakosuulakkeen tai harjamaisen pölysuuttimen avulla. Pyyhi jalkalistat sen jälkeen nihkeällä liinalla. Pyyhkiminen käy kätevästi seisaaltaan kumartumatta parketti- tai mikrokuitumopin avulla.

Lasi- ja peilipinnat 
Kaappien ja kirjahyllyjen lasiovet sekä peilit saa pyyhittyä puhtaaksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Tarvittaessa voit myös suihkuttaa pinnoille ensin vettä tai hieman pesuainetta ja pyyhkiä sitten kuivalla mikrokuituikkunaliinalla.

Seinät ja katto
Seinät ja katto on hyvä puhdistaa pölyistä ainakin kerran vuodessa. Kätevimmin työ käy jatkovarteen kiinnitetyllä kuivalla mikrokuitumopilla. Myös kattoharja tai levymoppiin kiinnitetty staattinen liina sopivat puhdistusvälineiksi. Tarvittaessa seinät ja esimerkiksi sileäpintaisen paneelikaton voi puhdistaa myös nihkeällä mikrokuitumopilla. Ole varovainen veden kanssa, sillä se aiheuttaa helposti valumajälkiä.

Lämpöpatterit
Pyyhi lämpöpatterit. Lämpöpattereiden taustat saat puhdistettua pitkävartisella pölyhuiskulla. Voit myös kietaista staattisen liinan metallisen vanhanaikaisen taiteltavan henkarin päälle ja poistaa sillä pölyt patterin väleistä.

Valaisimet ja koriste-esineet
Valaisimet ja koriste-esineet puhdistuvat pölystä imuroimalla ja pyyhkimällä. Koukeroisista esineistä, kiemuraisista lampunvarjostimista ja hennoista valaisimista pölyn saa poistettua pölyhuiskalla.

Matot
Matot puhdistuvat tehokkaasti imuroimalla ja tuulettamalla. Tuuletuksen yhteydessä mattoa voi myös harjata vahvaharjaksisella mattoharjalla, joka poistaa karvat, hiukset ja pölyn.

Parkettilattiat
Parkettilattia puhdistuu imuroimalla ja nihkeäpyyhinnällä. Sama metodi sopii myös muille laakatuille ja maalatuille puulattioille sekä öljytyille ja vahatuille lattioille. Puhdistusaineena käytetään tarvittaessa neutraalia puhdistusainetta tai lattiamateriaalille sopivaa erikoispuhdistusainetta.

Taulut ja seinäkoristeet
Tauluista, seinäkoristeista ja valokuvakehyksistä irtopölyn saa irti imuroimalla tai pölyhuiskalla. Jos materiaali kestää, kehykset ja koristeet voi pyyhkäistä myös kostealla tai kuivalla mikrokuituliinalla.

Laminaattilattiat
Laminaattilattialta imuroidaan tai mopataan ensin irtopöly ja roskat. Sen jälkeen lattiat pyyhitään nihkeällä mikrokuitu- tai laminaattimopilla. Tarvittaessa käytetään laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta. Vältä saippuapohjaisia puhdistusaineita, jotka saattavat jättää lattian pintaan harmaan kalvon.

Ikkunat
Pilvipouta on paras sää ikkunanpesuun. Auringon paisteella mahdolliset raidat ja vesivanat jäävät helposti huomaamatta. Ikkunanpesun perusvälineet ovat pesin, kuivain ja nukkaamaton pyyhe esim. astiapyyhe. Puhdistusaineeksi sopii astianpesuaine tai ikkunanpuhdistusaine.

Huonekalut
Puhdista huonekalut tarvittaessa niille sopivilla puhdistusaineilla. Nahka-, puu- ja tekstiilihuonekaluille on omat aineensa.

Tv ja muu elektroniikka
TV:n ja muut elektroniikkalaitteet saat kätevimmin pölyttömiksi staattisen liinan tai pölyhuiskan avulla. avulla. Tarvittaessa voit puhdistaa pinnat varovasti esimerkiksi nihkeällä mikrosäämiskällä pyyhkimällä. Plasma- ja LCD-näyttöjen puhdistukseen sopivia puhdistussettejä saa hankittua hyvin varustetuista päivittäistavaraliikkeistä sekä elektroniikkaliikkeistä. Varmista näiden laitteiden puhdistusohjeet aina käyttöohjeista.

Liesituuletin
Puhdista keittiön liesituuletin aika ajoin perusteellisesti.  Kytke virta pois ja irrota rasvasuodatin. Pese rasvasuodatin käsin astianpesuaineella pehmeää harjaa apuna käyttäen tai astianpesukoneessa, jos käyttöohjeet sen sallivat. Pehmeää, huokoista materiaalia oleva suodatin pestään astianpesuainevedessä puserrellen. Huuhtele ja kuivaa suodatin. Pyyhi liesituuletin kauttaaltaan astianpesuainevedellä tai tarvittaessa rasvanpoistajasuihketta apuna käyttäen.

Rosteri- ja teräspinnat
Kiiltävät rosteri- ja teräspinnat ovat alttiita sormenjäljille. Pyyhi sormenjäljet kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla tai mikrokuitutiskiliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii erikoispuhdistusaine.

Keittiön pinnat
Pese keittiön tasot, kaakelit ja muut pinnat perusteellisemmin säännöllisesti.  Astianpesuaine on hyvä puhdistusaine, mutta itsepintaiseen likaan ja rasvatahroihin sopii keittiön rasvanpoistajasuihke.

Laattalattia
Laattalattialta irtoroskat saa poistettua kätevästi harjan ja rikkalapion avulla. Peruspuhdistukseksi sopii myös kostealla mopilla pyyhkiminen, perusteellisempaan puhdistukseen sopii kunnon vesipesu silloin tällöin. Käytä tarvittaessa laattalattialle soveltuvaa puhdistusainetta.

Sälekaihtimet
Imuroi sälekaihtimet suljettuina molemmin puolin pölysuuttimella tai pyyhi kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla. Irtopölyn saa puhdistettua kätevästi myös pölyhuiskalla.  Jos pöly on tarttunut kiinni, pujota käteen puuvillahanska, kostuta käsiastianpesuainevedessä ja käy sälekaihtimet yksitellen läpi vetämällä sormilla säleiden kummaltakin puolelta. Vältä liikaa kosteutta, etteivät kaihtimet jää laikukkaiksi.

picture+037.jpgSiivousiloa! :)